...

Mi köze a koronavírusnak a pénzügyeidhez?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vírusos pénzügyek, avagy mire figyelj, hogyan kapcsolódik a koronavírus a pénzügyeidhez?

 

 

Mostanság nincs olyan nap, hogy ne lenne valami szösszenet vagy adat a hírekben a koronavírus kapcsán. A biztosítók sorra adják ki a tájékoztatókat. Bár a hivatalos források szerint Magyarországon még nincs fertőzött.

 

De ha netán itt is felütné a fejét a járvány, az belekavarhat a pénzügyeidbe is? Miért? Máris elmondom...

 

Mai témáink az utazás, a családi költségvetés, a biztonság, és a betegségek kapcsolata a koronavírus járvány miatti lehetséges problémák kapcsán. Tarts velem :)

 

 

 

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Utazás és az utazásra nem javasolt területek

 

 

Mi köze a koronavírusnak a pénzügyeidhez?

Mi köze a korona vírusnak a pénzügyeidhez? Utazás, családi költségvetés, biztonság...

 

 

A Konzuli szolgálat oldalán tájékoztató jelent meg tegnap reggel:

 

"A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta, míg az ország egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába.

 

Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe, beleértve Hongkongot és Makaót is, a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra."

 

További óvintézkedések bevezetése várható mindenhol. Például minden szárazföldi Kína területéről érkezett személyt, aki belép Hongkongba (tehát a tranzitutasokat nem) kötelező karantén alá helyeznek 14 napra, beleértve a hongkongi lakosokat is. 

 

2020. február 11-ig 43 ezer megbetegedést regisztráltak, melyből több, mint 1000 volt halálos. A vírus már megjelent Európában is. Kimutatták néhány Kínából érkező beutazónál Németországban, Franciaországban, Finnországban, Olaszországban és más országokban is.

 

A linkelt tájékoztatóban részletesen megnézheted, hogy az egyes országokban mi a helyzet. Információkat találsz ahhoz, hogy mit tegyél, ha úgy érzed, megfertőződhettél. A zöld szám pedig, ahol tanácsot kérhetsz ingyenesen:

 

Nemzeti Népegészségügyi Központ:  06 80 277 455 vagy 06 80 277 456

 

Miért fontos mindez Számodra? 

 

 

Utazás és utasbiztosítás - mire fizet a biztosító?

 

 

Ha megnézed az utasbiztosítások feltételeit, ott azt találod, hogy a biztosítás nem terjed ki azokra a területekre, amelyeket a külügyekért felelős minisztérium által közzétett listákon az utazásra nem javasolt kategóriába soroltak.

 

Jelenleg Kína érintett tartománya ide tartozik. Tehát, ha nem félsz a vírustól és mész, akkor tisztában kell lenned azzal, hogy hiába kötsz utasbiztosítást, a biztosító nem fog fizetni fertőzés esetén. Ez alól kivétel, ha már azelőtt utaztál ki, hogy a járvány felütötte a fejét, és akkor kötötted meg az utasbiztosításodat is.

 

Ilyenkor fertőzés esetén a megkötött fedezetek alapján, az ajánlaton szereplő biztosítási összeg erejéig, az utasbiztosítás fedezi az orvosi költségeket, és az esetleges útmegszakítás költségeit is. Akkor is, ha más országban fertőződik meg valaki.

 

Viszont NEM fedezi az esetleges karanténból adódó többletköltségek térítését.

 

Azonban, ha nem tudsz hazajönni, például mivel már nem járnak a repülőjáratok sem Kínából, ennek költségeire is kérheted a kártérítést az uatsbiztosításod alapján "kármentés címén".

 

A biztosítók tájékoztatása szerint, ha mégsem utazol a járvány miatt, többnyire kérheted a már előre megkötött utasbiztosításod törlését, és a díjat visszautalják neked.

 

A MABISZ oldalán részletes cikket találsz arról, hogy mire fizet a biztosító, ha koronavírussal fertőződik meg valaki. Mivel a különböző biztosítók eltérő módon térítenek a jelenlegi helyzetben, érdemes az adott utasbiztosítás feltételeit átolvasnod, és tájékozódni a biztosító honlapján.

 

 

Milyen utasbiztosítást köss, ha utazol?

 

 

Amiket most leírok, alapszabályok. Legtöbben csak arra figyelnek, amikor utasbiztosítást kötnek, hogy lehetőleg minél olcsóbb legyen. Érdemes azonban átgondolni, mi minden történhet velünk, és annak mik az anyagi vonzatai.

 

Kiemelkedően fontos ez most, amikor bárhol, bármikor megfertőződhet bárki, akár Te is...

 

Az utasbiztosítás tulajdonképpen egy egészségbiztosítás - balesetbiztosítás - asszisztencia szolgáltatások kombó poggyászbiztosítással, külföldre.

 

 

Mi köze a koronavírusnak a pénzügyeidhez?

Miért érdemes jól megkötni az utasbiztosítást?

 

 

Érdemes a legrosszabb verzióval kalkulálni. Ez az, amin az emberek általában gyorsan túllépnek, hogy "velem úgysem történik ilyesmi", meg ha nem foglalkozol vele, nem is fog bekövetkezni (ne fessük az ördögöt a falra).

 

Azzal tele van a média, hogy mennyivel többet lehet keresni külföldön, mint itthon. De vajon mennyibe kerül külföldön az orvosi ellátás, a kórházi ágy, a műtét, a betegszállítás. Ebbe belegondolsz, amikor külföldre utazol?

 

Nyáron, vagy trópusi éghajlaton leginkább veszélyforrás lehet a napégés, a légkondicionáló berendezések miatti betegség, vagy egy gyomorrontás, esetleg nem megfelelő ivóvíz miatti baktérium fertőzés. De bőven tudnék neked sztorizni arról, ki és honnan esett le, vagy hogyan csúszott el a medence szélén...

 

Vajon fedezi az orvosi költségeidet az utasbiztosításod biztosítási összege akkor is, ha nincs a környéken állami kórház csak magán egészségügyi intézmény, magán kórház? Az utóbbiban egy 2 napos kezelés gyomorrontás miatt akár 300.000 Ft-odba is kerülhet.

 

Néhány éve egy volt kollégám elcsúszott a medence szélén egy görög szigeten, ami több millió forintos költséget jelentett volna megfelelő utasbiztosítás nélkül - mentő helikopter, műtét, kórház, ápolás, hazaszállítás, tolmács.

 

Ezek mindennapos történetek. Ennél sokkal többe kerül egy hegyi mentés, vagy egy hiperbár-kamrás kezelés. De nem árt az sem, ha felkészülsz a felelősségi károkra, amik bármennyire is odafigyelsz, bekövetkezhetnek.

 

 

TÉVHIT: az EKK kártya Európában fedezetet nyújt mindenre.

 

 

Az EKK kártya nem fedezi a hazaszállítás költségeit, a magánorvosi ellátást, sőt, az asszisztencia szolgáltatásokat sem. Előfordul az is, hogy utólag kapsz számlát a költségek egy részéről (pl. Svájc esetén).

 

Még valami, amire mindenképp figyelj oda. Nézd meg a biztosítási feltételekben, hogy kiterjed-e az utasbiztosítás a krónikus előzménybetegségek kiújulására is - kezelések, gyógyszerek, segédeszközök, tolmács. Például egy városnézés során felerősödhetnek a mozgásszervi problémáid a rengeteg gyaloglástól.

 

 

 

Ami itthon a mindennapjaidban semmiség, ott fájdalmas problámává válhat. Ha ez nincs benne az utasbiztosításodban, akkor bizony zsebből fizetheted azt, hogy újra járóképes legyél. De előtérbe kerülhetnek a komolytalannak hitt szív-, és érrendszeri gondjaid vagy légzőszervi gyengeségeid is...

 

Tudom, hogy egyszerűbb leülni a gép elé, és gyorsan megköti valami olcsót. Mégis azt ajánlom, hogy kérdezd meg a saját pénzügyi tanácsadódat, hogy jó-e, amit meg szeretnél kötni. Kérd az ő segítségét, vagy a mi segítségünket az utasbiztosításod megkötéséhez:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Egy járvány hatása a családi költségvetésre

 

 

KoronavÍrus ide vagy oda, nem csak ez jelent fenyegtő veszélyt. Február 1-je óta hivatalosan is influenza járvány van. Ha úgy érzed magad, mint akin átment egy úthenger, akkor Te is elkaptad...

 

Jó esetben "csak" influenzás leszel. De tudjuk, hogy az influenzánál bőven benne van a pakliban, hogy valamilyen szövődménnyel jár. Ez persze meghosszabbítja a gyógyulási időt, ami további orvosi költségeket és kereset kiesést jelent Számodra.

 

Ezért is van szükség a legalább 6 havi vésztartalékra, és az egészségbiztosításokra. 

 

Vagyis, amikor összeállítod a családi költségvetéseteket, mindenképp tervezd be a vésztartalék felépítését és szinten tartását is.

 

Jelenleg Magyarországon sajnos - a Publicus intézet 2019-es kutatása szerint - a lakosság 36%-ának annyi tartaléka sincsen, hogy egy hónapot átvészeljen... Mindössze a lakosság 18%-a rendelkezik 3-6 havi tartalékkal.

 

Pedig nincs annál fontosabb, hogy legyen minimum ennyi, vagyis 6 havi kiadásaidat fedező tartalékod azonnal hozzáférhetően, amit NEM a hosszútávú pénzügyi céljaidra félretett összegből fogsz kivenni.

 

Ugyanis egy hosszabb betegség, vagy egy baleset miatti felépülés időszaka több hónap is lehet. Erre az időszakra a táppénz 50 / 60 %-a (vagy még kevesebb) a megszokott jövedelmednek. A kiadásaid viszont nem lesznek kisebbek, sőt!

 

Emellett, ha vállalkozó vagy, akkor ez az eltérés sokszorozottan jelenhet meg.

 

Amennyiben nincs elég tartalékod, a hosszútávú megtakarításaid felélése hibás döntés.

 

Ilyenkor enyhíthet az anyagi gondokon egy jó biztosítás, ami fedezi a kezelések, a gyógyszerek költségeit, vagy legalább kifizet egy bizonyos összeget a kórházban töltött napokra, a műtétedre, vagy a keresőképtelenséged miatt.

 

A magánegészségügyi ellátást adó egészségbiztosítások pedig, a magasabb színvonalú orvosi ellátáson keresztül, rövidíthetik a felépülési időt, és javíthatják az esélyeidet a maradéktalan gyógyulásra.

 

Van, aki sajnálja erre a pénzt, mert úgy érzi, olyan, mintha az ablakon dobálná ki. Van, aki azt gondolja, képtelen még erre is félretenni. Bármelyik táborhoz is tartozol, érdemes teljeskörű pénzügyi tervezést csinálnod.

 

Egy váratlan helyzet, ami felkészületlenül ér, tuti felborítja a költségvetéseteket. Az már csak a szerencsén múlik, hogy mennyire. Tényleg erre akarsz alapozni? Tényleg inkább kockáztatsz pénzügyi tervezés helyett?

 

Ennek alapköve a családi bevétel-kiadás részletes vezetése, a családi költségvetésetek lesz. Szinte bizonyos vagyok abban, hogy ha minden egyes kiadott forintról kimutatást vezetsz, találunk forrást a biztonságotok finanszírozására is...

 

Túl nehéznek is tűnhet egy részletes és teljeskörű pénzügyi tervezés elkészítése, és abszolút érthető, ha halogatod. Ráadásul nem szívesen néz szembe az ember a feleslegesen elszórt forintjaival, a saját hibáival.

 

Megértelek. Ezért azt javaslom, keresd fel a személyes pénzügyi tanácsadódat, és vágjatok bele közösen. Nincs ilyen ember a közeledben? Az Etikuspénzügyek.hu független pénzügyi tanácsadói otthonosan mozognak a pénzügyi tervezésben, miközben csakis a Te érdekeidet tartjuk szem előtt:

 

Tanácsadót választok

 

 

Mi köze a koronavírusnak a pénzügyeidhez?

A mennyiség és a minőség a pénzügyeidben is fontos :)

 

 

Hiszem, hogy minden öszekapcsolódik a pénzügyekkel - makro és mikro szinten egyaránt. A Te feladatod a ti kis mikro költségvetésetek egyensúlyban tartása, naprakész költségvetéssel, pénzügyi tervezéssel, és tudatosan jó pénzügyi döntésekkel.

 

Ha így van, a koronavírus sem taszíthatja le a koronát a pénzügyeidről :)

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.02.12.))

Vissza

Címkék : utasbiztosítás, pénzügyi tervezés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tanácsadás, balesetbiztosítás, egészségbiztosítás, családi költségvetés, tudatos pénzügyi döntés, koronavírus, életbiztosítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek