Jövőre már egyenlő lehet a KATA és az ÁFA mentesség határa

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

12 millió forintra emelkedhet a KATA-soknál az ÁFA-mentesség határa - rábólintott az EU

 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán jelentette be az MTI-nek nyilatkozva, hogy az Uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek a magyar kormány ezirányú kérésének támogatásáról. 

 

Akár már jövőre bevezethetik, hogy az ÁFA mentesség határa és a KATA bevételi határa megegyezzen, ami 12.000.000 Ft. Ez tovább egyszerűsíti az eddig is minimális adóadminisztrációt e vállalkozásoknál. Több, mint 600 ezer kisadózónak jelent majd ez könnyebbséget.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Azért volt szükség az Uniós hozzájárulásra, mert egy Uniós irányelv szabta meg az eddigi korlátot A HÉA irányelv Magyarország esetében 35.000 Eurónál húzta meg az adómentesség határát, amit csatlakozáskori árfolyamon kell számolni. Emiatt a maximum jelenleg 8,8 millió Ft.

 

Ezért nem lehetett az ÁFA mentesség határát olyan mértékben megemelni, mint a KATA bevételi értékhatára. 

 

A mostani döntés azonban már megteremti ennek a lehetőségét. 

 

 

Jövőre már egyenlő lehet a KATA és az ÁFA mentesség határa

Akár már 2019-től 12 millió forint lehet az ÁFA mentesség határa

 

 

Mik azok a sarokpontok, amikre KATA-s vállalkozásként oda kell figyelned?

 

 

Sokan azt mondják, KATA mellett nem is kell könyvelő. Ha tuti otthon vagy a számvitelben és az adózásban, akkor ez akár igaz is lehet. De vannak buktatók. 

 

Nézzük, mire figyelj, hogy elkerüld a csapdákat:

 

KATA vs ÁFA

 

Ilyen buktató lehet például a KATA és az ÁFA közti szemléleti különbség, aminek a határ figyelembe vételénél van jelentősége.

 

A KATA egy pénzforgalmi szemléletű adónem. Ez azt jelenti, hogy akkor számít bevételnek, amikor megkapod a pénzt, vagyis teljesítéskor.

 

Az ÁFA esetében azonban gyakran elválik egymástól a számla kiállításának időpontja és a teljesítés.

 

Ennek a decemberi számlák esetében lehet például jelentősége. Ugyanis, ha a decemberben kiállított számlát csak januárban fizetik ki Neked, akkor ÁFA szempontjából még decemberhez kell számolnod, és ez alapján figyelned a határt. KATA szempontjából viszont már januárhoz, vagyis a következő évhez számít.

 

Ha év közben lettél KATA-s, akkor a tételes adó határát csökkentened kell annyi hónapra, amennyire már KATA-t fizetsz, míg az ÁFA szempontjából napra pontosan kiszámolva kell arányosítanod a bevételedet.

 

Ha túlléped az ÁFA határt, akkor már ÁFA bevallást is kell beadnod. Megváltozik az adószámod is (1-esből 2-es lesz) és az alanyi mentességed megszűnésének évét követő második naptári év végéig nem élhetsz újra ezzel a lehetőséggel.

 

Nem mindegy, hogy AM (alanyi adómentes) vagy TM (tárgyi adómentes) tevékenységről / bevételről beszélünk. Ha például az ÁFA törvény 85-86. §. alapján TM bevételed van, akkor ezt rá kell írnod a számlára is. Ha ez lemarad, akkor a 8 milliós határba fog beszámítani, ha ráírod, akkor nem.

 

Szóval, van néhány buktató. Lehet, hogy mégis csak kell az a könyvelő :).

 

 

Jövőre már egyenlő lehet a KATA és az ÁFA mentesség határa
..

 

 

TÁPPÉNZ, ha KATA-s vagy

 

Az adott hónapra akkor mentesülsz a tételes adó megfizetése alól, ha a teljes hónapot (vagyis 30 napot meghaladóan) táppénzen töltöd. 

 

Ez esetben azonban figyelj arra, hogy a KATA értékhatára is csökken ezzel együtt. Tehát, ha 1 hónapot vagy táppénzen az adott évben, akkor 11 millió lesz a KATA határ. E felett már ott a 40%-os adóteher.

 

Ugyanakkor ez nem csökkenti az ÁFA mentesség határának összegét, ahogy a szüneteltetés sem.

 

Még egy fontos dolog. Ha a normál mértékű KATA-t fizeted, akkor az ellátási alapod (ami szerint kiszámolják a táppénzedet) alacsonyabb lesz (94.400 Ft / hó).

 

Ha kiemelt szempont Számodra, hogy ne így legyen, akkor válaszd a magasabb mértéket, ahol a fizetendő KATA 75.000 forint havonta, az ellátási alap pedig 158.400 Ft..

 

NYUGDÍJ ALAP, SZOLGÁLATI IDŐ és a KATA

 

Nem csak a táppénz esetén ér kevesebbet a KATA adózás, hanem a nyugdíjalap és a szolgálati időd kiszámításánál is.

 

Jelenleg, ha a vállalkozásod a normál KATA szerint adózik, akkor a nyugdíjalapod meghatározásánál 94.400 forintot vesznek figyelembe jövedelemként, ha a magasabb adó megfizetését vállaltad, akkor az ellátások alapja 158.400 Ft lesz.

 

Szolgálati idő szempontjából pedig egy éved KATA-sként 365 nap helyett csak 268 nap szolgálai időt jelent. Vagyis ugyanannyi megszolgált időért többet kell dolgoznod, mint egy teljes munkaidősnek...

 

Ha ezt el akarod kerülni, akkor válaszd az emelt összegű KATA-t. 

 

 

Jövőre már egyenlő lehet a KATA és az ÁFA mentesség határa

Elkerülendő csapdák, ha KATA-s vállalkozásod van

 

 

Amennyiben pedig azt akarod, hogy magasabb legyen a nyugdíjad, két úton indulhatsz.

 

Az egyik, hogy az emelt összegű KATA szerint adózol. Valószínűleg ezzel sem lesz megoldva a nyugdíjad, de jobb, mint a csökkentett alap. 

 

A másik, hogy elkezded az öngondoskodást időben, és megteremted saját magadnak az elegendő mértékű nyugdíj kiegészítést.

 

Ha erre még nincs tökéletes megoldásod, akkor beszélgessünk, hogy mielőbb keressük meg együtt a Számodra legjobbat. Kattints :)

 

Tanácsadót választok

 

Kövess minket a Facebookon is és csatlakozz FB csoportunkhoz, hogy még többet tudj a pénzügyekről!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Ez is érdekes lehet Számodra:

 

SZJA, Cafetéria, TAO, SZOCHO és más törvények változása 2019-ben

 

Lejárt, de még nem kötöttél újat? - most tedd - LTP akciók

 

Melyik hitellel jársz a legjobban? - fogyasztóbarát, támogatott vagy piaci 3.rész

 

 A nyugdíj nem szerencsejáték - nyíltan a nyugdíjbiztosításról

Vissza

Címkék : KATA vállalkozó nyugdíj, ÁFA mentesség, nyugdíjcélú megtakarítások, KATA ellátási alap, csapdák elkerülése

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Ötleteket, hasznos információkat és szempontokat osztok meg Veled, amiket használni tudsz a döntéseidhez, és előnyös helyzetet teremt életed pénzügyi területein. Vezetőként pedig azokat az elveimet találod itt, amik szerint dolgozom és amit szeretnék átadni Neked, ha majd együtt dolgozunk tovább. Az a legfontosabb, hogy együttműködésünk során képessé válhass jó döntéseket hozni és elérni a céljaidat. Pénzügyi intelligenciád fejlesztésével elkerülheted a veszteségeket, megteremtheted az anyagi biztonságot és a kívánt életszínvonalat saját magad, családod és vállalkozásod számára.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatoságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek