...

Befektetés vagy szerencsejáték, avagy mit kell tudnod a kriptovalutákról? - Blockstock, Blocknote, Bitcoin, Ethereum és társai 1.rész

Kategória: Befektetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Lehet egy kriptovaluta szabályozott, átlátható, viszonylag értéktartó és biztonságos? - 1.rész

 

 

Kockázatos ügyletek, ezért mostanáig nem beszéltünk a kriptopénzekről, mert az volt a véleményem, hogy csak azt a pénzt tedd ilyesmibe, amit simán feltennél a rulettre is.

 

Azonban a pénzügyi intelligencia és a pénzügyi tudatosság fontos része ezek ismerete is.

 

Hiszen, amennyiben átgondoltan teszed, és nem a majdani nyugdíjadat alapozod csak erre, akkor részét képezhetik a pénzügyi portfóliódnak. A hangsúly a tudatos pénzügyi tervezésen van és azon, hogy legyél tisztában a lehetséges veszteségekkel is.

 

Mivel felkeltette az érdeklődésem egy új, magyar üzleti modell, a BlockBen, ami innovációs díjat kapott Szingapúrban, úgy gondoltam, hogy megtakarításokról és azok biztonságának fontosságáról már többször beszéltünk, legyen most új a téma. 

 

Nézzük meg a kockázatos hozamtermelő lehetőségeket is, mint amilyenek a kriptopénzek. De én a tiszta ügyleteket szeretem, ezért megkerestem a BlockBen alapítói közül kettőt, és interjúra hívtam Nagy Istvánt (N.I.) és Krocsek Attilát (K.A.).

 

Segítségüket kértem abban, hogy érthetővé tudjam tenni Számodra, mit jelent az, hogy blockchain rendszer, mit kell tudnod a kriptovalutákról, milyen előnyökkel és milyen veszélyekkel találkozhatsz, mennyire jó üzlet ez vagy épp nem az. Ez az 1. rész témája.

 

Arról is beszélgettem velük, hogy miben különbözik az általuk létrehozott platform az eddigiektől, miért biztonságos a BlockStock (BSO) és a BlockNote (BNO). Tisztáztuk, mit jelent a transzparencia (átláthatóság), a szabályozottság, az aranyletét a BlockBennél, és hogyan működik a BlockStock. Erről írok a 2. részben.

 

Frissítés 2021.06.18.: Az elsődleges BlockStock (BSO) értékesítése 2021.06.18-án lezárult. Érkezik 2021.09.18-tól az eBSO a kriptotőzsdékre. Új termék indul 2021.07.27-én, a BIT20+

 

Biztos vagyok abban, hogy ha otthonosan mozogsz már ebben a témában, akkor is találsz írásomban hasznos információt.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Valószínűleg érnek majd olyan vádak, hogy promo cikket írtam. Hiszem, hogy a 2.rész végére Te is egyetértesz velem abban, hogy ez egy olyan vállalkozás, amiről a pénzügyi világban írni kell. Írt már róluk az Origo, a HVG és más gazdasági portálok, készült velük interjú az MTV-ben és a Gazdaság Tv-ben. 

 

Én elsősorban arra vállalkoztam, hogy mögé nézzek a dolgoknak. Azt fogom megmutatni, milyen emberek és milyen értéket hoztak létre... 

 

 

Mi az a blockchain?

 

 

Befektetés vagy szerencsejáték, avagy mit kell tudnod a kriptovalutákról? - Blockstock, Blocknote, Bitcoin, Ethereum és társai 1.rész

Krocsek Attilával (BlockBen) beszélgettünk arról, mire jó a blokklánc technológia

 

 

(K.A.) A blockchain tulajdonképpen egy adatlánc. Úgy képzeld ezt el, hogy az adatblokkok egymásra épülnek. Mindig megvan az előtte levő adatblokknak a tartalma, és csak akkor tud a következő adatblokk felépülni, amikor teljesülnek a feltételek.

 

Ez egy nagyon komoly, kriptográfiai (titkosítási) eljárás, melynek lépésein keresztül ellenőrizve lett, hogy az előző blokkokhoz nem nyúlt hozzá senki. Ha bárki hozzányúl, akkor az ellenőrzési kód megváltozik.

 

(Cz.M.) Ha jól értem, maga a technológia biztosítja azt, hogy az adatokba utólag, visszamenőlegesen ne lehessen belenyúlni és azokat megváltoztatni?

 

(K.A.) Igen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak akkor tudnak egymásra épülni az adatblokkok, csak akkor tud kialakulni a végállapot, ha a titkosítási algoritmus ellenőrizte és rendben találta, vagyis nem változtatott senki semmit benne.

 

Ilyen titkosítási algoritmus többféle van (pl. netbanki rendszerek) és ha jól működik, akkor az algoritmus ellenőrző összege (hash) csak egyszeri és megismételhetetlen módon jöhet ki. Ez biztosítja, hogy szinte hamisíthatatlan az adatblokkok egymásra épülése. 

 

(Cz.M.) Hányféle blockchain rendszer létezik?

 

(K.A.) Ennek megválaszolásához kell egy kis kriptotörténelem ismeret is :), mert 3 típusú blockchain alakult ki. 

 

A Bitcoinnal kezdődött. Azért volt forradalmi újítás, mert új technológiát vezetett be, ahol nem a pénzintézetbe vetett bizalom volt a döntő, hanem maga a technológia adta a garanciát. Létrejött egy újszerű gazdasági modell, ami országhatárok nélkül tette lehetővé egy fizetőeszköz működéséhez szükséges közbizalom kialakulását.

 

A Bitcoin (BTC) alapja egy publikus (nyilvános) decentralizált rendszer. Ez azt jelenti, hogy le tudunk tölteni egy alkalmazást, ezáltal részesei lehetünk a blockchainnek. Itt bárki résztvehet a blockchain hálózatban, bárki indíthat tranzakciót és bárki felülvizsgálhatja a blockchaint.

 

Alapjában véve biztonságos (de...), hiszen az egész rendszer résztvesz a validálásban (érvényesítés). Részben transzparens is, mivel a tranzakciók nyilvánosak. Viszont az egyén anonimitása megmarad. Emellett hátránya, hogy nincs felügyelet, és lassabb, mert minden node-nak jóvá kell hagynia a tranzakciót.

 

A node-ot, ami egy angol kifejezést - mely a latin „nodus” szóból ered és jelentése: pont – számítógépes hálózatoknál a hálózat egyes elemeire szokták használni. Egy ilyen hálózati pont lehet szinte bármi ami számítógép hálózatra csatlakozik. A blockchainben az ahova az elindított tranzakció továbbításra kerül. - a szerző

 

Vannak a rendszernek támadható pontjai. Ilyen blokkláncon fut például az Ethereum is. A közelmúltban volt is egy olyan esemény, hogy amikor elég jelentős mennyiséget sikerült valakiknek ellopni egy átlépéses technikával, ami lehetőséget ad a tranzakciók eltérítésére egy ideig. A BitCoin történetének legnagyobb lopási botránya pedig az egyik legnagyobb kriptotőzsde összeomlását okozta 2014-ben.

 

Ha van publikus, akkor vannak privát, centralizált rendszerek is. Ezeknél nem vehet részt bárki a hálózatban, nem indíthat bárki tranzakciót és felül sem vizsgálhatja bárki a blockchaint. Van egy felügyelő szervezet, ami egyértelműen nyomon követi a blokklánc működését magát. Többnyire cégek belső nyilvántartásaihoz használják.

 

Ilyenek például a banki rendszerek is, melyek legfőbb előnye, hogy hatékonyabbak, gyorsabbak és privátak. Kihívást jelent viszont az alkalmazásuknál, hogy a központi kontroll egy kézben összpontosul és nehéz összehangolni a különböző szervezetek használatában.

 

konzorciumi (enterprise) rendszer, ami egy decentralizált-hibrid a publikus és a privát között, ötvözi a kettő előnyeit. Ebben gyakorlatilag van ugyan egy központi szervezet, de ez a jogokat ki tudja adni több szervezetnek is. Ha ezeket a jogokat kiadta, akkor már decentralizált módon működik.

 

Itt csak kiválasztott tagok vehetnek részt a hálózatban, csak a konzorcium válogatott tagjai indíthatnak tranzakciót, és bírálhatják felül a blockchaint. A tagok (trusted partnerek) a saját nodejukon futtatják a blockchaint, és hajtják végre a tranzakciók validációit

 

Ettől a rendszer hatékony és gyors, mivel nem szükséges az adattovábbításhoz központi megerősítés, mégis privát. Ennek a rendszernek a lényege, hogy be vannak vonva stratégiai szereplők, akiknek rálátása van a rendszer működésére, és részt is vesznek benne, de bekerülni kiválasztott módon lehet.

 

 

Befektetés vagy szerencsejáték, avagy mit kell tudnod a kriptovalutákról? - Blockstock, Blocknote, Bitcoin, Ethereum és társai 1.rész

 

 

(Cz.M.) A Ti rendszeretek, a BlockBen, ezek közül melyik?

 

Azon típusú rendszereknek, amin a Bitcoin is fut, az az egyik árny oldala, hogy hiányzik a szabályozási környezet, nincs ügyfélazonosítás (KYC), nincs pénzmosás megelőzés (AML), nincs ügyféltájékoztatás.

 

Tehát hiányzik a megfelelő keretrendszer ahhoz, hogy valóban biztonságban lehessen tudni azokat az eszközöket, amiket megszerzünk, mert hiányzik a belső szabályozás, hogy fel lehessen lépni a rosszhiszemű résztvevőkkel szemben.

 

Ugyanis fizikailag ott van a pendrive-odon, mobilodon a zsebedben, vagy otthon a számítógépeden. Ha ellopják, feltörik, akkor hozzáférnek és tranzakciót tudnak indítani. Jogorvoslat pedig nincs rá.

 

Ha meg csak szimplán elfelejted a pénztárcád (Wallet) jelszavát, akkor is nagy bajban vagy. Hacsak fel nem töröd a saját tárcádat, többé nem férsz hozzá...

 

Mi egy saját enterprise blockchain rendszert hoztunk létre.

 

Ebben a központi felügyeleti "szerv" kiadja a jogokat több szervezőnek. Így a "meghívott tagok" felülvizsgálhatják a láncot. A smart contractokat (mini algoritmus), amik alapján engedélyezzük a tranzakciókat, szintén a blockchain-ben tároljuk, így egy nagyon fontos elemet valósítunk meg.

 

Mivel nem csak a tranzakciók és ezáltal a számlaegyenlegek története meghamisíthatatlan, de a rendszerünk működési, tranzakciós elvei is olyan módon vannak tárolva és futtatva, hogy egyértelműen visszakövethető ha abban változás áll be, tehát a rendszer keretei is „kőbe vannak vésve”.

 

Ezért a mi enterprise rendszerünk gyorsabb, hatékonyabb, és minden változtatás pontosan visszakövethető. Az pedig, hogy nemcsak a tranzakciók futnak a blokkláncon, hanem magát a szabályokat is blokkláncban tároljuk, kifejezetten biztonságossá teszi a rendszerünket, a BlockBent.

 

Ez azt jelenti, hogy bármikor gondja van bárkinek, ki lehet húzni, mint egy spagettit a dobozból, és visszavezetni, hogy mi történt, mert az egész blokklánc, a tranzakciós folyamat ott van a teljes történetével.

 

(Cz.M.) Egyáltalán miért fontos Nektek a szabályozottság és az átláthatóság?

 

(K.A.) 2016 év elején indult meg igazán a lakossági spekuláció a BitCoinnal, ami 2017-re egy dinamikus és látványos árfolyamnövekedést hozott. Az 1.000 $ körüli árfolyamról 2017. december 17-én elérte történelmi csúcsát, amikor 19.783,21 $ volt 1 BTC.

 

Egy évvel később, 2018.12.16-án 1 BTC = 3.193,22 $, ma, a cikk megírásakor 2019.02.23-án 1 BTC 3.948,34 $ - a szerző

 

Fizetőeszköznek nagyon nehezen tekinthető a BitCoin. Egyrészt 1 BTC még mindig több ezer dollár, ami azt jelentené, hogy nulla-egész-nulla-nulla-... értékekkel kellene számolnunk az árcédulákon. Másrészt a tranzakciószám alacsony, amire a rendszer egyszerre képes ahhoz, hogy világszinten használható legyen "pénzként".

 

De mint koncepció, nagyon tisztelendő köveket rakott le elénk.

 

A spekuláció és a pénzmosás lehetősége miatt egyre nagyobb az igény az eszköz-alapú kriptókra és a szabályozottságra minden oldalon. Az USA, Svájc és Japán már megvalósította a kriptovaluták szabályozását, Hong Kongban és Szingapúrban is tettek már lépéseket. A EU-n belül Észtországban és Máltán létezik már ugyanez, de egységes direktíva még nincsen.

 

2018. októberében az EU is lépett előre ez ügyben, határozatot fogadott el az Európai Parlament a blockchain technológiával kapcsolatban - a szerző

 

Mi azért választottuk Észtországot, mert EU tagállam, létezik ez a szabályozás, engedéllyel működhetünk, és ideális gazdasági környezetet teremtenek a Fintech fejlesztésekhez. 

 

Olyan rendszert akartunk létrehozni, ami megfelel a jövő elvárásainak is azzal, hogy beazonosított ügyfelekkel, szabályozott keretek között, átláthatóan működik egy olyan eszköz fedezete mellett, ami likvid és értéktartó.

 

Ha megnézed, hogy kik a cég alapító tagjai és vezetői, jó nevű, hatalmas tudással rendelkező szakembereket találsz. Olyat akartunk létrehozni, amihez bátran adjuk a nevünket hosszútávon is. Ezért a rendszerünk szinte úgy működik, mint egy banki rendszer.

 

 

Mi az a Wallet, vagyis a virtuális pénztárca?

 

 

A klasszikus pénzeszközeidet is tartod valahol: bankszámlán, befektetési számlán, széfben, pénztárcában, konzerves dobozban :). A Wallet egy virtuális tároló, amiben a kriptovalutádat tarthatod. Tulajdonképpen egy szoftver.

 

Technológiailag többféle pénztárca létezik.

 

  • "desktop" - ez lehet asztali gépre vagy mobil telefonra letöltve. Részben vagy teljesen letölti a blokkláncot, nagy a helyigénye. Annyira biztonságos, mint az asztali gépünk vagy a mobilunk.
     
  • "hideg" - ezek hardveres pénztárcák, amik nincsenek közvetlenül a netre kapcsolva. A privát kulcsot a hardverbe épített elektronika tárolja. Ez a memória nem írható, így nem is támadható.
     
  • "hot" - webes megoldás. Nem kell letöltenünk a láncot, az adatok a szerveren tárolódnak. Azonban, ha nem biztonságos a program, ennél az online pénztárcánál a szerver üzemeltetője hozzáférhet a privát kulcsunkhoz.

 

A pénztárca a valóságban nem magát a kriptót tárolja, hanem a hozzátartozó címet és kulcsokat védi.

 

(K.A.) Nálunk a wallet egy netbanki felület, innen menedzselheted a számládat. Nem itt tartod a kriptovalutádat fizikailag, ezért is biztonságosabb mint a klasszikus kriptopénztárcák.

 

 

Mit nevezünk kriptovalutának? Mik az előnyei és a hátrányai, mire jók?

 

 

Befektetés vagy szerencsejáték, avagy mit kell tudnod a kriptovalutákról? - Blockstock, Blocknote, Bitcoin, Ethereum és társai 1.rész

Kriptopénzek kockázata és haszna

 

 

A kriptovaluta tulajdonképpen egy digitális eszköz, ami csereeszközként, vagy akár fizetőeszközként funkcionál (digitális valuták). A BitCoin, az Etherium és társai adatként, virtuálisan léteznek, nincs fizikai megjelenési formájuk.

 

Valamilyen közösségi vagy osztott tranzakcióvalidációs és esetleg létrehozási/kibocsátási modellben működnek. Nincs központi bank, nincsenek közvetítők, hanem a résztvevők közvetlenül egymással végezhetnek tranzakciókat peer-to-peer rendszerben. 

 

A BitCoin (2009) után sok száz kriptovaluta jelent meg, amelyek igen hasonlóak a BitCoinhoz. Jelenleg majd kétezerféle kriptopénz van már. Néhány esetében, tanulva a BitCoin hibáiból, tovább fejlesztették azt. Erre jó példa az Ethereum, ahol már megjelentek az okos szerződések (smart contract). Erről és a két rendszer különbségéről itt olvashatsz jó összefoglalót.

 

De vannak idióta vagy épp veszélyes, mégis létező kriptók is. Például a PotCoin azért jött létre, hogy ellássa a legalizálódó fűpiacot. A TitCoint a digitális pornóipar szolgálatára alapították meg. A DogeCoint kifejezetten viccből hozták létre. Az itthon is hálózatépítők által terjesztett OneCoin pedig erősen pilótajáték szagú...

 

Amikor egy új kripto bevezetésre kerül, meghirdetik, hány darab digitális érmét lehet majd kibányászni. A bányászat a tranzakciók ellenőrzése közben "gyártja" az újabb egységeket, ami csak bizonyos mennyiségű elektromos energia felhasználásával lehetséges. Ez meglehetősen technika- és áram-igényes tevékenység, ami drága. Így, ha túl alacsony az árfolyam, nem éri meg.

 

A kriptopénzek mögött tulajdonképpen nincs valóságos gazdasági teljesítmény sem. A korlátozott mennyiség pedig növeli az árfolyamukat, bár reális értéküket nehéz lenne meghatározni.

 

Mégis vannak olyan tényezők, amik befolyásolják azt. Ilyen, ha a spekuláción kívül más hasznuk is van. A BitCoint például már több helyen elfogadják fizetőeszközként. A céges virtuális pénzek alternatív tőkebevonásra (ICO) adnak lehetőséget, ami a startup-ok körében igen népszerű.

 

A pénznek 3 alapvető funkciója van: értékmérő-, fizető-, és elszámolási eszköz. Jelenlegi formájukban a kriptovaluták egyik funkció betöltésére sem alkalmasak, ezért még egy ideig biztosan nem váltják fel a "klasszikus" pénzeket. Árfolyamuk ugrál, és nincs, ami helyrebillentse azt, mint a pénz esetében a közpoti jegybankok teszik.

 

Ahogy léteznek bóvli kötvények, úgy vannak bóvli kriptovaaluták is. Ezek árfolyama kezdetben szinte mozdulatlan, azután meredeken megugrik felfelé, majd rövid időn belül elértéktelenedik, a lufi kipukkad.

 

Mivel ma Magyarországon még nincsen szabályozás a kriptovalutákra, könnyen válhatsz önjelölt kriptoguruk áldozatává...

 

(Cz.M.) Hogyan látod, mi a jövő a kriptopénzekkel kapcsolatban?

 

(K.A.) Jelenleg azt látjuk, hogy a piac a normalizálás és stabilizálás irányába mozdult. Ezáltal megnőtt az igény az eszköz-alapú kriptovalutákra. Ez az eszköz lehet arany, ezüst, részvény, bármi más, amit a piac elfogad.

 

Az én értelmezésemben közeledik a "befektetési jegy 2.0" időszaka, amikor a kriptovaluta megvásárlása után azt transzferábilissá (küldhetővé) tudom tenni pénzre és/vagy a mögötte levő eszközre. Jogilag ez természetesen nem befektetési jegy, mégis hordozza azokat a tulajdonságokat, amikkel az erre költött pénzemet többféle módon tudom dolgoztatni.

 

(Cz.M.) Persze Ti nemcsak a platformot hoztátok létre, hanem a saját kriptovalutátokat is, méghozzá kettőt, a BlockStockot és a BlockNote-ot. Miért kettőt, és mi a különbség közöttük?

 

(K.A.) Az egyik tulajdonképpen egy részesedést fejez ki, ami a rendszerünk motorja, és amellyel hosszú távon lehet részt venni a platformunk sikerében. A másik pedig egy eszköz-alapú kriptovaluta. Bányászni egyiket sem kell, azt mi már megtettük. Kezdjük a BlockStock-kal, ami olyan, mintha egy bányászati motor lenne a rendszerünkben, csak a tulajdonosoknak nem kell hozzá technikailag üzemeltetni.

 

Egyébként a bizonyos szempontból előnyösebb mint például a részvény, ugyanis ha törzstőkét kell emelni akkor a BSO tulajokat ez nem érinti, ők folyamatosan a tranzakciókból részesednek…

 

A BlockNote-tal az a célunk, hogy fizetőeszközzé váljon, de erről majd később...

 

Frissítés 2021.02.20.: A BlockNote (BNO) elérhető a Walletben, és már elkészült a QR kódos fizetési rendszer, amellyel majd használható lesz. Emellett már kereskedhető a kripto tőzsdéken (például WhiteBIT) a BlockNoteX (BNOX), amelyre most ha lekötöd, 180 nap után 30%-os kamatot kapsz BlockStockban a Walletedbe.

 

 

Mi az a BlockStock?

 

 

Innen folytatjuk holnap. A 2. részből megtudod, mi a Blockstock (BSO), mi a BlockNote (BNO). Megnézzük azt is, hogy lehet-e valóban biztonságos, átlátható és szabályozott egy kriptovaluta.

 

Körüljárjuk, mi kell ahhoz, hogy ne tudjon olyan volatilitást produkálni egy kripto, mint például a BitCoin. Azt is elárulom, bár a kockázata magas, Neked milyen lehetőségeid vannak ebben a rendszerben...

 

Visszavárlak :). Addig is nézd meg a BlockBent ismertető videókat. Ha ennél még bővebb információt szeretnél, jelezd és visszahívlak.

 

Frissítés 2021.02.20.: A BlockStock első körös értékesítése még 2021.június 18-ig tart. Ha szeretnél a részesévé válni, ne habozz tovább. Mivel aranyfedezettel rendelkezik a BlockStock (BSO), a BlockNote (BNO és BNOX) is, biztonságosabb, mint a fedezet nélküli kriptpénzek...

 

Regisztrálni pedig itt tudsz a BlockBenhez rajtam keresztül. Ajánlón keresztül 30%-kal olcsóbban vásárolhatsz BlockStockot, ezért ha nincs, érdemes kattintanod az ajánlói linkre.

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző, képek és infografika: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.02.26. - utolsó frissítés 2021.06.20.))

 

Érdekel a BlockBen

 

 

A kriptopénzekkel kapcsolatos felügyeleti figyelmeztetés az MNB oldaláról:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy egyes fizetésre használható virtuális eszközök – így a legszélesebb körben használt Bitcoin – sokkal kockázatosabbak a fogyasztók számára a már ismert elektronikus fizetési megoldásokhoz – például a bankkártyához, elektronikus pénzhez – képest.

A Bitcoin-nak és a hozzá hasonló fizetésre használható virtuális eszközöknek nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem. Ezen eszközök esetében hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok is, amelyek például visszaélés, ellopás esetén védenék a fogyasztók érdekeit. Tovább növeli a kockázatokat, hogy a Bitcoin és a hasonló, fizetésre használható virtuális eszközök ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat.

Mindezek miatt az MNB változatlanul indokoltnak tartja, hogy a fogyasztók rendkívüli körültekintéssel, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például Bitcoint használnának.

Vissza

Címkék : kriptopénz, kriptovaluta, bitcoin, blockben, blockstock, BSO, BNO, blocknote, blockchain, adatlánc, kockázat, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyi intelligencia, pénzügyek okosan, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi törvények, BTC, pénzügyi portfólió, befektetési portfólió, befektetési tanácsadó, aranyfedezet, eszközalapú kriptopénzek, blockben regisztráció, blockstock vásárlás, blocknote vásárlás, befektetés, aranybefektetés, BlockNoteX, BNOX, stablecoin, blokklánc, befektetési lehetőség, apró betűk nélkül

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek