Hogyan igényelheted vissza az adót 2018-ban? - SZJA bevallás

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Erre figyelj, amikor a NAV küldi az adóbevallási tervezetet

 

 

A nyugdííjmegtakarítások adókedvezményének visszatérítése NEM automatikus! Megdöbbentően sokan felejtik el visszaigényelni a nyugdíjcélú megtakarítások utáni SZJA kedvezményt. A statisztikai adatok szerint minden harmadik ügyfél elmulasztja ezt. Most már többnyire a NAV által elkészített bevallásba bekerül, de azért ellenőrizd!

 

Persze, akkor sincs gond, ha eddig nem tetted, hiszen most is, utólag is érvényesítheted a korábbi évekre járó kedvezményt.

 

 

Mennyi SZJA-t igényelhetsz vissza?

 

 

Először is nézzük újra a szabályt a nyugdíjcélú megtakarítások alapján visszaigényelhető SZJA maximumáról:

 

Hogyan igényelheted vissza az adót 2018-ban? - SZJA bevallás

Nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménye

 

Tehát ez azt jelenti, hogy ha egyféle (ÖNyP, NYESZ vagy NyugdíjBiztosítás) nyugdíj előtakarékossági termékkel rendelkezel, akkor az arra a termékre engedélyezett maximumot kérheted vissza. Ha azonban többféle is van, akkor összesen 280.000 Ft/év az az összeg, amit maximálisan beírhatsz a bevallásba.

 

 

SZJA Bevallás 2018

 

 

Vállalkozóként az SZJA bevallási kötelezettségedet 2018.02.26-ig, magánszemélyként pedig 2018.05.22-ig kell teljesítened a 2017-es évre vonatkozóan. Az ehhez szükséges igazolásokat a pénzintézetek már mindenkinek kiküldték.

 

Az SZJA törvény 2018. január 1-jével hatályos változásai miatt a munkáltatód már nem készítheti el az adóbevallásodat 2017-re. Tehát vagy önadózással saját magad készíted el a bevallást, vagy a NAV elkészíti Neked a bevallásod tervezetét külön kérés nélkül az adatszolgáltatásokon keresztül kapott számok alapján.

 

Ebben azonban NEM fog szerepelni a nyugdíjcélú megtakarításaid miatt visszaigényelhető összeg. Neked kell beírnod a bevallásba.

 

Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-étől az ügyfélkapun keresztül elérhetővé teszi. Ezt az adóbevallási tervezetet a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon tekintheted meg.

 

Ügyfélkapu regisztráció hiányában kérheted 2018. március 19-éig, hogy a NAV papír alapon küldje el Neked. A kérelem többféle módon juttathatod el az adóhatósághoz:

 

 • SMS-ben a +36 30 344 4304 telefonszámon 2018. január 8-tól (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn
 • a NAV honlapjáról elérhető űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja);

 • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon;

 • levélben kötetlen formában,

 • az ügyfélszolgálati irodákban személyesen vagy

 • az Általános Tájékoztató Rendszeren keresztül telefonon (telefonszám: 1819).

 

Amennyiben Te készíted el,  bevallási kötelezettségedet teljesítheted a NAV honlapjáról elérhető WebNYK nyomtatványkitöltő program segítségével elkészített 17SZJA bevallás benyújtásával, illetve az ügyfélszolgálati irodákban is elérhető lesz a papír alapú 17SZJA nyomtatvány.

 

Ha magánszemélyként 2018. május 22-éig  nem fogadod el, egészíted ki vagy javítod az adóbevallási tervezetet, illetőleg nem nyújtasz be önadózóként elkészített 17SZA bevallást, akkor az adóbevallási tervezet adóbevallássá válik.

 

További hasznos információkat, letölthető nyomtatványt, a változások érthető összefoglalását, kitöltő programot és majd a tervezetet a NAV erre külön létrehozott oldalán találod.

 

 

Mire kell még figyelned a bevallásnál? 

 

 

Hogyan igényelheted vissza az adót 2018-ban? - SZJA bevallás

SZJA kedvezmények érvényesítésének sorrendje

 

 

A bevallásban keresd ki azt, mennyit volt a fizetendő adód. Ennek terhére érvényesítheted a kedvezményt. Van azonban még néhány fontos dolog:

 

 • A visszaigényelhető összegnek nem csak a törvény szab határt, hanem az általad befizetett SZJA összege is, hiszen csak annyi adót igényelhetsz vissza maximum, amennyit befizettél adóként.
   
 • Amit a munkáltatód fizetett be munkáltatói hozzájárulásként az önkéntes pénztárakba, azután nem jár adókedvezmény
   
 • Ha máshol már kihasználtad az adókedvezményeket, akkor nem, vagy csak kevesebbet tudsz visszaigényelni a nyugdíjmegtakarítások után (családi adókedvezmény a gyerekek után, első házasok kedvezménye)
   
 • Ha nem fizetsz SZJA-t (nem dolgozol, KATA-s vállalkozó vagy), akkor nem is tudsz visszaigényelni.

 

 

Hogyan írd be a bevallásba az adókedvezményt?

 

 

Szükséged lesz az igazolásokra és a 17SZJA (ÁNYK-ban 1753-as számú nyomtatvány) "17SZJA-02 RENDELKEZŐ NYILATKOZATOK AZ ADÓRÓL II". lapjára a bevallásból. Ezen tudod beírni külön az önkéntespénztárak, külön a NYESZ és külön a nyugdíjbiztosítás(ok) kedvezményét. 

 

 

Hogyan igényelheted vissza az adót 2018-ban? - SZJA bevallás

SZJA2017 bevalláshoz nyugdíjcélú megtakarítások adóvisszatérítése

 

 

Az utolsó (149.) sorban szereplő összeg összesen az, amit a NAV vissza fog utalni Neked az általad kért számlákra. Ez máshol a bevallásodban nem jelenik meg, ne keresd a visszaigényelhető adó összegénél...

 

Amennyiben több nyugdíjbiztosításod van és azokra elosztanád a kedvezményt, akkor annyi pótlapra lesz szükséged, ahány ilyen szerződésed van.

 

Tehát, ha papíralapon töltöd ki, akkor kérned kell a NAV ügyfélszolgálatán még 02-es lapot. Ha elektronikusan töltöd ki, akkor nyiss újabb 17SZJA-02-es lapot. Töltsd ki a 144-148. sorokat azzal, hogy a 146. és 147. sorok közül csak az egyiket lehet kitölteni. A nyomtatványon a lap fejlécében tüntesd fel a lapszámot is! A 17SZJA-főlap (C) blokkjában az erre szolgáló kódkockában pedig jelezd, hogy a bevalláshoz hány darab 17SZJA-02-es lapot csatoltál.

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

 

 Hírlevél

 

 

Vissza

Címkék : SZJA visszatérítés, SZJA 2017, adóvisszatérítés, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdijbiztositas, NYESZ, adóbevallás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek