...

11 tipp a sikeres hiteligényléshez vagy hitelkiváltáshoz

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A koronavírus megfertőzte a BUBOR-t is - emelkednek a jelzáloghitel kamatok

 

 

Ha fogalmad sincs, hogy ki az a Bubor, akkor vagy nincs hiteled, vagy hosszú fix kamatperiódusú hitelt vettél fel. Bekövetkezni látszik az, amire az MNB már 2019 tavaszán felhívta a figyelmet, ami újabb pofon a forintosított devizahiteleseknek... 

 

Akkor kiadott egy ajánlást az MNB a bankoknak, a változó kamatozású jelzáloghitelek fixesítésére. Legkésőbb 2019. szeptember 30-ig kellett kiküldeniük az ezzel kapcsolatos ajánlatot az ebben érintett ügyfeleiknek.

 

Azt tapasztaltam, hogy többségében nem erőltették meg magukat, hogy valami szuper hitelkiváltási ajánlatot küldjenek. Olyan bankról is tudok, ahol kifizettették volna az ügyféllel a korábbi hitel indulásakor elengedett költségeket a végtörlesztés miatt úgy, hogy saját maguk váltják ki másikra.

 

Az ügyfelek nagy része pedig nem vette komolyan a lehetséges veszélyt, ezért nem éltek vele. Ám mindez most realitássá vált.

 

Elkezdett emelkedni a BUBOR, így márciusban szinte biztosan emelkedik a változó kamatozású hitelek havi törlesztő részlete (ha kamatfordulód lesz) a kamat emelkedése miatt. Az ÁKK által közzétett hozamok pedig a Babaváró kölcsönre vannak hatással, ha utólag kamatossá válna.

 

Ezért összegyűjtöttem Neked, hogy mire figyelj, és hogyan válassz bankot a hitelkiváltásra.

 

Leginkább akkor lehetsz érintett, ha 2015-ben forintosított devizahiteled van. De ha 2-3 éve drágábban lefixált hitelt fizetsz, akkor is megéri matekozni egy kicsit a hitelkiváltás miatt. Tarts velem :)

 

 

 

 

Valóban sokkal drágább a fix kamatozású hitel?

 

 

11 tipp a sikeres hiteligényléshez vagy hitelkiváltáshoz

0,5 százalékpontos kamat emelkedés több ezer forinttal emeli a törlesztődet, ami milliós tétel lehet a futamidő alatt

 

 

Szerintem nem. Amint a fenti képen kiszámolt példában láthatod, most alig van különbség a változó kamatozású, és a fix 10 éves kamatperiódusú hitel között. Lejjebb a grafikonok pedig azt mutatják, hogyan változott az elmúlt 5 évben, illetve a 2008-as válság óta a BUBOR.

 

Az elmúlt pontosan egy évben pedig:

 

  • a 3 havi BUBOR 0,15-ról 0,63-ra
     
  • a 6 havi BUBOR 0,28-ról 0,68-ra
     
  • a 12 havi BUBOR 0,51-ról 0,76-ra emelkedett.
     

Vagyis, akármelyik BUBOR-hoz kötött változó kamatozású hiteled van, valószínűleg érinteni fog márciusban, (ha épp kamatfordulód lesz)...

 

Persze, a grafikon azt is megmutatja, hogy ha pl. 3 havi referencia kamathoz kötött hitelként forintosították a deviza hiteledet 2015-ben, akkor az elmúlt években elvileg akár jól is járhattál.

 

Azért csak elvileg, mert ezek a hitelek még többnyire BUBOR + 4% körül mentek. Tehát a fix kamatozású hitelek kamatainak csökkenésekor lehet, hogy jobban jártál volna egy korábbi hitelkiváltással...

 

Na de akkor ki is az a BUBOR? :) A BUBOR a bankközi kamatlábat jelenti. Vagyis azt a kamatot, amit a kereskedelmi bankok fizetnek ki egymásnak különböző éven belüli periódusokra. Ezt az MNB számítja ki előre meghatározott módszertan alapján, és teszi közzé a honlapján naponta.

 

Az éven túli bankközi kamatot pedig a BIRS mutatja, amely (ha ezt a mutatót választotta a bank) a fix kamatperiódusú hitelek kamatváltoztatásának az alapja.

 

A "Fair Bank"-i előírások alapján -  kamatozás szempontjából - a hiteleket három csoportba sorolhatjuk:

 

  • futamidő végéig rögzített kamatozás (végig fix)
     
  • kamatperiódusokban rögzített kamatozás (jelenleg 5-10-15-20 éves elérhető)
     
  • referencia kamatlábhoz kötött változó kamatozás (általában 3-6-12 havi BUBOR + kamatfelár)

 

Miért fontos ez Számodra? Azért, mert bár jól hangzik a szépen csengő 2-3% közötti kamat most, később komoly veszélyekkel járhat az anyagi biztonságotokra. Az MNB tájékoztatóját a változó kamatozású hitelek kockázatairól itt tanulmányozhatod át.

 

 

A jelenlegi helyzet, vagyis az emelkedő kamat, a devizahitelesek következő csapdája lehet, az árfolyamkockázat után. Azt se felejtsük el, hogy ez nem csak a lakáshiteleket érintheti, hanem a szabadfelhasználású hiteleket is.

 

 

11 tipp a sikeres hiteligényléshez vagy hitelkiváltáshoz

2012 óta szinte folyamatosan csökken a BUBOR, de ez a tendencia most megfordulni látszik...

 

 

Most jönnek a hasznos gyakorlati infók. :)

 

Ugye szeretnél rendszeresen értesülni a hírekról, és a döntéseidhez jól használható tippeket, szempontokat kapni? Akkor kérd most Heti PénzTippünket:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Hogyan változtak mostanában a fix kamatperiódusú hitelek kamatai?

 

 

Az, hogy egy bank milyen kamattal ad rögzített kamatperiódusú hitelt, sok mindentől függ. Az MNB által meghatározott kamatváltoztatási mutatók (ÁKK, BIRS) mellett bőven szerepet játszanak egyéb tényezők is. Nem érdemes logikát keresni benne.

 

Van néhány sarokpont, ami meghatározza a válaszokat a fenti kérdésekre. Ugyanis a bankok hozzáállása a hitelekhez olyan, mint a biztosítóké a biztosításokhoz.

 

Szinte evidens, hogy ha jön a kötelező gépjármű felelősségbiztosításod (KGFB) évfordulója, akkor megnézzük van-e jobb, és átkötjük. A biztosítók az alapján határozzák meg a tarifát, hogy az üzletpolitikájuk szerint milyen ügyfeleket szeretnének megszerezni. Például bizonyos típusú autók, életkor, nem, lakóhely, elért bónuszfokozat, stb. 

 

Ezért van az, hogy míg egyikük 35 ezer forintos éves díjat ajánl, addig a másik 300 ezer forintosat. Az utóbbiak nem szeretnének Téged ügyfélnek. De mindig van olyan, aki igen...

 

Így működik a bankoknál is a hitelezés. Meghatározott célcsoportot szeretnének ügyfélnek, s ez alapján kínálják a különböző kedvezményeket. 

 

Ugyanezt látom a hiteleknél is...

 

A banknak két dolog fontos:

 

  1.  minél nagyobb valószínűséggel fizesd is vissza majd a hitelt
     
  2. jó ügyfelet nyerjen Veled - vidd oda a jövedelmed, lehetőleg minél többet, és minél szélesebb körben használd majd a banki szolgáltatásokat náluk

 

Vagyis, amikor azon gondolkodsz, hogy hitelt vegyél fel, vagy kiváltsd a meglevő hiteledet kedvezőbbre, akkor ezeket a szempontokat kell kibogarásznod az ajánlatokból és összehasonlítanod.

 

Csak így találhatod meg a Számodra legkedvezőbbet.

 

Persze, erre most mondhatod, hogy ezért vannak az összehasonlító hitelkalkulátorok. Igen, nekünk is van hitelkalkulátorunk. De emlékszel még arra a cikkemre, amelyikben három részen át azt boncolgattuk, hogy melyik hitellel jársz a legjobban?

 

Akkor megmutattam, hogy a legtöbb ilyen kalkulátor félrevezető lehet.

 

  • Egyrészt, mert bele van programozva annak a társaságnak az érdeke (jutalék, külön megállapodások, egyéb juttatások), aki elkészíti, és az oldalán üzemelteti a hitelkalkulátort.
     
  • Másrészt csak néhány főbb paramétert lehet beállítani a hitelkalkulációhoz, amire a legkedvezőbbnek tűnő ajánlatokat dobja fel.
     
  • Harmadrész a szponzorált megoldások vannak elöl. Ha nem figyelsz, észre sem veszed, hogy nem a legjobbat választottad ki.

 

 

Ezért én az egyedi ajánlatok elkészítésében hiszek. Ezért vagyok sikeres a hitelezésben, ezért adnak kézről kézre az ügyfeleim. A gyakorlatban a hitelkalkulátorok eredményének a fele sem igaz, mire eljutsz az igénylésig...

 

 

Amennyiben a mi segítségünket kéred, a folyamat a következő lesz: 

 

  1. Részletesen átbeszéljük a jelenlegi helyzetedet, a lehetőségeidet, és a megoldandó problémát. Megnézzük, mit szeretnél elérni, és azt hogyan tudjuk megcsinálni.
     
  2. A kapott adatok alapján elkészítjük minden banki partnerünk saját kalkulátorával a hitelkalkulációkat egyesével.
     
  3. Az így kapott eredményeket összefoglaló táblázatba szerkesztjük, és kiválasztjuk azokat a bankokat, amelyek esélyesek lehetnek a megoldáshoz.
     
  4. Ezután egyeztetünk a banki kapcsolattartóinkkal. Én például minden banknál egyetlen emberrel dolgozom. Azzal, akitől válaszokat kapok, aki megkeresi nekem a lehetetlen ügyletekre is a megoldást. Azzal, aki a legjobb egyedi feltételeket éri el nekem. Azzal, akire ugyanúgy számíthatok, ahogy ő én rám.

    Amikor nehéz eset vagy :), akkor ezzel a lépéssel kezdünk a kalkuláció készítés helyett. Annak érdekében tesszük ezt, hogy 90%-os biztonsággal adjuk be sikeresen a hiteligénylést majd.
     
  5. A kialakult végleges megoldást (1-3 bank), és a teljes összehasonlító táblát elküldöm Neked, hogy előtted legyenek a számok, amikor átbeszéljük, és együtt kiválasztjuk a bankot.

    Segítünk eldönteni, hogy milyen futamidőt és milyen kamatperiódust célszerű választanod. Azt is kiszámoljuk Neked, hogy piaci, fogyasztóbarát vagy támogatott hitel legyen, és azok milyen kombinációban.

    Ahogy arra is figyelünk, hogy az egyéb pénzügyi céljaiddal és pénzügyi termékeiddel összhangban legyen a választott megoldás.
     
  6. A táblázatban nem csak a törlesztő részletek és kamatok szerepelnek, hanem az egyéb költségek, az egyedi feltételek, a kedvezmények, a hozzá kapcsolható előnyös bankszámlák, és az esetleges hátrányok is.
     
  7. Ezután jöhet a papírmunka, amit mi intézünk. Neked csak szerződni kell bemenned a bankba :)).

    Kivétel ez alól a személyikölcsön és a Babaváró hitel, ezeknél ugyanis egy-egy kivétellel Neked is jelen kell lenned a befogadáskor is. De ez esetben is előkészítettünk már mindent, mire bemegyünk Veled a fiókba.
     
  8. Minden fázisban jelen vagyunk és segítünk. Nem csak beküldünk a bankba, hogy írasd alá a közvetítői papírunkat, hanem végig fogjuk a kezed, ha igényled.

 

Azért vagyok annyira sikeres a hitelezésben, mert minden apró momentumra igyekszem figyelni. Minden számít, mindenre felkészülünk annak érdekében, hogy mire befogadásra kerül a sor, addigra tuti rendben legyenek a dolgok.

 

Mert így jó eséllyel meg is kapod a hitelt, és nem kell újra kezdened vagy elbuknod milliókat...

 

Budapesten és környékén hívj engem, Dunakeszi vonzáskörzetében Krisztát, Szegeden és környékén pedig Mariannt:

 

Tanácsadót választok

 

Aktuális napi információkkal rendelkezünk, így azt is figyelembe tudjuk venni, hogy melyik bank csökkent, vagy éppen emel a kamatain. Most (2020.03.02.) például az ERSTE, az MKB, az Unicredit, és a Budapest Bank csökkentett. A Raiffeisen viszont emelt az eddigi igen kedvező jelzáloghitel kamatain, de még így sem rossz.

 

 

11 tipp a sikeres hiteligényléshez vagy hitelkiváltáshoz

A hitelek kamatát több tényező határozza meg. Ezekből csak az egyik a BUBOR...

 

 

Jelenleg a fix 10 kamatperiódusú hiteleket már 3-4% közötti kamattal elérheted. Ezért írtam az elején, hogy itt az ideje kiváltanod a változó kamatozású jelzáloghiteledet, például a forintosított devizahiteleket is, fix kamatozásúra.

 

Sőt, akár a 2-3 éve felvett hiteledet is érdemes lehet most kedvezőbbre cserélni. Még a pár százezer forintos kezdeti költségek visszafizetésével együtt is megérheti, mert alacsonyabb lesz a havi törlesztőd, kevesebb a teljes visszafizetendő összeg, vagy akár futamidőt tudsz rövidíteni.

 

Ha sikertelenül igényelsz valahol hitelt, az nemcsak plusz költségeket generál Neked (például adásvételi szerződés módosítása, értékbecslés, kötbér), melyben az időhúzás miatt akár a több milliós foglalót is elveszítheted, hanem lecsúszhatsz egy akkor tök jó banki ajánlatról is, ami közben már nem érvényes...

 

 

Hogyan válaszd ki a megfelelő bankot és a legjobb hitelt? Hogyan igényelj hitelt sikerrel?


 

Tudom hosszú lett, de ne add fel, most jön a legjobb rész a gyakorlati tippekkel a következő oldalon.Nézzük meg, hogy mik ezek a szempontok a hitelfelvételnél, és hogyan tudod megtalálni a Számodra legkedvezőbb hitelt, illetve hol vannak a hitelfelvétel buktatói, ha mégis egyedül vágsz neki.

2 >

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2020.03.02.))

 

Vissza

Címkék : lakáshitel, jelzáloghitel, hitelkiváltás, hitelkalkulátor, pénzügyi tervezés, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyi döntés, változó kamatozású hitel, fix kamatozású hitel, devizahitel, hiteltanácsadó, hitelfelvétel szempontjai, hitelfelvétel buktatói, hitelfelvétel, kamatkedvezmények

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek