...

Te beletörődsz ebbe? - döntsd el Te, mi lesz veled nyugdíjasként

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Te beletörődsz ebbe? - döntsd el Te, mi lesz veled nyugdíjasként

 

 

Az első részben megmutattam Neked, mi az egyik oka annak, hogy időben el kell kezdened gondoskodni arról, hogy megfelelő anyagi hátteret teremts magadnak azokra az évekre, amikor már pihenhetnél.

 

Megnéztük Magyarország korfáját és végigmentünk azokon a tényezőkön, amik a mi öregedő társadalmunkban ezt a problémát okozzák (függetlenítve a politikától).

 

Sokan úgy gondolják, hogy nem lesznek nyugdíjasok, mert halálukig dolgozni fognak. Te mit gondolsz erről? Te is beletörődsz ebbe, mint megváltoztathatatlan ténybe? Írd meg nekem itt a cikk alatt vagy a Facebook oldalamon a gondolataidat erről!

 

Iratkozz fel heti hírlevelemre és egyetlen fontos cikkről sem maradsz le!

 

Nézzük most meg azt, mi a másik ok, amiért annyira fontosnak tartom ezt a témát. Kicsit más szemszögből közelítem meg, mint azok a cikkek, amiket nap, mint nap a nyugdíjról olvashatsz:

 

 

Te beletörődsz ebbe? - döntsd el Te, mi lesz veled nyugdíjasként

Hány évet töltesz majd a megérdemelt pihenéssel? Mindegy milyen színvonalon?

 

 

Miről is van szó akkor, amikor nyugdíj kiegészítésről "papol" mindenki? - Anyagi függetlenségről!

 

 

Nem az a lényeg, hogy biztosítja-e számodra a rendszer (pl. a kormány) a megfelelő nyugdíjat, hanem az, hogy TE akarsz-e ettől függeni. Nem az a fontos, hogy a külső körülményeket mennyire nem tudod befolyásolni, hanem az a fontos, hogy a saját életedet TE irányítsd.

 

Nem az a feladatod, hogy dühösen és elkeseredetten szidd a politikusokat, hanem az, hogy tegyél meg mindent saját anyagi biztonságod érdekében.

 

Ezért beszélek az anyagi függetlenségről! Mit is jelent ez tulajdonképpen?

 

 

Az anyagi függetlenségednek több szintje is van:

 

 

A legalsó szintje a napi kérdéseket jelenti: hol vegyem meg a húst, a ruhát, stb. milyen minőségű éri meg és mennyiért. A következő szint a havi bevételek és kiadások szintje: váltsak-e bankszámlát vagy mobil szolgáltatót, mennyi a rezsi és tudom-e csökkenteni, egyensúlyban vannak-e a bevételeim és a kifizetni valóim havonta.

 

Ezután következik az éves szint: mennyire tekerjem fel/le a fűtést, van-e olyan nagyobb kiadás, amit ebben az évben beterveztünk, hol nyaraljunk és mennyiért.

 

Ennél átfogóbb tervezést igényel az évtizedes szint: vegyünk-e lakást, kocsit, vegyünk-e fel hitelt, stb.

 

Az utolsó lépcsőfok az életünk teljes szintje.

 

Ezen a szinten szembesülsz azzal, hogy mit is értél el. Vajon 40-50 éves korodra milyen életszínvonalat tudsz biztosítani a családodnak és saját magadnak? 65 éves korodra megteremtetted-e magadnak az anyagi biztonságot, vagy az államtól várod el, hogy eltartson?

 

Esetleg tovább dolgozol, akár életed végéig, míg végleg bele nem rokkansz?

 

 

Te beletörődsz ebbe? - döntsd el Te, mi lesz veled nyugdíjasként

Te döntöd el, mi lesz Veled nyugdíjasként. Ugye nem akarod fogni a fejed, hogy miért nem tettél valamit?

 

 

A pénzügyeinkben hozott döntéseinket a pénzügyi intelligenciánk szintje határozza meg.

 

 

Ennek legtöbben nincsenek tudatában. Profi módon zsonglőrködsz a havi csekkekkel? Szuper! Valahogy mindig kijön a végén, hogy rendben legyenek, igaz? Általában van hol laknunk és van mit ennünk, kisebb-nagyobb csúszással megoldjuk és kifizetjük, amit kell.

 

Tehát akár tudatosan, akár kényszerből, de az alsóbb szinteken jól elboldogulunk...

 

A megmérettetés életed második felében érkezik, amikor idősödő szervezeted és a munkából való visszavonulásod miatt már rá vagy utalva a nyugdíjadra és a megtakarításaidra (esetleg a gyerekeidre?).

 

Ez lesz a valós mutatója a pénzügyi intelligenciádnak. Ez mutatja majd meg, mit is értél el a döntéseiddel!

 

Ezért tartom olyan fontos oknak a pénzügyi intelligenciát a nyugdíjaddal kapcsolatban!

 

A pénzügyi intelligencia tanulható és fejleszthető, valamint szoros összefüggésben van a logikus gondolkodással és az érzelmi intelligenciával is.

 

Ebbe most nem megyek bele bővebben, sokat fogunk még beszélni erről :). Mindössze annyit szeretnék elérni, hogy érthető legyen mindenki számára az összefüggés és elgondolkodj Te is, ha nem ezen a módon közelítetted meg eddig a kérdést.

 

A pénzügyi intelligencia szemléletmódot jelent, nyitottságot és gyakorlati jártasságot valamilyen szinten a pénzügyek minden területén. Ezenkívül hosszútávú tervezést és a céljaid meghatározását. A cselekedeteidet és döntéseidet pedig ezen célok alapján kell megtenned.

 

Ahhoz, hogy jól működjön a családi költségvetésetek, alakíts ki megfelelő pénzügyi kultúrát családon belül is!

 

2015-ben készült egy 5 kérdéses teszt, 144 országban 150.000 ember töltötte ki. Erre a magyar válaszadók közül 5-ből 5 helyes választ adni, mindössze 54% tudott.

 

Ez azt jelenti, hogy itthon az emberek fele úgy hoz pénzügyi döntést, ír alá szerződéseket vagy vesz fel hitelt, hogy pénzügyi alapfogalmakkal sincs tisztában! Tele van a média azzal, hányan érzik magukat átverve a bankok vagy magukat tanácsadónak tituláló szélhámosok miatt!

 

Számomra ez érthető, hiszen esetükben ezen ismeretek hiányát, vagyis pénzügyi intelligenciájuk alacsony szintjét használták ki. Én is megégettem magam többször régebben, én is sokszor hoztam érzelmi döntést ésszerű helyett.

 

Le kellett süllyednem a legmélyebb szintig ahhoz, hogy megértsem, ez így nem mehet tovább. Azóta folyamatosan tanulok és végül ezt választottam hivatásomnak.

 

Talán furcsának tűnik mindaz, amit leírtam és nem is nagyon érted, hogy jön ez ide. Nekem, pénzügyi szakértő tanácsadóként az a dolgom, hogy ha kell, bokszkesztyűvel vágjalak orrba (képletesen persze), ha nem a megfelelő módon hozod meg pénzügyi döntéseidet.

 

Ezért tartom annyira fontosnak a szemléletváltást, és ehhez szorosan kapcsolódik az öngondoskodás, a nyugdíjad megteremtése is, ami tudatos pénzügyi döntés lehet csak...

 

 

Te beletörődsz ebbe? - döntsd el Te, mi lesz veled nyugdíjasként

 

 

 

Kérlek tedd fel magadnak a következő kérdéseket a céljaiddal kapcsolatban és válaszold is meg őket!:

 

 

  • Amikor nyugdíjas leszel, emelt fővel, büszkén élsz majd azon az anyagi és társadalmi színvonalon, amit szeretnél magadnak vagy csak elviseled a helyzetet és igyekszel túlélni egyik napot a másik után?
     
  • Azért dolgozol még otthonról kényelmesen idős korodban, mert kedved van hozzá, vagy azért, mert nincs más választásod, ha belerokkansz is tovább kell dolgoznod, különben éhen halsz?
     
  • Azon akarsz majd rágódni, mit tegyél (mit nem fizetsz majd ki), ha tönkremegy a hűtőd, vagy simán veszel majd egy sokkal jobbat, mert nem ingathatja meg egy váratlan kiadás a költségvetésedet?
     
  • Elvárod majd a gyerekeidtől, hogy minden hónapban kisegítsenek egy kis pénzzel, vagy Te akarod inkább segíteni őket?
     
  • Rettegve várod majd az unokáidat, mert mindig könyörögnek valamiért, és nem tudod kifizetni, vagy örömmel akarod várni őket, hisz nem okoz gondot megvenni azt a néhány apróságot, és elviheted őket az Állatkertbe meg moziba is?
     
  • Inkább otthon ülnél majd félhomályban, hogy spórolj a villanyszámlán is, vagy utazni akarsz és világot látni, hogy felfedezd mindazt, amire a munka mellett nem volt időd?
     
  • Azon igyekszel majd, hogy hónapról hónapra elég legyen a nyugdíjad, vagy azt akarod, hogy még gyarapodjon is a tartalékod, így bátrabban költhess olyasmire is, ami nem volt betervezve, de kedved van hozzá, vagy csak épp megéri?
     

Nos? Találtál köztük olyan választ, amit meg akarsz valósítani? Akkor láss hozzá!

 

Ha van olyan profi pénzügyi tanácsadó, akiben bízol, akkor keresd meg és tervezzétek meg, hogyan tudod elérni! Ha csak magadban bízol, állj neki és találd ki, hogyan tovább!

 

Nincs olyan szakember, akihez fordulhatnál és szívesen vennéd a segítségemet? Vedd fel velem a kapcsolatot! Készítsük el együtt a pénzügyi tervezésedet, mellyel megvalósítod az öngondoskodást. Vagyis keressük meg a legjobb nyugdíj megtakarítást Neked!

 

Tanácsadót választok

 

Azt gondolom, sosincs késő valamit tenni. A legrosszabb, ha belesüppedsz a megváltoztathatatlannak hitt negatív jövőképbe. Senki más nem tud és nem fog érted tenni, csak Te magad!

 

A következő részben megnézzük, hogy miután most eldöntötted, hogy tenni akarsz a jövődért, milyen szempontok alapján válassz a nyugdíj előtakarékossági lehetőségek közül. Addig is, ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged vedd fel velem a kapcsolatot itt, vagy hívj a 06 30 565 5402 telefonszámon.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Várlak vissza! Kérlek, oszd meg velem a nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos gondolataidat itt a bejegyzés alatt :)

 

A "Tetszik" gombra kattintva pedig segítesz nekem abban, hogy minél több emberhez jussanak el gondolataim és a pénzügyi tudatosság fontossága:

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika (2017.01.22.))



Értesítés új hírekről

 

Vissza

Címkék : pénzügyi tudatosság, pénzügyek, nyugdíj, öngondoskodás, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, PQ személyi edző, PQ, tanacsadas, legjobb nyugdíjmegoldás, pénzügyi tervezés, tudatos pénzügyek, tudatos pénzügyi döntés, okos pénzügyek, pénzügyi tanácsadás, anyagi függetlenség, anyagi biztonság, pénzügyi kultúra, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdijbiztositas, nyugdíjmegtakarítás, nyugdíj előtakarékosság, pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek