...

Belépne az állam a nyugdíjcélú megtakarítások piacára, jó lesz ez Neked?

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Célkeresztben az önkéntes nyugdíjpénztárak is...

 

 

 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója, Barcza György, tett egy ráutaló megjegyzést arra kedden, a Portfólió.hu konferenciáján, hogy a magyar "nyugdíjpiacra" beléphet az állam is.

 

Ezt azzal magyarázta, hogy nagyon alacsony a magyar lakosság nyugdíj-előtakarékossági hajlandósága, ezért mindenképpen szükséges az állam közbelépése.

 

Ugyanis szakemberek szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer kb. 2033-ig tartható fenn. Nyilván teljes mértékben nem szüntethetik meg az állami nyugdíjat, de jelentős mértékű csökkentést mindenképp prognosztizálhatunk. 

 

Az már most biztos, hogy öngondoskodás nélkül felkopik az állad, ha nem tudsz dolgozni, vagy dolgozhatsz halálodig a jól megérdemelt pihenés helyett...

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Belépne az állam a nyugdíjcélú megtakarítások piacára, jó lesz ez Neked?

Még nem tudjuk, mi lesz, csak azt, hogy változás várható...

 

 

Milyen javaslatokról terjednek a hírek a nyugdíjmegtakarításokkal kapcsolatban?

 

 

Garanciaalap létrehozása az önkéntes pénztáraknál

 

 

A kormány egyik javaslata az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak mögött (sőt a nyugdíjbiztosítások mögött is) legyen egy garanciaalap. Ugyanúgy, ahogy az OBA a betéteseket, a BEVA a befektetőket védi.

 

Ennek feltöltését és költségeit valószínűleg a pénztártagok befizetéseiből fedeznék.

 

Az MNB javasolta ezt a megoldást, mert azt akarja elérni, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások biztonságban legyenek. Jelenleg ugyanis nincs garancia a tagok megtakarításaira (biztosítók viszontbiztosítják egymást, így ott ez a veszély nem áll fenn).

 

Azonban ennek egy számlára jutó díja akár több ezer forint is lehet, találgatások szerint a befizetések 1-2%-a. Jelenleg a nyugdíjpénztárak, pénztártól és a befizetések nagyságától függően, 2-10% költséget érvényesítenek a befizetésekre. Vagyis ennyit már most is levonnak a befizetésedből...

 

A jegybank ötlete egyébként nem csak az önkéntes nyugdíjpénztárakra, hanem a biztosítókra is vonatkozna, és 100.000 € összegig jelentene védelmet. Viszont sokaknak ennél jóval nagyobb összeg lesz a megtakarítása...

 

Emellett azt azért a bróker-botrányok kapcsán már tudjuk, hogy a BEVA sem ad tökéletes védelmet, hiszen ha egyszerre sok befektető pénzét kell kifizetni, akkor bizony a garanciaalapban levő pénz erre nem elegendő. Mi lesz vajon akkor, ha a pénztár összes tagját kell egyszerre kártalanítani, akiknek akár 20 évi befizetése is benn lehet.

 

És mi lesz a hozamaikkal? Arra ugyanis a garancia nem vonatkozik.

 

Egyébként is érdemes figyelned arra, hogy az elmúlt évek felfelé ívelő hozammutatói idén megtörtek az önkéntes nyugdíjpénztári portfólióknál, és elkezdett csökkenni a pénztárak által realizált hozam az értékpapírpiaci változások miatt... 

 

 

Állampapír nyugdíjra

 

 

A másik elképzelés szerint, melyre Barcza utalt, a Babakötvényhez hasonló konstrukciót vezetnének be nyugdíjcélra, akár 30-40 éves futamidővel kínálnák a Nyugdíjkötvényt. Nem árt azt is figyelembe vennünk, hogy stratégiai kérdés az államadósság tekintetében, hogy saját lakossága felé adósodik el inkább az állam, vagy devizában...

 

A nyugdíjkötvények mögé nem kellene garanciaalapot képezni, hiszen a legmagasabb garancia érvényesülne rá, az államé. Ez pedig máris versenyelőnybe hozza ezt a megoldást a pénztárak és biztosítók költségeivel szemben.

 

Ha ezt még adó oldalról is megtámogatják, például elveszik ezen megtakarítások SZJA visszatérítését, akkor könnyedén beléphet az állam a nyugdíjpiacra, az önkéntespénztárak működését pedig szinte ellehetetleníti.

 

Az azonban fontos szempont lehet Számodra, hogy a nyugdíjbiztosítások esetében érvényes szerződésed van, amin visszamenőleg nem lehet változtatni (ahogy az LTP esetében sem), ha tartani akarják a jogállamiság intézményét...

 

 

Vajon ugyanilyen viharos gyorsasággal fogadják majd el a nyugdíjcélú megtakarítások szabályozásának megváltoztatását?

 

 

Varga Mihály Pénzügyminiszter megerősítette, hogy a javaslatok már ott fekszenek a kormány asztalán, de részleteket nem árult el.

 

Nem tudjuk, mikor és végül milyen változások lesznek.

 

A lakástakarékok esetében már jó ideje számítottunk arra, hogy csökkenteni fogják az állami támogatást, de azt kevesen gondolták, hogy teljesen elveszik, sőt, két nap alatt törvényesítik is ezt a változást.

 

Jön az év vége, ami a nyugdíjcélú megtakarítások szempontjából a legerőteljesebb időszak. Ilyenkor döntenek a legtöbben valamilyen megoldás elindítása mellett, hiszen az adott évi befizetésekre már néhány hónap múlva megérkezhet a 20%-os SZJA visszatérítés, ami növeli az elérhető hozamot.

 

Itt most az a kérdés, hogy megmarad-e az adóvisszatérítés lehetősége és meddig...

 

 

Milyen lehetőségeid vannak most félretenni minél többet a nyugdíjad kiegészítéséhez?

 

 

Belépne az állam a nyugdíjcélú megtakarítások piacára, jó lesz ez Neked?

Már most gondoskodj időskorú Önmagadról!

 

 

A nyugdíjjal kapcsolatos cikkeimhez külön menüpontban találod meg korábbi írásaimat.

 

Beszéltünk már arról, hogy milyen okokra vezethető vissza a nyugdíjrendszer várható összeroppanása. Az anyagi függetlenséged elérésének kulcsa a pénzügyi intelligenciád, melynek fontos eleme az, hogyan állsz hozzá az öngondoskodáshoz.

 

Részletes és átgondolt pénzügyi tervezéssel, tudatos pénzügyi gondolkodással lehetsz csak sikeres ebben. Ezen múlik, hogy gazdag vagy szegény nyugdíjas leszel.

 

Amennyiben eldöntötted, hogy teszel valamit időskorú Önmagadért, többféle lehetőség közül választhatsz. Megnéztük ezek jellemzőit, és azt is, hogy melyiknek mik az előnyei ill. a hátrányai.

 

Konkrét számokat mutattam Neked arról, hogy mi a halogatás ára, vagyis mennyivel kapsz végül kevesebbet, ha egyre későbbre teszed a megtakarítás elkezdésének időpontját.

 

Részletesen és sallang mentesen átbeszéltük a nyugdíjbiztosítást apró betűk nélkül, hogy tisztán láthasd mi az igazság ezzel kapcsolatban, és eldönthesd, hogy Neked való-e vagy sem.

 

Azt is kiszámoltuk, hogy a hagyományos (klasszikus) nyugdíjbiztosítások esetében, a félrevezető reklámokkal ellentétben, mi is az ára a kapott garanciának. Vagyis mekkora kamatot érhetsz el vele valójában a befizetésedre vetítve.

 

Mivel ezekről már mindről részletesen írtam (kattints a linkelt cikkekre), nem írom le újra, inkább játszani hívlak :)

 

 

Hívd meg időskorú Önmagad naponta egy ebédre!

 

 

Nézzünk egy kicsit a számok mögé:

 

Ha a mostani nettó jövedelmedből élelmiszerre költött összeget veszed alapul, akkor mennyit tudsz majd erre a célra elkölteni a nyugdíjadból, ha az a nettó fizetésed 30-50%-a lesz (attól függően, hány év múlva mész nyugdíjba)?

 

Logikusan számolva, hogy kijöjjön a matek, az eredetileg erre költött összeg 30%-a. Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy bizonyos fix költségeidből nem tudsz majd ilyen arányban lefaragni, akkor ennél sokkal kevesebb.

 

Tényleg azt szeretnéd, hogy az eddig megszokott igényeidből mennyiségileg és minőségileg (!) is lejjebb kelljen adnod? Pont akkor, amikor a végigdolgozott évtizedek gyümölcsét élvezhetnéd?

 

Mennyibe kerül most egy ebéded?

 

Játssz el a gondolattal, hogy ezt a napi összeget tedd félre!

 

Elegendő lesz napi egy főételre 65-70 éves korodban. Ha dolgoztatod is a pénzt, vagyis hozamot termel, akkor leves is jut mellé. Ha pedig az adóvisszatérítés is érkezik rá, akkor még desszertre is futja majd...

 

Ez a tét, és a döntés a Tied. Mondhatod, hogy most nem tudsz félre tenni, akkor is ez a tét...

 

Ülj le, készítsd el a költségvetésed, és tervezz MOST! 

 

 

Belépne az állam a nyugdíjcélú megtakarítások piacára, jó lesz ez Neked?

Fizesd most az ebédedet, amit 20-30 év múlva megeszel...

 

 

Ugyanis, ha erre az a válaszod, hogy fizetsz pár ezer forintot az ÖNyP-be, akkor oké. De kiszámoltad valaha is, hogy az mire lesz elegendő?

 

Ha pedig a válaszod a mostani ingatlanvásárlási lázban, hogy a most vett ingatlan lesz majd a nyugdíjalapod, akkor ez is oké. De bekalkuláltad a jövőbe az esetlegesen pont akkor érkező újabb válságot vagy azt, hogy megzuhannak az ingatlanárak és bérleti díjak egy esetleges túlkínálat miatt (például a Ratkó unokák tömege bocsáthatja áruba a lakását nyugdíjba-menetelekor)?

 

Ha 4 évvel ezelőtt elindítottad minimum díjjal a nyugdíjbiztosításod, az lehet jó. De megnézted, hogy az azóta megemelkedett fizetéseddel együtt megemelkedett igényeid fedezetére elegendő lesz-e a várható lejárati összeg?

 

 

 

Ha megint 2 napot kapsz majd arra, hogy még mindezt átgondold, kiszámold, és elindítsd a régóta halogatott nyugdíjbiztosításodat, akkor az elegendő lesz majd? Hiszen sokan lemaradtak a lakástakarékról is (főleg azok, akiknek nincs személyes tanácsadója)...

 

Amennyiben úgy érzed, ideje lenne lépned, ne halogasd tovább a döntést. Legyen szó nyugdíjpénztári belépésről, NYESZ nyitásáról, vagy nyugdíjbiztosítás megkötéséről, addig tedd, amíg a mostani feltételek mellett teheted...

 

Ha még eddig nem tetted, vezess költségvetést! Ha úgy érzed, most nem tudsz félretenni, nézzük meg a pontosan vezetett családi költségvetésed alapján, van-e mégis tartalék benne erre a célra.

 

Keresd fel a tanácsadódat vagy hívj, mindegyikben tudunk segíteni :). A döntés a Tied...

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Itt is fontos információk vannak elrejtve:

 

40 évesen nyugdíjba vonulni? - az 5 alaplépés

 

Melyik nyugdíj előtakarékossági forma mit is jelent?

 

Ha már nyugdíjas vagy és ha még nem...

 

Vissza

Címkék : nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíjbiztosítás, NYESZ, ÖNyP, öngondoskodás, pénzügyi tervezés, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, anyagi függetlenség, pénzügyi tanácsadás, törvényváltozás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek