...

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kedvező változások jöttek az államilag támogatott megtakarításoknál

 

 

2018. január 1-jétől változtattak a Babakötvény és a START-számla szabályain, februártól pedig emelkedett a Babakötvény kamata is.- Frissítve 2020.02.15.

 

A "Köldökzsinór" program keretében ezentúl két fajta támogatás is jár a határon túli magyar gyerekeknek. Kiterjesztették a 2017.06.30. után külföldön született, magyar gyermekekre az életkezdési, és az anyasági támogatást. 

 

Amennyiben Téged ez kedvezően érint, fontos figyelned arra, hogy az életkezdési támogatás utalása nem automatikus, mint az itthon született gyermekek esetében. A 2017. június 30. napját követően született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgár vagy Magyar igazolvánnyal rendelkező gyermek részére az életkezdési támogatás összegét kérelem útján meg kell igényelnie a törvényes képviselőnek. Az igénylésről a MÁK oldalán itt találsz bővebb tájékoztatást.

 

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Gyermeked jövője a kezedben van

 

Életkezdési letéti számla

 

 

Ez tulajdonképpen egyfajta nyilvántartási számla. Erre kerül az állam által nyújtott támogatás (jelenleg 42.500 Ft). Ennek összegét évente az infláció mértékével megnöveli a Kincstár a nagykorúság eléréséig. A fizetett kamat mértéke 2018-ban 2,4%, 2019-ben 2,8%, 2020-ban pedig 3,4%.

 

Erre a számlára további befizetés nem teljesíthető.

 

Megnyitása automatikus a Magyarországon született gyermekek számára. Külföldön élő magyarok esetében kérelmet kell benyújtani az igényléshez. A támogatás összegét gyermeked a 23. életéve betöltéséig jogosult felvenni.

 

 

START-számla

 

 

Ez tulajdonképpen a gyermek nevén vezetett értékpapírszámla, melyre áthelyezheted az életkezdési támogatás összegét, valamint Te és családtagjaid be is fizethettek rá megtakarításként a gyermeked 18. életévének betöltéséig.

 

Ezen befizetések 10%-át, maximum évi 6.000 Ft-ot pedig az állam hozzátesz támogatásként, amit szintén ezen a számlán írnak jóvá. Az állami plusz kizárólag a 2005. december 31. napja után született belföldi gyermek és a 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek esetében jár. De korábbi születésű gyermekedre is nyithatsz ilyet, ha még van legalább 3 év a nagykorúságáig, csak nem kapod meg rá az állami támogatást.

 

Az életkezdési támogatás, a kamat és a befizetések összegével külön teendőd nincs. Azok automatikusan kerülnek Babakötvénybe.

 

A számla vezetésének a Kincstárnál semmilyen költsége nincs, az összegyűlt megtakarítás adó-, járulék- és illetékmentes. 

 

 

Babakötvény

 

 

Változó kamatozású állampapír, melynek futamideje 19 év. Alapcímlete 1 Ft, tehát bármilyen kis összeggel vásárolható. Kapott kamata két részből áll össze: kamatbázisból, mely minden évben megegyezik a KSH által közzétett infláció mértékével (2017-re 2,4%), valamint kamatprémiumból, ami jelenleg 3%. Defláció esetén (mint például 2015-ben) a kamat 3%.

 

Frissítés: 2019-ben a kamat összesen 5,8% volt, és 2020. februártól 6,4% lett.

 

A kamatjóváírás időpontja minden évben február 1. (kivéve a 2013-as első új Babakötvény sorozatot, melynél dec.2.). A Kincstár a gyermek 18. életévének betöltése utáni visszaváltáskor a tőke kamattal növelt összegét fizeti ki.

 

 

Mi változott 2018-ban és mire jó mindez?

 

 

Először is a hivatalos KSH inflációs adat miatt emelkedett a Babakötvény kamata 2018.február 1-jétől. az eddigi 3,4%-ról 5,4%-ra. 

 

Frissítés 2019.02.09.:  A Babakötvény kamata 5,8% lett 2019.február 1-től.

Frissítés 2020.02.15.: 2020. februártól 6,4% lett a kamata.

 

A másik, talán ennél is fontosabb változás a felhasználhatóság korlátozásának eltörlése.

 

Mostanáig jogszabályban rögzítették, milyen célokra használhatja fel gyermeked. Ilyenek voltak például a tanulmányok, a lakhatás, a pályakezdés, és a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése. Ezeket 2018. január 1-jétől eltörölték. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a Babakötvény legnagyobb korlátja, ami akadályozta a népszerűségét.

 

 

Most akkor megéri a Babakötvény vagy sem - mi változott 2018-ban?

Babakötvény és START-számla változása 2018-ban

 

 

Mire figyelj, mielőtt csak ebben kezdesz gyűjtögetni?

 

 

A 10%-os állami támogatás mértéke és maximuma nem változott  Ezt azért fontos kiemelni, mert ugyanaz igaz rá, mint az LTP-k 20%-os támogatására. Ez nem kamat! Az éves 5.000 Ft-os befizetés első éves 10%-os mértéke a benne levő tőkéhez viszonyítva a 18. évben (ha a kamattal és az inflációval nem számolunk) már csak 0,56% évesített pluszt jelent.

 

Ez az első pont, amin érdemes elgondolkodni, hogy csak az állami támogatás miatt megéri-e. Mielőtt erre fizetsz be sokat, számold ki, hogy mekkora összeg gyűlhet össze másfajta megtakarításban vagy befektetésben 18 év alatt. Egyik lábnak gyermeked életkezdéséhez mindenképpen jó, de csak ebbe tenni minden pénzt, az átgondolandó.

 

Mivel 19 éves állampapírba kerül a pénz, mindenképpen hosszútávú és biztonságos befektetésről beszélhetünk, hiszen tulajdonképpen tőke és hozamgarantált. De ezzel egyben kiszolgáltatottá tesz az állam teljesítményének is...

 

Másik hátul ütője az, hogy csak a gyermeked használhatja fel, Neked nincs felette rendelkezési jogod. Amit érdemes átgondolnod, hogy akarod-e 18 évesen a gyermeked kezébe adni az életkezdésére szánt teljes összeget. Február 27-étől olvashatod majd új cikksorozatomat a gyermekmegtakarításokról, ahol ez is szóba kerül...

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

(Szerző és képek, infografikák: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.02.25. - utoljára frissítve 2020.02.15.))

 

 

 

Vissza

Címkék : Babakötvény, állami támogatás, állampapírok kamat, gyermek életkezdése, gyermeknek megtakarítás, gyermekcélú előtakarékosság, legjobb gyermekmegtakarítás, START számla, gyermeked pénzügyei, gyermek előtakarékosság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek