...

Kriptodeviza kereskedés, vásárlás észszerűen - pénzügyi döntéseink 3. rész

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Sose kockáztass többet, mint amennyit gond nélkül elveszíthetsz!

 

 

A kriptopénzek kérdése egyre többeket foglalkoztat, talán téged is. Van, aki a felesleges pénzét forgatná meg, van, aki a gyors pénzcsinálás lehetőségét látja benne, és van, aki fél tőle. Ha figyeled az eseményeket láttad, hogy óriási emelkedéseknek és zuhanásoknak lehettünk tanúi a kriptotőzsdéken.

 

Azért hoztam most ezt a témát, mert joggal része a kriptodeviza a pénzügyi (befektetési) portfóliódnak. Ugyanakkor fontos a helyén kezelned a kriptopénzeket, és tisztában lenned azzal, mennyire kockázatosak.

 

Ráadásul azért is hoztam, korábban többször írtam már a BlockBen-ről a BlockStock (BSO, a BlockNote (BNO) és a BlockNoteX (BNOX) kapcsán. Megszámlálhatatlanul sokan tettetek fel kérdéseket nekem ezekkel kapcsolatban.

 

Most pedig várhatóan holnap (2021.07.27-én) érkezik a BlockBen új terméke, a BIT20+ (BlockBen Index Token TOP20+), mint újabb lehetőség. Ezért mai írásom fókuszáltan a kockázatokról és a kriptodevizákról szól - az árfolyamnyereség, a veszteség lehetősége, a tokenek és a kereskedés szemszögéből.

 

Kriptodeviza kereskedés alapszabályai

BIT20+ az új lehetőség a BlockBen-től

Pénzügyi döntéseid és az érzelmek

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Ne kereskedj terv nélkül! - sem részvényekkel, sem CFD-kkel, sem a kriptopénzekkel

 

 

Kriptodeviza kereskedés, vásárlás észszerűen - pénzügyi döntéseink 3. rész

 

 

A kriptopénzek története 2009-ben indult, amikor is Satoshi Nakamato útjára indította a Bitcoint (BTC). Ha azon szerencsések közé tartozol, akik akkor vettek pár száz darabot 1 centért/db, ma igen jól érezheted magad a 30.000 dollár körüli árfolyamnál :).

 

A Wikipédia meghatározása szerint: A kriptovaluta olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében.

 

Működési és ellenőrzési elve decentralizált, és a blokklánc (blockchain) technológián alapul. Ha ez lila köd számodra, akkor részletesebben írtam itt arról, mit is jelent mindez.

 

 

Fontos tisztáznunk néhány kriptopénzekkel kapcsolatos alapfogalmat is:

 

 

Kriptovaluta vagy kriptodeviza vagy kriptopénz?

 

A valuta egy ország vagy országcsoport törvényes fizető eszköze egy másik ország fizetési forgalmában. Vagyis a pénz, mint fizetőeszköz fizikai megjelenési formája (papírpénz, érme).

 

A deviza egy pénzhelyettesítő eszköz, amit nap, mint nap használunk (pl. a devizaszámlánkon). Ez tulajdonképp valamely ország törvényes fizetőeszközére szóló követelés (csekk, váltó, hitelevél, folyószámla követelés).

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? A fő különbség az, hogy ha van 50$ a zsebedben, az amerikai állam garantálja, hogy azt az USA-ban kötelezően elfogadják tőled fizetőeszközként. Ha van a devizaszámládon 50$, akkor a bank (a számlavezető) azt ígéri, hogy el is tudod költeni vagy fel is tudod venni majd.

 

A valutaváltás mindig készpénz tranzakció, míg a devizaváltás "csak" egy virtuális tranzakció valamely pénzintézeten keresztül, de mindkettő lehet vétel és/vagy eladás. Ezek árfolyama is különböző (vételi és eladási árfolyam).

 

Vagyis a bitcoin, ethereum, litecoin, XRP, dodgecoin, stb. esetében többnyire a helyes szóhasználat inkább a kriptodeviza, hiszen nincs fizikai megjelenési formája, és hivatalos fizetőeszköznek sem tekinthetők.

 

De épp emiatt egyik fogalom sem, a kriptopénz fogalom sem igazán helytálló, hiszen még nem teljesítik a pénz alapvető funkcióit, amitől a pénz pénz lesz. Ezek: értékmérő, forgalmi eszköz, fizetési eszköz, felhalmozási eszköz és világpénz. Bár a bitcoinnal már itt-ott lehet fizetni is...

 

Vagyis a legkevésbé nevezhető valutának, inkább deviza és/vagy pénz...

 

Mégiscsak el kellett valahogy nevezni őket. A digitális eszköz elég semmit mondó, ezért a fenti 3 fogalom terjedt el a köztudatban. Némi marketing szempontokat figyelembe véve én is használom mindhármat felváltva írásaimban...

 

Ha ennyire semminek nem megfelelők a kriptopénzek, akkor minek vannak egyáltalán? Erről külön cikket lehetne írni. A lényeg, hogy világunk a digitalizáció irányába indult, és egyre erősödik az igény valamiféle digitális fizetőeszközre.

 

Az iszonyatos árfolyamingadozások miatt erre ma még nem igazán alkalmas a többezer kriptopénz közül egy sem, de a folyamatot megállítani már nem lehet. Ehhez azonban egy olyan digitális eszközre van szükség, ami kellően stabil, és képes ellátni a pénz funkcióit. Emellett szabályozott környezetet is kell teremteni hozzá.

 

Ez igen nagy kihívást jelent a bankoknak és az egyes államok kormányainak, hiszen jelenleg a kriptopénzek többsége inkább alkalmas pénzmosásra, mint pénz funkcióra. Ellenőrizhetetlen. Igazából számodra sem veszélytelen, hiszen többségük támadható (ellopható) és ha te veszíted el a digitális kulcsodat, sosem férsz hozzá többé.

 

Ezért pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoznak. Egyrészt, mert egyszerűen eltűnhet a pénzed. Másrészt, mert csekély hányadára is lecsökkenhet a vagyonod. Az idén májusi zuhanás alkalmával a teljes kriptopiaci kapitalizáció az egyharmadára zsugorodott. Egy hét alatt 800 miliárd dollár tűnt el.

 

Ebben az időszakban a bitcoin 25%-ot, az ethereum pedig 43%-ot veszített (Teletrader adat) egy hét alatt.

 

 

Befektetés vagy kereskedés?

 

Beszéltünk már arról, hogy a megtakarítás és befektetés között különbség van. Most nézzük meg ugyanezt a kriptodevizákra vonatkozóan.

 

Azt gondolom, hogy a befektetés az inkább hosszútávú gondolkodást jelent, vagyis az eszköz tartását bizonyos időtávon. Ez nem jellemző a kriptodevizákra. Kevesebben vannak azok, akik évekkel ezelőtt azért vettek bitcoint (BTC) vagy más kriptopénzt, hogy 5-10-20 évig is tartsák.

 

Talán erre a funkcióra inkább  a stablecoinok alkalmasak a kriptodevizák közül. A stablecoinok olyan digitális fizetőeszközök, amiket nagyjából stabil árfolyamon kereskednek a kripto tőzsdéken, köszönhetően a mögöttes fedezetként letétbe helyezett FIAT pénznemeknek (Euro, Dollár) vagy például aranynak.

 

Erre alkalmas például a BlockStock (BSO) is, ha vettél. Tovább érdemes tartani, mert egyrészt árfolyamnyereséget hozhat, másrészt az euroárfolyamon is nyerhetsz (a vásárláskori árfolyamhoz képest). Másrészt a tranzakciók jutalékán keresztül további bevételt is biztosíthat számodra.

 

De ilyen a BlockNote (BNO) is, amely 100%-os aranyletétjével sokkal kisebb árfolyamingadozást produkál, mint a fedezet nélküli kriptovaluták (pl. BTC, ETH, stb.).

 

Ha valaha is lesz olyan kriptodeviza, amely alkalmas lesz arra, hogy általános fizetőeszközzé váljon, akkor az nagy valószínűséggel valamilyen centralizált stablecoin lesz. Hiszen stabilabb az árfolyamuk és ellenőrizhetők is.

 

Azok, akik a gyors megtérülés, a magas nyereség reményében vásárolnak kriptodevizát, azok tulajdonképp kereskednek. Vagyis lehetőleg olcsón venni és drágán eladni akarnak rövid időn belül. 

 

A kerekedésre sokféle lehetőséged van az applikációkkal és a kriptotőzsdéken. Ami nagyon fontos, hogy tudd, hogy mit csinálsz, miért, és melyik szolgáltatónál. 

 

A reklámok becsapnak! Azt ígérik, hogy könnyen szakíthatsz nagyot, tudás és ismeretek nélkül. Az apróbetűs részben pedig ott van, hogy az emberek 70-90% a teljes tőkéjét elveszíti. És itt nem csak a FOREX és más CFD kereskedésekre gondolok, demo programokkal hirdetve, és élesben játszva később.

 

A Facebookon például rendszeresen reklámozzák a Bitcoin Code nevű algoritmust ismert politikusok, celebek, és pénzügyi-gazdasági szakemberek nevével fémjelzett, gazdasági cikkeknek álcázott hirdetésekkel, melyben titkos információkat és hatalmas gazdagságot ígérnek.

 

Azt állítják, hogy az algoritmus 10-ből 8 alkalommal nyereséget hoz, sőt, az automatikus működés megkezdése után 3 perccel már megduplázzák a pénzed. Így aztán a Wall Street-i tőzsdeügynökök hamarosan jól tönkremennek majd. Persze mindez csak a hirdetésre kattintással derül ki. Ne dőlj be az ilyen lehetetlen ígéreteknek!

 

 

Kriptodeviza kereskedés, vásárlás észszerűen - pénzügyi döntéseink 3. rész

 

 

Veszélyes kriptotőzsdék és szolgáltatók, elveszett vagyonok

 

 

Több megkeresés is érkezett hozzám tavaly, amikor például a currency.com megtagadta a kifizetéseket a pénz eredetének igazolásáig. De olyan is fordult hozzám, akitől a minősített befektetői tanácsadói végzettség igazolását kérte a szolgáltató a kifizetéshez.

 

Egy másik cikk szerint 2020-ban 75 kisebb kriptotőzsde húzta le a rolót hackertámadás, csalás vagy egyéb más indokra hivatkozva. De a kriptovaluták közül is eltűnt megszűnt már eddig 1665 (deadcoins). 

 

A májusi hatalmas zuhanásban, 2021. május 19-én az egyik legnépszerűbb kriptotőzsde, a Binance egyszerűen leállt, így akinek ott volt a pénze, nem tudta kimenteni időben. Azóta működését több országban is betiltották.

 

Most júliusban pedig két török kriptotőzsde is összeomlott. Azonkívül, hogy ezek ügyfelei komoly veszteséget kénytelenek elviselni, senki nem marad kívül az események hatásán, hisz jelentős árfolyamingadozást okoznak a kriptovalutáknál is.

 

A kriptotőzsdéken tulajdonképpen összehozzák az eladókat és a vevőket. akik egymásközt üzletelnek. Az egyes tőzsdéken más és más lehet az ár. Ma például, míg a cikket írom, a BTC árfolyama 29 -34 ezer dollár között van...

 

Alapszabályok, amiket mindenképp tarts be!

 

 

  1. Válaszd ki a számodra legjobb kriptotőzsdét! - vagyis azt, amelyik a leginkább megfelel az elvárásaidnak (pl. elérhető kriptopénzek, kezelhetőség, költségek, megbízhatóság, likviditás, platform kezelhetősége, ügyfélszolgálat)

     
  2. A jövőt senki nem tudja előrejelezni. Használhatsz bármilyen okos applikációt, másolhatsz más kereskedőket, készíthetsz elemzéseket, vagy igazad lesz, vagy tévedsz majd. Vagyis nyerhetsz is, de veszíthetsz is, méghozzá sokat!

     
  3. Ne tarts pénzt a tőzsdén! - ami a tőzsdén van, az nem nálad van. Ha a kriptotőzsdével gond van - feltörik, bezárják -, elveszíted a pénzedet.

     
  4. Előre alakítsd ki a kereskedési stratégiád, ne kereskedj terv nélkül! - ha ez nincs, az érzelmeid visznek és nem szállsz ki időben (FOMO - Fear of missing out - félelem a kimaradástól, a mohóság) vagy túl korán/későn szállsz ki (félelem).

     
    1. ha elérted a kitűzött nyereséget, vedd ki
    2. ne maradj benne tovább csak azért, mert többet is nyerhetnél
    3. akkor szállj be, amikor lent van az árfolyam
    4. legyen saját kutatásod, ne mások véleményére alapozz (do your own research)
    5. tanulj a leckékből - ha nyertél, ha veszítettél -, és alkalmazd legközelebb
    6. ne pánikolj

       
  5. Ne lépj túl az észszerű lehetőségeiden, csak olyan összeget kockáztass, aminek az elvesztését simán el tudod viselni!

     
  6. Legyen biztonságos a  walleted (digitális pénztárcád)! - Mielőtt elkezdenél kriptopénzt használni bármily komolyabb tranzakcióhoz, legyél biztos benne, hogy elolvastál minden fontos információt, és megtetted a megfelelő lépéseket a tárcád biztonsága érdekében.

 

A kockázatok kapcsán az MNB egy elég jó oldalt állított össze a nem felügyelt befektetések kapcsán arról, mire figyelj és mikor érdemes segítséget kérned. Talán Neked is hasznos lesz.

 

 

Mi az a kriptodeviza index token? - érkezik a BIT20+ 

 

 

Kriptodeviza kereskedés, vásárlás észszerűen - pénzügyi döntéseink 3. rész

 

 

"Gold is money, anything else is credit.  And once you realize this, you will never be poor again"- J.P. Morgan

 

 

Ez magyarul azt jelenti, hogy az arany a pénz, minden más csak hitel. Ha pedig ezt egyszer megérted, soha többé nem leszel újra szegény.

 

Biztosan ismered a történelmünket. Annak idején a Pengő volt a világ legnagyobb inflációs bankjegye. Ez egészen addig tartott, amig a II. Világháború után végül Magyarország visszakapta aranytartalékait, és bevezették a Forintot.

 

Ahogy feljebb is írtam, nemcsak arra törekszenek a kormányok, hogy minél nagyobb aranytartalékkal rendelkezzenek, hanem arra is, hogy szabályozottá tegyék hamarosan a kriptodeviza piacokat.

 

Ennek nyomai már látszanak itthon is, hisz az MNB kis lépésekkel ugyan, de elindult ezen az úton. A kormány 2022-es adócsomagjába pedig már bekerültek az első adózási szabályok is a kriptopénzekre vonatkozóan (eddig csak véleményünk volt, meg egy ködös NAV állásfoglalás).

 

2020. őszén pedig az Európai Bizottság elé került a MICA rendelettervezet, melynek célja, hogy szabályozza az egyéb pénzügyi szabályok hatálya alá nem tartozó kriptoeszközöket kibocsátó, illetve az ilyen eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatást nyújtó személyek tevékenységét.

 

Engedéllyel rendelkező kibocsátók és szolgáltatók működhetnek majd az EU területén, egységes követeleményrendszer és fogyasztóvédelmi szabályok alapján. Az engedélyek kiadása pedig attól is függ majd, hogy melyik eszközkategóriára helyezi a hangsúlyt a kérelmező.

 

A rendelettervezetben megkülönböztetett kriptoeszköz kategóriák:

 

  • eszközalapú token (asset-referenced), olyan kriptoeszköz-típus, amely stabil érték fenntartására törekszik azáltal, hogy több, törvényes fizetőeszköznek minősülő fiat valuta, egy, vagy több árutőzsdei termék, vagy egy, vagy több kriptoeszköz, illetve ezen eszközök kombinációjának értékére hivatkozik;

     
  • e-pénz token (e-money token), olyan kriptoeszköz-típus, amelynek fő célja a csereeszközként való használat, és amely stabil érték fenntartására hivatott azáltal, hogy törvényes fizetőeszköznek minősülő fiat valuta értékére hivatkozik;

     
  • felhasználói token (utility token), olyan kriptoeszköz-típus, amely a DLT-n elérhető áruhoz vagy szolgáltatáshoz való digitális hozzáférést biztosítja, és amelyet kizárólag a szóban forgó token kibocsátója fogad el;

     
  • általános kriptoeszköz: ide tartozik minden olyan kriptoeszköz, ami nem minősül se eszközalapú, se e-pénz tokennek.

 

Az eszközalapú és az e-pénz tokenek feleltethetők meg a manapság a köznyelvben "stabilcoin"-ként emlegetett kriptodevizáknak. A token (másnéven altcoin) egyébként azt jelenti, hogy valaki másnak a rendszerén fut a kriptoeszköz, nincs saját blokklánca. A coin az, amelyiknek saját rendszere van (például bitcoin).

 

Amikor először írtam a BlockBen-ről, akkor is kiemelt fontosságúnak tartottam a cég és a vezetők elérhetőségét, a transzparens működést, az előremutató terveket és jövőképet, a leinformálhatóságot, a szabályozottságra való törekvést, és persze a termékeket.

 

A 2020-ban megjelent BNOX már kereskedhető, sőt a WhiteBit-en kamatozóan is leköthető.

 

 

Most pedig itt az új termék, a BIT20+, de mi is ez tulajdonképpen?

 

 

A rövidítés, a BIT, (BlockBen Index Token) egy termékcsaládot takar, melynek első eleme a BIT TOP20+, amely várhatóan 2021. július 27-től elérhető akár a Számodra is. A termékcsalád további elemeit később különböző stratégiák és kockázatok mellett alakítják majd ki, de ugyan olyan biztonságos keretek között, mint a BlockStock és a BlockNote.

 

A BSO értékesítés 2021. június18-án lezárult.  A nemzetkőzi kriptotőzsdéken pedig az eBSO 2021. szeptember 18-ától indul majd. Jelenleg a BNOX kereskedhető, mely mögött 100%-os aranyfedezt van.

 

Nézzük, mik az amit már tudunk a BIT20+ termékükről.

 

Ez egy kriptodeviza index token, melyben a TOP20 kriptodeviza szerepel úgy, hogy kihagyják belőle a stablecoinokat, a meme coinokat (pl. Dodgecoin) és a wrapped coinokat. Így benne van például a bitcoin, az ethereum, a litecoin, a theta, a tron, stb.

 

Ezek adják az alap 75%-át. Emellett természetesen van benne BNOX (10%), eBSO (10% szeptembertől) és a feltörekvő kriptodevizák közül is néhány (5%).

 

Az index tokenek hasonlóan működnek, mint a befektetési alapok között az index alapok, amelyek valamilyen indexet (bizonyos befektetési alapok vagy értékpapírok árfolyamának változása alapján felállított mutatókat) követnek.

 

Az is különleges benne, hogy ezek stakingelhetőek (leköthetőek magas kamatra), tehát nemcsak árfolyamnyereség lehet, hanem darabszám növekedés is. A termék kifejezetten a növekedésre játszik, épp ezért a kifejezetten kockázatos termékek közé sorolandó.

 

Az viszont egyértelműen jó benne, hogy nincs futamideje. Bármikor eladhatod, ha vettél belőle. Ráadásul a BlockBenPay Walletben azonnali lesz a vételi és az eladási tranzakció is.

 

Amennyiben az adott hónapban nyereség keletkezik, akkor a nyereségrészed tőkésedik. Ez azt jelenti, hogy a növekményből 3% a BlockStock (BSO) Poolba megy, 7%-a a cégé (BlockBen), 15% az értékesítőké, és 75% a BIT tulajdonosnál tőkésedik.

 

Így a következő hónapban ez lesz már az alapja a további nyereségnek. Amennyiben nincs nyereség, vagy negatív, akkor nincs nyereség felosztás, persze levonás sem :).

 

Természetesen ennek a terméknek is van költsége. A vételi díj 18,9%, vagyis ennyi a minimum hozam, amit el kell érned, hogy pénzednél legyél. Lehetőséged van másnak átutalni is a BIT mennyiségedből. Ennek az utalásnak, ill. az eladásnak is van költsége, mindkettő esetén ez 2,9%.

 

Ezek a költségek a megszokott banki és befektetési költségekhez képest n agyon magasnak tűnhetnek. De mint minden más esetben, itt is a várható nyereséggel kell összevetned a költségeket. Itt az elérhető eredménnyel a befketetett összeg rövid idő alatt megtöbbszörözhető, amire már nem is tűnik olyan magasnak a költség.

 

Ráadásul az egyébként kevésbé biztonságos kriptodevizákkal való kereskedést biztonságosabb keretek közé helyezi. Nem tűnhet el a pénzed, nem veszhet el a kulcsod a tárcához, nem egy noname cég vagy instabil tőzsde.

 

Ha pedig bárhol máshol azt látod, ingyenes kereskedhetsz a kriptodevizákkal, nézz jól körül az egyéb költségek között. Valószínűleg találsz 6 másik féle díjat, amit viszont felszámolnak (éjszakai díj, inaktivitási díj, garantált stop díja, váltási díj, piaci spread, stb.). A kriptodeviza szolgáltatók nem jótékonysági intézmények!

 

 

Mi az, ami megadja a biztonságos kereteket? Mi ad biztonságot a BIT20+ tartásának?

 

 

Olyan eszközkezelési biztonsági rendszerük van, (erről is írtam már) mint pl. a Revolutnak. Alapesetben a kriptotőzsdék esetén a pénz nem nálad van (fenti szabály), hanem a tőzsdeszolgáltatónál. A BIT esetében viszont a BlockBen tulajdonosai olyan megállapodást kötöttek, hogy a pénz a cégnél van a Walletedben, nem pedig a kriptotőzsdénél.

 

Így nem fenyeget az a veszély, hogy a kriptotőzsde bedőlése, feltörése esetén eltűnik a pénzed...

 

Ha még sosem vettél kriptodevizát, ha fogalmad sincs, hogyan kell kereskedni a kriptotőzsdén, és nem is akarsz elmélyülni ennek megismerésében, de szívesen részsednél a legnagyobb kriptodevizák nyereségéből, akkor a BIT20+ egy jó kezdet, egy jó ötlet is lehet.

 

Ha nem értesz hozzá, és fogalmad sincs, melyik kriptodevizákkal érdemes kísérletezni az elérhető legmagasabb nyereség érdekében, akkor a BIT20+ esetében ezzel nem is kell foglalkoznod, hisz hozzáértőbbek összeállították helyetted.

 

Ha már van BlockBenPay Walleted, akkor már látod benne a BIT20+ csempét, csak még nem aktív. Ha még nincs, akkor egy egyszerű beazonosítás után a számlanyitással megynílik a walleted és már kereskedhetsz is egy gombnyomással.

 

Jelenleg a BlockBenPay Walletedben EURO, BNO és BIT20+ és BSO van. Ez azt jelenti, hogy vehetsz BNO-t és hamarosan BIT20+ is. Ezeket vissza is válthatod vagy el is küldheted másvalakinek, akinek szintén van BlockBen Pay Walletje. Sőt, a BNO-t aranyban is kikérheted.

 

Hamarosan részletesen is bemutatom a BIT20+ terméket. Addig is érdemes megnyitnod a számládat, ha látsz fantáziát a vásárlásában. A számlanyitáshoz érdemes ajánlón keresztül nekifutnod, hiszen így segítőt is kapsz, valamint a kedvezményeket is.

 

Ha nincs ajánlód, akkor ezen a linken indulj útnak: csatlakozom. Ha elakadnál vagy kérdésed van, hívj csak fel vagy kérj visszahívást egy kattintással.

 

Érdekel a BIT20+!

 

 

Pénzügyi döntéseid fontossága

 

 

Kriptodeviza kereskedés, vásárlás észszerűen - pénzügyi döntéseink 3. rész

 

 

A pénzügyi döntésekben különösen kiemelkedő szerepe van az érzelmeknek. Külön tudományág foglalkozik a gazdasági-pénzügyi viselkedés pszichológiájával. Félelmeid (bevallott és be nem vallott vagy tudat alatti) akadályozhatnak a jó pénzügyi döntések meghozatalában.

 

 

Pedig a pénzügyeket okosan kezelni csakis úgy lehet, ha nem engeded, hogy elragadjanak az érzelemeid. Későn reagálsz, mert félsz - lemaradsz, veszítesz. A mohóság és a vágyak szintén rossz döntéseket generálhatnak, veszteségbe vihetnek vagy túlzásokba eshetsz és sérülnek a céljaid.

 

 

Ez persze egyáltalan nem könnyű, hiszen az ember cseppet sem racionális lény :). A félelmek által viszont pénzügyeid börtönébe kerülhetsz. Ha nem mersz semmit csinálni, nem jutsz egyről a kettőre. Ha túl sokat kockáztatsz, akkor pedig akár mindened elveszítheted, ami ördögi kör lehet, amikor vissza akarod szerezni.

 

A döntés a tied. Mindig a tied. Senki nem visz bele semmibe. Te döntesz arról, ha belemész és arról is, ha nem, ahogy az arany középútról is. Életünk során folyamatosan kockázatot vállalunk, igen, a napi pénzügyi döntéseinkben is.

 

Ha viszont nem engedjük felülkerekedni a félelmeinket és/vagy a vágyainkat, hanem igyekszünk minél több ismeretet szerezni, és minél inkább az információk alapján dönteni, az sokat segíthet egy-egy jó döntés meghozatalában. A hibák pedig azért vannak, hogy tanuljunk belőlük :).

 

Az észszerű kockázatvállalás hozhat nagyobb nyereséget úgy, hogy fenáll ugyan a veszteség lehetősége is, de ha bekövetkezik, nem megyünk tönkre teljesen...

 

Amennyiben szívesen kipróbálnád a kriptodevizák vásárlását, kereskedését, haladj apró lépésenként és mindig tanulj a tapasztalataidból és másokéból. Építsd be ezeket a következő stratégiádba, amikor tervezel. Vagy kezdj olyasmivel, amit szinte nulla tapasztalattal is lehet kezdeni.

 

 

 

Mert tervezni KELL! Nem győzöm hangsúlyozni a pénzügyi tervezés fontosságát. Csak a kialakított stratégiád és a tetteid vezetnek el a pénzügyi céljaid eléréséhez. Persze ehhez kell, hogy legyenek konkrét, megfogalmazott céljaid.

 

Az útnak, a pénzügyi portfóliódnak pedig ma már szükségszerű eleme a kriptodeviza is. DE csak olyan mértékben, amilyen mértékben lehetőségeid engedik. Olyan mértékben (összegben), amelynek esetleges elvesztése nem okoz számodra pénzügyi sokkot.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2021.07.26.))

Vissza

Címkék : blockben, blockbenpay, blockben regisztráció, blokklánc, blockchain, BlockNoteX, blockstock, blocknote, eBSO, kriptopénz, kriptovaluta, kriptodeviza, kriptotőzsde, befektetési lehetőség, befektetés, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, kockázat, veszteség elkerülése, pénzügyi portfólió, pénzügyi csapdák, pénzügyek okosan, BIT20plusz, BIT20

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek