...

Nincs időd, nincs pénzed, nem érdekel - tudod mit jelent ez?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Amíg a halál el nem választ...

 

 

Ezt mondjátok egymásnak, amikor egy fontos szövetséget köttök - legyen az házasság vagy akár barátság. De vajon belegondoltál valaha is abba, hogy ez mit is jelent? Bevallom, számomra ez inkább a "nagy szavak" kategóriájába sorolható kijelentés sokak szájából.

 

Akkor válik igazzá, ha azt látom, hogy mindketten megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy a kapcsolat, nagyobb sérülések nélkül, valóban életünk végéig tartson. De hol van az a bizonyos vég? Mikor következik be? 

 

Na, ez az, amit nem tudunk előre... Vajon tényleg megteszünk minden tőlünk telhetőt, vagy csak úgy gondoljuk? Ez most kevésbé pénzügyi-szakmai cikk, inkább gondolat ébresztőnek szánom. Évfordulóm - újjászületésnapom - van :)

 

Ma lettem 5 éves. 2014.07.10-én reggel, miután felébredtem, már csak 35 percem volt hátra. Persze, ez a lehetőség eszembe sem jutott. Még akkor sem, amikor már nagyon rosszul voltam.

 

35 perc. Ennyi...

 

Gondolj bele! Mi mindent tudsz gyorsan elrendezni, megoldani (még utoljára) 35 perc alatt? 

 

 

Nincs időd, nincs pénzed, nem érdekel - tudod mit jelent ez?

Nem beszélni a kockázatokról, struccpolitika

 

 

Miért írom most ezt a cikket? Egyrészt, mert ez a nap a második születésnapom. Kaptam egy új esélyt jól és boldogan élni. Ilyenkor mindig átgondolom, hol tartok most. Többé nem akarom átélni azt, amit akkor...

 

Másrészt mostanság csúcson van a hitelek felvétele... Személyikölcsön, Babaváró kölcsön, kamattámogatott lakáshitelek, CSOK, autóhitel, áruvásárlási hitel, és még sorolhatnám.

 

Mégis, mikor arról kérdezem a hitelt felvenni szándékozókat, hogy hogyan oldjuk meg a kockázati védelmüket, akkor az esetek kétharmadában azt a választ kapom, hogy arra már nincs keret.

 

Ha Te is így gondolod, akkor Neked szól ez a blogbejegyzésem. Ha Te nem, de van olyan a környezetedben, aki szerinted ugyanígy gondolkodik, akkor neki is. Oszd meg vele írásomat:

 

 

 

 

Mit jelent a kockázati védelem?

 

 

Az a tapasztalatom, hogy az emberek nem szeretnek arról beszélni, hogy történhet velük valami. Babona vagy más miatt, de úgy gondolják, ha nem beszélnek róla, akkor nem is fog megtörténni.

 

El kell keserítselek. Ez semmi más, mint struccpolitika. Homokba dugott fejjel várni, hogy fenékbe lőjenek...

 

Az orvosom azt mondta, becsüljem meg, hogy itt vagyok, mert esélyem sem volt. Hiszen már fel sem kellett volna ébrednem arra, hogy rosszul vagyok. Aki álmában kap infarktust, az egyszerűen belehal.

 

Talán azért vagyok itt, hogy elmondhassam, hogy betegség és előjel nélkül, igen, Veled is megtörténhet.

 

Miért a hitelek jutottak eszembe? Mert érdekes módon szinte mindenki, akivel beszélgetek, pontosan tudja, hogy ha ő egy másik világba távozik, akkor a szerettei öröklik a hitelt. Mégis az a leggyakoribb válasz, hogy "majd eladják a házat, és abból kifizetik".

 

Hmmm, engedd meg, hogy feltegyek Neked néhány kérdést. Ezek a saját megtapasztalásomból, és a tragédiák után itt maradó ügyfeleim gondolataiból származnak. A válaszaid alapján képzeld el, hogy mi lenne, ha...

 

  • Tényleg azért dolgoztál egész életedben, hogy a szeretteid csak úgy tudják elkerülni, hogy az utcára tegyék őket, ha eladják a javakat, amiket megteremtettél?

     
  • Ugyanolyan színvonalon nőhetnek majd fel a gyermekeid, ugyanott tanulhatnak, ugyanazokkal a lehetőségekkel indulhatnak majd az életben, mintha ott lennél mellettük?

     
  • Ha most nincs keret a biztonságodokra, akkor ez azt jelenti, hogy ha a Te kereseted kiesik, akkor teljes létbizonytalanságba taszítod azokat, akik mindennél fontosabbak Számodra?

     
  • Megnézted valaha a költségvetéseteket, hogy mi mindenre szórtok ki gondolkodás nélkül havonta összesen 5-10-15 ezer forintot? Ezek mennyire lesznek fontosak, ha Te nem vagy már velük? 

     
  • Mi van, ha nem halsz meg, "csak" egy életen át mások segítségére szorulsz? Akkor is eladjátok a házat? Hiszen a fizetésed kiesik, a költségek pedig növekednek (ápolás, kezelések, gyógyszerek, eszközök, hálapénz)...

     
  • Ha nem véglegesen leszel sérült, "csak" néhány hónapig vagy évig, akkor azt hogyan tudnátok túlélni a mai költségvetésetek alapján? Kieső jövedelem, megnövekedett költségek és hiteltörlesztés mellett?

 

 

Tudod, mi a nagy helyzet? Egész addigi életed munkája, mindazok a javak, amik addig annyira fontosak voltak, mennek a kukába, ha megtörténik a "lehetetlen"...

 

Ezeket a kérdéseket úgy is felteheted, hogy mi lesz, ha a pároddal történik valami. Hogyan éltek tovább...

 

Számtalan olyan élethelyzet van, amikor elengedhetetlenül szükséges a kockázati védelmed. Ez is az öngondoskodás része.

 

Mit jelent az öngondoskodás? Felkészülést a várható és váratlan életeseményeidre. Anyagi biztonságot a várható nagyobb kiadásokra (esküvő, gyermeked életkezdése, nyugdíj). Anyagi biztonságot betegség, baleset, tragédia esetére.

 

 

Nincs időd, nincs pénzed, nem érdekel - tudod mit jelent ez?

Egy váratlan baleset mindent felboríthat

 

 

Öngondoskodással - leegyszerűsítve - legalább két dologra kell felkészülnöd: arra, ha túl korán mész, és arra, ha túl későn...

 

Te hogy állsz az anyagi biztonsággal? Te hogy állsz az öngondoskodással? Nincs rá keret? Hát majd akkor, mikor megtörténik, már tuti, hogy nem lesz erre a jelenlegi színvonalra sem!

 

Kemény szavak? Igen, azok. Átéltem. Tudom, miről beszélek. Tudom, mik az ember első gondolatai, amikor négyszeri újraélesztés után magához tér az intenzív osztályon. Pedig az én kockázati védelmem rendben van...

 

A halál torkában már nem fontos a legújabb almás telefon, sem az álom autó. Ott már csak azt akarod, hogy mindent a legnagyobb rendben hagyj itt. Már csak az számít, hogy minél könnyebben átvészeljék a szeretteid. 

 

De, ha nem készülsz fel erre az eshetőségre előre, akkor már ott nem lesz időd elrendezni.

 

  • Egyedül neveled a lányodat és jövedelmed akkor van, ha tudsz dolgozni? Bajban lesz, ha...
     
  • Te vagy a családfenntartó és három apróság, meg életed párja mind Tőled függnek? Bajban lesznek, ha...
     
  • Vállalkozásod működése, így a bevételetek azon múlik, hogy tudsz-e dolgozni? Bajban leszel, ha...

 

És ez csak néhány kiragadott példa! Tudom, ez mind megfoghatatlan. Tudom, ez olyan távoli és bizonytalan. Tudom, ilyesmi mindig másokkal történik. Vagy mégsem?

 

Olyan hitelösszegeket közvetítek ki átlag embereknek a mostani ingatlan árak miatt, amikre korábban gondolni sem mertem.

 

Most még itt a Babaváró kölcsön is, amit egyes közvetítők (számomra megdöbbentő módon) "ingyen hitelként" reklámoznak, ami mindenki számára elérhető.

 

Ugyanakkor elfelejtik elmesélni, hogy 2,2 millió forintba fog kerülni az "ingyen hitel" 5 év múlva, ha nem lesz baba, utána pedig magas kamattal kamatozik tovább.

 

Ugyanakkor manapság sok fiatalnak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy legyen önereje életük első saját lakásának megvásárlásához - jelenleg csillagászati áron. Emellé pedig még jön a lakáshitel is. Ezt tudatos pénzügyi tervezés kell megelőzze!

 

A Babaváró kölcsönnel egyúttal gyermeket is vállaltok. Ez egy szándék nyilatkozat is egyben erre.

 

Ha nem gondoskodsz a kockázati védelmedről, ha nem kötsz hitelfedezeti életbiztosítást, kockázati életbiztosítást, meg balesetbiztosítást, akkor már most a gyermeked feje fölé lógatod a bárdot, hisz egyszer lehet, hogy neki kell tovább vinnie ezt a terhet.

 

Vagy a szüleidnek, vagy a testvéreidnek, vagy a párodnak...

 

Valóban ezt akarod? Ezt a sorsot szánod a gyermekeidnek, a szeretteidnek? Vagy egy szép és boldog jövőt terveztél nekik? Ha igen, akkor ne feledkezz meg a kockázataidról...

 

Egy régebbi cikkemben 12 pontban részletesen megmutattam, milyen kockázataid lehetnek, olvasd el újra, mielőtt nemet mondasz az "ember CASCO"-ra, kérlek. LAkásodat, autódat biztosítod. És Te magadat, aki mindezt megtermeli?

 

Csak hiszed, hogy van időd!

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Mi a halogatás ára a kockázataiddal kapcsolatban?

 

 

Nincs időd, nincs pénzed, nem érdekel - tudod mit jelent ez?

Egy tragédia után már csak az emlékek maradnak...

 

 

Ugye emlékszel, mit írtam az elején: 35 perc, vagy még ennyi sem. Ez az ára.

 

Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy "ma nincs időm foglalkozni vele", "most nem fér bele, majd ha ez meg az rendben lesz", és hasonlók.

 

Aztán hirtelen történik valami:

 

Jön egy szorító fájdalom, kapsz egy diagnózis, elcsúszol és bevered a fejed, egy őrült piásan ült autóba, egy autószerelő hibázott, egy orvos túl terhelt volt, egy kamionos elaludt, nem volt stabil a létra, nem vettél észre egy vízfoltot a kövön, nem rögzítették az állványt az építkezésen, nem áramtalanították a gépet...

 

Hirtelen halál, végzetes baleset, örök másság...

 

És már nincs időd. A "majd-holnap-ördögi-köre" bezárult. Nincs holnap, vagy már nem olyan a holnap...

 

2018-ban összesen 131.045 ember halt meg Magyarországon a KSH adatai szerint. 2017-ben is majdnem ugyanennyi, vagyis több, mint 130 ezer ember halt meg.

 

A legfőbb halálozási ok a szív- érrendszeri és a daganatos megbetegedés. A 130.000 főből 99.000 ember halálát okozták ezek a betegségek. 

 

Balesetben pedig majdnem 4.000 élet szakadt meg. Ebből otthoni baleset 1788 volt, 625-en pedig közúti balesetben haltak meg. Ez talán nem tűnik soknak. De ha épp Te, vagy valamelyik szeretted az egyik áldozat, akkor pont eggyel több, mint kellene...

 

A baleseti adatokat vizsgálva a KSH oldalán azt találtam, hogy 2017-ben 23.387 munkabaleset (az alkalmazottak majdnem 6%-a), 25.725 tűzeset, 16.489 személyi sérüléses közúti baleset, 140 vasúti, 3 vízi és 27 légi baleset történt.

 

Mit jelentenek ezek a számok? Magyarország lakosainak száma 9.772.756 fő most, 2019-ben. Minden évben minden 100 emberből 1-2 fő meghal, és minden 200 emberből 1-2 főt baleset ér. Arra nem találtam adatot, hogy hányan szenvednek olyan betegségben, ami miatt munkaképtelenek és/vagy folyamatos ápolásra szorulnak.

 

Ráadásul a tendenciák azt mutatják, hogy a népesség száma csökken, a baleseti és halálozási számok pedig növekednek. Vagyis romlanak az arányok, ezzel pedig a Te esélyeid is megnőnek nézve, hogy ne mindig csak másokkal történjen ilyesmi...

 

Ha már baj van, sokkal nehezebb lesz kitalálnod Neked, vagy itt maradó szeretteidnek azt, hogyan tovább.

 

Amennyiben sikerült elgondolkodtatnom, és úgy érzed, még nem tökéletes a családod védelme, a kockázataid kezelése és az öngondoskodásod, ne habozz: hívd fel a pénzügyi tanácsadódat, és tegyétek rendbe ezeket.

 

Nincs olyan pénzügyi tanácsadó, akihez fordulhatnál? De van :), független pénzügyi tanácsadói csapatunk segít Neked, hogy megteremthesd családod anyagi biztonságát. Válassz magadnak személyes független pénzügyi tanácsadót :).

 

Olyan tanácsadóra van szükséged, aki megtalálja Neked a legideálisabb kombinációt arra, hogy biztonságot is adj, és maradjon pénzed örömet is okozni, és jóllétet teremteni a szeretteidnek. Kattints és segítünk:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.07.10.))

Vissza

Címkék : életbiztosítás, kockázati életbiztosítás, kockázatcsökkentés, kockázat, ember CASCO, út a boldogsághoz, hitelfelvétel, hitelfelvétel szempontjai, babaváró kölcsön, jelzáloghitel, gondolatok, öngondoskodás, pénzügyi célok, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, tulajdonosi kör védelme, gyermek életkezdése, egészségbiztosítás, balesetbiztosítás, baleset, egészségügyi ellátás, családvédelem, családtámogatás, családi költségvetés, családi kiadások, autó hitel, anyagi biztonság, hirtelen halál, halogatás ára, független pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek