...

Egészségbiztosítás vagy táppénz a kifizetődőbb?

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A vállalkozók nagy része még mindig nem fektet kellő hangsúlyt az egészségre - 2.rész

 

 

Előzőleg arról beszéltünk, hogy milyen problémákat generálhat a nem megfelelő számú és minőségű munkaerő, milyen károkat okozhat és hogyan tudod ezt elkerülni. A cikk végén, azt ígértem Neked, hogy mutatok két konkrét, számokkal is alátámasztott eszközt. Ha nem olvastad a cikket, itt éred el. Most pedig jöjjenek a számok:

 

Frissítés 2019: Sajnos a matek megváltozott. Ma már elvileg ugyanannyiba kerül a javaslatom, mintha béremelést adnál. Azért elvileg, mert most is azt vallom, többe kerül a munkatársad betegsége, mint az egészsége. Ha pedig Te nem adod, ő nem veszi megmagának... 

 

Többször is írtam már az egészségbiztosítások fontosságáról, így ezeket most nem ismétlem.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy egyre nagyobb igény van rá a dolgozók részéről. Kevesen tehetik meg az alacsonyabb keresetűek közül, hogy saját maguknak megfizessék a magán egészségügyi szolgáltatásokat, de örömmel veszik, ha munkahelyük lehetőséget biztosít erre.

 

Így a juttatások közül szívesen választják, főleg, ha a családjuknak, a szeretteiknek is felajánlod a lehetőséget.

 

 

Egészségbiztosítás vagy táppénz a kifizetődőbb?

 

 

 

Mennyibe kerül Neked a munkatársad betegsége?

 

 

Vagyis mi mindent kell kifizetned, ha egyik dolgozód kiesik betegség miatt? Ahhoz, hogy erre viszonylag jó közelítéssel válaszolhassunk, nézzük meg az átlagos statisztikai adatokat.

 

A KSH által közzétett mutatók szerint 2016-ban az 1 főre jutó átlagos táppénzes napok száma 6,3 nap volt. Egy táppénzes napra pedig 3.386 Ft-ot fizetett ki a társadalombiztosítás. A táppénzes napok számának kb. 8%-a gyermekápolás miatti táppénz, 7%-ának pedig üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés az oka.

 

A Te szemszögedből nézve azzal is számolnunk kell, hogy minden naptári évben az első 15 munkanap, az betegszabadság. Az erre járó 70%-os távolléti díjat (ami adó- és járulékköteles) Te fizeted, mint munkáltató, kivétel az üzemi baleset (100%), veszélyeztetett várandósság. Ezekre első naptól táppénz jár. 

 

Számoláskor most nem foglalkozom azzal, hogy hány nap biztosítotti jogviszonya van a munkavállalónak, illetve azzal sem, hogy otthon vagy kórházban tölti-e ezeket a napokat. Amennyiben nem tudod pontosan (kétlem), mik a főbb táppénz-szabályok, itt találsz hivatalos segítséget.

 

Most a példában a bruttó bérét és a 60%-os táppénzt vesszük alapul. Átlagosan pedig 6 nap táppénzzel számolok, ami az elszámolás szabályai alapján naptári nap. 2016-ban a hazai bruttó átlagkereset 263.200 Ft volt, így a példában ezzel számolunk majd.

 

Itt azért azt is vedd majd figyelembe, amikor átgondolod mindazt, amit olvastál, hogy szintén a KSH adatok szerint 2017-ben 13,1%-kal nőtt a bruttó átlagbér.

 

Feltételezzük még, hogy 10 fő a munkatársaid száma, az éves nettó árbevételed a példa kedvéért legyen 70 millió Ft.

Ez utóbbihoz is a KSH statisztikákat hívtam segítségül, mely szerint egy ilyen kategóriájú vállalkozásra jutó éves nettó árbevétel 2016-ban átlagosan 70,8 millió Ft volt. A számításoknál az egyszerűség kedvéért kerekíteni fogok, és 1 évre vetítve számolok.

 

  • 1 év alatt a 10 munkatársad esetében a kieső napok száma fejenként 25 nap lesz, ami majdnem egy teljes hónap (a 15 munkanap valójában kb. 19-21 nap + az átlagosan 6 nap táppénz) - vagyis a kieső idő 250 nap.
     
  • Ebből a 250 napból 190 munkanapot kifizetsz 70%-os távolléti díjjal + adó + járulék úgy, hogy közben nincs megfelelő munkaerőd. Tehát vagy kisebb lesz a teljesítmény  és ezáltal a bevételed is, vagy fizetsz valakinek többet azért, hogy elvégezze a hiányzó kolléga munkáját is.
     
  • Betegszabadságra kifizetett bruttó távolléti díj = ((263.200 Ft x 0,7) / 30 x 19) x 10 =  1.166.800 Ft, ennek munkáltatói járulék vonzata = 1.166.800 Ft x 0,235 = 274.200 Ft.
     
  • Vagyis az az összeg, amit akár évente kifizethetsz azokra  a napokra melyekre a betegszabadság vonatkozik, amikor a munkatársaid épp nem is dolgoznak, vagyis 1 Ft-ot sem termelnek átmenetileg, az 1.441.000 Ft.
  • Ezután jön még az évente átlagosan 6 nap táppénz, melynek a TB által fizetett átlagos összege a 10 főre vetítve = 3.386 Ft x 6 x 10 = 203.200 Ft. Ennek egyharmadát foglalkoztatóként, táppénz-hozzájárulás címén köteles vagy befizetni az államkasszába.
     
  • Vagyis ez még további 67.700 Ft.

 

 

Mit jelent mindez költségoptimalizálási szempontból?

 

 

Azt jelenti, hogy az átlagos statisztikai adatokkal számolva akár 1.500.000 Ft-ba is kerülhet Neked egy 10 fős cég esetén a munkatársaid betegsége évente

 

Már hallom is az ellenérveidet, hiszen nem lesz mindenki ennyit beteg. Ez vagy igaz vagy nem. Sosem tudhatod, mi minden fog történni.

 

Lehet kevesebb, de több is, például egy komolyabb betegség (infarktus, daganat) tovább húzódik, egy tisztességes influenza járvány egyszerre többeket is ledönt a lábáról, az üzemi baleset során elszenvedett sérülések pedig általában komolyak és lassan gyógyulnak.

 

Az sem mindegy, hogy kell-e felvenned valakit a kieső ember helyére vagy elég helyettesíteni némi átmeneti átszervezéssel.

 

Milyen költségeid merülhetnek még fel a betegszabadság + táppénz kiadáson felül?

 

  • Munkaerő átmeneti pótlásának költsége további munkabér, pótlék vagy jutalom formájában, ezek adó- és járulék terheivel együtt. 25 napra ez elérheti a 270.000 Ft-ot is.
     
  • Nem marad otthon a beteg munkatárs, vagy ezért, mert tart attól, hogy elveszíti emiatt a munkáját, vagy azért, mert nem engedhet meg magának ekkora kereset kiesést. Csökkenhet ezáltal a teljesítménye (mennyiségben vagy minőségben), ami Neked bevétel csökkenést okoz.

    De az is, ha csak rombolja ezzel a hangulatot és a munkamorált. Megbetegíthet másokat, akik viszont otthon maradnak egy időre, ami a fenti költségeket generálja Számodra.  
     
  • Ha az előbbi okból sokáig nem megy el orvoshoz, egy késői diagnózis vagy egy komollyá váló betegség kezelésének késői megkezdése miatt sokkal tovább marad otthon. Emiatt hosszabb lesz a kieső idő, vagy rosszabb esetben végleg keresned kell helyette egy új munkatársat.

    Ez pedig hirdetési és betanítási költségekkel, valamint átmeneti termelékenység csökkenéssel is járhat.

 

 

Egészségbiztosítás vagy táppénz a kifizetődőbb?
 

 

 

Mennyibe kerül Neked a munkatársaid egészségének biztosítása, mint juttatás?

 

 

Maradjunk a fenti számoknál. Tegyük fel, hogy 2 csoportban különböző szintű juttatást adnál, ezért 3 fő kulcsemberednek magasabb biztonságot kínálsz. Mindkét csoportban az átlagos életkor 40 év legyen.

 

Ez esetben az éves díjad egészségbiztosítás esetén 484.500 Ft lesz. Mit kapsz ezért a pénzért? Várakozási idő és várólisták nélküli magas színvonalú magán egészségügyi orvosi ellátást, további külön díjak nélkül:

 

  • 24 órás orvosi call-center szolgáltatást
  • nemzetközi második orvosi szakvéleményt
  • Járóbeteg szakellátást (29 féle)
  • Egynapos sebészeti eljárásokat (102 féle)
  • Orvosi képalkotó diagnosztikai eljárásokat

 

Lehetőséged van még szűrővizsgálatokkal és kórházi csomaggal bővíteni.

 

 

Vessük csak össze a számokat!

 

 

Az átlagos számok alapján a dolgozóid betegsége egy évben akár több, mint 1.500.000 Ft-odba is kerülhet.

 

Ezzel szemben a színvonalas ellátásukért, a gyors diagnózisért, a kevesebb kieső időért mindössze 484.500 Ft az ár. 

 

Ez kevesebb, mint az egyharmada! Ha azt is hozzávesszük, hogy a vállalkozásodat nem 1 évre tervezted, akkor 10-20 év viszonylatában több millió Ft-nyi érv szól az egészségbiztosítás mellett.

 

 

Nézzük meg, mit nyersz még vele:

 

 

  • Adhatod béren kívüli adómentes juttatásként. Ezzel megspórolsz más juttatásokkal szemben 34,22% vagy 43,66% adóterhet, hiszen az egészségbiztosítás 2012 óta adómentesen adható. Amennyiben munkatársad elkölt havi néhány ezer Ft-ot egészségügyi kiadásokra, már reális alternatíva lehet fizetésemelés helyett is.
     
  • A díj összege 100%-ban költségként elszámolható. Amennyiben csak a munkatársaidnak kínálod fel, a díj csökkenti a társasági adó alapot, vagyis a fizetendő adódat is csökkenti. A családtagoknak felkínált biztonság szintén személyi jellegű ráfordítás, de a társasági adóalapot nem csökkenti.
     

Tehát: kevesebb kieső idő, jobb termelékenység, optimalizált költségek, adócsökkentés - ez áll szemben a fentebb felsorolt kiadásokkal.
 

Akkor Neked mi éri meg jobban? Kockáztatsz, hátha senki sem lesz beteg és senkit sem ér baleset, vagy felkészülsz és megelőzve a felesleges kiadásokat felelős vezetőként elősegíted munkatársaid öngondoskodását?
 

Ez csak egy a számtalan lehetőség közül. A különböző biztosítók különböző csomagokkal és árakkal dolgoznak. Kombinálhatod még egyéb elemekkel is, több csoportra osztva a teljes létszámot, személyre szabottabb szolgáltatási értékekkel. 

 

Nekem, mint szakértő pénzügyi tanácsadónak az a dolgom, hogy megkeressem azt a megoldást, ami a leginkább illeszkedik a Te lehetőségeidhez és elvárásaidhoz. Pénzügyi tervezéssel a tanácsadásom során pedig összehangoljuk a vállalkozói és magén pénzügyi céljaidat is.

 

A következő részben egy másik lehetőséget mutatok meg Neked számokkal alátámasztva. Várlak vissza! Amennyiben nem szeretnél lemaradni róla, kattints!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Amennyiben kérdésed van, küldd el nekem vagy hívj fel!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és fotó: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.10.17.), Rajz: Cziráki Alexandra - minden jog fenntartva)

 

Olvasd el korábbi cikkeimet és a weboldalam információit az egészségbiztosítással kapcsolatban:

Cikkek vállalkozóknak

Tulajdonképpen mire jó Neked az egészségbiztosítás?

Költségoptimalizálás és adócsökkentés - legálisan

 



Hírlevél

Vissza

Címkék : egészségbiztosítás, magánegészségügy, juttatások, adómentes juttatás, munkavállalói elégedettség, munkaerő megtartása, öngondoskodás, családvédelem, költség optimalizálás, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, profi pénzügyi tanácsadó, pénzügyi célok, pénzügyi tudatosság, pénzügyek okosan, Cafetéria 2018, egészségügyi ellátás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek