...

Adóigazolások, nyilatkozatok és tennivalók az SZJA kedvezményekhez 2020

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Kis odafigyeléssel több pénzhez juthatsz 2020-ban is

 

 

A halogatás és az ismeretek hiánya az adózással kapcsolatban is forintban mérhető veszteséget okoz. Pedig sokan egyszerűen csak megfeledkeznek az ezzel kapcsolatos tennovalókról. Ha még nem adtad le, nem jelentetted be, vagy nem nyilatkoztál, tedd meg még ma...

 

Összegyűjtöttem Neked, hogy mik azok, amik pénzt hozhatnak Neked, vagy megkímélnek valamilyen adófizetési kötelezettségtől, de nyilatkoznod kell, vagy időben bejelentened. Beszélünk a családi adókedvezményről, az első házasok, a négy gyermekes anyák, és a bizonyos betegségekkel vagy fogyatékossággal élők kedvezményeiről.

 

Amennyiben szeretnél ezentúl Te is időben értesülni a pénzügyeiddel kapcsolatos hírekről, szeretnél információkat, döntési szempontokat és ötleteket kapni, akkor kérd a Heti PénzTippet most. Kattints:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

SZJA kedvezmények 2020

 

 

Adóigazolások, nyilatkozatok és tennivalók az SZJA kedvezményekhez 2020

Havonta érvényesíthető azonnali kedvezmények a személyi jövelemadóban (2020)

 

 

Négy eset is van, amely olyan SZJA kedvezményre jogosít, amelyet havonta köteles figyelembe venni a munkáltatód. Vagyis a jogosultsági hónapokban a nettó fizetésed lesz magasabb azáltal, hogy kevesebb személyi jövedelem adót kell levonnia belőle.

 

Célszerű kitöltened az ezekkel kapcsolatos adóelőleg nyilatkozatot már januárban, hogy a munkáltatód már a januári fizetésednél figyelembe vegye az adókedvezményeket. Ha még nem tetted meg, akkor ne halogasd tovább, add le még ma :).

 

Ugyanis ez a négy kedvezmény az adóelőleg fizetésénél, vagyis már a havi bruttó fizetésedből való adó- és járulék levonásoknál figyelembe vehető, ha nyilatkozol róluk időben a munkáltatód felé.

 

Ezáltal a nettó fizetésed több tízezer forinttal lesz magasabb már januárban, ha időben leadod az adóelőleg-nyilatkozatot...

 

Akkor is figyelembe vehetők ezek, ha egyéni vállalkozó vagy. Az egyéni vállalkozó által negyedévenként fizetendő adóelőlegnél ezek a kedvezmények szintén figyelembe vehetők. Arra figyelj, hogy ha nem minden hónapra jár a negyedévben, akkor arányosítanod kell...

 

Nyilatkozat érvényesen esetenként, vagy az adóéven belül visszavonásig adható a munkáltató felé azzal, hogy a korábbi nyilatkozat visszavonásának minősül az is, ha újabb nyilatkozatot teszel.

 

Ha van ügyfélkapud, a munkáltatónak adott papír alapú helyett, a nyilatkozatot megteheted elektronikusan is az adóhatóság felé, az erre a célra létrehozott elektronikus felületen is. Ezt a NAV elküldi a munkáltatódnak.

 

 

 

 

Családi adókedvezmény 2020

 

 

A családi adókedvezmény a gyermeket nevelő családoknál hagy magasabb jövedelmet. Ehhez is szükséges a nyilatkozat kitöltése.

 

A hatályos SZJA törvény szerint (1995. évi CXVII. tv.) ennek mértéke 2020-ban:

 

  • 1 eltartott gyermek esetén az SZJA adóalapodat 66.670 Ft-tal csökkentheted jogosultsági hónaponként, ami havonta 10.000 Ft adókedvezményt jelent.
     
  • 2 eltartott gyermek esetén az SZJA adóalapodat 133.330 Ft-tal csökkentheted gyermekenként és jogosultsági hónaponként, ami havonta 20.000 Ft adókedvezményt jelent.

    Vagyis ha két gyermeket nevelsz, akkor a kézhez kapott fizetésed 40.000 Ft-tal magasabb havonta, mint a gyermeket (már) nem nevelőké, ugyanarra a fizetési összegre vetítve.
     
  • 3 eltartott gyermek esetén az SZJA adóalapodat 220.000 Ft-tal csökkentheted gyermekenként és jogosultsági hónaponként, ami havonta 33.000 Ft adókedvezményt jelent.
     
  • Háromnál több eltartott gyermek esetén a 3 gyermekesekre vonatkozó kedvezmény vehető igénybe, vagyis havonta összesen 99.000 Ft adó- és járulék kedvezményt ad.

 

A családi adókedvezmény szempontjából már a magzat is gyermeknek számít a terhesség 91. napjától.

 

A családi kedvezményt érvényesítheted, ha a családok támogatásáról szóló törvény szerinti gyermekre tekintettel családi pótlékra vagy jogosult. De érvényesítheti a veled, mint jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársad is.

 

A családi SZJA kedvezmény az adóbevallásban is megosztható. Ez azt jelenti, hogy a veled közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastársaddal, élettársaddal közösen érvényesíthetitek, ha Te nem tudod a teljes kedvezményt igénybe venni (nincs annyi fizetendő személyi jövedelemadód).

 

Ez abban az esetben is így van, ha a családi kedvezményt jogosultként egyáltalán nem tudnád érvényesíteni. Kivéve, ha az élettársad vagy Te, a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát veszitek igénybe. Természetesen a megosztást már a nyilatkozatban is megjelölhetitek.

 

Amennyiben a családi adókedvezmény érvényesítéséhez nincs elegendő fizetendő adód, akkor családi járulék kedvezményként a befizetendő járulékod terhére is érvényesítheted (lásd lejjebb).

 

Ha elváltatok, és felváltva gondozzátok a gyermekeiteket (50-50%-os családi pótlékot kaptok), akkor mindketten a kedvezmény 50%-át érvényesíthetitek.

 

 

Első házasok kedvezménye 2020

 

 

Az első házasok kedvezményét akkor érvényesítheted, ha vagy Neked, vagy a párodnak (vagy mindkettőtöknek), ez az első házassága.

 

Az együttesen érvényesíthető SZJA kedvezményként, jogosultsági hónaponként 33.335 forinttal csökkentheted az összevont személyi jövedelemadó alapodat. Ez havonta 5000 Ft adókedvezményt jelent.

 

Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt, a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe.

 

Az első házasok adókedvezményét érvényesítheted csak Te, csak a párod, vagy megoszthatjátok, akár majd csak az adóbevallásban is. Vagyis közösen is érvényesíthetitek független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

 

A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

 

Az igénybevétel feltétele, hogy nyilatkoznod kell róla. Természetesen, ha nem adod le a munkáltatódnál, az adóbevallásodban akkor is érvényesítheted majd. De miért esnél el havi nettó 5000 Ft "fizetés emeléstől"?

 

Az első házasok kedvezményének közös érvényesítése esetén a házastárs adóelőleget megállapító munkáltatójának, rendszeres bevételt juttató kifizetőjének nevét (elnevezését) és adószámát is meg kell adni a nyilatkozatban.

 

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye 2020 (NÉTAK)

 

 

2020. január 1-től vehető igénybe ez az SZJA kedvezmény - Szja tv. 29/D §. A családvédelmi akcióterv egyik utolsó elemeként került bevezetésre a NÉTAK, ami a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye.

 

Ha jogosult vagy erre, akkor minden más kedvezményt megelőzően érvényesítheted. De ez NEM megosztható kedvezmény.

 

Vagyis csak az anyákat illeti meg, őket viszont felső korlát nélkül és életük végéig (ameddig van SZJA köteles jövedelme). 

 

Fontos: a családi járulék kedvezményt a gyermekekre ez esetben is érvényesítheted.

 

Vagyis azzal, hogy nem kell SZJA-t fizetned, nem esel el a családi adókedvezménytől. Akkor sem, ha a párodnak nincs elegendő fizetendő SZJA kötelezettsége. Élni tudsz a kedvezménnyel, csak a járulékokra kell majd igénybe venned...

 

Ennél a kedvezménynél a magzat még nem számít gyermeknek, csak miután megszületett, vagyis amikor már családi pótlék jár utána.

 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt legalább 4 gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult. Akkor is, ha családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg.

 

Van azonban néhány olyan eset is, amikor (már) nem minősülsz négy gyermekes anyának, ezekre érdemes odafigyelnetek:

 

  • amikor egy vagy több gyermek kikerül a családból - örökbe adjátok, vagy gyámság alá kerülnek, 
     
  • ha elváltok, és a 12 évesnél kisebb gyermek az apához kerül – ugyanis így az anya nem volt 12 évig jogosult családi pótlékra e gyermek után,
     
  • ha az anyának is van két gyermeke, meg az apának is az előző kapcsolataikből és összeházasodnak, akkor a feleség csak az esetben lesz 4 gyermekes anya, ha örökbe fogadja a férfi két gyermekét.

    Fontos tehát, ha közösen nevelitek ugyan a gyermekeket, de anyaként nem fogadtad örökbe őket, akkor hiába kapsz utánuk családi pótlékot, a NÉTAK-ra nem vagy jogosult...

 

Milyen jövedelmekre nem tudod igénybe venni? Például bérbeadás, szálláshely szolgáltatás, osztalék felvétel, cafeteria, egyéb jogcímen szerzett jövedelmek.

 

Ha ilyen jövedelmed is van, akkor viszont ezekre érvényesíteni tudod a többi kedvezményt (első házasok kedvezménye, családi adókedvezmény, személyi kedvezmény).

 

 

Személyi kedvezmény 2020

 

 

Adóigazolások, nyilatkozatok és tennivalók az SZJA kedvezményekhez 2020

Személyi kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból fogyatékosság és betegségek miatt

 

 

Havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összegű személyi kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, fogyatékossági támogatásban részesülnek, vagy akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

 

2020-ban a személyi kedvezmény összege havi 8.050 forint.

 

Azoknak a betegségeknek a listáját, amelyekre igénybe veheted a személyi kedvezményt, a 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendeletben, annak mellékletében találod. Nem kell extrém dolgokra gondolnod.

 

Ide tartozik például az elzáródást okozó érbetegségek és a cukorbetegségek egy része, de 2019-ben bővült a lista a daganatos megbetegedések bizonyos típusaival is.

 

Érdemes átböngészned a listát, ha nem vagy teljesen egészséges, hátha Neked is jár ez a kedvezmény...

 

Fontos: amennyiben korábban diagnosztizálták a 2019-ben listába került betegségeket Nálad, akkor a kedvezményt visszamenőlegesen (max. 5 évre) is érvényesítheted a következő adóbevallásodban!

 

Ezt a személyi kedvezményt (Szja tv. 40.§) az összevont személyi jövedelemadóalap terhére tudod érvényesíteni havonta, és/vagy utólag az SZJA bevallásodban.

 

Persze célszerű havonta, hiszen akkor ennyivel több pénz marad rendszeresen a zsebedben. Ehhez is csak ki kell töltened az adóelőleg-nyilatkozatot.

 

 

Családi járulékkedvezmény 2020

 

 

Amennyibena személyi jövedelemadó alapod nem nyújt fedezetet a családi adókedvezmény teljes összegének az érvényesítésére, akkor ezt a Tbj törvény 5.§ szerinti biztosítottként fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulékkal, pénzbeli egészségbiztosítási járulékkal, nyugdíjjárulékkal szemben is megteheted.

 

Ebben ráadásul további kedvező változás várható. A családi adókedvezmény 2020. július 1-je után már az új, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére is érvényesíthető lesz.

 

Erről és más 2020-as adóváltozásokról itt írtam korábban.

 

A NAV oldalán találsz egy kalkulátort is a családi adó- és járulék kedvezményhez. Ezzel néhány lépésben kiszámolhatod, hogy mennyivel lesz magasabb a havi nettó jövedelmed a kedvezmény érvényesítésével.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Adókedvezmény igazolások a 2019-es SZJA bevalláshoz

 

 

Adóigazolások, nyilatkozatok és tennivalók az SZJA kedvezményekhez 2020

A munkáltatók és a szolgáltatók igazolása alapján érvényesíthetők az SZJA kedvezmények

 

 

Minden évben január 31-ig küldik el a NAV-nak elektronikusan a különböző intézmények az adóigazolást az igénybe vehető kedvezményekhez ill. a levont előlegekről az előző adóévhez kapcsolódóan. Általában legkésőbb február 15-ig Te is kézhez kapod.

 

  • Munkáltató - SZJA bevallásban érvényesíthető kedvezmények kapcsán kapott összegekről, és a levont adóelőlegekről.
     
  • Értékpapír számlavezetőd - NYESZ befizetésekre járó SZJA visszaigényléshez
     
  • Önkéntes pénztárak - az adóévben önkéntes nyugdíjpénztári vagy önkéntes egészségpénztári befizetéseidről, melyek 20% adóvisszatérítésre jogosítanak.

    Ezen felül azon önkéntes egészségpénztári és/vagy kölcsönös önsegélyező pénztári 24 hónapra lekötött összegről, melyre a lekötés az adóévben történt. Erre 10% adóvisszatérítést tudsz igénybe venni.
     
  • Biztosítók - nyugdíjbiztosítás adókedvezményének érvényesítéséhez az adóévben erre a célra befizetett díjakról. 

 

Ha az adóévben visszafizetési kötelezettséget kiváltó esemény történik, akkor az adóévre a szolgáltató adókedvezményre jogosító igazolást nem állíthat ki. Ilyenek például a nyugdíjcélú megtakarítások visszavásárlása, megszüntetése, vagy az önkéntespénztári lekötés feltörése.

 

A fizetésből le nem vont adókedvezmények, illetve adómentesség összege majd 2021-ben az SZJA bevallásban kérhető vissza, ám ehhez az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet az érintetteknek kell kiegészíteni.

 

Erre figyelmeztet a Kormány.hu oldalon is a Pénzügyminisztérium. Az adóelőleg-nyilatkozatokat a 2020-as adóévre letöltheted a NAV oldaláról is itt.

 

Amennyiben további családtámogatási témakörökben olvasnál, itt éred el az ezekkel kapcsolatos cikkeimet, az adózáshoz kapcsolódókat pedig itt.

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.01.26.))

 

 

 

Vissza

Címkék : adózás 2020, adó, adóbevallás, adókedvezmény, pénzügyek okosan, SZJA 2020, SZJA visszatérítés, családvédelmi akcióterv, családi adókedvezmény, NÉTAK, adóelőleg-nyilatkozat, családtámogatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek