...

Összefoglaltuk az új szabályokat - otthonfelújítási hitel, illetékmentesség, családtámogatás, ÁFA visszatérítés 1.rész

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Családvédelmi Akcióterv 2.0 - Otthonfelújítási támogatás, otthonfelújítási hitel és CSOK 2021

 

 

Új év, új kezdet, új rendeletek. Megborult a világ 2020-ban a koronavírus miatt. Ugyanakkor még több segítséget kaphatnak a családok az otthonteremtéshez és/vagy felújításhoz.  Már életbeléptek azok a rendeletek, amelyek a Családvédelmi Akcióterv folytatásaként további lehetőségeket rejtenek.

 

Most arra vállalkozom, hogy egységes rendszerbe szedem össze őket, hogy minél jobban átláthasd, milyen állami támogatásokkal és kedvezményekkel számolhatsz a pénzügyi tervezésed során.

 

Most érdemes kérned a Heti PénzTippeket is, mert a feliratkozásod megerősítése után ajándékot is adok. A cikkben csak részben szereplő teljes összefoglaló táblázatot PDF formátumban letöltheted a köszönö levelemből.

 

Írásom első részében a CSOK változások, az otthonfelújítási támogatás, valamint a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódó otthonfelújítási kamattámogatott hitel részletes szabályait nézzük meg.

 

A második részben pedig az illetékmentesség és az 5%-os ÁFA visszatérítésének feltételeit boncolgatjuk majd. Valamint összegezzük, hány gyermekre mekkora vissza nem térítendő támogatásokat és kedvezményeket kaphatsz.

 

Az új szabályokat pedig részletesen is átbeszéljük, hogy elkerülhesd a csapdákat, de maximálisan ki tudd használni a régi és az új rendeletek által kínált lehetőségeket az otthonteremtés (vásárlás, építés, felújítás, bővítés) és családtámogatás (CSOK, lakáshitelek, babaváró kölcsön, ÁFA) változásával 2021-ben.

 

Kérlek, ha nem látod azonnal a megerősítő, majd a köszönő e-mailt, akkor nézd meg spam-ben. Ha már olvasod a Heti PénzTippet rendszeresen, akkor a szokásos oldalon letöltheted Te is. Kattints MOST:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Otthonteremtési és otthonfelújítási támogatások, hitelek családosoknak

 

 

Összefoglaltuk az új szabályokat - otthonfelújítási hitel, illetékmentesség, családtámogatás, ÁFA visszatérítés 1.rész

 

 

Igazából mostmár ott tartunk, hogy komoly pénzügyi tervezést igényel, ha jól össze akarod rakni az elérhető támogatások és kedvezmények alapján a projektet. Vagyis minél több lehetőséget kihasználj, és minél kevesebb olyan pont legyen, amin elbukhatsz a támogatások és/vagy a hitelek felvételekor.

 

A kormány nem titkolt célja a gyermekek számának növelése, az építőipar támogatása, valamint az, hogy a házasság legyen a család alapja és, hogy itthon dolgozz, adózz :). Természetesen az otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokat, a családvédelmi akcióterv régi és új elemei is ehhez a célhoz igazodnak.

 

Ezt azért tartom fontosnak tisztázni, mert gyakran hallok elkeseredett véleményeket. Megértem, hogy akinek nincs (még/már kisgyermeke), az kirekesztettnek érzi magát - az enyémek is felnőttek már. De támogatást egy kormány mindig úgy ad, hogy az segítse a céljait...

 

Tehát, ha van kisgyermeked, ez a cikk segíteni fog Neked az otthonteremtés, a lakásfelújítás költésgeinek optimalizálásában, vagyis a a családtámogatások legjobb kihasználásában, és a csapdák elkerülésében.

 

Ha nem vagy érintett, akkor pedig segíteni tudsz azon ismerőseidnek, akik igen, azzal, hogy megosztod velük ezt a blogbejegyzést:

 

 

 

 

Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2021 (CSOK 2021)

 

 

Önmagában a CSOK nem sokat változott 2021-ben. Inkább a vészhelyzet miatti átmeneti szabályok adhatnak könnyítést Számodra, ha érintett vagy.

 

Ezeket az érvényes átmeneti szabályokat az 567/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet tartalmazza.

 

Lényege, hogy a CSOK rendeletben és a lakáscélú kamattámogatásokról szóló rendeletekben szereplő határidők, ha azok a veszélyhelyzet kezdetét követően járnának le, akkor azok a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodnak.

 

Ilyenek például a lakcím vagy a megszületett gyermek bejelentésének, a TB igazolás érvényességének, a használatbavételi engedély benyújtásának határideje, valamint az is, ha a megelőlegező CSOK-nál a 40. életévet a vészhelyzet tartama alatt töltötte be a fiatal házas igénylő.

 

Segítséget jelentő átmeneti szabály az is, hogy a biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet ideje alatt, vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

 

Ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újabb biztosítási jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát a CSOK rendelet szerinti biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

 

A támogatási jogosultság kibővült a kiegészítő tevékenységet folytatókra is - CSOK, adóvisszatérítés és kamattámogatás igénylésekor. Vagyis azokra, akik sajátjogú vagy betöltött öregségi korhatárral özvegyi nyugdíj mellett végeznek kiegészítő tevékyenységet. Ezt természetesen igazolni szükséges. 

 

FONTOS!!! Ha a gyermekvállalást nem teljesítő fiatal házaspárnál a támogatás visszafizetési kötelezettség úgy módosul, hogy a CSOK összegét a folyósítás napjától a házasság megszűnésének Banknál történő igazolása napjáig számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni.

 

Ha pedig a 3 gyermeket nevelő család a 10 millió forint CSOK-kal érintett lakóingatlant a 10 éves tilalmi időszakon belül értékesítené, akkor a CSOK összegét a jegybanki alapkamat ötszörösének megfelelő büntető kamattal növelten kell visszafizetni.

 

 

CSOK tetőtérbeépítésre

 

 

Egyetlen CSOK változást viszont kiemelnék. Ez pedig a tetőtérbeépítésre vonatkozik. Mostmár erre is igénybe vehető a CSOK, ráadásul akár új, akár használt változatban is.

 

Ez azt jelenti, hogy ha teljesen különálló lakás lesz belőle, külön külső fel/bejárattal, önálló albetétéként bejegyezve vagy kizárólagos használati joggal, akkor az új lakások építéséhez igényelhető CSOK-kal kalkulálhatsz.

 

Tetőtérbeépítésre akkor vehető igénybe CSOK, ha az emeletráépítéssel, tetőtérbeépítéssel érintett lakóépületben az igénylő, illetve az igénylő gyermekeaz igénylővel tulajdonosi jogviszonyban álló gazdálkodó szervezet vagy az igénylő által alapított alapítvány, vagy egyesület nem rendelkezik tulajdonjoggal, vagy közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal.

 

Ha belülről lehet feljutni, vagy saját házatok tetőterét építed be például a gyermekeidnek, akkor bővítésnek számít, és a használt lakásokra járó CSOK igényelhető rá. Ha külső feljárata van, akkor is.

 

Természetesen, ha preferált kistelepülésen van az ingatlan, akkor a falusi CSOK előnyeit is kihasználhatod. Az oldalunkról letölthető rendeletben megtalálod a településlistát is.

 

Azért érdemes mégis jól átnézned a CSOK szabályait, mert az új támogatások a CSOK-hoz kötődnek. A letölthető összefoglaló táblázatban megtalálod az alapvető szabályokat, de innen a blogról is letöltheted a 2021.január 1-től érvényes rendeletet teljes egészében.

 

 

Otthonfelújítási támogatás igénylési feltételei 2021

 

 

Összefoglaltuk az új szabályokat - otthonfelújítási hitel, illetékmentesség, családtámogatás, ÁFA visszatérítés 1.rész

 

 

Ezt már gondolom Te is nagyon vártad :). Nézzük, hogyan élhetsz vele és milyen feltételekkel:

 

Az öt legfontosabb alapfeltétel (lejjebb részletezem ezeket és a többi feltételt is):

 

  • 2021-ben elkezdett felújításokra adható
     
  • azok igényelhetik, akiknek legalább 1 gyermekük van
     
  • felújítások költségei felének utólagos visszatérítése, maximum 3 000 000 Ft
     
  • számlák alapján az anyagköltség és a munkadíj fele-fele lehet
     
  • igényléskor 1 éves folyamatos TB jogviszony igazolása szükséges TAJ számmal

 

A részletes szabályokat az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet tartalmazza. Ezt némiképp már módodsították is az otthonfelújítási hitel miatt. Ezeket is belevettem már a részletek összegzésénél.

 

Az otthonfelújítási támogatás az Államkincstárnál igényelhető ügyfélkapun keresztül, postai úton vagy a kormányablaknál. A kérelem beadásához szükséges nyomtatványokat az Államkincstár oldalán itt töltheted le.

 

A kérelmeket a Kincstár a beérkezés sorrendjében bírálja el 30 napon belül, és a támogatói okirat kiállítása után 5 napon belül folyósít. Hiánypótlásra egy alkalommal van lehetőség.

 

FONTOS!!!

Benyújthatod ugyanazokat a számlákat, amelyeket az LTP (lakástakarék) felhasználására is benyújtanál.

 

Vagyis a meglevő lakástakarék szerződésed megtakarítási részére kapott állami támogatást megnövelheted, ha az LTP-t használod fel a felújítás költségeinek finanszírozására, utána pedig igényled az otthonfelújítási támogatást is.

 

Ugyanígy a CSOK-hoz is igényelheted. Viszont ugyanez a Falusi CSOK-ra már nem igaz. Ott nem használhatod fel ugyanazokat a számlákat...

 

Érdemes átolvasnod az Államkincstár tájékoztatóját, amelyet oldalunkról is letölthetsz.

 

 

Mit jelent az a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez, hogy legalább egy gyermek van?

 

 

A rendelet szerint gyermeknek számít a magzat is, a várandósság betöltött 12. hetét követően. Gyermek a rendelet szempontjából a vérszerinti vagy örökbe fogadott gyermek, ha 25. életévét még nem töltötte be (vagy betöltötte, de megváltozott munkaképességű). Gyermeknek számít az igénylő kiskorú rokona is, ha a szülők halála miatt ő a kirendelt gyám.

 

A jogosultság igazolásánál be kell nyújtani a gyermekkel közös lakcímet igazoló lakcímkártyát is. Örökbefogadott gyermeknél a véglegessé válás határozatát, magzatnál a várandós kiskönyvet kell bemutatni, valamint a születést (a magzat elhalását és a halva születést is) 60 napon belül okirattal kell igazolni.

 

 

Mi számít felújításnak a kormányrendelet szerint?

 

 

  • a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése vagy cseréje,
     
  • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
     
  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
     
  • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
     
  • a külső nyílászáró cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
     
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
     
  • égéstermék-elvezető építése, korszerűsítése,
     
  • klímaberendezés beépítése, cseréje,
     
  • Frissítés 2021.04.16.: napelemes rendszer telepítése vagy cseréje (az ezt igazoló számla esetén – a  tetősíkba integrált, napenergiahasznosítást biztosító tetőhéjazat kivételével – az  abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget),
     
  • belső tér felújítása, ideértve
     
    • a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását,
    • a galériaépítést,
    • a belső lépcső kialakítását és cseréjét,
    • a szaniterek beépítését vagy cseréjét,
    • a villanykapcsolók és -dugaljak kialakítását és cseréjét,
    • a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét vagy felújítását,
    • a lámpák vagy világítótestek beépítését vagy cseréjét,
       
  • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség (így különösen: nyári konyha, mosókonyha, tároló) felújítása,
     
  • kerítés építése,
     
  • gépjárműtároló építése vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
     
  • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
     
  • térburkolat készítése, cseréje,
     
  • télikert kialakítása,
     
  • amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül – a 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 9. § (10) bekezdésében meghatározott akadálymentesítési munkák,
     
  • alapozási szerkezet megerősítése,
     
  • beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje, valamint
     
  • használati melegvíz rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
     
  • Frissítés 2021.04.16.:  szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje
     
  • Frissítés 2021.04.16.:  szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje

 

 

Hogyan kell igazolni a teljesítést az otthonteremtési támogatáshoz?

 

 

A felújítást, korszerűsítést elvégző vállalkozó(k) által kiállított számlával, amely az igénylő nevére szól.

 

A vállalkozói szerződés(ek) megkötésének dátuma 2021.01.01. utáni kell legyen. A támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj 50-50%-os arányban szerepelhet.

 

FONTOS!!!

Ez a fele-fele arány azt jelenti, hogy a 3 millió forintos támogatásból 1 500 000 Ft lehet anyagköltség, és ugyancsak 1 500 000 Ft lehet a munkadíj. Vagyis, ha a 6 millió forintból csak 1 millió Ft-ról van anyagszámlád és 5 millió Ft munkadíjról szóló számlád van, akkor csak 2 millió Ft lesz a visszatérítés. 

 

A számlákhoz a Kincstár által készített és az igénylő által kitöltött számlaösszesítő formanyomtatvány is szükséges. Ezt is megtalálod a Kincstár fentebb linkelt oldalán, ahogy a vállalkozási szerződés mintát is.

 

Csatolnod kell a vállalkozói szerződést, valamint a számlákat (tartalmuk anyagköltség és munkadíj szerinti megbontásban legyen feltüntetve). Vagyis az "okosban" olcsón elvégzett munkák itt nem játszanak...

 

A saját kivitelezés sem jó megoldás, hiszen ez esetben csak anyagköltség van, munkadíjat nem tudsz igazolni. Akkor sem, ha Te magad építőiparban dolgozó vállalkozó vagy, mert a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó...

 

A napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét további, a vállalkozó általi nyilatkozatokkal is igazolni kell.

 

FONTOS!!!

 

  • Az 5%-os ÁFA tartalmú számlákra NEM vehető igénybe, csak 27%-osra.

     
  • A vállalkozó pedig az igénylőknek NEM lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő(k) vagy az igénylő(k) közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. 

     
  • Olyan számla sem számolható el, amelyet már egyszer elszámoltatok a Falusi CSOK kapcsán! - ezt az Államkincstár ellenőrzi is.

     
  • A számlákat a felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül kell benyújtani, legkésőbb 2022.12.31-ig. Hiszen a támogatás a felújítási munkák befejezése után igényelhető csak.

 

 

Hány alkalommal vehető igénybe a támogatás?

 

 

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető az Államkincstárnál. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

 

A támogatást az igénylő – együttes igénylők összesen – egy alkalommal veheti igénybe.

 

Egy ingatlanra egyszer kérhető a lakásfelújítási támogatás.

 

Ez azt jelenti, hogy a korábban már az otthonteremtési felújítással érintett lakásra újból támogatás NEM igényelhető, csak abban az esetben, ha a korábbi igénylő, akitől vetted az ingatlant, nem közeli hozzátartozód.

 

Ha a gyermeket a támogatás igénybevétele során a szülők legalább egyikénél figyelembe vették, akkor egy újabb igénylés során már nem vehető ismételten figyelembe.

 

Amennyiben a szülők lakóhelye nem azonos, arra ez a külön szabály érvényes:
 

  • az a szülő veheti igénybe a teljes támogatási összeget, akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye

     
  • ha külön-külön mindkét szülő lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével, akkor az otthonfelújítási támogatást fele-fele arányban igényelhetitek

     
  • az 50%-os szabály alól kivétel, ha a szülő a fentiektől eltérő gyermekkel is rendelkezik, és e gyermek másik szülőjével azonos a lakcíme, vagy eltérő a lakcímük, de nála egyetlen "korábbi" közös gyermeknek sincs lakóhelye

 

 

Összefoglaltuk az új szabályokat - otthonfelújítási hitel, illetékmentesség, családtámogatás, ÁFA visszatérítés 1.rész

A teljes összefoglaló tábla letöltheted a Heti PénzTippből - új feliratkozóknak ajándék :)

 

 

Milyen feltételek megléte esetén igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

 

 

  • Azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként igényelhetik.

     
  • A köztartozásmentesség is alapvető feltétel, melyről nyilatkoznod kell.

     
  • TAJ kártyával igazolni kell az otthonfelújítási támogatás igénylésének időpontjában érvényesen meglevő magyarországi biztosítotti jogviszonyt.

     
  • Teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan szükséges nyilatkozni a TAJ szám megadásával a legalább 1 éve folyamatosan fennálló TB jogviszonyról.
     
    • az utolsó 180 napon belüli közfoglalkoztatotti jogviszony nem elfogadható
    • lehet igazoltan külföldi is
    • végleges határozattal GYOD, sajátjogú nyugdíjas elfogadott
    • GYED, valamint közép-, és felsőfokú nappali tanulmányok igazoltan elfogadhatók
    • GYES, GYED alatt akkor vagy biztosított, ha a foglalkoztatási jogviszonyod még fennáll ezidő alatt

       
  • A lakásfelújítási támogatás akkor igényelhető, ha az igénylő(k)nek ill. kiskorú gyermeke(ik)nek legalább 50%-os tulajdonuk van az érintett ingatlanban, ÉS legalább 1 éve ez a lakóhelyük.
     
    • Kivétel az az eset, amikor az érintett lakást a kérelem benyújtása előtt 1 éven belül szerezted / építetted fel.
    • Szintén nem vonatkozik az 1 éves ottlakási követelmény a magzatra és az egy éven belül született gyermekre.
    • Frissítés 2021.04.16.:  ha az igénylő és a gyermek a  foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles (volt) szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt
       
  • Osztatlan közös tulajdonnál a kizárólagos használat igazolásához közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt használati megállapodás, vagy bírósági ítélet szükséges.

     
  • Akkor is igényelhető  a lakásfelújítási támogatás, ha CSOK-ot vettél / veszel fel az ingatlanra - csak legyen elegendő számlád külön-külön mindkettőhöz a felújítási munkákról...

 

 

Hogyan igényelheti külföldi állampolgár, vagy olyan magyar állapolgár, akinek külföldi munkaviszonya van?

 

 

  • Ha külföldön dolgozol, de egyedüli igénylő vagy, akkor nem veheted igénybe a támogatást. Ebben az esetben haza kell jönnöd, és itthon munkát vállalni. Ugyanis a támogatási kérelem benyújtásakor már rendelkezned kell magyarországi TB jogviszonnyal.

    Ez abban az esetben is igaz, ha házas vagy, de a te jogviszonyod alapján igazoljátok a támogatási jogosultságot, vagyis te tudod csak leigazolni a folyamatos 1 évet.


    A lényeg, hogy a külföldi munakviszonyod elfogadható, és beleszámít az 1 évbe, ha azt a külföldi hatóság elfogadhatóan leigazolja. Viszont a kérelem beadásakor már kell legyen magyarországi munkaviszonyod.

     
  • Amennyiben házaspárként te magyar vagy, a párod pedig külföldi állapolgár, és van közös gyermeketek is, akkor a párod, a házastársadként rendelkezik a szabad mozgás jogával, a gyermeked pedig magyar állampolgár. Így, ha az egyéb feltétleknek megfeleltek, igényelhetitek az otthonfelújítási támogatást.

 

 

Otthonfelújítási hitel igénylésének feltételei 2021

 

 

Erről még karácsony előtt megjelent a 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet, mely egyrészt módosítja a kapcsolódó rendeleteket is, másrészt tisztázza a támogatott lakásfelújítási hitel feltételeit.

 

Persze ehhez még a bankoknak is ki kell alakítaniuk a terméküket, de már most átbeszéljük a részleteket, hogy fel tudj készülni, mire igényelhető lesz. Hiszen a többségnek nincs 6 millió forintja a felújítási munkálatokhoz, talán Neked sincs. Így a vissza nem térítendő támogatást sem tudnád igénybe venni. 

 

Frissítés 2021.02.01.: több banknál már igényelhető a kamattámogatott otthonfelújítási hitel, melynek részleteiről és az igénylési feltételek összehasonlításáról itt írtunk.

 

Ezzel a hitellel lehetőséged van arra, hogy megfinanszírozd előre a lakásfelújítás költségeit, utána pedig kérhesd a visszatérítést, akár 3 millió forint összegben is.

 

 

Ki igényelheti az otthonfelújítási kölcsönt?

 

 

Az a személy, akinek szándékában áll igénybe venni az otthonfelújítási támogatást. Vagyis ez azt jelenti, hogy ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelned, mint a lakásfelújítási támogatás igénybe vételéhez.

 

Ebből következően ugyanazokat az igazolásokat, nyilatkozatokat csatolnod kell a hiteligényléshez, amiket az otthonfelújítási támogatáshoz is szükséges lesz majd.

 

Mivel az otthonfelújítási hitel egy jelzáloghitel, meg kell felelned az ezzel kapcsolatos feltételeknek is - az ingatlannal kapcsolatban és a személyes hitelképességeddel kapcsolatban is. Tehát, ez NEM JÁR, hanem adható, ha hitelképes is vagy...

 

Jól jönne a segítségetek!

 

 

Milyen feltételekkel adható az otthonfelújítási kölcsön?

 

 

  • Maximális összege 6 000 000 Ft

     
  • Kamattámogatás a kölcsön teljes futamidejére, de max. 10 évre jár.

     
  • Fix kamata 3%.

     
  • A hitelintézet a kifolyósított támogatás után max. 2%, a kifolyósított hitel után max. 1,5%-os költségtérítésen kívül egyéb díjat, vagy költséget nem számíthat fel.

     
  • Amikor megkapod a támogatást, ami betörlesztésre kerül a hitelbe, akkor a jóváírást követő 10 napon belül újraszámolja a bank a havi törlesztőrészleteket.

 

 

Hogyan kell igazolni a teljesítést az otthonfelújítási hitel felhasználásáról?

 

 

Az otthonfelújítási kölcsön felhasználásával megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolata bemutatásával igazolja a hitelintézet felé.

 

A számlákra ugyanazok érvényesek, amiket már az otthonfelújítási támogatásnál átbeszéltünk.

 

 

Milyen esetekben szűnik meg az otthonfelújítási kölcsön kamattámogatása - mikor kell visszafizetned a kamattámogatást?

 

 

  • Ha a Kincstár NEM állít ki támogatói okiratot az utolsó számla kifizetésének napjától (legkésőbb 2022.12.31.) számított 150 napon belül.

     
  • Nem teljesíted a számlabemutatási kötelezettséged.

     
  • Ha a megadott otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön 25%-át.

 

Ez esetekben a a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik, és az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben a hitelintézet útján vissza kell fizetni a Kincstárnak.

 

Csak az jelent kivételt e szabály alól, ha a hiteligényléskor még a gyermekre, ill a 12. hetet betöltött magzatra tekintettel fennállt a jogosultság, viszont később a gyermek ill. a magzat elhalálozott vagy halva született, így az otthonfelújítási támogatásra az igénylő már nem jogosult.

 

FONTOS!!! Amennyiben otthonfelújítási kölcsönt is igényelsz, az otthonfelújítási támogatás iránti igényedet 2021.március 1-től nyújthatod csak be!
 

 

Mikor és hogyan folyósítják az otthonfelújítási kölcsönt és az otthonfelújítási támogatást?

 

 

Ha lakásfelújítási hitelt vettél fel, akkor a Kincstár a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a banknak az otthonfelújítási támogatást, amit a bank 4 napon belül jóváír, amellyel így tulajdonképpen előtörleszted a felvett otthonfelújítási kölcsönt.

 

Amennyiben az otthonfelújítási támogatás folyósításakor a lakásfelújítási kölcsönből hátralevő tőketartozásod alacsonyabb, mint a támogatás összege, akkor a különbözetet a bank az általad megjelölt belföldi bankszámládra folyósítja ki.

 

Ha valami extra különbségekkel állnak elő a bankok, arról írni fogok. Gyanítom, hogy inkább ugyanúgy, mint az OTK (otthonteremtési kamattámogatott) hiteleknél, más néven CSOK-hitelnél, inkább a hitelképességi feltételekben lesz különbség.

 

Emiatt célszerű segítséget kérned a pénzügyi tanácsadódtól, ha a hitelezésben is otthonosan mozog, mert egy rosszul beadott hitel időveszteséget jelent, és akár el is eshetsz a támogatástól. 

 

Nincs olyan, akihez fordulhatnál? Kérd a mi tanácsadóink segítségét a pénzügyeidhez és a hitelfelvételhez! Gyakorlott és profi segítőkre találsz nálunk. Ha mi segítünk, a banki kollégák támogatásával igazán jól összerakott hiteligényléskor, csak a szerződéskötéshez kell bemenned a bankba.

 

Tanácsadót választok

 

Innen folytatjuk a következő részben az illetékmentesség és a lakás ÁFA visszatérítési szabályaival, valamint egy összegző áttekintéssel kiszámoljuk, mennyit nyersz az új támogatások életbelépésével.

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és táblázatok, képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2021.01.02.utoljára frissítve 2021.02.20.)) 

 

 

Vissza

Címkék : lakásfelújítás, támogatás visszafizetése, lakásfelújítási támogatás, lakásfelújítási hitel, ÁFA visszatérítés, ingatlan ÁFA, lakás ÁFA, illetékmentesség, CSOK hitel, CSOK2021, CSOK változások, CSOK, lakásépítés, lakásvásárlás, lakástámogatás, lakáshiteltartozás csökkentése, családvédelmi akcióterv, családtámogatás, családok otthonteremtési támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény, családi adókedvezmény, OTK, kamattámogatott hitelek, kamatmentes hitel, kamattámogatás, otthonfelújítási támogatás, hiteltörlesztés felfüggesztése, hiteltanácsadó, hitelmoratórium, hitelkalkulátor, hitelfelvétel szempontjai, hitelfelvétel buktatói, hitelfelvétel, lakáskölcsön, otthonfelújítási kölcsön, állami támogatás, független pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek