...

Új PMÁP sorozat jön csökkentett kamattal, de vajon jó befektetés lesz?

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Folyton változik az állampapírok kamata, mi a cél?

 

 

Amennyiben még a viszonylag magasabb kamatú (2032/I kamata 9,9%) PMÁP vásárlásán gondolkodsz, ne habozz. Már csak 2024.02.06-ig veheted meg. Utána újabb sorozat érkezik, melynek kamata már csak 7,9% lesz (2032/J). Értem, hogy csökken az infláció, csökkennek a kamatok, de vajon van-e az egyre gyakoribb állampapírkamat mögött bármi más is? Jó befektetés még mindig a PMÁP? Mi a jó döntés? Ideje, hogy megszólaljanak a kis vészcsengők azért, mert terelni próbálnak?

 

Az új sorozat szintén 8 éves futamidejű, kamatbázisa 7,9% / év. Az első kamatperiódusra (2024.02.08. - 2025.04.22.) fix 9,5% kamatot kapsz majd összesen, mivel az hosszabb lesz, mint 1 év (kb. 14,5 hónap). Az első kamatforduló után indul csak a kamatprémium is: 2-5.évben 0,5%, azután 6-8. évben 1% lesz.

 

 

 

Új sorozat jön csökkentett kamattal, de vajon jó befektetés lesz?

 

 

Új PMÁP sorozat jön csökkentett kamattal, de vajon jó befektetés lesz?

 

 

Mai elgondolkodó cikkemben erre keresem a választ, tarts velem! Korábbi, az állampapírokat összefoglaló Állampapír Kisokost és az új PMÁP kamatokat egy helyre összegyűjtött cikkeimet is olvasd el a linkekre kattintva! Ha pedig nem szeretnél lemaradni az eseményekről, kattints!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Egyre erősödnek azok az érzéseim, amik már a MÁPP (MÁP+), vagyis a Magyar Állampapír Plusz, a "szuperállampapír" bevezetésekor is elöntöttek. Kis vészcsengők intenek óvatosságra. NEM egy esetleges államcsőd miatt, amit sokan huhognak, hanem egyéb logikai okokból.

 

Sokan találgatták, hogy mi lesz majd, ha a PMÁP kamata már a lecsökkent infláció miatt nem lesz annyira vonzó. Ahogy a korábban belinkelt blogbejegyzésemben található táblázat is mutatja, még egy évig mosolyfakasztóan szép kamatot kapsz a korábban vásárolt PMÁP névértékedre. 

 

Viszont most vannak a kamatfizetési időszakok, zömében január-április. Ezáltal felmerül a kérdés, hogy a kapott kamatot mibe fektesd be. Logikusan adódna a válasz, hogy átforgatod egy másik állampapír vásárlásába.

 

Hiszen valószínűleg azért van ebbe ez a része a befektetésednek, mert felhasználását tekintve a vésztartalékodat jelenti, vagy valamilyen közeli 1-3 éven belüli célodhoz használod majd fel, esetleg a teljes befektetési portfóliód kockázatát csökkented vele.

 

Tehát, oké, hogy állampapír, de melyiket vedd. 1-2 éve, amikor terveztél ezzel az összeggel, még akkor is, ha számítottál arra, hogy alacsonyabb összegen tudod visszaforgatni, úgy sejtem, azért 6-8 százaléknál többel terveztél. Főleg, ha beszálltál a nagy ötletbe, hogy vegyél fel hitelt és vásárolj belőle állampapírt.

 

Már akkor, amikor elkezdődött ez az őrület a biztonságosan elérhető magas kamatok miatt elmondtuk, hogy akár mennyire csábító, az eddigi piaci eredmények alapján az állampapír befektetéssel elérhető eredmény hosszútávon még sosem volt képes megverni a részvények, a részvényalapok és ETF-ek hozamát.

 

Ugyanis ez a magas állampapírkamat csak egy nagyon rövid időre szólhat, amely időszakban jó eséllyel épp lemaradsz a legjobb beszállási pontokról az értékpapírpiacon, hisz az épp vergődik. Ennek következményeként realizálni csak a rövididejű magas kamatot, majd a későbbi másfajta befektetés kevésbé magas hozamát tudod. Míg a piaci mélyrepülés után elérhető hozam a kamatos kamat elve alapján sokkal mosolygósabb végösszeget mutat majd.

 

Ezért olvashattad tőlem többször is azt, hogy az állampapírok joggal képezik részét a befektetési portfóliódnak, DE minden pénzt beletenni nem túl okos döntést, főleg hosszútávú céljaid esetén.

 

Aktuálisan tehát az a kérdés, hogy a kapott kamatot, ami már ott áll vagy hamarosan érkezik a számládra a PMÁP miatt, mibe fektesd be. Állampapírba? Ha igen, melyikbe? Ha nem, mibe?

 

 

Döntési szempontok, hogy mibe fektetsd a PMÁP kamatát

 

 

Új PMÁP sorozat jön csökkentett kamattal, de vajon jó befektetés lesz?

 

 

Egyre többen írtok nekem levelet, amiben ez a legfőbb kérdés, ezért igyekszem döntési szempontokkal is segíteni nektek:

 

 • Milyen időtávban szeretnéd tartani ezt a pénzt?

  • mi a célod vele - vésztartalék, ingatlan vásárlás önerejére gyűlik, stabilitást ad?
  • változtak-e a pénzügyi céljaid és azok prioritási (elsődlegességi) sorrendje azóta, mióta ezt az összeget először befektetted?
  • amikor befektetted a pénzt, milyen befektetési stratégiát határoztál meg a kamat felhasználására és ez változott-e azóta?
  • még mindig megfelel a céljaidnak ez a befektetési forma, vagy időközben változtak a pénzügyi céljaid és ideje felülvizsgálni a befektetési eszközeidet?
  • ha államkötvénybe forgatod vissza, azt lejáratig tervezed tartani, vagy előbb eladod majd?

 

 • Mekkora maga a kamat összege, ami újrabefektetésre vár?

  • amibe átforgatnád, annak milyen költségei vannak?
  • van-e más olyan befektetésed, ahova átteheted és ez milyen költséggel jár?
  • mi a fontos számodra - az értéktartás vagy az eredmény?
  • érkezik hamarosan újabb kamatod, ami miatt várhatóan jobban jársz, ha majd együtt fekteted be másba?

 

 • Hogyan látod az elkövetkező időszak várható eseményeit?

  • hogyan alakul majd az infláció - tovább csökken, újra növekszik?
  • tovább csökkennek-e a kamatok a gazdaságban vagy sem?
  • ha azt várod, hogy csökken az infláció és/vagy a kamatok, akkor hol lesz az alja és milyen gyorsan érjük el?
  • fennáll-e annak a veszélye, hogy rövid időn belül újra emelkedő inflációval találjuk magunkat szembe?
  • még mindig az államkötvények felelnek meg a pénzügyi céljaidhoz a leginkább, vagy érdemes más eszközöket keresned?
  • szükséges-e továbbra is a kockázatcsökkentés a befektetéseidben vagy vállalhatsz nagyobb kockázatot?

 

 • Kiben és miben bízol inkább?

  • bízol abban, hogy a kormány megfelelő döntésekethoz?
  • válságállónak látod a gazdaságpolitikát vagy inkább zűrzavarosnak?
  • hol érdemes tartani a befektetéseidet - Kincstár, bank, brókercég, fintech számla, stb.?
  • továbbra is forintban hagynád vagy inkább valami más devizába tennéd át?

 

Mielőtt döntést hozol, ezeket a kérdéseket - és még más hasonlókat is, amik speciálisan téged érintenek -, érdemes megválaszolnod ahhoz, hogy tudatosan jó, okos döntést hozhass.

 

 

Még mindig jó döntés a PMÁP vagy inkább fix kamatozásó állampapírt válassz?

 

 

Új PMÁP sorozat jön csökkentett kamattal, de vajon jó befektetés lesz?

 

 

Ezt a fenti kérdésekre adott válaszaid alapján tudod eldönteni. Ugyanakkor, ha emlékszel régi blogbejegyzésemre amikor megérkezett közénk a szuperállampapír, abban megmutattam neked, hogyan érdemes számolni. Azért emlékeztetlek erre,mert most elég hasonló a helyzet.

 

Akkor az történt, hogy szép módszeresen megváltoztatták az állampapírok kínálatát és kamatát: megszűnt a kétéves hol csökkentették, hol növelték az egyéves (1MÁP) kamatát. Azután megváltoztatták - csökkentették -, a PMÁP kamatprémiumát. Végül nagy bodpergés közepette megérkezett a Magyar Állampapír Plusz (MÁPP vagy MÁP+), a szuperállampapír, ami egy deflációs környezetben látszólag nagyon magas (6%-os), de sávos kamatot ígért.

 

Ha most visszanézel, a PMÁP jól megverte. Az 5. éves 6% ma semmit nem ér az elmúlt 2-3 év inflációs adatainak tükrében. Mégis, mennyien ülnek még mindig benne!...

 

Akkor is leírtam, hogy az általam kiszámolt adatok alapján 3,55% inflációig a MÁPP, felette a PMÁP a nyerő befektetés, ha mindenképp a kettő között szeretnél választani. Azt is leírtam, hogy annyira irányított volt a folyamat, hogy lehetőleg minél többen vegyenek szuperállampapírt (és NE mást), hogy félő lesz, hogy elinflálják a pénzeket. Persze mondhatjuk, hogy nem tudhatták előre, mert a COVID meg a háború...

 

Az összeesküvés elméletek szerint ezeket előre látták. De ha csak a gazdasági folyamatokat nézzük: logikusan véve, mivel a deflációnak negatív hatásai vannak egy gazdaságra nézve, borítékolható volt az infláció emelkedése. A kérdés csak az volt, mennyire ugrik meg és mikor. Az MNB által meghatározott inflációs cél 3%, csakhát ezt nem igazán sikerült az elmúlt évtizedekben tartania.

 

Érthető, mivel hiányzik hozzá a gazdasági stabilitás. Ezért javasoltuk inkább, hogy ha már mindenképp beszállnál az államkötvényekbe, akkor inkább oszd meg az inflációs kockázatot a két állampapír között (PMÁP és MÁPP).

 

Most újra ez az érzés erősödik bennem az új folyamatokat látva. Milyen változtatások utalnak erre?

 

 1. a KSH közölte, megváltoztatja az inflációs kosarat és az adat számítási metódusát
 2. elkezdték emelni a PMÁP futamidejét
 3. csökkentették a PMÁP kamatprémiumát
 4. csökkentették az egy éves állampapír (1MÁP) kamatát
 5. megszüntették a rövidebb futamidejű Prémium állampapírt
 6. megváltoztatták a Bónusz (BMÁP) és a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatprémium fizetési és inflációkövetési módját => a PMÁP másfél évig fix, utána a megszokott
 7. előálltak egy újabb fix kamatozású állampapírral (FixMÁP 7%), melynek kamata már versenyképes a csökkenő kamatok és csökkenő infláció mellett
 8. gyors egymásutánban csökkentik a PMÁP kamatbázisát, akövetkező sorozat 7,9% lesz

 

Itt tartunk most...

 

Mire enged mindez következtetni? Nekem azt sugallja, hogy még messze nem vagyunk a bajos időszak végén. Most is vékony a határ, hogy milyen infláció mellett éri meg az inflációkövető állampapír és mikor a fix kamatozású állampapír. Vagy az várható, hogy megfordul a trend és újra emelkedni fog az infláció, vagy valami újabb csapás körvonalazódik a háttérben, ami ismét betesz a gazdasági folyamatoknak...

 

Ezért azt javaslom, hogy diverzifikálj. Továbbra is joggal része a befektetési portfóliódnak az államkötvény, DE oszd meg ennek kockázatait is (deviza, infláció). Persze utólag könnyű bosszankodni, hogy mennyivel jobban jártál volna, ha ezt vagy azt vetted volna, vagy örömködni, hogy milyen jól döntöttél. Ám ezt nem tudhatod előre.

 

Lehet, hogy többet nyertél volna, ha a másikat veszed, de az is lehet, hogy épp többet vesztettél volna. Az eredményeket csak utólag tudod összevetni, előre sosem. Ezért - bár így lehet kisebb a haszon végül, de mégsem nem veszted el a teljes hasznot - a diverzifikált portfólió képes csökkenteni a veszteséget, ha jól rakod össze. 

 

Sokan azt gondolják, hogy ez csak az egyes befektetési eszközök közötti kockázat megosztására vonatkozik. Pedig nem. Azonos eszközosztályokon belül is érdemes diverzifikálni. Így az állampapírokon belül is, hiszen az államkötvényeknek is van kockázata, például az infláció. Főként akkor fontos a kockázatmegosztás, ha nagyobb összeg van egy-egy befektetési eszközben, akár állampapírban is.

 

Tetszett a cikk? Jelezd ezt és oszd meg ismerőseiddel is:

 

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2024.02.01.))

 

Vissza

Címkék : állampapírok, államkötvény, állampapírok fajtái, PMÁP, MÁPP, MÁP, szuperállampapír, fix állampapír, magyar állampapír plusz, befektetési stratégia, befektetési portfólió, befektetés, befektetés biztonsággal, biztonságos állampapírok, biztonság, kockázat, kockázatmentes befektetés, kockázatcsökkentés, FixMÁP, diverzifikáció

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek