...

Döntött az Unió az ÁFA mentesség korlátjának emeléséről

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

12 millió forintra emelkedhet a KATA-soknál az ÁFA-mentesség határa - rábólintott az EU

 

 

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán jelentette be az MTI-nek nyilatkozva, hogy az Uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek a magyar kormány ezirányú kérésének támogatásáról. 

 

Akár már jövőre bevezethetik, hogy az ÁFA mentesség határa és a KATA bevételi határa megegyezzen, ami 12.000.000 Ft. Ez tovább egyszerűsíti az eddig is minimális adóadminisztrációt e vállalkozásoknál. Több, mint 600 ezer kisadózónak jelent majd ez könnyebbséget.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Azért volt szükség az Uniós hozzájárulásra, mert egy Uniós irányelv szabta meg az eddigi korlátot A HÉA irányelv Magyarország esetében 35.000 Eurónál húzta meg az adómentesség határát, amit csatlakozáskori árfolyamon kell számolni. Emiatt a maximum jelenleg 8,8 millió Ft.

 

Ezért nem lehetett az ÁFA mentesség határát olyan mértékben megemelni, mint a KATA bevételi értékhatára. 

 

A mostani döntés azonban már megteremti ennek a lehetőségét. 

 

 

Döntött az Unió az ÁFA mentesség korlátjának emeléséről

Akár már 2019-től 12 millió forint lehet az ÁFA mentesség határa

 

 

Mik azok a sarokpontok, amikre KATA-s vállalkozásként oda kell figyelned?

 

 

Sokan azt mondják, KATA mellett nem is kell könyvelő. Ha tuti otthon vagy a számvitelben és az adózásban, akkor ez akár igaz is lehet. De vannak buktatók. 

 

Nézzük, mire figyelj, hogy elkerüld a csapdákat:

 

KATA vs ÁFA

 

Ilyen buktató lehet például a KATA és az ÁFA közti szemléleti különbség, aminek a határ figyelembe vételénél van jelentősége.

 

A KATA egy pénzforgalmi szemléletű adónem. Ez azt jelenti, hogy akkor számít bevételnek, amikor megkapod a pénzt, vagyis teljesítéskor.

 

Az ÁFA esetében azonban gyakran elválik egymástól a számla kiállításának időpontja és a teljesítés.

 

Ennek a decemberi számlák esetében lehet például jelentősége. Ugyanis, ha a decemberben kiállított számlát csak januárban fizetik ki Neked, akkor ÁFA szempontjából még decemberhez kell számolnod, és ez alapján figyelned a határt. KATA szempontjából viszont már januárhoz, vagyis a következő évhez számít.

 

Ha év közben lettél KATA-s, akkor a tételes adó határát csökkentened kell annyi hónapra, amennyire már KATA-t fizetsz, míg az ÁFA szempontjából napra pontosan kiszámolva kell arányosítanod a bevételedet.

 

Ha túlléped az ÁFA határt, akkor már ÁFA bevallást is kell beadnod. Megváltozik az adószámod is (1-esből 2-es lesz) és az alanyi mentességed megszűnésének évét követő második naptári év végéig nem élhetsz újra ezzel a lehetőséggel.

 

Nem mindegy, hogy AM (alanyi adómentes) vagy TM (tárgyi adómentes) tevékenységről / bevételről beszélünk. Ha például az ÁFA törvény 85-86. §. alapján TM bevételed van, akkor ezt rá kell írnod a számlára is. Ha ez lemarad, akkor a 8 milliós határba fog beszámítani, ha ráírod, akkor nem.

 

Szóval, van néhány buktató. Lehet, hogy mégis csak kell az a könyvelő :).

 

 

Döntött az Unió az ÁFA mentesség korlátjának emeléséről
..

 

 

TÁPPÉNZ, ha KATA-s vagy

 

Az adott hónapra akkor mentesülsz a tételes adó megfizetése alól, ha a teljes hónapot (vagyis 30 napot meghaladóan) táppénzen töltöd. 

 

Ez esetben azonban figyelj arra, hogy a KATA értékhatára is csökken ezzel együtt. Tehát, ha 1 hónapot vagy táppénzen az adott évben, akkor 11 millió lesz a KATA határ. E felett már ott a 40%-os adóteher.

 

Ugyanakkor ez nem csökkenti az ÁFA mentesség határának összegét, ahogy a szüneteltetés sem.

 

Még egy fontos dolog. Ha a normál mértékű KATA-t fizeted, akkor az ellátási alapod (ami szerint kiszámolják a táppénzedet) alacsonyabb lesz (94.400 Ft / hó).

 

Ha kiemelt szempont Számodra, hogy ne így legyen, akkor válaszd a magasabb mértéket, ahol a fizetendő KATA 75.000 forint havonta, az ellátási alap pedig 158.400 Ft..

 

NYUGDÍJ ALAP, SZOLGÁLATI IDŐ és a KATA

 

Nem csak a táppénz esetén ér kevesebbet a KATA adózás, hanem a nyugdíjalap és a szolgálati időd kiszámításánál is.

 

Jelenleg, ha a vállalkozásod a normál KATA szerint adózik, akkor a nyugdíjalapod meghatározásánál 94.400 forintot vesznek figyelembe jövedelemként, ha a magasabb adó megfizetését vállaltad, akkor az ellátások alapja 158.400 Ft lesz.

 

Szolgálati idő szempontjából pedig egy éved KATA-sként 365 nap helyett csak 268 nap szolgálai időt jelent. Vagyis ugyanannyi megszolgált időért többet kell dolgoznod, mint egy teljes munkaidősnek...

 

Ha ezt el akarod kerülni, akkor válaszd az emelt összegű KATA-t. 

 

 

Döntött az Unió az ÁFA mentesség korlátjának emeléséről

Elkerülendő csapdák, ha KATA-s vállalkozásod van

 

 

Amennyiben pedig azt akarod, hogy magasabb legyen a nyugdíjad, két úton indulhatsz.

 

Az egyik, hogy az emelt összegű KATA szerint adózol. Valószínűleg ezzel sem lesz megoldva a nyugdíjad, de jobb, mint a csökkentett alap. 

 

A másik, hogy elkezded az öngondoskodást időben, és megteremted saját magadnak az elegendő mértékű nyugdíj kiegészítést.

 

Ha erre még nincs tökéletes megoldásod, akkor beszélgessünk, hogy mielőbb keressük meg együtt a Számodra legjobbat. Kattints :)

 

Tanácsadót választok

 

Kövess minket a Facebookon is és csatlakozz FB csoportunkhoz, hogy még többet tudj a pénzügyekről!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Ez is érdekes lehet Számodra:

 

SZJA, Cafetéria, TAO, SZOCHO és más törvények változása 2019-ben

 

Lejárt, de még nem kötöttél újat? - most tedd - LTP akciók

 

Melyik hitellel jársz a legjobban? - fogyasztóbarát, támogatott vagy piaci 3.rész

 

 A nyugdíj nem szerencsejáték - nyíltan a nyugdíjbiztosításról

Vissza

Címkék : KATA vállalkozó nyugdíj, ÁFA mentesség, nyugdíjcélú megtakarítások, KATA ellátási alap, csapdák elkerülése

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek