...

Készülnek a bankok a rohamra, július 1-től jön a babaváró kölcsön

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Téves információk és bizonytalanság a babaváró hitel és támogatás körül

 

 

Elvileg 2019. július 1-jétől igényelheted a babaváró kölcsönt, melynek összege max. 10 millió forint lehet. Az apró részletek azonban még nem ismertek. A bankoknál is nagy a bizonytalanság, ki ezt mond, ki azt.

 

Egy biztos. Banki kontaktjaimtól kapott információk alapján rohamra készülnek. Mindent egy helyen itt találsz a Babaváró hitelről.

 

Jelenleg szinte minden bankban specializálódnak a hitellel foglalkozó kollégák, hiszen más-más tudás és gyakorlat szükséges például a lakossági folyószámlákhoz, az értékpapírszámlákhoz, a jelzálog hitelekhez és a személyi kölcsönökhöz.

 

Most viszont jó eséllyel az is fog babaváró hitelt ügyintézni, aki életében nem hitelezett még. Ezt jó, ha tudod...

 

Amennyiben attól tartasz, hogy emiatt gond lehet, keresd fel saját pénzügyi tanácsadódat, vagy kérj segítséget profi pénzügyi tanácsadóinktól. Kattints, és megkapod a válaszokat a kérdéseidre, felkészítünk a hitelfelvételre és segítünk végig is vinni az ügyletet:

 

Tanácsadót választok

 

Részletesen itt írtam a babaváró hitelről, a feltételeiről és a jellemzőiről, valamint a benne rejlő lehetőségekről, csapdákról, és arról, hogyan kell igazolnod a feltételeknek való megfelelésed.

 

A többi, július 1-től induló családtámogatási eszközről pedig itt olvashatsz, amelyek mind a családvédelmi akcióterv részei.

 

 

 

Én is több telefont kapok naponta a legkülönbözőbb kérdésekkel. Ezekre gyűjtöttem most itt össze a válaszokat, hogy segítsek Neked.

 

Frissítés 2019.07.21.: új igénylő dokumentum a TB igazolási kérelemhez 2019.07.17-től. Innen tudod letölteni.

 

 

A babaváró kölcsön igénylésének feltételei

 

 

Készülnek a bankok a rohamra, július 1-től jön a babaváró kölcsön

 

 

Mi az, amit biztosan tudunk? Azt, ami a Magyar Közlönyben már megjelent a Babaváró kölcsönről (köznyelven Asszony hitelként is emlegetik). Ez tulajdonképp gyermekvállalási támogatás.

 

A kölcsönt csak egyetlen alkalommal igényelheted (ha megfelelsz a feltételeknek) 2019.július 1-jétől, és 2022. december 31-ig legkésőbb meg kell kötnöd a szerződést.

 

A második gyermeked megszületésekor elengedik a hátralevő tartozás 30%-át

 

A harmadik gyermek megszületése után pedig a hátralevő tőketartozás tulajdonképpen vissza nem térítendő támogatássá alakul, hiszen elengedik a teljes tartozást

 

 

Az igénylés feltételei Babaváró hitel esetén:

 

  • Csak és kizárólag házaspárok igényelhetik. Ha már van gyermek, akkor legalább egyikőtöknek ez az első házassága.

     
  • A feleség már elmúlt 18 éves, de a 41. életévét még nem töltötte be.

     
  • Folyamatos 3 éves TB jogviszonnyal rendelkezik a házaspárból legalább az egyik fél (részletek korábbi cikkemben). Vigyázz, ez nem CSOK, itt 3 év kell! Abból is az igénylés előtti 180 nap itthon, Magyarországon...

    A NEAK (OEP) igazoláshoz a kérelmi formanyomtatványt itt töltheted le.

     
  • Szükséges a büntetlen előélet, és a köztartozásmentesség, sőt, KHR listán sem lehettek.


    Frissítés 2019.06.26.
    Amennyiben negatív KHR kistán vagy, de rendezed az adósságodat, már másnaptól igényelheted a Babaváró kölcsönt annak ellenére, hogy még 1 évig passzív KHR listán leszel. Két bank is elfogadja...


    Ez a könnyítés jól hangzik, ugyanakkor bankja válogatja, hogy ezzel hitelképesnek minősít-e vagy sem. Tehát ez nem automatikusan jár, árdemes előre tisztáznod a bankkal...

     
  • Igényelhetitek, ha mindketten magyar állampolgárok vagytok, 3 hónapi túli tartózkodási engedélyetek van, vagy hontalan a státuszotok ÉS van mindkettőtöknek magyarországi lakcíme is.

     
  • A kölcsönnek előírt feltétele a hitelképességi vizsgálaton való megfelelés is.

 

 

A kamatmentesség feltételei Babaváró hitel esetén:

 

  • Az 5. évfordulóig meg kell születnie egy gyermekednek. Ugyanis ez egy gyermekvállalási támogatás :).

     
  • Házasok is maradtok (vagyis, ha elváltok, megszűnik a kamattámogatás). Ez alól kivétel, ha még az 5 éven belül újabb házasságot kötsz és megfelelsz továbbra is a feltételeknek...

     
  • Méltányossági kérelemmel, ha a gyermekvállalásotok egészségügyileg igazoltan lehetetlenné vált.

 

 

Tévhitek a Babaváró támogatással kapcsolatban

 

 

  • Önerőnek számít majd jelzáloghitelnél


    Frissítés 2019.06.26.:  Végre ezt is tisztázták és megjelent a Magyar közlönyben a módosítás. A felvett kölcsön 75%-a számítható be önerőként, 25%-a pedig hitelnek minősül.

    Ezt azért fontos tudnod, mert beszámít az ingatlan terhelhetőségének 80%-os korlátjába az a rész, ami hitelnek minősül...

     
  • 10 év a korlátozási idő erre is vonatkozik.

 

NEM. Ez nem CSOK. Ha 5 éven belül visszafizeted és nem született gyermeketek, akkor elveszítitek a kamattámogatást. Vagyis a kamatot is ki kell fizetnetek.

 

Ha a gyermeketek megszületése miatt szünetel a törlesztés, akkor elveszíted erre a jogosultságot, ha megszűnik a magyarországi lakcímed.

 

Ha pedig elváltok, akkor megszűnik a kamattámogatás. Akkor is, ha már például a 16. évben jártok...

 

  • Külföldi munkaviszonnyal nem igényelheted.

 

Félig igaz, félig nem. A törvény azt írja elő, hogy magyarországi lakcímmel kell rendelkezned. Viszont a TB jogviszony igazolásaként pedig elfogadják a külföldi hatóság igazolásának hiteles fordítását...

 

  • A törlesztés szünetelése alatt is kell fizetni a kezességvállalási díjat.

 

NEM. Ez a költség a törlesztéshez kötődik. Míg az szünetel, ezt sem kell fizetni. Az a három év azért van, hogy a babára tudj koncentrálni, ne a hitelre...

 

  • Nem igényelheted a Babaváró hitelt, ha CSOK-ot is szeretnél.

 

Igényelheted. Ezek egymástól független támogatások, ahogy a kamattámogatott hitel (OTK) és az ÁFA visszaigénylés is működik a Babaváró kölcsön mellett, ha megfelelsz a feltételeknek...

 

  • Megszületett a gyermeked már ebben az évben, júliusban pedig majd igényelheted a Babaváró támogatást

 

Sajnos NEM. A babának 2019. július 1. UTÁN kell megszületnie. Ahogy a hitelelengedéshez is a törvény életbe lépése után született gyermek kell, úgy ehhez is.

 

Viszont a kamatmentességhez "csak" egy gyermek kell. Nem "kell" vállalnod hármat...


Frissítés 2019.06.26.:  Kérdéses volt a júliusban születő babák sorsa, ugyanis az eddigi szabály értelmében a támogatási szerződés aláírását követően született gyermekek számítottak csak a kamatmentesség szempontjából.


A most megjelent módosítás ezt pontosította: a 2019. július 1-31. között született gyermekek is beszámítanak, így utánuk is érvényesül a kamatmentességi feltétel :).


De ehhez 2019. július 31-ig be kell adnod a kérelmedet a kiválasztott bankban!

 

Fontos infó, hogy felhasználhatod személyikölcsön és jelzáloghitel kiváltására is!

 

Maradt még egy kérdés, amire most várom a választ a bankoktól: ez pedig az, hogy felhasználható-e ingatlanvásárlás esetén önrészként?

 

Ugyanis korábban bevett gyakorlat volt, hogy a hiányzó önrészre a személyi kölcsön volt a megoldás. Ezt az MNB idén februárban letiltotta, és vizsgálja a banki gyakorlatot ezzel kapcsolatban.

 

Amennyiben kiderül, hogy az önrész személyi kölcsönből van, nem engedélyezhető a lakáshitel. Ezt jó, ha tudod.

 

Ugyanakkor a Babaváró hitel esetében nem használják a személyi kölcsön kifejezést. Fedezet nélkül hitel ez is, az is. De ez egy államilag kamattámogatott kölcsön, vagyis nem személyi kölcsön.

 

Ezért én azt gondolom, hogy felhasználható erre, de még nem kaptam hivatalos választ. Amint meglesz, azonnal frissítem a cikket :). 


Frissítés 2019.06.26.:  Végre ezt is tisztázták és megjelent a Magyar közlönyben a módosítás. A felvett kölcsön 75%-a számítható be önerőként, 25%-a pedig hitelnek minősül.

Mindez abban az esetben van így, ha 90 napon belül lakást vásárolsz...

Ezt azért fontos tudnod, mert beszámít az ingatlan terhelhetőségének 80%-os korlátjába az a rész, ami hitelnek minősül...
 

 

 

Melyik bankokban igényelheted a Babaváró kölcsönt?

 

 

Készülnek a bankok a rohamra, július 1-től jön a babaváró kölcsön

 

 

Szinte mindegyik kereskedelmi bank kínálja majd - ERSTE, K&H, MKB, BudapestBank, Takarék Bank, OTP, Unicredit, Raiffeisen, CIB, Sberbank, Gránit Bank. 

 

Mivel kamatmentes hitelről beszélünk, kezdetben akár mindegy is lehetne, hol igényled. 

 

Azonban a korábban említett várható roham, a banki ügyintézők egy részének várható hozzá-nem-értése miatt azt javaslom, hogy kérd a saját pénzügyi tanácsadód segítségét.

 

Ez azért is lehet jó ötlet, mert a bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző. Így akár az is előfordulhat, hogy az egyik banknál nem vagy jogosult a hitelre, míg a másiknál könnyedén megkapod.

 

A bankok igénylési feltételeinek részletes összehasonlítását itt mutatom.

 

Hitem szerint arra is számítani lehet, hogy valami csábítót mellé tesznek még a bankok azért, hogy őket válaszd :). Amint lesznek konkrét termékek, megírom itt a blogon. Ha erről nem szeretnél lemaradni, kattints:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Feliratkozás után pedig letöltheted a bankok részletes igénylési feltételeinek összehasonlítását és az állami támogatások összefoglalóját..

 

 

Miben tud Neked segíteni a pénzügyi tanácsadód a Babaváró hitellel kapcsolatban?

 

 

Egyrészt megkeresi és értelmezi az "apró betűket", megtalálja Neked a megfelelő bankot.

 

Másrészt segít a komplex pénzügyi tervezésben, hogy a legjobban használhasd ki a pénzügyi terveidben az elérhető támogatásokat. Ezenkívül segít az ügyintézésben is :).

 

Amennyiben fogalmad sincs kihez fordulj, és maradt egy csomó kérdésed is, vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

Profi pénzügyi tanácsadóink mindenben a segítségedre lesznek most is, és ezután is a pénzügyi céljaidnak megfelelő pénzügyi termékportfóliód kialakításában. Kattints :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Kérdésed van? Küldd el nekünk, vagy teddfel itt a cikk alatt. Ezzel segítesz másoknak is megtalálni a válaszokat a kérdéseikre :). Sőt, ismerőseid nevében előre is köszönöm, hogy megosztod velük a cikket, ezáltal az aktuális információkat is.

 

 

 

Dönts tudatosan, és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.06.07. - utolsó frissítés 2019.07.21.))

 

Készülnek a bankok a rohamra, július 1-től jön a babaváró kölcsön

Vissza

Címkék : családvédelmi akcióterv, családtámogatás, babaváró kölcsön, babaváró hitel, állami támogatás, kamattámogatás, kamatmentes hitel, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi tervezés, lakásvásárlás, önerő nélkül, vissza nem térítendő támogatás, támogatás visszafizetése, gyermekvállalási támogatás, asszonyhitel, hitelfelvétel buktatói, családvédelem, családi költségvetés, családi otthonteremtési kedvezmény, életkezdési hitel, hitelfelvétel szempontjai, hitelfelvétel, jövedelem terhelhetősége, jelzáloghitel, legjobb hitel, lakáshiteltartozás csökkentése, szabadfelhasználású hitel, veszteség elkerülése, babaváróhoz TB nyomtatvány

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek