Megújul a forint - itt az új 500 Ft-os

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

2018. július 4-től kibocsátják az új 500 Ft-os bankjegyet is

 

 

Frissítés: Ma jött a hír (2019.02.17.), hogy a "régi" tízezer forintos kivonásának időpontja 2019.12.31. Részletek itt: 2019 év végéig érvényes a régi tízezres. Hangsúlyozom, ez még csak Facebook hír, hivatalos közlemény az MNB-től nem jelent még meg róla...

 

Frissítés: Mától, vagyis 2019.február 1-től, immár a készpénz-forgalomban megjelent az új 500 Ft-os is.

 

Már írtam a "Megújul a forint" sorozatról. Az MNB 2014-ben kezdte meg érvényes bankjegyeink cseréjét. Ez a folyamat lassan lezárul. Most itt a legújabb eleme, az új 500 forintos bankjegy.

 

Kibocsátásának dátuma 2018.07.04. A régi bankjegyek 2019. október 31-ig maradnak forgalomban érvényes fizetőeszközként.

 

 

Megújul a forint - itt az új 500 Ft-os

Hamarosan már fizethetsz is az új 500 Ft-ossal

 

 

Ezután még 3 évig, 2022.10.31-ig beválthatók a bankokban és a postákon. Ha később kerül még elő belőle valamilyen rejtett zugból vagy fiókból, akkor sincs gond. A Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárában még 20 évig, vagyis 2039.10.31-ig kicserélik Neked díjmentesen és mennyiségi korlátozás nélkül.

 

A kibocsátás két lépcsőben történik most is. Először 2018. július 4-től az új 500 forintosok már törvényes fizetőeszköznek számítanak, de csak a bankok és a készpénzellátási lánc egyéb szereplőinek biztosított felkészülési idő után kerül lakossági készpénz forgalomba.

 

Az MNB ennek jegyében kifejezetten felhívja minden parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy mielőbb kezdjék el berendezéseik felkészítését annak érdekében, hogy az új 500 forintos bankjegyekkel Te is zökkenőmentesen használhasd majd az automatákat.

 

Csak 2019. február 1-jétől fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Legutóbb az 1000 Ft-os bankjeggyel kapcsolatban írtam. Erről az MNB tájékoztatójában a következőket olvashatod:

 

A régi, bevonás alatt álló 1000 forintosok esetén – bár erre 2018. október 31. előtt nem kötelesek – a legtöbb hitelintézet és a posta jelenleg is elvégzi az átváltást.

 

Felhívjuk a figyelmet azonban arra, hogy a bevonási határnapig – mivel a régi bankjegyek még törvényes fizetőeszköznek minősülnek – a hitelintézetek és a posta az átváltási szolgáltatást díjkötelessé tehetik, vagy egyéb szolgáltatás igénybevételéhez köthetik (például számlakapcsolat megléte). Javasoljuk a lakosság számára, hogy az egyes bankjegycímletek bevonási határnapját megelőzően kezdeményezett átváltási igények esetén elsősorban a számlavezető hitelintézetükhöz forduljanak.

 

Az MNB lakossági pénztára – a forgalomba kerülésük kezdetétől folyamatosan – díjmentesen váltja át a régi 1000 forintos címleteket is. Az átváltásról az MNB az ügyfél részére átadás-átvételi jegyzőkönyvet állít ki. E jegyzőkönyv felvételéhez szükséges az ügyfél személyazonosságának megállapítása.

 

Az 1000 darab bankjegyet elérő, illetve meghaladó mennyiségű átváltás iránti igény előzetes bejelentéshez kötött. A bejelentést az átváltást legalább két munkanappal megelőzően szükséges megtenni az alábbi telefonszámon vagy e-mail címen:

 

E-mail: penztar@mnb.hu

Telefon: 428-2650

A Magyar Nemzeti Bank lakossági pénztárának címe: 1054 Budapest, Kiss Ernő u. 1.

 

ÁLTALÁNOS PÉNZTÁRI NYITVA TARTÁS:

Hétfő: 10:00 órától 18:00 óráig

Kedd: 8:00 órától 15:00 óráig

Szerda: 8:00 órától 15:00 óráig

Csütörtök: 8:00 órától 15:00 óráig

Péntek: 7:00 órától 12:00 óráig

 

Korábban beszéltünk a 10.000 Ft-os bankjeggyel kapcsolatban, sőt összegeztük a teljes listát, hogy melyik bankjegyet meddig használhatod / használhattad érvényes fizető eszközként és melyiket meddig tudod kicserélni, ha előbukkan még egy-egy a zsebedből vagy az ágy alól. Erről szóló írásomat itt olvashatod. Frissítettem az új információkkal.

 

 

Megújul a forint - itt az új 500 Ft-os

2018-ban is megújul a forint...

 

 

Miért fontos a bevonási határnap?

 

 

A bevonási határnapot követően a régi bankjegyek már nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek, így azokat a fizetési forgalomban már nem kötelező elfogadni. Ez azt jelenti, hogy elvileg például a régi 500 Ft-ossal 2019. október 31-ig tudsz fizetni a sarki kis boltban, utána már nem.

 

Azért elvileg, mert csak nem kötelező elfogadni. A kedvenc boltosod dönthet úgy, hogy elfogadja még utána is, és majd ő beváltja...

 

NE FELEDD!

 

A "régi" 1000 forintos bankjegy bevonási határnapja 2018.október 31. 

 

A "régi" 10.000 forintos viszont még mindig érvényben van és egyelőre nincs is információ a kivezetésének pontos dátumáról. Ezzel párhuzamosan az új 10000 forintos bankjegy is már forgalomban van.

Frissítés: Ma jött a hír (2019.02.17.), hogy a "régi" tízezer forintos kivonásának időpontja 2019.12.31. Részletek itt: 2019 év végéig érvényes a régi tízezres. Hangsúlyozom, ez még csak Facebook hír, hivatalos közlemény az MNB-től nem jelent még meg róla...

 

Érdekelnek a friss hírek a pénzről és a pénzügyekről? Szeretnél Te is tudatosabban dönteni? El akarod kerülni a csapdákat és a veszteséget? KATTINTS és kérd most!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Köszönöm, hogy visszatérő olvasóm vagy és azon dolgozom, hogy mindig találj értékes információt írásaimban. Ismerőseid, akik még nem olvassák bejegyzéseimet, biztosan hálásak lesznek, hogy megosztod velük oldalamat. KATTINTS!

 

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Kapcsolódó cikkeim:

 

Jön az új 1000 Ft-os bankjegy is

 

Most akkor érvényes vagy nem a régi tízezres?

 

Meddig fizethetsz a régi bankjegyekkel?

 

Hírek a pénzről, a pénzügyekről

Vissza

Címkék : megújul a forint, új 500 forint, hírek a pénzről, bankjegyek cseréje, bankjegy forgalomból kivonása, törvényes fizetőeszköz, új 1000 forint, új 10000 forint

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el, kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

HITELKALKULÁTOR

 

Hitelkalkulátor

 

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

KGFB / CASCO ajánlatot kérek

 

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

CSATLAKOZZ FACEBOOK CSOPORTUNKHOZ!

 
Pénzügyi Navigátor csoport
Facebook-csoport · 179 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Ha már unod a nyomulós ügynököket, valódi segítőkre és hiteles információkra van szükséged, csatlakozz hozzánk! A csoport célja, hogy összefogja és segítse azokat, akik tenni akarnak önmagukért és az anyagi függetlenségükért.  Csatlakozz Te is, ha szeretnél tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozni. Szeretettel látunk, ha szívesen beszélgetsz a pénzügyekről, és osztod meg a tapasztalataidat másokkal. A körülmények hibáztatása csak a pénzügyi kultúra legalsó foka, mi annál magasabbra törünk, mert hisszük, hogy lehetőségek és megoldások mindig vannak, csak meg kell találnunk őket és cselekednünk kell..
 

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

"Szia! Szeretnék gratulálni a tegnapi előadásodhoz! Nagyon boldog vagyok, hogy megismerhettelek Téged és amit csinálsz és nagyon hàlàs vagyok a sok-sok igazán hasznos online infóért! Bízom abban, hogy nagyon sokat hallunk még! Köszönöm szépen mégegyszer!" (M. Edit, Székesfehérvár)

 

"Remélem Mónika, hogy sokakhoz eljutsz, mielőbb ;) Gratulálok ehhez a nemes hivatáshoz!" (Császár Eszter, Budapest - coach)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

"Mindig naprakész, a legfontosabbat, a részletekben megbújó kockázatokat is ismeri. Ha projekten dolgozik, elnyűhetetlen munkabírása van, kreatív, és sosem hagy cserben!" (Somos András, Budapest - riporter)

 

"Én az internetről, véletlenszerűen (tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) kerestem meg Mónit. Már az első E-mail, telefon, majd a személyes találkozás alkalmával éreztem, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon türelmesen végighallgatta, hogy mire szeretnék megoldást találni a segítségével. Ez a pozitív, professzionális hozzáállás segített eldönteni, hogy Őt akarom. Olyan jó tanácsokat adott, hogy életem végéig hálás leszek érte! Köszönöm, hogy ott vagy, ha pénzügyekbe gubancolódok, és mindig számíthatok Rád!" (Incze Ida, Budapest)

 

"Köszönöm, hogy helyettem is előre gondolkodsz a pénzügyeimmel kapcsolatban! Mindig napra kész és felkészült vagy és sosem érzem kínosan magam a társaságodban amiatt (sem), hogy én ezekhez a dolgokhoz nem értek, és kedvem sincs túl sokat foglalkozni velük. Ja, és kisgyerek- és családkompatibilitásod is fantasztikus! Nem zavarnak az időnként felhangzó csatakiáltások, berontó gyerekek, mindig kedves és közvetlen tudsz maradni. (Gál Izóra, Dunakeszi - egyetemi adjunktus)

 

"Professzionális és etikus. Mindkettô elengedhetetlen, ha pénzügyekről van szó... a rohanó világban mégis jellemzően: bármikor elérhető, szakmailag topp, minőségi és teljeskörű tájékoztatással fűszerezve minden ami pénzügyi... és a ráadás a humánközpontúság..." (Pécsi Anna, Kartal - szakmai vezető)

 

"Mónika az egyik legetikusabb pénzügyi szakember, akivel valaha együtt dolgoztam. Mindig az ügyfelei igényeit tartotta szem előtt és ezt olyannyira küldetésének érezte, hogy konfliktusokat is fel mert vállalni emiatt. Összeszedett, logikusan gondolkodó és magát folyamatosan képző pénzügyi személyi edzőt ismerhetünk meg benne, akire szívesen bízom rá a pénzügyeimet." (Sólyom László, Budapest - humánerőforrás menedzser)

 

"Csak gratulálni tudok Mónikának! Olyan szakértelemmel, elmagyarázott minden apró részletet, ittam szavait! Olyan figyelmes volt,minden problémámat komolyan vette, és úgy figyelt rám, azonnal felvázolta a lehetőségeket. Azóta is, nap mint nap előttem vannak a megoldások, amelyeket alkalmazok is, míg korábban csak topogtam egy helyben. Mindenkinek csak ajánlani tudom közvetlen barátságát, szakértelmét, tudatos és tapasztalt egyéniségét! Itt a lehetőség, hogy akinek vannak bizonytalanságai a jövővel kapcsolatosan, hogyan tovább....csak forduljon teljes bizalommal Mónikához!..Hajrá!" (Kisné Mike Erzsébet, Budapest - fodrász)

 

"Úgy ragyogsz, mint egy gyémánt. Sokáig igazgasd a sorsunkat és segíts az útvesztőket elkerülni. Sok sikert! Szeretünk" (Dr. Tófalvi. Ágnes, Budapest - fogorvos)

 

"Azért szeretünk veled dolgozni, mert lelkiismeretes vagy ,jó az információáramlás, gyors ügyintézés és a kapcsolat ápolás" (Mendi Lorenzo., Ráckeve - menedzser)

 

"Nekem nagy segítség volt, hogy gyakran  elérhető voltál és nem csak azt a kötelező biztit nézed meg, amivel épp akkor foglalkozunk, hanem a hitelt és mást is. Fel vagy visszahívás,  amikor kellett és valóban meg szeretted volna oldani az esetleges problémákat. A megbízható pörgést és a személyes figyelmet emelném ki. Ja és jó, hogy mobil és rugalmas vagy és nem kell annyit a dolgok után rohangásznom. Ja és jó, hogy magabiztosan átlátsz több területet, ebben segítséget ajánlasz, nem tukmálod."  (Gál Nóra, Budapest - gyógypedagógus-logopédus)

 

Eddigi munkádat nagyra értékelem , mert valóban segítség , hogy összefogod a biztosításainkat. Probléma esetén elérhető vagy. Megmondod ha valamiben buktató van .Soha nem éreztem, hogy eleged van , pedig, nyilván sokszor megterhelő ez a sok intézni való." (Dr. Z. Júlia, Budapest - családorvos)

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

Címkék

Friss Hírek