...

A Karácsony a legnagyobb biznisz a bankoknak is

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Mikor tiltja be végre az MNB?

 

 

"Érj el céljaidhoz gyorsabban és kényelmesebben!" vagy "álmaid elérhető közelségbe kerülnek", és persze "valósítsd meg álmaidat gördülékenyen". Mosolygós arcok, mindenki "hepi" - akkor épp, néhány pillanatig...

 

De az utána következő éveket már nem mutatják a reklámok. Pedig a kölcsön visszafizetése többnyire fele ennyire sem mosolygós és felhőtlen, még csak nem is könnyed.

 

Itt az ideje tisztáznunk: a személyi kölcsönök felvétele elsősorban a bankok érdeke, NEM a Tied. Viszont a jó reklám úgy ad el, hogy azt hiszed, Te akartad...

 

Közeledik a Karácsony, és már minden csatornán lőnek Rád a személyi kölcsönök felfokozott érzelmekkel teli reklámjaival a bankok. Ezért újra beszélnünk kell erről. Ha tényleg olyan fontos az MNB számára a pénzügyi tudatosság, bizony a helyükben én betiltanám a személyi hitelek és a gyorskölcsönök reklámjait...

 

Biztos vagy benne, hogy kölcsönből kell karácsonyi ajándékot venned? Biztosan akkor is még fizetni akarod azt a menő játékot, amikor a gyermeked már nem is emlékszik rá, és az ágy alatt porosodik?

 

Nem ítélkezem senki felett. Van az az élethelyzet, amikor a személyi kölcsön a kevésbé rossz megoldás.

 

Ha úgy érzed, épp Te is ilyenben vagy, kérj segítséget független pénzügyi tanácsadóinktól most. Nézzük meg, talán van más választásod is. Ha nincs, akkor pedig megkeressük Neked a legjobbat:

 

Tanácsadót választok

 

De elképesztó méreteket öltött a fedezetlen (fogyasztási) hitelek felvétele 2019-re Magyarországon. Az MNB statisztikai adatai szerint a személyi hitelek állománya az elmúlt 5 évben majdnem háromszor akkora lett.

 

Általában a II. és a IV. negyedévben erősödik fel az igény - nyaralás és beiskolázás, valamint az év végi ünnepek.

 

Ha visszaosztom a 2019. II. negyedévi hitelállományt a gazdaságilag aktív korú lakosság létszámával, akkor mindenkire - rád is, rám is -, elvileg jut 1 millió forint jelzáloghitel, és 400 ezer forint egyéb hitel. Vagyis minden egyes aktív korúnak ma statisztikailag van 1,4 millió forint hitele...

 

Azt látom én is, hogy ha kell, ha nem, veszik fel a hiteleket az emberek, mert a reklámok azt sugallják, hogy ez a megoldás. A könnyebb ellenállás felé megyünk...

 

Frissítés:  2020-ban is csábítóak a személyikölcsönök. Csábítóbbak, mint valaha. De fontos tisztában lenned azzal, hogy a THM plafon csak erre az évre érvényes. Januártól sokkal drágább is lehet a hiteled, ebből következően megugorhat a havi törlesztőrészleted. Tájékozódj, mielőtt aláírod!

 

 

Mit jelent az, hogy fogyasztási hitel?

 

 

A Karácsony a legnagyobb biznisz a bankoknak is

Minden reklám azt sugallja, vegyél fel mielőbb személyi kölcsönt a céljaidhoz...

 

 

A fogyasztási hitel egy szabadon felhasználható, fedezetlen hitel fajta. Vagyis nincs mögötte jelzálogjog (ingatlan) vagy más zálogtárgy. Többnyire a meglevő, vagy vágyott használati tárgyaink megvásárlásához, javíttatásához, vagy valamilyen szolgáltatás igénybe vételéhez érezzük szükségesnek.

 

Amikor bemész például a madaras áruházlánc üzletébe, és megvásárolod a következő heti / havi szükséges mosószert, kávét, üdítőt, hólapátot, bármit, akkor azon több cégnek is haszna van. Ezeket nevezzük árrésnek.

 

Pénzt keres ezen a vásárlásodon például a gyártó (bár ez a multik kapcsán nem mindig igaz), a forgalmazó, a beszállító, és persze maga az áruházlánc. Hiszen mindegyik láncszem valamivel többért adja el a következőnek, mint amennyibe neki került.

 

Annyival többért, hogy megtérüljenek a költségei, ÉS legyen rajta egy előre meghatározott profit is, amit fejlesztésre használ vagy zsebre tesz. Logikus igaz? Te sem ingyen dolgozol...

 

Emellett van olyan is, hogy egyik árucikk hasznából elenged (akciók) azért, hogy összességében több bevétele legyen, vagy megvegyél olyasmit is, amit nem igazán akartál, de jó vételnek tűnik, neki pedig még így is több haszna van rajta.

 

 

Ugyanez igaz a hitelekre is, csak a képlet kicsit bonyolultabb. Leegyszerűsítve, a bankok haszna az a kamat-különbözet, ami a náluk elhelyezett betétek után általuk kifizetett kamat, és a hitelekre felszámított, kapott kamat között van.

 

 

Ha pedig megnézed a néhány évvel ezelőtti és a mai kamatszinteket, akkor azonnal érthetővé válik a lényeg. A költségeik nem csökkentek, sőt. A kamatok viszont folyamatosan egyre kisebbek.

 

Ennek következtében a betétekre már szemmel nem látható a kamat, amit kínálnak. A hitelekre pedig olyan alacsony kamatot kérnek, hogy valóban csábító az ajánlat. És akkor még nem beszéltünk a "kamatmentes" verziókról...

 

Vagyis ugyanakkora profit eléréséhez, amikor a betéti kamatokat már nem tudják tovább csökkenteni, a hitelkamatok viszont csökkennek, egyre többet kell eladniuk. Tehát egyre több embert kell rávenniük arra, hogy hitelt akarjon.

 

Csakhogy, a mondás itt is igaz: az ördög a részletekben lakozik. Blogom alapelve pedig az, hogy beszéljünk a pénzügyeidről apró betűk nélkül :). 

 

Miért éri meg nekik mégis? Talán mert az emberi gyarlóságra alapozva a profitjuk rendben van. Egyre több pénzt veszünk fel, sokan késnek a befizetésekkel, a kapcsolt szolgáltatásokon is megvan a kellő mértékű haszon...

 

 

Hogyan kerüld el a csapdákat a fogyasztási hitelekkel kapcsolatban?

 

 

A Karácsony a legnagyobb biznisz a bankoknak is

 

 

Alacsony kamat csapdája a személyi hiteleknél

 

 

Ha megfigyeled a reklámokat, szép nagy számokkal tüntetik fel a legalacsonyabb elérhető kamatot. Jelenleg mi is tudunk Neked személyi kölcsönt, akár 5,95% kamattal.

 

Tanácsadót választok

 

Ez már olyan alacsony, hogy vetekszik egy 15-20 évre fixált jelzáloghitel kamatával, igaz? Alig több, mint amit a szuper állampapír ígér kamatként 5 éves átlagban...

 

Csakhogy az alacsony kamatnak mindig feltételei vannak. Viszont mire kiderül, hogy megfelelsz-e ezeknek vagy sem, addigra Te már eldöntötted, hogy felveszed a személyi kölcsönt, és már csak azt keresed, hogyan sikerülhet.

 

Kicsit rosszabb kamattal, vagy olyan feltételek vállalásával, amiben egyébként nem vagy biztos, hogy teljesíteni tudod, de AKAROD. Akarod, mert úgy érzed, csak ennek segítségével érheted el azt a pénzügyi célt, azt a valamit, amihez pont ennyi pénzre van szükséged.

 

Ezt sugallják a reklámok is, meg talán pont a Te pénzügyi tanácsadód / bankod Facebook posztjai...

 

Az emberi agy fura szerkezet. Amint meghoztál egy döntést, már nem fog kételkedni, csak igazolni. Amint meghoztál egy döntést, már csupa olyan választ találsz, ami igazolja a döntésedet. Akkor is, ha nem éppen a legjobb döntés volt. Egyszerűen így működünk :)).

 

Milyen feltételeket szabhatnak a bankok cserébe az alacsony kamatért? Néhány ismert példa:

 

  • Többnyire alap, hogy a fizetésedet a banknál nyitott bankszámlára kell kérned - jobb esetben nem munkabért, csak külső forrásból érkező jóváírást várnak el.
     
  • A náluk nyitott bankszámládra érkező jövedelem nagyságától (általában 150 -200 - 250 - 400 ezer Ft vagy több) teszik függővé a kamat nagyságát.
     
  • Aktív bankszámla használatot kérhetnek - meghatározzák a minimum szükséges tranzakciók számát (bankkártyás vásárlás, utalás, csoportos beszedés).
     
  • Hitelkártyát vagy folyószámla hitelkeretet tehetnek mellé "extra szolgáltatásként" - erről külön beszélünk később a cikkben.
     
  • Bizonyos nagyságú megtakarítás elhelyezését is kérhetik a banknál.
     
  • Társkártyát is adnak mellé rögtön "ingyen".
     

 

Ezek korántsem lehetetlen elvárások. A kérdés csak az, hogy a Te helyzetedben, a Te bankolási szokásaid alapján maradéktalanul teljesíthetők-e ezek a feltételek

 

 

Hol van ebben a "csavar", vagyis az a buktató, ami miatt csapdába eshetsz? Egyrészt ott, hogy ha valamelyik feltételt nem tudod teljesíteni a futamidő alatt, akkor elveszíted a kamatkedvezményre való jogosultságodat. Másrészt a kapcsolt termékek igen drágává tehetik végül az olcsó hitelt...

 

 

  • Megéri lecserélni például a "nullás" bankszámládat az adott bank számlacsomagjával? Mennyibe kerül majd a megnövekedett banki költségeid miatt az "olcsó" hitel?
     
  • Mi történik, ha a futamidő alatt (akár 7-8 év) jelzáloghitelt szeretnél felvenni, és át kellene vinned a fizetésed ahhoz a bankhoz? Egyáltalán mennyire lesz még terhelhető a jövedelmed?
     
  • Van-e "B" terved arra, hogy ha csökken a fizetésed (gyermekvállalás, betegség, gazdasági válság, bármi miatt), hogyan teljesíted a vállalt beérkező összeget?
     
  • Ellég tudatos vagy-e pénzügyileg ahhoz, hogy jól használd a kapcsolt hitelkártyát vagy folyószámla hitelkeretet?
     
  • A partnered pénzügyi tudatossága megóv-e attól, hogy a társkártya használatával felborítsa az anyagi helyzetetek kényes egyensúlyát?
     
  • Ez lesz az elsődleges számlád, és valóban aktívan használod majd? Ha alapvetően nem tennéd, akkor mennyibe kerül majd az ide-oda utalgatás, és az egyéb banki költségek?

 

 

Áruhitel és hitelkártya csapdája

 

 

A Karácsony a legnagyobb biznisz a bankoknak is

Sokba kerül, ha kamatmentes áruhitel helyett hitelkártyát kapsz...

 

 

Erre azért térek ki külön, mert jellemzően a nulla százalékos (0%), vagyis kamatmentes áruhiteleknél léphetsz bele a legnagyobb körültekintés mellett is ebbe a csapdába. Oka pedig a nem megfelelő tájékoztatás, és az apró betűs feltétel részletek :(.

 

 Tehát a szitu a következő: veszel például valami nagyobb értékű műszaki cikket 12-36 havi kamatmentes részletre. Alapvetően áruhitelt veszel fel rá, DE...

 

Adnak mellé egy hitelkártyát - amit Te nem kérsz. Az ügyitéző megnyugtat, hogy nem baj, legfeljebb nem aktiválod. Amikor megkapod, félreteszed, berakod a fiókba. Amikor elkezded fizetni a részleteket, akkor pedig a fenti képen látható havi elszámolsát kapod.

 

Értelmezzük együtt:

 

Van egy hitelkártyaszámlád és egy "részletformáló" számlád. Ez a kettő szerepel párhuzamosan a kivonaton. Annak ellenére, hogy Te csak egy hűtőt / TV-t / laptopot akartál venni kamatmentesnek ígért hitelre.

 

 

 

Egészen addig nincs is vele semmi gond, amíg pontosan és időben beérkezik a havi részlet a bankhoz. Csakhogy emberek vagyunk...

 

A befizetési határidő mindig a hónap azonos napja, vagyis nem igazodik ahhoz, hogy banki munkanapra essen. Lehet hétvége vagy ünnep is.

 

Ha például minden hónap 23. napja, akkor ez novemberben szombat volt, októberben ünnep, augusztusban meg talán szabin volt a fél ország ekkor. Biztos, hogy eszedbe jut emiatt előbb utalni, átállítani az állandó utalást, vagy előbb befizetni a csekket?

 

Ha nem, akkor 1-2 nappal később, de mindenképp a határidő után érkezik be a befizetésed. Itt lép be a "csavar", ami semmi más, mint a hitelkártya sajátossága: 

 

  • Elkezd kamatozni a kamatmentes összeg - nem csak a késedelmes havi részlet, hanem a "felhasznált" hitelkártya keret összege.
     
  • Azonnali büntetésként pedig pl. ennél a banknál 3500 Ft díjat számítanak fel.

 

Hiába fizeted be ezután a megszokott összeget, folyamatos tartozásban leszel, ami további pénzedbe kerül. A havi "részlet" így akár 30-50%-kal is megemelkedhet...

 

A példánkban a havi törlesztő részlet 11.751 Ft. A késedelem miatt felszámított költség a kivonaton látható hónapban 4.241 Ft, ami a következő havi elszámolásban a "felhasznált" hitelkártya keretet növeli. A törlesztő részlet ezáltal pedig 36%-kal több a betervezettnél!!!

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

A felvett hitel és az elúszott hitelcél csapdája

 

 

Ebbe a csapdába is az emberi természet sajátosságai, pontosabban gyengeségei vihetnek. Tegyük fel, hogy van egy célod, amihez szükséged van egy 3 milliós kezdő összegre. Azonnal kell, megtakarításod nincs, ezért személyi kölcsönt veszel fel hozzá.

 

A terv jó, és úgy számolsz, hogy a később érkező nagyobb összegből vagy egy sokkal kedvezőbb hitelből azonnal vissza is fizeted ezt...

 

A dolog simán megy, megkaptad a személyikölcsönt, már ott van a számládon, csakhogy, amit meg akartál tenni belőle, az valami miatt nem jött össze. Viszont úgy döntesz, hamár ott van, akkor nem adod fel, keresed a következő lehetőséget...

 

Természetesen eldöntöd, hogy csakis az erdeti cél érdekében használod fel azt a 3 millió forintot :). De telik az idő, és nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezted - nem találsz megfelelőt, elfogyott, drágább lett, változtak a jogszabályok.

 

Közben meglátsz egy fantasztikus akciót, amiből féláron összerakhatod álmaid akváriumát vagy elmehetsz egy luxus hajóútra, amit eddig nem tehettél meg, pedig nagyon vágysz rá. A számládon pedig ott van az a pénz...

 

Elköltöd vagy nem költöd egy részét? Igazából egy-két százezer forint még nem akkora gáz, attól a célod megvalósítására még marad elég, igaz? Csak egy apróság, amitől jobban érzed magad, mint a reklámokban...

 

Aztán még egy apróság, meg még egy, meg még egy. A pénz lassan elfogy, a célod szertefoszlott, viszont van egy három milliós adósságod, rosszabb esetben igen magas kamattal.

 

Jó érzés volt, mialatt elköltötted kevésbé fontos, ugyanakkor kellemes dolgokra? IGEN. Ugyanakkora esélyt hagytál magadnak a legfőbb pénzügyi célod, és a tervezett jövőd megvalósítására? NEM. Megérte? Döntsd el TE...

 

Ez egyébként ugyanaz a probléma, amiért néhányan képtelenek a rendszeres megtakarításra. Ugyanezért nem mondanak le a jelenlegi javakról és pillanatnyi előnyökről, élvezetekről, a későbbi nagyobb eredmény érdekében is.

 

 

Te döntesz a gyermeked hitelekhez való jövőbeli hozzáállásáról is...

 

 

Ismered a pillecukortesztet? Ez a pszichológiatörténet egyik leghíresebb kísérlete, amely Walter Mischel nevéhez kapcsolódik. A késleltetett jutalmazásra való képességet vizsgálta 4 éves gyermekeknél, majd pedig 18 éven át nyomonkövették az életük alakulását.

 

Az eredmény az lett, hogy azok a gyermekek, akik 4 évesen képesek voltak nem megenni azonnal a kapott pillecukrot azért, hogy 15 perc múlva kapjanak még egyet, így kettőt ehessenek meg, sikeresebb, elégedettebb, és magasabb önbecsüléssel rendelkező felnőtté váltak.

 

Ez a képesség, az önuralom, a tudatosság szükséges ahhoz, hogy ne használd fel eredeti pénzügyi célodtól eltérően a rendelkezésedre álló összeget az azonnali örömökért.

 

Ez a képesség szükséges ahhoz, hogy rendszeresen félretegyél a jövőd anyagi biztonsága, az anyagi függetlenséged érdekében.

 

Persze, ma már tudjuk, hogy az eredmény nem ennyire egyértelmű, hiszen semmi sem kizárólag fekete vagy fehér.

 

Ha egy gyermek rossz anyagi körülmények közül jött, ha még életében nem evett pillecukrot, ha épp nagyon éhes volt, akkor sokkal nagyobb önuralomra volt szüksége a nem-megevéshez, mint egy jól táplált "gazdag" gyermeknek.

 

A szélesebb társadalmi körben megismételt kísérlet azt bizonyította, hogy a gyermekek akaratereje csak a legritkább esetben képes felülírni azt társadalmi "elrendeltséget", amelyből a gyermek jön.  

 

Emlékszel, amikor a gyermeked pénzügyi neveléséről "beszélgettünk"? Többször is kitértem arra, hogy TE vagy a minta. Azzal, ahogy cselekszel a pénzzel kapcsolatban, ahogy beszélsz a pénzről.

 

A megjegyzések, amiket a gazdagokkal, a szegényekkel, a munkával, a vállalkozókkal, a bankokkal, a saját életetekkel - és még sorolhatnám - kapcsolatban ismételgetsz, beleégnek a gyermeked tudat alattijába, és meghatározod vele az ő pénzügyi helyzetét, a hozzáállását a pénzhez.

 

Vagyis az ő pénzügyi jövőjét is.

 

És ez akkor is igaz, igen is visszaüthet, ha Te is elkövetted ezt a hibát, és belesétálsz a felelőtlenség csapdájába.

 

Ugyanis azt az érzést tuti át fogod adni akaratlanul is, mennyire elégedett, mennyire boldog vagy a megvásárolt cucc, az utazás, bármi más miatt. Azt az érzést tuti átadott, mennyire jó volt elkölteni ezekre azt a pénzt - akár felesleges adósság vállalása, akár elhalasztott megtakarítás miatt.

 

Ez egy pozitív érzés. Megmarad. Csakhogy, ami utána jön, az negatív. Ettől pedig vagy tudatosan megkíméled a gyermeked, vagy érzékeli és tudja, viszont úgy ítéli meg, hogy TE hoztál rossz döntést, vagy a bank volt szemét.

 

Aztán belesétál ugyanebbe a csapdába, mert "csak a szépre emlékezik"...

 

 

 

 

Mielőtt tehát ilyen drágább, fedezetlen hitelt veszel fel, kérlek gondold át, hogy biztosan szükséged van-e arra az összegre most és azonnal.

 

A reklámok az ígérik, hogy "az elsőt megszerezni, a sajátunkon játszani, learatni a munkánk gyümölcsét, a legszebbé tenni a napot, megalapozni a jövőt" a legkönnyebb személyi kölcsönből lesz.

 

Ha előre gondolkodsz, ha felkészülsz, ha inkább folyamatosan csak kisebb apróságokról mondasz le a megtakarítás érdekében, akkor van tartalékod a váratlan helyzetekre. Ha idejében kezded az öngondoskodást, akkor van lehetőséged nagyobb összeget is félretenni...

 

Mondhatod, hogy nincs. Nem tudsz félretenni, mert ebben az országban nem lehet, meg semmire sem elég a fizetésed. Elfogadom, ha így gondolod. Csak egyetlen kérdésem van. Miből fogod visszafizetni a kölcsönt?

 

Nem igaz, még egy kérdésem van. Ha ugyanennyit félretennél, befektetnél havonta (amennyi a törlesztőrészlet lesz), akkor mennyi idő alatt tudnád / tudtad volna összerakni ezt a pénzt?

 

Ha rendesen végig gondolva a matekot kiderül, hogy pénzügyi tervezéssel és rendszeres megtakarítással Te is össze tudod rakni azt a szükséges összeget, akkor inkább várj egy kicsit a költéssel, és kezdd el a megtakarítást...

 

A fenti példánál maradva, egy 3 milliós személyi kölcsön törlesztője 7 évre, a legjobb esetben is minimum 45 ezer forint havonta. A teljes visszafizetendő összeg pedig 3,7M Ft.

 

Ha ugyanennyit félreteszel például értékpapírszámlán, 6% hozambecsléssel és a felmerülő költségekkel számolva is, 5 év alatt összejön a 3M Ft, és csak 2,7M Ft-ot tettél félre. Hmmm...

 

Egyetérünk abban, hogy 1 millió forintért megéri időben gondoskodni arról, hogy legyen tőkéd, ha jön a nagy lehetőség, amihez pénzre is szükséged van?

 

De ha tényleg most kell, akkor viszont vegyél figyelembe minden fontos szempontot, és dönts tudatosan.

 

Amennyiben mégis személyi kölcsön felvétele mellett döntesz, mert a szabad felhasználású összegre szükséged van azonnal, akkor hívd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat, hogy segítsen. Bízom benne, hogy a Te érdekeidet tartja majd szem előtt, nem a saját zsebét...

 

Itt írtam részletesen a szabad felhasználású hitelekről - áruhitel, személyikölcsön, folyószámlahitel, autó hitel, hitelkártya, gyorskölcsön, magán hitel. Az összes személyi kölcsönnel kapcsolatos írásomat pedig itt találod.

 

Ha  úgy érzed, igazi segítőt keresel ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhasd meg, akkor válaszd ki személyes független pénzügyi tanácsadódat az Etikuspénzügyek.hu pénzügyi tanácsadói csapatából most:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan, és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.12.02.))

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Vissza

Címkék : fogyasztási hitelek, személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya, folyószámlahitel, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi nevelés, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, független pénzügyi tanácsadó, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, kamatmentes hitel, szabadfelhasználású hitel, gyermeked pénzügyei, fiatalok és a pénzügyek, apró betűk nélkül

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek