...

Milyen támogatások vannak még az LTP eltörlése után? - CSOK, NOK és a többiek

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vége a lakástakarékoknak - hogyan tovább?

 

 

Alighogy írtam arról, hogy "Kinyírják az LTP állami támogatását", el is fogadták a törvényt. Ezzel a 2018.október 17. után kötött lakástakarék szerződésekre nem jár állami támogatás, de a korábban kötött szerződéseid meghosszabbítására sem.

 

Hírlevél feliratkozóimat azonnal értesítettem a változásról, így nem maradtak le arról, hogy még elindítsanak még egy utolsó lakástakarék szerződést. Ebben a cikkben összeszedem Neked az elérhető népszerűbb támogatásokat, a szövegben szereplő linkeken pedig megtalálod korábbi írásaimat a részletes információkkal. Ha Te is szeretnél azonnali és naprakész lenni:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Felmerül a kérdés, miért történt ez, mi az oka ennek a váratlanul és gyors módosításnak.

 

A hivatalos magyarázat szerint az ezen megtakarított forrást átcsoportosítják a CSOK bővítésére.

 

Ha logikusan nézzük azt, mit és miért támogat az állam, akkor a válasz egyértelmű. Az állam nem jótékonysági intézmény (vagyis csak kisebb részben). A CSOK és a NOK esetében két célt szolgál az állami támogatás megtartása.

 

 

Milyen támogatások vannak még az LTP eltörlése után? - CSOK, NOK és a többiek

Nem jár már állami támogatás a lakástakarékra

 

 

Az egyik, a gyermekszám emelése, hiszen jó ideje meghaladja a halálozások száma a születések számát.

 

A KSH adatai szerint az öregedési index (a 65 éves és idősebb népesség a 14 éves és fiatalabb gyermeknépesség százalékában) 2012-2018 között 116%-ról 130%-ra nőtt (2001-ben csak 91% volt). Az eltartottsági ráta pedig, ami azt mutatja, mekkora az inaktív népesség aránya az aktív, keresőképes lakosság számához képest, 24-ről 28%-ra nőtt (2001-ben 22%).

 

A népesség fogyása, az öregedő társadalom és a növekvő átlagéletkor komoly nehézségeket vetít elő az elkövetkező évtizedekre, ezért kiemelt feladat a születések számának növelése...

 

A másik a gazdaság erősítése, a beruházások és az építőipar serkentése.

 

Talán nem kell külön megmagyaráznom, hogy ez miért olyan fontos: foglalkoztatottság, adó és járulékbevételek. Emellett fő cél még a lakásállomány megújulása...

 

Azt is olvashattuk a törvénymódosítás hivatalos indoklásában, hogy a konstrukción csak a lakáskasszák gazdagodtak. Valóban, a Fundamenta Lakáskassza és az OTP LTP már eljutott oda, hogy elkezdett nyereségük képződni (az ERSTE és az AEGON még nem). De az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a pénztárak a megalakulásuktól kezdve évekig veszteségesek.

 

Talán túl feltűnő volt a sok Fundamentás logóval felmatricázott autó?

 

Az is meghatározó lehetett a döntésben, hogy már nem volt olyan vonzó az LTP szerződésekre felvehető lakáskölcsön, ugyanis az elmúlt időszakban a jelzáloghitelek kamata alá ment ennek az előre fixált kamatnak. Ha Te felveheted most a hitelt fix 10 évre akár 4,9% kamattal, akkor miért kéne az 5,9%?

 

Így előre látható volt, hogy a megkötött lakástakarék szerződéseknek csak a megtakarítási részét használják fel majd az ügyfelek a most felvett hitelekbe betörlesztve. Senkinek nem kell majd az LTP lakáskölcsöne, pedig valójában ez a lényege a lakástakarékpénztári konstrukciónak, az állami támogatás pedig a csali.

 

Mindenesetre ezzel elveszett a lehetősége azoknak is, akik az LTP-t rendszeresen használták a lakásuk felújítására. Egyelőre...

 

Véleményem szerint lesz majd megoldás erre is, hiszen mindenki nem tud új lakást venni vagy építeni. Az pedig biztosan nem cél, hogy az egyébként is "koros" lakásállomány minősége tovább romoljon...

 

Frissítés: előálltak a lakástakarékpénztárak az új termékekkel, melyekről itt olvashatsz és összehasonlító táblát is találsz.

 

 

Milyen támogatások maradtak lakáscélra?

 

 

CSOK - Családok Otthonteremtési Kedvezménye

 

 

Készítettem már összefoglaló írást a családok lakhatását szolgáló állami támogatásokról, melynek címe: Mennyi állami támogatást kaphatsz? - CSOK, NOK, LTP, ÁFA

 

Az LTP-s rész már csak a mostani törvénymódosítás hatálybalépése előtt megkötött szerződéseidre igaz, de a többi most is aktuális. Számokban mutatom meg, mennyit nyersz a CSOK, a NOK, az LTP, és a támogatott hitelek által.

 

A CSOK 2018. márciusi változásairól, a bevezetett könnyítésekről pedig itt olvashatsz részletes információkat.

 

Az az egy biztos, hogy ha van gyermeked vagy tervezed, hogy lesz, érdemes élned ennek a támogatásnak a lehetőségével. Attól azonban óvva intenélek, hogy csak ezért vállalj be még 1-2-3 gyermeket, főként akkor, ha tegnap volt az esküvőtök...

 

Az állami támogatás kötelezettségekkel is jár, amiket ha nem tudsz teljesíteni, akkor sokba fog kerülni utólag.

 

További hírek terjengenek arról, hogy kibővítik a CSOK-ot. Több változat kapott szárnyra: falusi CSOK, 2 gyermekesek kedvezményének emelése, felújításra is igénybe vehető lesz. Senki sem tudja még, mi az igazság, de valószínűleg hamarosan kiderül...

 

Frissítés: A 2019-ben bevezetett 7 pontos családvédelmi akcióterv részletei is megjelentek.

 

 

NOK - Nemzeti Otthonteremtő Közösség

 

 

A köznyelvben "lakáslottóként" elhíresült megoldás, melyben új lakás vásárlásakor 30% állami támogatást kaphatsz (max. 300.000 Ft évente), akár előre 15 évre, ami 4,5 millió Ft is lehet.

 

Ha valós lenne az LTP-k támogatásának megszüntetésére adott indoklás, akkor a NOK-ot is  be kellett volna szántani, ugyanis itt is elviszik a támogatás egy részét a költségek. Ezt korábban számszerűsítve össze is hasonlítottam Neked.

 

Viszont ez csak új lakás vásárlására vehető igénybe, méghozzá kizárja a házilagos kivitelezést (hiszen építésre nem kaphatod), így megfelel a prioritásoknak, vagyis a kormány céljainak...

 

 

Milyen támogatások vannak még az LTP eltörlése után? - CSOK, NOK és a többiek

Ha ingatlan befektetésben gondolkodsz és van kezdőtőkéd...

 

 

Arra már most felhívom a figyelmedet, hogy ha azzal keresnek meg, hogy ez az új megoldás a lakástakarék helyett, akkor azért legyenek erőteljes kételyeid. A hívószó itt is az állami támogatás lesz, a mögöttes érdek pedig az ügynök zsebe.

 

Mielőtt döntenél, hogy Neked való-e ez a megoldás, olvasd el mik az előnyei és a hátrányai, milyen szempontokat vegyél figyelembe. NE hallgass sem a károgókra, sem a szuper ügynökökre, hanem a megadott szempontok alapján hozd meg tudatosan a pénzügyi döntésedet Te magad.

 

A NOK nem mindenkinek ideális megoldás. Főként akkor lehet jó, ha ráérsz az ingatlanvásárlással, vagy sok befektetni való pénzed van.

 

Utóbbi esetben szívesen tájékoztatlak személyesen a NOK új termékéről, a "NOK RAPID"-ról, amelynél nincs sorsolás, csak licit

 

A NOK Klasszik esetében jelenleg 50%-os regisztrációsdíj és 50% szervezésidíj kedvezményt adó akcióval indíthatod el a szerződésedet.

 

Tanácsadót választok

 

 

ÁFA - új ingatlan építése esetén visszaigényelhető

 

 

Akkor élhetsz ezzel, ha NEM generálkivitelezővel építtetsz. Ő ugyanis eleve 5%-os ÁFA tartalmú számlát ad, ezt nem tudod visszaigényelni. Viszont az általad megbízott vállalkozók által kibocsátott 27% ÁFA tartalmú számlák adóját igen.

 

Nem akarlak áltatni, nem egyszerű a folyamat és rengeteg papírmunkával jár. De 5 millió forintot is jelenthet, ezért érdemes élned ezzel a lehetőséggel, csak figyelj a 70%-os szabályra...

 

Azonban egy fontos határidőt tarts szemelőtt, mikor arról döntesz, hogy generálkivitelező vagy általad megbízott szakik.

 

A kedvezményes, 5%-os ÁFA alkalmazására csak 2019. december 31-ig van lehetőség. Ha kifutsz az építkezésnél ebből a határidőből (és ez igaz a tervező asztalról vásárolt társasházi lakásokra is), akkor már 27% ÁFA lesz a kapott számlán. Viszont ez esetben nem Te vagy az építtető, így ezt nem igényelheted vissza...

 

Az ÁFA emelkedése miatt gondban lehetsz akkor is, ha hitelt vettél fel, erről részletesen ebben a cikkemben írtam.

 

 

További lakástámogatási eszközök:

 

 

  • Kamattámogatott otthonteremtő hitelek
  • Akadálymentesítési támogatás
  • "Otthon melege" program

 

A mostani kamatkörnyezetben még jó ötlet lehet az ésszerű hitelfelvétel is, akár saját lakásodat vennéd meg, akár befektetésben gondolkodsz. Itt konkrét adatokkal, táblázatban hasonlítottam össze Neked a hiteleket, ami megkönnyíti Számodra az eligazodást.

 

 

Mit támogat még az állam a pénzügyeiddel kapcsolatban?

 

 

 Gyermekeknek szóló megtakarítások

 

 

A gyermek megtakarítások két eszköze, melyet az állam támogat a START-számla és ezzel összefüggésben a Babakötvény.

 

Természetesen ezenkívül a Te saját döntéseiddel is tudsz félretenni gyermekeidnek ahhoz, hogy megvalósíthassák az álmaikat.

 

 

Milyen támogatások vannak még az LTP eltörlése után? - CSOK, NOK és a többiek

Segítsd gyermekedet az álmai megvalósításában!

 

 

Annak, hogy esélye legyen a tökéletes indulásra az Életben, két eszköz áll a rendelkezésedre. Az egyik, hogy megtanítod a tudatos pénzügyi gondolkodásra, a másik, hogy biztosítod neki az induláshoz a kezdőtőkét.

 

Amennyiben most arra gondolsz, hogy nincs lehetőséged gyermekednek megtakarítani, akkor is ott az első lehetőség. Megtanítani arra, hogy jól kezelje a pénzt és segíteni abban, hogy kialakuljon a megfelelő attitűdje, nem kerül pénzbe...

 

Mindenesetre összehasonlítottam Neked a gyermeked előtakarékossági lehetőségeket konkrét számokkal is, valamint szempontokat is adok hozzá, hogy könnyebb legyen döntened :), melyik a legjobb gyermek megtakarítási program.

 

 

Nyugdíj előtakarékosság

 

 

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek azt sugallják, ez lesz a következő, amihez az állam hozzányúl. Néhány napja írtam erről, hogy mik a lehetséges változások.

 

Frissítés: A hamarosan jegyezhető új állami nyugdíjkötvényről itt olvashatsz részleteket.

 

Jelenleg három típusú nyugdíj előtakarékosságot támogat az állam SZJA visszatérítéssel: az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésedet, a NYESZ számládra utalt összegeket és a nyugdíjbiztosításod díját.

 

Arról, hogy Számodra melyik a legjobb nyugdíjmegtakarítási forma, Neked kell meghoznod a döntést. Ahogy tegnapelőtti írásomban is végigvettük részletesen, az az egy biztos, hogy mindenképpen tenned kell valamit.

 

Ha ebben szívesen vennéd a segítségünket, hívj vagy írj! Ha nem tudod, mit válassz: nyugdíjbiztosítás, nyugdíj előtakarékossági számla vagy önkéntes nyugdíjpénztár, ha nem tudod, hogy melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás vagy ÖNyP vagy NYESZ, csak egy kattintásra van a segítség:

 

Tanácsadót választok

 

 

Végül is, akkor hogyan tovább?

 

 

Az eddig felsoroltakból is láthatod, hogy maradt még lehetőség.

 

Mégis azt mondom, ne ez legyen a fő szempont. Mindig hangsúlyozom az írásaimban, hogy az állami támogatás csak mézes madzag. Akkor élj vele, ha valóban az a megoldás a Számodra ideális.

 

A Fundamentások azért arattak, mert egy könnyen eladható, különösebb tudást nem igényló termék volt a kezükben. Az állam az állampapírokkal és a Babakötvénnyel kölcsönt kér Tőled, ugye tudod?

 

A nyugdíjcélú megtakarításodhoz addig van adóvisszatérítés, amíg ez egyezik a költségvetési célokkal. Ha lecserélik állami megoldásra, azt nem valószínű, hogy a Te érdekedben teszik...

 

A Te életed és a Te jövőd az, ahogy a pénzügyeidhez és az öngondoskodáshoz hozzáállsz. Ez az anyagi függetlenséged kulcsa. Pénzügyi tervezés és tudatos pénzügyi döntések.

 

 

 

Gondold át! Csak hab a tortán az állami támogatás, de ha nincs, Neked akkor is meg kell oldanod a várható problémáidat...

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.10.24. - frissítve 2019.04.09))

Vissza

Címkék : lakástakarék, lakásvásárlás, CSOK, NOK, családok otthonteremtési támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény, nemzeti otthonteremtő közösség, ÁFA visszatérítés építésnél, nyugdíjcélú megtakarítások, gyermeknek megtakarítás, pénzügyi tudatosság, állami támogatás, Babakötvény, LTP, gyermek előtakarékosság, lakástakarékpénztár, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjkötvény, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi célok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek