...

Így változnak az adótörvények 2019-re

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Elfogadta a Parlament a 2019-es adóváltozásokat

 

 

Frissítés az eredeti cikkhez 2019.01.02:

Megegyezés született a minimálbérről az utolsó pillanatban, tovább emelkedik a 2 gyermekesek családi adó kedvezménye, csökken a SzocHo. Ezekről és a többi olyan változásról, ami ebben az írásomban még nem szerepelt, új cikkemben olvashatsz: Adóváltozások 2019.

 

 

Az adózás hatékonyabbá tételének jegyében tovább folytatja a kormány a törvények átalakítását. Bár a költségvetést is elfogadták, valószínűleg további változásokra készülhetünk még az ősszel.

 

Ugyanis az MNB, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a  Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) is olyan javaslatokat nyújtott be, amelyek beépülésének a jövő évi költségvetési csomagba, erős versenyképesség növelő hatása lehet. Ezzel együtt várhatók még további változtatások is a törvényekben.

 

Az MNB 180 pontos versenyképességi stratégiai csomagja a demográfiai tényezők javításán keresztül az oktatásra, az innovációra és a hatékonyságra helyezi a hangsúlyt. 

 

A javaslatcsomag célja, hogy a gazdaságban, az egyensúlyi és adósságmutatókban, valamint a munkaerő-piacon kialakult pozitív trendek megmaradjanak, és emellett javuljon a termelékenység, maradjon fenn a teljes foglalkoztatás, valamint megalapozzon egy demográfiai fordulatot. Vagyis minőségi javulásra van szükség.

 

A Magyar Nemzeti Bank 180 pontból álló részletes javaslata itt érhető el. 

 

Az MKIK javaslatainak középpontjában a közférában dolgozók átterelése a versenyszférába, és a külföldön dolgozók hazahozatala áll. Ennek alapfeltétele a digitalizáció, és a gyors béremelés. Ez utóbbi viszont csak a járulékok drasztikus csökkentésével érhető el.

 

Az ITM javaslatai a munkavállalók 75%-át foglalkoztató KKV-kra hívja fel a figyelmet. A kis- és középvállalkozások versenyképességét kívánják javítani további adócsökkentéssel, a finanszírozási forrásokhoz való hozzájutás megkönnyítésével, és a szakképző intézmények fejlesztésével.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Nézzük akkor a most elfogadott legfontosabb törvényi változásokat:

 

 

Így változnak az adótörvények 2019-re

 

 

Cafetéria és SZJA 2019

 

 

Folytatódik a Cafetéria rendszer egyszerűsítése és leépítése 2019-től.

 

  • Az egyetlen kedvezményes "Béren kívüli juttatás" a SZÉP-kártya marad. Ennél az eddigi 1,18-szoros adóalap növelő szorzó már nem kell majd alkalmazni, viszont a 19,5 %-os SZOCHO vonatkozik rá, emiatt kis mértékben növekszik ennek járulékterhe - 34,22% helyett 34.5% lesz. Igaz, az utalásra viszont nem kell tranzakciós illetéket fizetni.
     
  • Megszűnik a készpénz Cafetéria, vagyis a 2017-ben bevezetett 100.000 Ft / év kedvezményes készpénz juttatás
     
  • Az "Egyes maghatározott juttatások" köre erőteljesen korlátozott lesz. Megmarad a céges telefon magáncélú használat, az üzleti utazásokon igénybe vett étkezés és szolgáltatások, az önkéntespénztárak célzott szolgáltatásra való befizetések, valamint az üzleti ajándék kedvezménye. Csekély értékű ajándék már csak évente egyszer lesz adható (idén még 3x lehetett).

    A többi ilyen juttatás 2019-ben már az összevont adóalap részeként adózik majd.
     
  • Az "Adómentes juttatások" szinte teljesen megszűnnek. Eltörlik a munkáltatói lakáscélú támogatás, a sportrendezvényre és a kulturális eseményre szóló belépőjegy , vagy bérlet, a mobilitási célú lakhatási támogatás, a diákhitel törlesztéséhez nyújtható támogatásadómentességét.

    A kockázati élet-, baleset-, és egészségbiztosítások díja (a minimálbér 30%-áig) végül még 2019.12.31-ig megmarad adómentes juttatásnak, ha még idén megkötöd.

    Ezen kívül csak az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatása marad adómentes. Adminisztrációs könnyítésként viszont elfogadták, hogy a bölcsődei, óvodai szolgáltatást/ellátást akkor is adómentesen térítheti meg a munkáltató, ha erről a számla a magánszemély nevére szól, nem a foglalkoztatóéra.

 

2019-től, ha van ügyfélkapud, elektronikusan is megteheted az adóelőleg nyilatkozatodat, amit a NAV továbbít a munkáltatódnak. Ha az elektronikus mellett írásbeli nyilatkozatot is teszel, akkor az utóbbit kell figyelembe venni. Nyilatkozatod mindaddig érvényes, míg újat nem nyújtsz be.

 

Fontos könnyítés, hogy a NAV 2019-től az egyéni vállalkozóknak is elkészíti a bevallás tervezetet, a bevallás határideje pedig az eddigi február 25. helyett kitolódik május 20-ra.

 

Adminisztrációs terheiden csökkent az, hogy ezentúl ingatlan bérbeadóként nem jelent bevételt a közüzemi számlák áthárítása, és nem kell adóelőleget vonnia a kifizetőnek, ha nyilatkozol, hogy máshol olyan bérleti díjat fizetsz, amit figyelembe szeretnél venni a jövedelem meghatározásakor.

 

Változik az elszámolható költségek köre és mértéke.

 

Az egységesített 19,5%-os SZOCHO nevesítésre került el nem számolható költségként, így ahol figyelembe veheted, ott csak a jövedelem 84%-a lesz az adóalap. Az üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök azonnal elszámolható költsége 100 ezer Ft-ról 200 ezerre növekszik. A munkaerő-piaci járulékot pedig ezentúl nem számolhatod el költségként.

 

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak 2019-től már csak a 15%-os SZJA-t kell fizetniük.

 

 

ÁFA 2019

 

 

Az ESL és UHT tejeket a törvény 2019. január 1-jével a kedvezményes 5%-os áfa-kulcs alá sorolja.

 

Életbe lépnek új rendelkezések az utalványok adóztatásával kapcsolatban. Változik a néhány dolog a teljesítések időpontjával, a távolról is nyújtható szolgáltatásokkal és a fordított adózással kapcsolatban.

 

 

TB járulék, EHO, SZOCHO 2019

 

 

Ha saját jogú nyugdíjasként dolgozol, akkor 2019-től munkaviszonyod alapján már nem minősülsz biztosítottnak. Ez azt jelenti, hogy ez alapján nem terhel járulékfizetési kötelezettség, viszont ellátásra sem vagy jogosult e jogviszony alapján.

 

Vagyis, ha nyugdíj mellett vagy kiegészítő tevékenységet végző vállalkozó - tehát van 36 órás munkaviszonyod -, ez már nem mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alól.

 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7.320 Ft-ról (napi 244 Ft) 7.500 Ft-ra (napi 250 Ft) nő.

 

Az "új" SZOCHO törvény összevonja a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást. Vagyis ami után korábban EHO-t kellett fizetned, most SZOCHO-t kell. 

 

Ennek mértéke egységesen 19,5%, vagyis a korábban 14%-os kulcs alá tartozó tételeknek magasabb lesz az adója.

 

Ennek alapján adófizetési kötelezettséged van:

 

  • a SZJA törvény szerinti összevont adóalapba tartozó adóalapba számító jövedelmeid után,
     
  • tanulószerződés alapján kifizetett díj, ösztöndíjas foglalkoztatás alapján fizetett ösztöndíj, érdekképviseleti tagdíj,
     
  • külföldi munkavégzésed díja után, ha járulékalapot képez,
     
  • a béren kívüli juttatások, és az egyes meghatározott juttatások, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelmek után,
     
  • mindazon jövedelmek után, melyek jelenleg 14%-os EHO kulcs alá tartoznak. Ilyenek például az osztalék, az árfolyamnyereség, az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem.

 

Jelenleg ezekre a jövedelmeidre csak 450.000 Ft összegű befizetett EHO mértékig kell megfizetned. Ez a korlát úgy módosul, hogy a felső határ a minimálbér 24-szeresének elérése lesz. Ebbe a korlátba a béren kívüli juttatások, az egyes meghatározott juttatások, valamint a kamatkedvezményből származó jövedelmek nem számítanak bele.

 

Ez azt jelenti, hogy ha például a 2018-as minimálbért vesszük alapnak, akkor az a jövedelem, ami után SZOCHO-t kell fizetned, max. 3.312.000 Ft (=138.000 x 24). Ennek adója (a mostani 450.000 forintos felső határ helyett) 645.840 Ft (=3.312.000 x 0,195), vagyis emelkedik. 

 

A keresetpótló járadék, valamint a jövedelmet pótló kártérítés viszont nem képezi a szociális hozzájárulási adó alapját. Emellett az "új" SZOCHO törvény szerint kedvezmény vehető igénybe legfeljebb a minimálbér után érvényesíthető az adó mérték 50%-áig:

 

  • a kutatók
  • a munkaerőpiacra lépők,
  • a szakképzettséget nem igénylő és mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak,
  • a három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők,
  • a megváltozott munkaképességű vállalkozók és munkavállalók,
  • a közfoglalkoztatottak,
  • a jelenlegi feltételrendszer mellett a K+F tevékenység után.

 

Ezzel párhuzamosan megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény és az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatása.

 

 

Így változnak az adótörvények 2019-re

 

 

EVA 2019

 

 

A legfontosabb változás, hogy már csak 2018.december 20-ig választhatod ezt az adózási formát. Ha most EVA-sként adózol, maradhatsz az, de új belépőként ez az adózási forma csak decemberig választható, utána már nem.

 

 

KIVA 2019

 

 

Emelkedett a választhatóság bevételi értékhatára 500 M Ft-ról 1 milliárd Ft-ra - ez már 2018.december 1-jétől hatályba lép. Emellett kiegészítették úgy, hogy ne kerülj a kettős adóztatás csapdájába. 

 

Nem változott a KIVA 13%-os mértéke.

 

A SZOCHO változásaival összhangban változik a KIVA alapja is. Ugyanis kiegészült az adóalapot képező személyi jellegű kifizetések köre: kiegészült a "Béren kívüli juttatással" és az "Egyes meghatározott juttatással".

 

 

Társasági adó 2019

 

A törvényváltozás alapján 2019-től elismert költségnek minősül a cég által, legalább 80%-ban a munkatársak gyermekeinek nevelését biztosító munkahelyi óvoda üzemeltetésének költségei.

 

A fejlesztési tartalék mértéke is növekszik - 10 milliárd Ft lesz. Ennek jelentősége az ingatlan beruházásoknál mérhető majd az előrehozott értékcsökkenés összege miatt.

 

Módosult a start-up vállalkozásokba való befektetések szabályozása is. Az eddigi 20 millió Ft-os korlát vállalkozásonként értelmezendő az adóévre.

 

Még egy fontos változás. Eddig csak az adóbevallás benyújtásáig dönthetett erről a vállalkozás. Ezentúl lehetőséged lesz az adókedvezmények utólagos érvényesítésére önellenőrzéssel, akkor is, ha az eredeti bevallásban nem vetted igénybe.

 

 

Egyéb adók 2019

 

 

Baleseti adó 2019

 

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szolgáltatás nyújtása 2019. január 1-jétől a biztosítási adóról szóló törvény alapján lesz adóköteles, vagyis nem a biztosított, hanem a biztosító lesz ezentúl az adóalany.

 

Emellett csökken 2019. január 1-jétől az adó mértéke is : a KGFB díjbevétel 23%-a, de legfeljebb napi 83 Ft lesz. Ez azt jelenti, hogy a jövőre érvényes, vagy újrakötött köteleződ díja már eszerint fog adózni.

 

Pénzügyi tranzakciós illeték 2019

 

20 ezer forintig minden átutalás, amit a lakossági bankszámládról indítasz, mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól 2019. január 1-jétől.

 

Késedelmi pótlékkal kapcsolatos változások 2019

 

2019. január 1-jétől ez is változik. Jelenleg a jegybanki alapkamat kétszerese a késedelmi kamat mértéke. Ezentúl az alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd részét kell fizetned ezen a jogcímen naptári naponként.

 

Ez annyit jelent, hogy a jelenlegi 0,90%-os alapkamattal számolva a módosítás alapján a számított késedelmi kamat 5,9%, azaz a mostaninak több, mint háromszorosára emelkedik.

 

Az önellenőrzési pótlék továbbra is az alapkamat mértékéhez igazodik majd, de az általános szabályok alapján számított késedelmi pótlék 150%-ának 365-öd részével kell kiszámolnod a napi összegét.

 

Jövedéki adó 2019

 

Tovább emelkedik 2019. folyamán 3 lépésben a cigaretta és dohánytermékek adója, ami ismét drágulást hoz a dohányosoknak.

 

 

Biztosítások adózásának változása 2019-ben részletesebben

 

 

MEGSZŰNIK A KOCKÁZATI BIZTOSÍTÁSOK (kockázati élet, baleset, egészségbiztosítások) ADÓMENTESSÉGE

 

A jelenleg érvényes szabályozás szerint [SZJA tv. 1.sz. melléklet 6.3.] a kockázati biztosítások díja a minimálbér 30%-áig adómentesen adható juttatásnak minősül.

 

Az elfogadott módosítás szerint a még 2018-ban kezdődő kockázatviselésű vagy korábbi, folyamatosan meglevő szerződések díja a következő évfordulóig még 2019-ben is adómenes marad, utána azonban majd bérként adózik.

 

2019.01.01-től a munkáltató által a munkavállalókra kötött (kockázati, megtakarítási) személybiztosítások díja egységesen munkabérként adózik, azaz 1.000.000 Ft nettó bér /biztosítási díj, a dolgozónak bruttó 1.503.759 Ft bért, amely a cégnek 1.819.549 Ft költséget jelent.

 

Azok a biztosítások, amik 2018-ban "Egyes meghatározott juttatásként" adóköteles díjúnak minősültek (40,71% adókötelezettséggel), 2019-től szintén bérként adóznak majd.

 

Változik még a különadóról, a regisztrációs adóról, a helyi adókról szóló törvény, valamint a Számviteli törvény és az egyes kapcsolódó ágazati törvények néhány paragrafusa. Az egységes törvényjavaslatot, amely elfogadásra került, itt tudod megnézni.

 

Amennyiben időben értesülnél az aktuális hírekről, és érdekelnek a pénzügyekkel kapcsolatos tippek, ötletek, akkor kérd MOST a heti rendszerességgel érkező információkat! KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

 

 

További aktualitások:

 

Adót 2019-ben is kell fizetni, de sok minden változik

 

Új szabályok jönnek a hitelfelvételnél, csökken a JTM

 

Az MNB kibocsátotta az új 500 forintos bankjegyet is

 

Tanácsadót választok

 

Vigyázz, belebukhatsz egy rossz hitelbe!

 

Mennyi állami támogatást kaphatsz? - CSOK, NOK, LTP, ÁFA

Vissza

Címkék : adómentes juttatás, törvényváltozás, Cafetéria 2019, vállalkozói pénzügyek, vállalkozás, vállakozóknak, SZJA törvény változása, SZJA 2019, késedelmi pótlék 2019, SZOCHO 2019, szociális hozzájárulási adó, adóváltozások 2019

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek