...

Tinédzser pénzügyek előtt és után

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Te milyen ügyes PénzÜgyes vagy? - 3.rész, lezajlottak az elődöntők

 

 

Elsősorban azért voltam nagyon izgatott, amikor felkértek a PénzÜgyesek című vetélkedő-sorozat szakmai megalkotójának, mert úgy éreztem, hogy egy kiemelkedően fontos folyamatnak lehetek részese. Nem, nem magára a TV show-ra gondolok, hanem arra, hogy ezzel is elősegíthetem a pénzügyi kultúra fejlesztését a fiatalok körében.

 

Korábban írtam már arról, hogy elindult a kormány 7 éves pénzügyi fejlesztési stratégiája, melynek alapelveivel teljes mértékben egyetértek. Ennek pedig fontos sarokpontja a fiatalok pénzügyi ismereteinek kibővítése, a megfelelő attitűd kialakítása, vagyis a felnövekvő nemzedék pénzügyi intelligenciájának magasabb szintre emelése.

 

Maga a vetélkedő fantasztikus hangulatban zajlott. A verseny honlapján elérhetők már a diákok által készített termékreklám és iskola bemutató videók. Megnézheted az eddigi kvíz kérdéseket - és akár ellenőrizheted a tudásodat is :).

 

Sőt, megtalálod az oldalon azokat a megoldásokat is, amelyeket a kiküldött nevezési feladatokra készítettek el (számítások, prezentációk, plakáttervek).

 

 

Tinédzser pénzügyek előtt és után

 

 

Bevallom, a csapat az elején picit szkeptikus volt azt illetően, hogyan fogják tudni megoldani a gyerekek a kiadott feladatokat és vajon képesek lesznek-e megválaszolni a kvíz kérdéseket. Meggyőződésem, hogy aki felkészül, az képes rá.

 

Saját gyermekeimből kiindulva pedig tudom, hogy technikailag nincs akadály előttük a videó és prezentáció készítésben, emellett igen kreatívak. Így is lett. Ha nézted eddig az adásokat, akkor biztosan egyetértesz ezzel. Ha nem láttad őket, akkor itt visszanézheted mindegyiket.

 

Érdemes, ugyanis fantasztikusan ügyesek voltak eddig is! Szombaton pedig már a döntő következik az RTL Klubon!

 

 

Miért olyan fontos a gyerekek pénzügyi nevelése?

 

 

A legutóbbi, 2015-ös PISA felmérés azt mutatta, hogy az OECD országok diákjai közül 12% szinte profi a pénzügyek terén. Komplex feladatokat is meg tudtak oldani, sőt, sokan közülük még befektetési eszközöket is ismertek. Viszont a diákok majdnem egynegyede (22%), még a minimum szintet sem éri el.

 

Azt ugyan tudják, mit jelent a bankszámla, de csak néhány alapműveletre terjed ki a pénzügyi ismeretük. Sajnos benne vagyunk a legrosszabbul teljesítő országok között...

 

Hiába van már lehetőség tantervbe építeni a pénzügyi oktatást, valóban tanulni erről mindössze a diákok 10%-ának van lehetősége. Az iskolák más, "fontosabb" tárgyakra helyezik a hangsúlyt.

 

Pedig mi lehet ennél fontosabb? Lehet majd akármilyen profi abban, amit csinál, ha nem tudja kezelni a pénzt, vagyis nem ért hozzá, sohasem lesz olyan eredményes anyagilag, mint azok, akik igen!

 

Fogyasztói társadalomban élünk. A mai tinik lesznek a következő időszak fogyasztói. Ha megtanítod őt a pénz kezelésére, ha kialakítod benne a pénzhez való helyes hozzáállást, akkor tudni fogja, hol vannak a határok és gyarapítani is képes lesz a pénzét.

 

Ha ezt nem tanítod meg, akkor elvész a reklámok és a fogyasztásra buzdító médiakampányok, valamint a hitelek tengerében.

 

Ehhez pedig igenis szükség van az alapvető pénzügyi ismeretekre.

 

Persze a pénzügyi nevelést nem tinédzser korban kell elkezdeni, hanem már egészen kisgyermekként. De ha eddig nem fektettél erre hangsúlyt, akkor még most sem késő. Értem én, hogy fontos megtanulni, hol és milyen ásványi anyagokat bányásznak, és deriválni is tudnia kell, sőt.

 

Kérdés, hogy ezek fontosabbak lesznek-e majd, mint a pénz kezelése a való életében. Mivel az iskolából ez még kimarad, Neked kell felvállalnod. Persze ehhez Neked is rendelkezned kell a tudással és az attitűddel, hogy átadhasd neki, ahogy erről már itt írtam korábban. A Te felelősséged az, hogy mennyire lesz sikeres!

 

 

Ötletek, hogyan segíts megtanulni gyermekednek a pénzkezelést:

 

 

Most a vetélkedő kapcsán, csak a tinédzserekkel kapcsolatban nézzünk néhány ötletet és szempontot. A fontos, hogy megismerje a pénz értékét, kialakuljon a becslési képessége, megtanulja egyedül meghozni pénzügyi döntéseit, képessé váljon rendszerezni és összehasonlítani.

 

 

Zsebpénz

 

 

  • Egy ideig szinte az egyetlen eszköz, amin "gyakorolhatja" azt, hogyan érheti el személyes céljait, vágyait. Segíts neki abban, hogy ne azonnal elverje valami butaságra, hanem tegyen félre belőle. Legyen az azonnali élvezetekre is, de takarékoskodjon olyasmire is, amihez nagyobb összeg kell. Esetleg szabj ehhez feltételt, pl.: ha a felét összegyűjti, a másik felét hozzáteszed.
     
  • Szoktasd rá a rendszerességre. Ez azt jelenti, hogy rendszeres időközönként add, hogy megtanulja beosztani arra az időre. Közbe-közbe pedig semmiképp ne adj extra juttatást!
     
  • Fontos, hogy mindig megkapja a megállapodott összeget. Ugyanis ha a fix zsebpénzt feltételekhez kötöd, akkor soha nem tudhatja mikor és mennyit kap, így nem tanulja meg, hogyan kell felelősséggel bánni a vagyonával, hiszen állandó bizonytalanságban lesz.
     
  • Csak segítsd, javasolj és próbáld észérvekkel irányítani, de NE szabd meg, mire költheti és mire nem. Engedd tanulni a saját hibáiból!
     
  • Tanítsd meg a költségvetés vezetésére. Ha már gyermekként megtanulja ennek hasznosságát, akkor felnőttként is így fogja csinálni. Ezáltal képes lesz tudatosan megtervezni és követni a pénzügyeit.
     
  • Ha idő előtt elpocsékolta a pénzt, ne hozd előre a következő kifizetést, mert akkor azt tanulja meg, hogy mindig van újabb forrás. Az életben nem így lesz, ezért vagy hozzányúl a megtakarításához vagy hitelt vesz fel. Mindkettő zsákutca...
     
  • Annyi zsebpénzt adj, hogy lehessen belőle félretenni is. Ha túl szűkre szabod, akkor nem fogja megtanulni az öngondoskodás alapjait, vagyis azt, hogy későbbi céljaihoz félre kell tennie a jövedelme egy részét. De ne adj túl sokat sem, mert akkor nem tanulja meg a határokat.
     

 

Családi költségvetés

 

 

  • Egy tinédzser már elég nagy ahhoz, hogy ne legyenek tabuk előtte a pénzügyeitek. Érdemes bevonni a pénzügyekkel kapcsolatos döntéseitekbe. Egyrészt megtanulja, másrészt lehetnek akár jó ötletei is :). Emellett részesévé válik, így átérzi egy-egy döntés felelősségét és megtanulja azt is, hogy ha pl. lemond valamiről vagy pluszt vállal, akkor azzal hogyan tudja segíteni céljaitok elérését.
     
  • Mutass példát! Mondhatsz, amit akarsz, főleg egy tininek. Ha Te nem úgy csinálod, ő sem fogja. Tehát járj elöl jó példával, kezeld tudatosan a pénzügyeidet és követni fogja, ha segítesz neki ebben.
     
  • Beszélgess vele arról, hogyan hoztok döntéseket az apróbb és a nagyobb dolgokban. Mikor, hol, miért vásároltok? Hogyan döntötök egy-egy nagyobb kiadásról, mi a sorsa a rendkívüli bevételnek, hogyan tesztek félre a nyaralásra, hogyan készültök fel a váratlan helyzetekre.
     
  • Tanítsd meg neki, hogy mi a különbség a rövid- és hosszútávú pénzügyi célok között, csináljátok közösen a pénzügyi tervezést.

 

 

Bankszámla

 

 

  • Örök vita a szakemberek között, hogy legyen-e a gyereknek bankszámlája és bankkártyája vagy ne. Azt gondolom, tinédzser korban már fontos, hogy ezt is megtanulja.
     
  • Segíts neki abban, hogy megértse, hogy az a pénz is ugyanolyan pénz, mint ami a zsebében van. Ne essen abba a hibába, hogy bátrabban költi, csak mert fizikailag nem kell kiadnia a pénzét a kezéből. Ehhez tudnia kell fejben számolni is!
     
  • Megtanulja vele a helyes és költséghatékony bankkártya használat módját, valamint azt, hogy mennyi készpénz legyen nála és mit érdemes bankkártyával fizetnie.
     
  • Tanítsd meg az internetes bankolás, a neten történő vásárlások előnyeire és veszélyeire is!
     
  • Tanítsd meg arra is, hogy a bankszámlán is lehetősége van elkülöníteni bizonyos összegeket megtakarításként!

 

 

Közösség, barátok

 

 

  • Rohanó világban élünk, ahol a szülőknek sajnos jóval kevesebb ideje jut a gyerekekre és a családra, mint régen. Ez sajnos egy kikerülhetetlen folyamat, amiben komoly erőfeszítést igényel a családi értékek fenntartása.

    Attól függően, hogy ez Neked hogyan sikerült, gyermeked többé-kevésbé függésbe kerül valamilyen más közösségtől (iskolai, baráti).
     
  • A pénzzel való kapcsolatát, a hozzáállását és a cselekedeteit meg fogják határozni ezeknek a közösségeknek az ezzel kapcsolatos értékrendje, cselekedetei és attitűdje.

    Sajnos, ha kiszakad a családból, akkor jó eséllyel egyszerűen lecseréli a szüleit a barátaira és már nem sok beleszólásod lesz, ha csak vissza nem tudod rántani. Ezért addig kell ezt irányítanod, míg lehetőséged van rá. 
     
  • Segíts neki megtalálni a helyét, hogy megtalálja a megfelelő közösséget.

    Ebben segítségedre lehetnek a különböző fejlesztő könyvek, amiket elolvasás után megbeszélhettek. Ilyenek például a A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása (Sean Covey) vagy az Észbontó (Varga István László), mely kifejezetten a Z-generációnak szól.

 

 

Tinédzser pénzügyek előtt és után

 

 

Amennyiben úgy érzed, ebben szívesen vennéd a segítségemet, írj nekem vagy hívj fel!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017-12-08))

 

Vissza

Címkék : pénzügyesek, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, pénzügyi nevelés, pénzügyi tanácsadás, gyermeked pénzügyei, fiatalok és a pénzügyek, RTL Klub, pénzügyi vetélkedő, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek