Hogyan lesz nyári munkából 8 millió Ft-od?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Fiatalok előnyben a pénzügyekben...

 

 

Mit érhetsz el, ha tizenévesen nyáron dolgozol, és diákmunkád gyümölcsének egy részét elteszed 65 éves korodra? 4 évből milliók! Nem kattantam meg teljesen, kérlek olvasd tovább :). Ha pedig szülőként olvasod írásomat, beszélj erről gyermekeddel!

 

Olvastam ma egy rövid cikket erről, ami szorosan kapcsolódik a fiatalok pénzügyi neveléséhez, amiről már többször is beszéltünk a PénzÜgyesek vetélkedő sorozat kapcsán is, valamint az Azért van a pénz, hogy elköltsük című írásomban is.

 

Részben lefordítottam, részben átkonvertáltam magyar viszonyok közé és kiegészítettem. Az eredeti angol nyelvű bejegyzést a Business Insider oldalán itt találod. 

 

Emlékszel az első nyári munkádra? Fiatal voltál és volt pénzed. Biztos vagyok benne, hogy az is rögtön beugrik, milyen boldogan költötted el a keresetedet minden félére: "shoppingolás", "beach party", menő cuccok és hasonlók, igaz? 

 

De ha tudtad volna (tudnád) 16 évesen, hogy mennyit érhetne (érhet) majd évtizedek múlva a kemény munkával megszerzett pénzecskéd, akkor is elszórtad volna mind?

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Ha tudod, hogy ezért semmi extrát nem teszel és mégis 20x (!) annyi lesz belőle? Akkor is elköltenéd mind?

 

 

Hogyan lesz nyári munkából 8 millió Ft-od?

Mennyi lesz kevés pénzből sok év múlva?

 

 

A kiindulási alap legyen az, hogy 16 évesen már mehetsz dolgozni. Tehát irány nyáron a diák munka. Saját háztartásod még nincs, valószínűleg családod sincs. Főbb kiadásaid a saját extrák és amit hazaadsz, hogy segítsd a szüleidet.

 

Jelenlegi törvények szerint az órabéred nem lehet kevesebb, attól függően, milyen munkáról van szó, bruttó 800 - 1.000 Ft-nál. Feltételezzük, hogy munkamániás vagy és 2 hónapot dolgozol teljes munkaidőben. Ez azt jelenti, hogy nettó bérként kézhez kapsz ez idő alatt 184.000 - 240.000 Ft-ot. 

 

Az egyszerűség kedvéért 200.000 Ft-tal számolok és azzal, hogy munkád gyümölcsének a felét költöd el saját magadra, a másik felét (vagyis minden évben 4 éven keresztül 100.000 Ft-ot) félreteszed megtakarításként úgy, hogy átlagosan 6% hozamot fog termelni 65 éves korodig.

 

3 esetet vizsgáltam:

 

  1. Félreteszel megtakarításként 16-19 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot már középiskolásként, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.
     
  2. Félreteszel megtakarításként 20-23 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot az egyetemi / főiskolai éveid alatt, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.
     
  3. Félreteszel megtakarításként 26-29 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot amíg például még nincs családod, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.

 

 

Nézzük az eredményt:

 

 

Hogyan lesz nyári munkából 8 millió Ft-od?

 

 

Emlékszel? Írtam már arról, hogy mi a halogatás ára, ha 2-5-10 évvel később kezded el például a nyugdíjcélú megtakarításod. Ha nem olvastad, nézd meg a a konkrét számokat a Megszolgált pihenés vagy nyugdíj melletti munka című cikkemben.

 

Most csak annyit, hogy ha ugyanakkora összeget kezdesz félretenni megtakarításként 30 évesen, akkor 2x annyi pénzed lesz nyugdíjkor, mintha ugyanezt 40 évesen kezded el.

 

Magáról a halogatásról is írtam már legutóbb, Ha tudom, hogy elesek, leülök címmel. A lényeg, hogy akkor csinálsz meg valamit időben, ha határozott célod van vele. Igaz ez a pénzügyekre is. Tehát találj egy olyan, Számodra nagyon fontos pénzügyi célt, amit bizonyos időpontban biztosan el akarsz érni! 

 

Nos, akkor most nézd meg még egyszer a grafikont!

 

Kevéske félretett pénzed, amit tiniként nem szórtál el, milliókra duzzad, mire szükséged lesz a nyugdíj kiegészítésre! De ebben az esetben sem mindegy, mikor veszed rá magad, hogy félretedd azt a 4 x 100.000 Ft-ot...

 

Szinte már hallom az ellenérveket sokaktól: 200.000 Ft-ból nem lehet 100.000 Ft-ot félretenni. Ez a 4. eset. Nem teszel félre semmit, nem lesz semmid. Ehhez nem csináltam grafikont. De várj csak!

 

 

Arról beszélünk, hogy tiniként ne szórd el az összes pénzt, csak a felét. Miért is nem lehet?

 

 

Tudom, beláthatatlan és ködös messzeségben van valahol az időskor és a nyugdíj. Nézzünk közelebbre:

 

30 évesen 1 millió, 40 évesen 2 millió. El tudnád költeni valamire? Persze! De ha nem teszed, csak hízik tovább! Ráadásul csak a minimálbérrel számoltam. Vagyis ha kvalifikált munkaerő vagy már tiniként és ennél többet keresel, akkor többet is tudsz megtakarítani.

 

Kamatos kamat kalkulátorommal kiszámolhatod Te is, miből mennyi jön ki, mennyi idő alatt. Már csak a tettek mezejére kell lépned! Tetszik a gondolatmenet? Oszd meg ismerőseiddel és segíts minket egy kattintással :).

 

 

 

Gondold csak meg, ezért a vagyonért szinte semmit sem teszel, csak vársz. Ha ügyesen forgatod, akkor magasabb hozammal még több lesz belőle.

 

Mi tettél ezért a több, mint 8.000.000 Ft-ért? Lemondtál néhány (nem az összes!) menő cuccról meg egy-két buliról 4 éven át. Nem kell más hozzá, csak egy tudatos pénzügyi döntés.

 

Aki 45-50 évesen kezd gondoskodni időskori önmagáról, vagyis ekkor kezdi a nyugdíj előtakarékosságot, az havi rendszerességgel és komoly lemondásokkal érheti csak el ugyanezt. Ennyi...

 

Már aktív dolgozó vagy és családos, vagyis már nem éppen tini?

 

Akkor is érdemes átgondolnod azok alapján, amit eddig leírtam, hogy mit is jelent a gyakorlatban a kamatos kamat, és mire jó Neked. Rengeteg ellenérvet találsz manapság az interneten például arról, hogy miért nem éri meg csak az SZJA visszatérítés miatt a nyugdíjcélú megtakarítás.

 

Kiszámoltam ott, ahol azt néztük át, mennyire Államérdek, hogyan élsz nyugdíjasként.

 

Más-más pénzügyi céljaid vannak 30-40-50 évesen, természetesen. Ami közös bennük, hogy minden hosszútávú pénzügyi döntés egyik alaptétele a kamatos kamat. Minél hosszabb idő áll rendelkezésedre az előtakarékosságra, annál kisebb összegből tudsz sokkal nagyobb eredményt elérni...

 

Amennyiben úgy érzed, sikerült elgondolkodtatnom és szívesen beszélgetnél erről, a segítő csak egy kattintásra van:

 

Tanácsadót választok

 

Azt mondod, egyszer élsz és ez badarság? Aggódva nézed, hogyan szórja gyermeked a pénzt? Oszd meg velünk tapasztalataidat és véleményedet e témában itt a cikk alatt :)

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.01.17. - utoljára frissítve 2019.04.09.))

 

Vissza

Címkék : fiatalok és a pénzügyek, tudatos pénzügyi döntés, halogatás ára, pénzügyi célok, nyugdíjcélú megtakarítások, pénzügyek, kamatos kamat kalkulátor, gyermeked pénzügyei, pénzügyi nevelés, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, pénzügyi tanácsadás, pénzügyek okosan, gyermeknek megtakarítás, gyermek előtakarékosság, megtakarítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek