...

JTM mutató változása 2018. október 1-jétől

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vigyázz az alacsony kamatot hirdető, hamarosan feltűnő reklámokkal!

 

 

Újabb adósságféket épít be a jegybank. Vajon mi a célja ezzel? Hogy kevesebben vegyenek fel hitelt vagy alacsonyabb összegeket? Ugyanis, mintha elfelejtettük volna már a devizahitelek bedőlését...

 

Az MNB statisztikai adatai szerint a lakáshitelek mintegy 8%-át vesszük fel 1 év vagy annál rövidebb kamatperiódussal (3, 6, 12 hónap). Ennek többnyire most is az az oka, mint 10 évvel ezelőtt a devizahiteleknek. A jóval alacsonyabb kamat.

 

Sok háztartás igen feszített költségvetés alapján vállalja be a jelzáloghitel törlesztő részletét. Vagyis nagyon számít a hitelképességük vizsgálatánál a több ezer forintos különbözet. Igen ám, de ennek ugyanazok lehetnek a következményei egy kamatemelkedés esetén, mint a CHF hiteleknél. 

 

Ennek kíván gátat szabni az MNB új szabályozása. A sajtóközlemény szerint az új JTM rendelet (várhatóan 2018. október 1-jétől lép hatályba), melynek tervezete jelenleg az Európai Központi Bank véleményezésére vár.

 

 

Mit is mond ki ez a JTM rendelet 2018-tól?

 

 

JTM mutató változása 2018. október 1-jétől

Jövedelem Terhelhetőségi Mutató (JTM) változása 2018-2019

 

 

A lényege, hogy azoknál a hiteleknél, ahol a kamatperiódus rövidebb, mint 5 év, erőteljesen csökkenti a nettó havi jövedelemre jutó megengedhető hiteltörlesztő részlet nagyságát. Az 5-10 közöttiek esetén is változik majd. Egyedül a 10 év vagy azon túli fixált kamatperiódusú hiteleknél marad meg a jelenlegi mérték.

 

Ezenfelül a magasabb terhelhetőséget megengedő határ is változik majd - igaz csak 2019. július 1-től - a jelenlegi 400.000 Ft / hó havi nettó keresetről 500.000 Ft /hó értékre.

 

Ez azt jelenti, hogy ha a havi nettó jövedelmed például 200.000 Ft, akkor most maximum 80.000 Ft lehet a havi törlesztésed. Ebbe beleszámít minden - hitelkártyakeret, folyószámla hitelkeret, személyi kölcsön és más meglevő tartozásaid törlesztése, levonások a fizetésedből. 

 

2018. októbertől ez a határ attól függ majd, hogy milyen kamatperiódussal választod majd a hitelkonstrukciót. Leegyszerűsítve:

 

1 éves kamatperiódusnál a JTM 25%-ra csökken esetedben, tehát max. 50.000 Ft,

5 éves kamatperiódusnál a JTM 35%-ra csökken esetedben, tehát max. 70.000 Ft,

10 éves kamatperiódusnál a JTM 50% marad a Te esetedben, tehát max. 100.000 Ft lesz az, amit hiteleid törlesztésére fordíthatsz.

 

Ha megfordítjuk a dolgot, akkor ez annyit jelent, hogy például 20 éves futamidővel számolva nagyjából 8.500.000 Ft hitelt tudsz felvenni 1 éves, 11.500.000 Ft-ot Fix5, és 15.000.000 Ft-ot Fix10 konstrukcióval.

 

Vagyis ugyan magasabb a kamat a hosszabb időre fix kamatú jelzáloghiteleknél, de a magasabb JTM (jövedelem terhelhetőségi mutató) miatt mégis több hitelt tudsz felvenni. A futamidő kitolásával pedig még többet. Cserében nem veszélyezteted az anyagi biztonságotokat...

 

 

Miért van ennek akkora jelentősége?

 

 

Ahogy a cikk elején is írtam, mintha elfelejtettük volna már 2008-at és a devizahiteleket...

 

Legutóbb, az egyik oktatáson kisebb vitába is keveredtem egy másik cég közvetítőjével arról, hogy miért nyomja rá az ügyfélre az azonnali hiteles LTP szerződést, amikor jelenleg sokkal jobban jár egy Fix5 hitel mellé kötött LTP5 szerződéssel, amit majd betörleszt a hitelébe.

 

Erre azt válaszolta, hogy azért, mert az ügyfél ezt akarja, mivel így fér bele a hiteltörlesztés a költségvetésébe - ugyanis ez esetben a megtakarítási időszak alatt a megtakarításon kívül csak a megelőlegezett hitel kamatát kell fizetnie.

 

Oké. De mi lesz később, ha ez már most gond? Reménykedik, hogy jobban fog állni  5 év múlva? És ha nem?

 

Nekünk nem az a dolgunk, hogy az csináljuk, amit az ügyfél mond. Nem végrehajtók vagyunk, hanem tanácsadók! Ezért készítettem Neked új írásomban egy részletesebb összeállítást arról, hogyan is befolyásolja az életedet a hitelkamatok alakulása, és milyen veszélyeket rejt a meggondolatlan hitelfelvétel. 

 

 

JTM mutató változása 2018. október 1-jétől

Tudnod kell, milyen veszélyeket rejt a kamatemelés

 

 

Az anyagi biztonságod a legfontosabb. Ezért olvasd el új írásomat a hitelfelvétel buktatóiról. Amennyiben pedig folyamatosan szeretnél értékes információkat kapni, akkor KATTINTS a gombra.

 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Nem véletlenül tereli a jegybank a hitelt felvenni akarókat a hosszabb távon fix kamatozású lakáshitelek felé. Első lépés volt a fogyasztóbarát hitelek (MFL) bevezetése, melyek a hosszabb periódusért cserébe kedvezőbb elbírálási, kamat és előtőrlesztési feltéteket nyújtanak. Frissített cikkemet itt olvashatod róluk.

 

El akarják kerülni a devizahitelekhez hasonló katasztrófát. Ugyanis a rövidebb kamatozású hiteleknél könnyen előfordulhat akár jelentős törlesztőrészlet emelkedés, amely - ha nincs megfelelő jövedelemtartalékod - felborítja a költségvetésedet. Ennek pedig ismét bedőlt hitelek sokasága lehet a következménye.

 

Azt gondolom, itt újra előtérbe kerül a pénzügyi tudatosságod és a megfelelő pénzügyi tervezés. A hitelfelvétel tele van buktatókkal. Egy rosszul kiválasztott hitel padlóra küldhet, de legalábbis nagyon megnehezíti az életedet... 

 

Amennyiben ilyesmit tervezel, fordulj szakértőhöz. KATTINTS és segítünk!

 

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Van egy olyan érzésem, hogy az elkövetkező időszakban, míg a rendelet életbe lép, elszaporodnak majd a nagyon kedvező, 3% alatti hiteleket hirdető reklámok. Ezek mind a rövid kamatperiódusú lakáshitelekre vonatkoznak, ezért jól gondold meg.

 

Jó esetben csak az a cél, hogy az adott hirdetőt keresd fel a hitel igényeddel és rábeszélnek majd a hosszabb fix kamatra. Rosszabb esetben valóban ilyen ügyletbe visznek bele. Ha alacsony a hitel összeg és emiatt a törlesztés a havi jövedelmedhez képest, akkor ez nem gond. Még akár nyerhetsz is vele :). De ha feszített a családi büdzsé, akkor NE ezt válaszd!

 

Az MNB sajtóközleményében ezt írják:

 

 

JTM mutató változása 2018. október 1-jétől

Körültekintő pénzügyi tervezés alapján döntsd el, hogy milyen kamatperiódust választasz a hitelnél

 

 

"Az adósságfék szabályok módosítása következtében a jövőbeli lakossági hitelezés még jobb minőségben, azaz egészségesebb szerkezetben, fenntartható módon valósulhat meg. A változások miatt nem várható érdemi negatív hitelvolumen hatás, hiszen az adósok jelenleg jövedelmi oldalról jellemzően nem kifeszítettek.

 

A családok életében a lakásvásárláshoz, fejlesztéshez kötődő lakáshitel-felvétel az egyik legnagyobb döntés. A megfelelő adósságfék szabályok megakadályozzák az ügyfelek túlzott eladósodottságát, miközben a hitelkamat-változás miatti kockázatok is csökkennek, a hitelek törlesztőrészlete kiszámíthatóbbá válik, ezáltal a családok költségvetésének tervezhetősége nagymértékben javul, ami mind szociális, mind pénzügyi stabilitási szempontból kiemelten fontos."

 

 

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

(szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Kapcsolódó oldalaim:

 

Vigyázz, belebukhatsz egy rossz hitelbe!

 

Milliós különbségek a jelzáloghitelek közt - itt a fogyasztóbarát hitel

 

A körültekintő hitelfelvétel alapszabályai

 

Buktál már el ezen? - hitelkártya, személyi kölcsön útvesztői

 

Milliókat ad az állam lakáshoz jutásra - számoljunk!

 

Jelzáloghitelek

Vissza

Címkék : lakáshitel, hitelfelvétel buktatói, legjobb lakáshitel, fogyasztóbarát hitel, anyagi biztonság, MNB ajánlás, pénzügyi tervezés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tanácsadás, hitelfelvétel szempontjai, JTM2018, jövedelem terhelhetősége, JTM 2019, lakáskölcsön, lakásvásárlás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek