...

Ugye, erre nem is gondoltál a koronavírus miatti karantén kapcsán?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Egyéb veszély - ezt a jelzőtáblát kitehetnénk a karanténban

 

 

Mindenki "csak" attól fél, hogy megfertőződik. Pedig számtalan egyéb olyan veszély leselkedik Rád, ami eddig kevésbé volt jellemző az életedre, vagy másképp. 

 

Mondhatod, hogy pont most jövök elő ezzel, amikor kezdődnek az enyhítések?

 

Nos, egyrész budapesti vagyok, és itt még maradnak a korlátozások. Másrészt tartok attól, hogy még korai a lazítás máshol, így azt gondolom, ezek az infók még jól jöhetnek. Harmadrészt pedig, biztosan nem ez volt az utolsó járvány...

 

Nézzük, mik azok, amik másként működnek a karanténok és korlátozások alatt. Mire számíthatsz, mik az új kockázataid? Ezeket foglalom ma össze, és adok szempontokat a megoldáshoz.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Az életbiztosításokról, megtakarításokról és befektetésekről már beszéltünk korábban is, így ezekre majd csak a végén térünk vissza rövidebben. Most foglalkozunk a nem-élet biztosításokkal és a hitelcsapdákkal, valamint a családi költségvetéseddel és a vállalkozásoddal.

 

 

Milyen veszélyeket rejt, hogy otthon vagytok? - Kint is, bent is megváltozott a világ...

 

 

Ugye, erre nem is gondoltál a koronavírus miatti karantén kapcsán?

Home office veszélyei - kint is, bent is megváltozott a világ

 

 

Tűzesetek - megosztott figyelem miatti könnyelműség, gondatlanság

 

 

Az Uniqa biztosító nemrég tette közzé a jelentését arról, hogy több, mint 30%-kal megnőtt az otthoni tűzesetek száma mostanában

 

Gondolj bele: többet tartózkodunk otthon, többet használjuk az elektronikus eszközeinket, többet főzünk (esetleg grillezünk a kertben), többet dohányzunk otthon - és a gyerekek is igyekeznek elfoglalni magukat, míg mi doglozunk :)...

 

Az egyetlen megoldás a fokozott odafigyelés. Triviális, mégsem igazán működik sok esetben:

 

  • Olyan kisgépet, ami tüzet okozhat (pirítós sütő, grillező, stb.) ne tegyél éghető anyagok közelébe.
     
  • Ne felejtsd a tűzhelyen az ételt, sőt, ne is hagyd felügyelet nélkül.
     
  • Emlékezz az általános iskolai tanulmányaidra, és ne akard az égő olajat vízzel eloltani, se az égő elektromos hosszabbítót.
     
  • Tegyél el minden olyasmit, amivel gyermeked - míg Te az online megbeszélésre koncentrálsz -, tüzet tud okozni.
     
  • Mindig oltsd el a cigarettádat rendesen - ne dobd sehova csak úgy, és ne dohányozz az ágyban :).
     
  • Jó, ha van otthon tűz- és füstjelző, valamint porraloltó készülék.
     
  • Az sem árt, ha van egy jó lakásbiztosításod :), ami kifzeti a keletkezett kárt, ha mégis úgy alakul...

 

 

Betörés, autólopás és kerékpár gondok

 

 

Alapvetően a betörések száma csökkent, hiszen az emberek otthon ücsörögnek. Viszont megnőtt annak a trükkös lopások veszélye. Könnyedén bejuthatnak most a hiszékenyek lakásába azzal, hogy egészségügyi vagy hatósági személyeknek adják ki magukat.

 

A "maradj otthon" időszakban az autód is otthon marad. Ami azt jelenti, hogy vagy a garázsban áll, vagy az utcán - míg mindenki, így Ti is bezárkózva élitek a napjaitokat. 

 

Ez pedig jó lehetőség arra, hogy a tolvajok áttérjenek a lakásbetörésekről az autólopásokra. Akár kompletten az autót, akár egyes alkatrészeit leszerelve vagy a belsejében rejlő dolgokat eltulajdonítva.

 

Ellenőrizd, hogy mire terjed ki a CASCO biztosításod. Ha nincs, talán érdemes lehet kötni egyet, legalább lopáskárra, vagy kiegészítő biztosításként beletenni a lakásbiztosításodba, a kgfb-be ezt a kockázatot, ha van rá lehetőség.

 

Mivel sokkal többen járnak ezekben a napokban kerékpárral, és gyakrabban, mint eddig megszokott volt, nagyobb a veszélye a lopás és töréskárnak. Ne feledd, nem csak az utcán lophatják el a biciklidet, hanem a társasház tárolójából vagy akár a kertedből, a teraszodról is.

 

Elegendő, ha kifigyelik, hova teszed...

 

Ezt a lopáskárt, sőt, kerékpár CASCO-t is, szintén érdemes kiegészítő kockázatként beletenni akár a már meglevő lakásbiztosításodba, akár a most kötrendőbe.

 

Nem könnyű a vagyonbiztosításokat (lakás, jármű, vállalkozás) jól összeállítani. Amennyiben felmerült benned a kétely, hogy annak idején nem fordítottál kellő figyelmet erre, akkor itt az ideje átnézned a pénzügyi tanácsadóddal, hogy mit is tartalmaz a meglevő vagyonbiztosításod.

 

Nem éred el már azt a pénzügyi tanácsadód, aki kötötte? Hívj minket és független tanácsadóink segítenek az aktualizálásban - átdolgozásban vagy újrakötésben - akár papírmentesen is a járványhelyzet ideje alatt. Csak egy kattintás :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Adatlopás, cyber bűnözés

 

 

Otthon dolgozol, megkülönböztetett figyelemmel követed a koronavírussal kapcsolatos híreket, hisz napról napra változik a helyzet. Na meg persze, online vásárolsz. Mindez kitűnö terepet biztosít a kibertámadásokhoz.

 

A támadások most még inkább e-mailen érkeznek. Ezek vírusokat és kémprogramokat telepíthetnek a gépedre, vagy pénzt csalnak ki. Ennek kapcsán teljesen mindegy, hogy a személyes adataidról és hozzáféréseidről van szó, vagy céges adatokról.

 

Mindenesetre növeli az esélyt az, ha elavult gépen, naprakész vírusírtó szoftver nélkül dolgozol otthonról De a legfontosabb, hogy ne dőlt be az adathalász leveleknek.

 

Ilyenek lehetnek a banki oldalt imitáló adatbekérések, valamint az olyanok, melyek a koronavírus járványra hivatkozva kérnek tőled bármilyen adatot.

 

Annak se dőlj be, ha valami hamisított terméket akarnak Neked eladni a világhálón.

 

Az Europol jelentése szerint felerősödött a szervezett bűnözés ezen a területen.

 

Megnőtt az online csalások száma. Ezenkívül hamis és rossz minőségű orvosi eszközök, maszkok, kesztyűk, tesztek, és többnyire szteroid tartalmú hamis gyógyszerek árasztották el az internetes oldalakat.

 

Annyira felkészültek a bűnözők, hogy már titkosítást garantálon csetprogramon keresztül is lehet nagy tételben például maszkot rendelni, amit kifizetsz ugyan, de soha nem érkezik meg...

 

Az egyetlen megoldás, ha csak ellenőrzött felületen rendelsz bármit is, és nem adod ki semmilyen adatodat e-mailben. Ezen felül érdemes lehet cyber kiegészítőt tennei a lakásbiztosításodba például.

 

Végül itt említem meg újra, hogy mi sosem adjuk ki az adataidat anélkül, hogy azt előzetesen le nem egyeztettük volna Veled. Ezért ha bárki, hangsúlyozom, bárki ránk hivatkozva kérne Tőled adatot, az biztosan valami csalás. Ne dőlj be neki! 

 

 

Balesetek - unalom, összezártság, figyelmetlenség

 

 

Gyakran hangzott el korábban is az üzleti beszélgetéseimen, amikor a balesetbiztosításokkal kapcsolatban beszélgettünk, hogy "nincs rá szüksége, mert otthon van többnyire"...

 

Nos, ez most többségünkre igaz, valószínűleg Rád is - mármint a mondat második fele, hogy otthon vagyunk. A mondat első fele, hogy otthon nincs rá szükségünk, hibás gondolat.

 

 

A KSH adatai szerint az otthoni halálos balesetek száma 1990-2007 között folyamatosan csökkent, azután 2008-2010 között újra növekedni kezdett. 2011 óta megint csökkent. Vagyis a válság alatt megnőtt, hisz a munkájukat elveszített emberek otthon voltak. Vajon erre az évre mi lesz az adat?

 

2018-ban az otthoni balesetek száma 1733 volt. Ezzel szemben ugyanebben az évben "csak" 567 halálos közúti baleset történt. Ez, akárhogy számolom azt jelenti, hogy az otthonunk háromszor veszélyesebb, mint a közutak...

 

Ezek az arányok jellemzőek évek óta "normál" időszakban. De mi van most?

 

Otthon a család apraja és nagyja. Stressz, bezártság, lankadó figyelem, és máris megvan a baj.

 

Addig is, míg megtalálod a családod számára a leginkább megfelelő komplex balesetbiztosítást, itt egy kis gyors segítség. Egy perc alatt tiétek lehet egy ingyenes balesetbiztosítás 1 évre, amit utána ismerőseidnek is elküldhetsz:

 

Ide az ingyenes balesetbiztosítást!

 

A balesetveszély másik csoportja szintén a bezártság következménye:  a sportbalesetek.

 

Ide sorolok minden olyasmit, ami azokból a sport tevékenységekből ered, amiket azért csinálsz, hogy ne menj tönkre fizikailag teljesen az otthon ülésben - bicikli, görkorcsolya, fitness, aerobic, jóga és nbármi, amit kitalálsz :). Valamint a gyerekekkel való aktív időtöltés is ilyen (például az előzőeken kívül a foci, tollas, ping pong, stb.)

 

A gyerekek is megnövekedett veszélyforrást jelenthetnek. Ne értsd félre :)), de tényleg így van.

 

Egyrészt egész nap otthon vannak. Néha unalomból, néha dacból (mert épp dolgozol ahelyett, hogy velük foglalkoznál) csinálhatnak olyan dolgokat, ami már rémálom kategória. Ezek alkalmával leeshetnek, elvághatják, megszúrhatják és megégethetik magukat, de lehet akár mérgezés, súlyosabb törés is a vége.

 

Másrészt Téged is veszélyhelyzetbe sodorhatnak azzal, hogy olyasmire vesznek rá, amit eddig nem igazán műveltél, így hiányzik a gyakorlatod: kerti búvóhely építése a fára, görkorcsolyázás, ugráló kipróbálása, stb. :))

 

Ne feledkezzünk meg az idő hasznossá tétele miatt a lakásfelújításokról és a kertészkedésről. Óvatosan a létrával, az oldószerekkel, a kalapáccsal és fúróval, a sarokcsiszolóval, a fűrészekkel, a kerti gépekkel és eszközökkel - akár nagy baj is lehet.

 

Azt vallom, balesetbiztosítása mindenkinek kell legyen. De nem csak az állam által adott tanulóbiztosítás, meg a bankkártyádhoz járó valami. Sőt, valószínűleg az sem lesz igazi segítség a bajban, amit a lakásbiztosításoddal rád tukmáltak. Ezek igen alapszintű védelmet adnak csak többnyire.

 

Valódi, jól összeállított családi balesetbiztosításra gondolok. Igen, a gyerekeknek is és nektek is kell ez a védelem. Ez most még fontosabb, mint eddig bármikor.

 

Ráadásul akkor sincs semmi veszve, ha még nincs ilyenetek. Ma megkötöd, holnaptól kockázatban van, mert ezekre nincs várakozási idő.

 

Ha van "valamilyen" balesetbiztosításod már, akkor online találkozó keretében akár, de nézzétek át a pénzügyi tanácsadóddal, hogy valóban megfelelő-e. Ha nincs, akkor pedig köss egyet vele, amíg nem késő.

 

Nincs olyan ember, akihez fordulhatnál és akiben megbíznál?

 

Független pénzügyi tanácsadóink segítségével valóban úgy állíthatod össze a balesetbiztosításodat, hogy az legyen benne, amire felkészült szeretnél lenni, ha bekövetkezik, és olyan összegben, hogy valódi segítséget kapj majd általa a biztosítótól. Hívj most vagy kattints:

 

Tanácsadót választok

 

 

Milyen veszélyek boríthatják fel a családi kasszát?

 

 

Ugye, erre nem is gondoltál a koronavírus miatti karantén kapcsán?

Pénzügyek okosan akkor is, ha "maradj otthon" - családi kassza

 

 

Online vásárlások - csak ami szükséges

 

 

Az üzletek nagy része átmenetileg zárva, vagy csak csökkentett nyitvatartással működik. Te otthon ülsz, nagy valószínűséggel a számítógép előtt, így becsúszhat egy kis szörfözés az interneten, miután megláttál egy reklámot. 

 

Most, ebben az időszakban, amikor minden annyira bizonytalan, s nem tudjuk azt sem, mikor lesz vége, még fontosabbá vált a tudatosság a pénzügyeidben. 

 

Határozd meg előre a vásárlások összegbeli kereteit. Azt is döntsétek el, hogy mire szabad most költenek és mire nem ahhoz, hogy megmaradjon az anyagi biztonságotok. Akkor is, ha közben elbocsátanak. Akkor is, ha mindez tovább tart, mint számítottad. Akkor is, ha váratlan dolog történik.

 

Ebben a döntésben része van annak is, hogy például a biztosítások és megtakarítások közül mit fizettek és mit nem. Nagyon egyszerű egy kevésbé jó anyagi helyzetben azt mondani, hogy ezeket nem fizeted tovább, de ennek túl nagy ára lehet később.

 

  • Pénzben mérhető veszteség - például díjmentesítés miatt, jövőbeli célhoz kevesebb megtakarítási összeg rendelkezésre állása miatt, váratlan esemény költségei miatt (amit például a megszüntetett biztosítás fedezett volna).
     
  • Nem anyagi veszteség - például csökkentett jövőkép, önmagad hibáztatása, elhúzódó gyógyulás maradandó károsodással, tartós életszínvonal csökkenés lelki terhe, ellátás és ápolás terhe, gyermekek vesztesége, szeretteid elvesztése, eszmei értékkel bíró vagyontárgyaid elvesztése. 

 

 

Hitelcsapdák - hitelmoratórium, hiteltörlesztés és hitelfelvétel

 

 

Emlékszel? Számolgattuk már, hogy mivel jársz jobban - ha fizeted tovább a törlesztőket, vagy ha élsz a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével.

 

A minap is az egyik ügyfelem ebben kért tőlem segítséget. Van egy 2012-ben forintosított lakáshitele, egy tavaly felvett személyi kölcsöne, és folyószámla hitele is. Azt számoltam ki neki, hogy melyiknél nem érdemes élni a trölesztési moratóriummal.

 

A személyikölcsön kamata 16,99% és még csak egy év telt el a hatból. Így ott nagyon sok lenne a kamat, ami felhalmozódik. Ezért túl hosszúra nyúlik a moratórium miatt a futamidő, ami további plusz kamatot generál majd. Így ezt nem érdemes felfüggesztenie.

 

Viszont a folyószámlakeretre nem vonatkozik a törlesztési moratórium, ugyanakkor a kamata annak is magas. A lakáshitelének törlesztőjében ugyanakkor már a tőketörlesztés adja a nagyobb arányt.

 

Így a számok azt mutatták, hogy a lakáshitel törlesztésének felfüggesztése nem okoz akkora plusz költséget. Ráadásul évvégén betörleszti majd a lejáró lakástakarékját. Viszont a felfüggesztett törlesztőkből vissza tudja fizetni a moratórium végére a folyószámla hitelt. Így azt megszüntetve egyenesbe kerülhet...

 

A jól hangzó 5,9% THM csábító ugyan, de mindenképp nézd meg, mennyi lesz ez majd januártól. Lehet, hogy most úgy gondolod, ez a megoldás az anyagi problémáidra, de nagyon sokba is kerülthet.

 

Inkább keresd meg azokat a lehetőségeket, amik segítséget nyújtanak, és nem ilyen áron...

 

Ezek lehetnek pályázatok, állami támogatások és könnyítések, támogatott hitelek, speciális kamatmentes hitelek (Babaváró, Diákhitel plusz) - ezekről külön cikkben írok majd.

 

De akár vehetsz fel kölcsönt (ha mindeképp szükséges a túlélésedhez) a megtakarításos életbiztosításodra vagy az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűlt pénzedre. Vagy eladhatod a feleslegessé vált dolgokat otthonról, amiket eddig őrizgettél, de minek...

 

Amennyiben pedig úgy gondolod, most jött el az ingatlanvásárlás ideje, igen nehéz dolgod lesz, ha végig akarod most járni a bankokat ez ügyben. Ahogy eddig is, most is azt mondom, jobban jársz olyan szakemberrel, aki átlátja a hitelezési piacot és a bankok ajánlatait.

 

Hiszen nagyon nem mindegy, hogy a mostani, szigorított feltételek között, megkapod-e a lakáshitelt vagy a Babaváró kölcsönt az első bankban, ahova beadod az igénylést, vagy lecsúszol egy jó vételről, mert nem sikerült...

 

Személyes pénzügyi tanácsadód, ha szakmailag felkészült és korrekt, akkor hatékony segítséged lesz hitel ügyben is. Ha ebben nincs annyira otthon, akkor hívj minket. profi pénzügyi tanácsadóinkkal segítünk elkerülni a hitelfelvétel buktatóit:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Befektetések kezelése

 

 

Szorosan kapcsolódik a családi kasszához és az ezzel foglalkozó korábbi cikkemhez is, vagyis ahhoz, hogy érdemes-e most befektetni.

 

Ha felmondanád a meglevő megtakarításaidat, visszavásárolod a unit linked életbiztosításodat, csak mert megijesztett az a számlaérték-esés, amit most látsz, akkor azonnal realizálod a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg csak átmeneti veszteséget.

 

Számít, hogyan kezeled a befektetéseidet, hiszen meghiúsulnak az eredeti céljaid, ha a félelmeid miatt egy logikátlan pénzügyi döntést hozol.

 

Nagyon sokan elkövették 2008 után azt a hibát, hogy visszavásárolták a unit linked életbiztosításaikat csak azért, mert a számlaérték visszaesett jó 40%-ot.

 

Előkerültek a "mindent is jobban tudó" tanácsadók, akik szerint a unit linked úgy rossz, ahogy van, és inkább szüntesd meg, és vegyél belőle befektetési jegyet, vagy aranylapkát, vagy mást. Persze aki így tett, az rögtön le is szűrte a hamis konzekvenciát, hogy a unit linked rossz.

 

A valós tanulság, hogy jóval a tervezett tartam lejárata előtt, egy rossz gazdasági környezetben vásároltak vissza, mert vagy megijedtek és nem volt kihez fordulniuk, vagy rossz tanácsadót választottak...

 

Érdemes befektetési tanácsadóval konzultálnod, mielőtt lépsz. Olyannal, aki a Te szemszögedből, a Te érdekeidet nézve ad választ a kérdéseidre. 

 

Aki naprakész, és friss információkkal rendelkezik az elérhető pénzügyi termékekről (régiek és újak), részletesen is! Aki elmondja az apró betúket is...

 

Ez pedig ugyanolyan fontos arra nézve is, amit most fektetnél be, hogy kihasználd ennek a piaci esésnek az előnyeit, ha van rá lehetőséged.

 

 

Labilis és kiszámíthatatlan jövedelmek

 

 

Akár alkalmazott vagy (melós vagy csúcs vezető, mindegy), akár vállalkozó, át kellet értékelned a helyzetedet az utóbbi hetekben. Több ügyfelem szembesült azzal, hogy elbocsátották. Több válallkozás szembesült azzal, hogy nem tud bevételt termelni, vagy csak az eddigiek töredékét.

 

De az is lehet, hogy mindez még nem történt meg, viszont bármikor bekövetkezhet.

 

Ha nincs tartalékod, marad a kreativitás vagy az ima.

 

Kreativitás alatt azt értem, hogy megekresed azokat a cégeket, akik most is jól tudnak működni, ebben a válsághelyzetben is, és állást váltasz. Vagy tanulsz és képzed magad, és szakmát váltasz. Esetleg tovább fejleszted a korábbi ötletedet, és vállalkozást indítasz.

 

Az ima tudjuk, hogy mit jelent. Azt, hogy feladtad...

 

Ha van tartalékod, akkor könnyebb a helyzeted, hiszen van miből átvészelnetek azt az időszakot, míg újra lesz munkád vagy bevételed. Vagyis manapság releváns különbség van azok között, akik képeztek elegendő (legalább 6 havi tartalékot), és akik nem.

 

Tanulságként elmondható, hogy ideje felülvizsgálnotok a családi költségvetést. Amennyiben nincs benne megfelelő - legalább 6 havi kiadásotokat fedező - összeg elkülönítve vésztartalékként, akkor keresd meg rá a megoldást, hogyan tudjátok félretenni.

 

Így a következő ilyen világjárvány, gazdasági válság, váratlan élethelyzet nem tud majd tönkretenni. 

 

Kérj segítséget, lehetőleg független pénzügyi tanácsadódtól a pénzügyi tervezésedhez.

 

Akár tőlünk :). Ismerjük a pénzügyi termékeket, és az igényeid teljeskörű felmérése után összeállítjuk Veled közösen a pénzügyi céljaidnak megfelelő pénzügyi tervedet, termék értékesítéssel vagy anélkül, ahogy szeretnéd. 

 

Tanácsadót választok

 

Ennek a pénzügyi tervezésnek nagyobb hasznát veheted válallkozóként most, mint valaha.

 

 

Vállalkozások pénzügyi kockázatai és lehetőségei a koronavírus járvány miatti válasághelyzetben

 

 

Ugye, erre nem is gondoltál a koronavírus miatti karantén kapcsán?

Pénzügyi tudatosság otthon és a vállalkozásodban, egyensúlyt teremt, és anyagi biztonságot ad

 

 

A vállalkozók és cégvezető nagy része jelenleg csakis a fő problémára koncentrál, vagyis arra, hogyan lesz bevétele. Ez természetes is, hiszen bevétel nélkül nicns válallkozás...

 

Erre hamarosan készítek egy összeállítást, amiben túlélési stratégiaként egy helyen összegyűjtöm és viszonylag részletesebben meg is mutatom az elérhető állami támogatásokat, pályázatokat és vállalkozói hiteleket (például az új NHP Hajrá-t is).

 

Most itt inkább arra koncentráljuk, hogy mi történhet még, amire talán nem is gondolsz a bevételre fókuszálás közben.

 

 

Munkabalesetek otthon is

 

 

Ha például továbbra is van a fenntarthatósághoz elegendő bevételed, vagy akár kifejezetten jól megy, akkor is akár mindent romba dönthet egy-egy váratlan esemény.

 

Ilyen például egy munkabaleset, vagy egy büntetés, egy felelősségi ügy, ha nincs ezekre vonatkozóan biztosítása a vállalkozásodnak.

 

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a legkevesebb munkabaleset a 10 fő alatti válallkozásoknál történik, viszont ezeknél van a legtöbb halálos baleset - az összes halálos kimenetelű baleset fele, elsősorban az építőiparban.

 

A koronavírus kapcsán - az egészséges és biztonságos munkahely követelménye miatt - az is munkahelyi balesetnek minősülhet, ha a munkavállaló a munkahelyen fertőződik meg (vagyis fokozott fertőzésveszély ellenére is dolgoznia kell például az üzemben).

 

Talán kevesen tudják, de nem csak a munkáltató, hanem a munkavédelmi hatóság is ellenőrizheti a home office körülményeit, hogy megfelel-e az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek a munkaterület.

 

Hogyan lesz a home office-ban munkahelyi baleset? A munkaterületet elkülönítetten meg kell határozni otthon. Amennyiben ezen a területen következik be baleset (például megrázza az áram a munkavállalót), akkor az minősülhet munkabalesetnek (ha elcsúszik a fürdőben, az nem).

 

De igazából a home office-ra nincs részletes munkavédelmi szabályozás. Így minden eset egyedi lesz.

 

De ha az a végeredmény, hogy felelős vagy munkáltatóként, akkor az egy súlyosabb, elhúzódó, maradandó sérüléssel vagy esetleg halállal járó baleset túl nagy pénz lehet most a vállalkozásodnak, ha ki kell fizetni.

 

Vagyis nem közvetlenül a koronavírus miatti járvány gazdasági következményei miatt dőlhet be a válallkozásod, hanem közvetetten a home office miatt, aminek a következményeire nem készültél fel...

 

Ahogy az is a Te válallkozásod felelőssége, ha nem mész ki ellenőrizni a home office körülményeit, és a nem megfelelő munkakörnyezet okoz balesetet vagy károsodást. Az is, ha nem felel meg az otthoni eszköze az előírásoknak, és adat incidens történik...

 

Mi történik akkor, ha sérül vagy sérülést okoz az az eszköz, amit hazavitt a munkavállaló (vagyis kihelyezted hozzá pl. a céges laptopot), hogy otthonról dolgozni tudjon. Nos, ez is a Te válallkozásod felelőssége.

 

Például, ha ez az eszköz okoz valamilyen kárt (mondjuk elektormos hiba köbvetkezményeként tüzet vagy áramütést), akkor az munkabaleset vagy felelősségi kár. 

 

 

Vállalkozásod vagyontárgyainak különleges kockázatai a járvány ideje alatt

 

 

De ha a kihelyezett eszközben keletkezik kár a munkavállalónál - önhibáján kívül - akkor kicsi az esély rá, hogy ezt a lakásbiztosítása (tűz, csőtörés például) kifizeti. Neked kell megoldani a vállalkozói vagyon biztosításod alapján.

 

Előző cikkemben, ahol azt gyűjtöttem össze, milyen segítséget adnak a biztosítók, írtam arról, hogy a Generali ingyenesen kiterjesztette a vállalkozás vagyontárgyainak fedezetét a home office-ra, míg tartanak a korlátozások.

 

Célszerű megkérdezned a biztosítódat, hogy mi a helyzet náluk, és milyen lehetőségeid vannak erre...

 

A vagyon és felelősségbiztosítások mellé jól jöhet a HELP kárképviseleti szolgáltatásunk. Kárszakértők segítenek Neked a jó kárbejelentésben, és ők küzdenek érted a biztosítóval. Így, ha már meg is történt a baj, ők gondoskodnak arról, hogy megkapd a Téged megillető kártérítési összeget.

 

Érdekel, mert már eleged van abból, hogy Te "veszekedj" a biztosítókkal és bizonygasd az igazadat? Megér ez Neked 8 (azaz nyolc) forintot naponta? Kattints:

 

Szeretném a HELP kárképviseletet!

 

A kényszerű üzemszünet is rejt kevésbé megszokott kockázatokat. Ráadásul erre a fajta leállásra az üzemszünet biztosítások nem terjednek ki.

 

Vagyis gondoskodnod kell a terület őrzéséről, védelméről. Amennyiben a folyamatos jelenlét biztosítására nincs lehetőséged, célszerű a minél gyakoribb ellenőrzés.

 

Biztosan vannak olyan gépek, berendezések, amik nem kapcsolhatók le, ezért áram és/vagy nyomás alatt vannak.  Megoldandó feladat, hogy ezek meghibásodásaira minél gyorsabban tudjatok reagálni. Biztosnak kell lenned abban is, hogy a tűzvédelmi berendezések is tökéletesen működőképesek.

 

Ez különösen fontos a leállított építkezéseknél, ahol még arra is muszáj figyelmet fordítanod, hogy a félbehagyott szakaszok miatt előre nem kalkulált statikai problémák, vagy csapadékvíz és vihar miatti károk keletkezhetnek.

 

Persze nem csak az építkezéseknél van jelentősége a megelőzésnek, hanem a telephelyeden is nagyobb gondossággal kell elvégezni az épület karbantartását.

 

Betört üvegek, kilazult épület darabok, rosszul záródó ajtók, instabil riasztó rendszer, földön tárolt dolgok egy csőtörésnél, szerződések és tervrajzok megóvása, vagy a hulladéktárolás - mind mind kiemelt kockázatot jelentenek most a magukra hagyott épületeknél.

 

Előtérbe kerül a munkavállalók képzése esetleg ideiglenes átképzése - tűz-, és munkavédelmi szempontból is.

 

 

 

 

Pénzügyi kockázatok a vállalkozásoknál - hitelek és támogatások

 

 

Innen folytatjuk legközelebb. Addig is keress bátran a felmerülő kérdéseiddel. Bizonytalan vagy, hogy megfelelőek-e a biztosításaid a járvány idején is? Gondoskodnál magadról, szertteidről vagy a munkatársaidról? Befektetnél vagy épp forrásra van szükséged a túléléshez?

 

Technikailag is felkészültünk arra, hogy online megoldásokkal segítsünk, mégis ezek kifejezetten Neked szólnak majd, személyre szabottan. A naprakész információk és a szakértői segítség csak egy kattintásra van:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.05.04.))

Vissza

Címkék : koronavírus, válság, vállalkozóknak, vállalkozói vagyonbiztosítás, vállalkozói pénzügyek, vállalkozónőknek, vállalkozói hitelek, hiteltörlesztés felfüggesztése, hitelmoratórium, kockázati életbiztosítás, kockázatcsökkentés, kockázat, befektetés, családi költségvetés, munkabaleset, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyek okosan

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek