...

CSOK és Babaváró hitel nyomja a vállad? Ha nem született meg a vállalt gyermek, fellélegezhetsz

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

CSOK és babaváró könnyítés 2024

 

 

Ismét megmentik a hiteleseket - pontosabban a CSOK és a Babaváró kölcsön lemaradásban levő vállalóit. Mégis valahogy azt érzem, hogy a „pénzügyi tudatosság” nevében felelőtlenségre nevelik népünket önös államérdekből, melyhez kiváló apropót szolgáltatott a COVID és a háború.

 

Anélkül, hogy politizálni kezdenék, valóban azt látom, hogy felelős döntések helyett az elmúlt néhány évben a többség azt tanulta meg, hogy nyugodtan lehetnek felelőtlenek hitelfelvételkor, hiszen mindenki az, így majd megmentik őket…

 

Sőt, aki felelős döntéseket hozott, kifejezetten rosszul érzi magát azáltal, hogy vagy rosszabbul járt, vagy azt látja, hülyének nézik, és ez arcpiritó, dühítő.

 

 

CSOK és Babaváró hitel nyomja a vállad? Ha nem született meg a vállalt gyermek, fellélegezhetsz

 

 

Mire alapozom ezt a kijelentésem?

 

  1. Mi szakemberek azt tanácsoltuk anno, cseréld le a változó kamatozású hiteledet fix, min. 10 éves kamatperiódusú hitelekre. Aki nem tette, csak nevetett, amikor jött a kamatstop és a Hitelmoratórium

 

  1. Mi szakemberek azt tanácsoltuk, fizesd tovább a magas kamatú, ha egyébként nem gond, mert túl sok lesz a felhalmozódó kamat a Hitelmoratórium alatt. Aki nem tette, csak nevetett, amikor jött a kamatstop és a moratórium hosszabbítása…

 

  1. Mi szakemberek azt tanácsoltuk, ne ugorj fejest a 3 gyermekes CSOK-ba ész nélkül, mert nagyon drága lesz, ha mégsem születik meg mind. Aki mégis ezt tette, csak nevetett, amikor maximálták a büntető kamatot…

 

  1. Mi szakemberek azt tanácsoltuk, ne vedd fel a Babavárót, ha nem akarsz gyermeket, mert ez NEM ingyenpénz. Aki mégis felvette és befektette, most csak nevet, hisz még tovább kamatozik a pénze…

 

  1. Mi szakemberek azt tanácsoltuk, óvatosan a gyermekvállalással a támogatásokhoz, mert nagyon drága (többszöröse) lehet a vége. Azt tanácsoljuk, ha tudod, hogy nem akartok több gyermeket, ne igényelj CSOK Pluszt.  Aki mégis megtette / megteszi, lehet, hogy csak nevetni fog, mikor ki tudja milyen könnyítés jön még, hisz beígérték…

 

Tudod, mi a meglátásom? Néhány fiatal párnak ez valóban segítség lehet, de a többség csak időt nyer meg pénzt. Ahogy az állam is. Sok ezer milliárd vándorolt Magyar Állampapír Pluszba (és azóta tovább) akkor, amikor elindult a Babaváró (és azzal majdnem egyszerre kijött a „szuperállampapír”).

 

Sokan bedőltek annak az ötletnek, hogy akkor is vedd fel a babaváró kölcsönt, ha nem is akarsz gyereket, mert ha állampapírba teszed és abból az 5. évben visszafizeted, még akkor is nyertél rajta. Gondolj bele, hogyan érintené a költségvetést, ha ezek a pénzek hirtelen kikerülnek az államkötvényekből, mert visszafizetik a babaváró hitelt?

 

A népszerűségi indok az, ami elhangzott, hogy az előre nem látható vészhelyzetek megnehezítették a gyermekvállalást (sok párnál ez valóban lehet igaz is). De szerintem a nyomósabb indok az állampapírban lévő pénzek ott tartása.

 

 

Babaváró hitel gyermekvállalási határidő 2024

 

 

CSOK és Babaváró hitel nyomja a vállad? Ha nem született meg a vállalt gyermek, fellélegezhetsz

 

Hogyan is szól a módosítás?

 

Június közepén egy saláta-törvénnyel módosították, enyhítették a CSOK és Babaváró kölcsön következményeit, ha nem születik meg a vállalt gyermek.

 

 

„a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, az otthonteremtési kamattámogatás, a CSOK és a Babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak”

 

 

Eddig is volt lehetőség méltányosságra, de ez most egyértelművé teszi, hogy lesz is, csak kellenek hozzá a megfelelő rendeletek.

 

Nos, az első ilyen kormányrendelet (190/2024. (VII.8.) tegnap meg is jelent a Magyar Közlönyben. Azok, akik 2019-2021 között vették fel a babaváró kölcsönt, az 5 éves kamatmentes határidőt a gyermek megszületésére, meghosszabbították 2026. július 1-ig.

 

Ez azoknak, akik már 2019-ben elsők közt igényelték meg a babaváró hitelt, +2 éves haladékot ad, a mostanság lejáró türelmi idő kitolásával. Az élelmeseknek is, akik csak a befektetés miatt csinálták.

 

Ezzel igazából nekem két gondom van. Az egyik, hogy a felelőtlen hitelfelvevőket igazolja. A másik, hogy akiknek tényleg segítség, de a következő két évben sem lesz gyermekük, még nagyobb terhet kapnak majd a nyakukba, hiszen ezalatt az időszak alatt még több kamattámogatás halmozódik fel, amit majd egyösszegben vissza kell fizetniük.

 

Persze javasolhatnám, hogy akik valószínűleg mégsem vállalják a betervezett gyermeket, fizessék vissza önerőből most a babavárókölcsönt, ne dobjanak rá még 1-2 évet. De miért is hagynának veszni 20% körüli PMÁP kamatot? Végül is vajon mi garantálja, hogy nem jönnek újra a megmentők és rajtunk röhögnek majd azok, akik kivártak…

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2024.07.09.))

Vissza

Címkék : babaváró kölcsön, babaváró hitel, babaváró 2024, babaváró hitel befektetése, PMÁP, CSOK változások, pénzügyi tudatosság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek