...

Mit tehetsz Te, hogy aktív munkás éveid végeztével ne legyenek anyagi gondjaid?

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Miből élsz majd, ha "leteszed a lantot"? - 1.rész, avagy hogyan gondolkodnak mások...

 

 

Az etikus életbiztosítás kapcsán rögtön felmerült egy újabb témakör bennem, mégpedig a nyugdíjbiztosítás, és általában a nyugdíj kiegészítés, vagyis az a kérdés, hogy miből élsz majd meg és hogyan a munkás évek végeztével. Erről szól újabb cikksorozatom.

 

Ne hagyd abba az olvasást! Tudom, már a csapból is ez folyik...

 

Ígérem, sablonoktól mentesen fogom körbejárni a témát. Elmondom, miért is annyira fontos, milyen megoldásokat találhatsz rá, és milyen szempontok alapján dönts. Amennyiben nem szeretnél lemaradni a cikksorozat egyetlen részéről sem, kérd a folytatást itt vagy a cikk végén levő gombra kattintva!

 

 

Mit tehetsz Te, hogy aktív munkás éveid végeztével ne legyenek anyagi gondjaid?

Miből élsz majd nyugdíjasként és hogyan?
 
 

 

Két okból tartom nagyon fontos témának:

 

 

Az egyik okot az elmúlt 6 év tapasztalatai adják. A másik ok pedig a tudatos pénzügyi döntések meghozatalában rejlik, aminek alap feltétele a magas szintű pénzügyi intelligencia.

 

Nos, kezdjük a tapasztalataimmal!

 

Nagyon sok emberrel ültem már le beszélgetni a munkám során és még mindig megdöbbent, milyen válaszokat kapok, amikor a fentihez hasonló kérdést felteszem nekik a pénzügyi tanácsadás alkalmával. Igen, a "csapból is ez folyik", mégsem érzik még a súlyát a kialakuló nyugdíjhelyzet miatti problémának!

 

Nem azt mondom ezzel, hogy Te is így gondolkodsz. Nyilván nem, ezért olvasod most a cikkemet. Azonban még mindig túl sokan állnak így hozzá!

 

 

Nézzünk néhány gyakori választ arra a kérdésre, hogy "miből és hogyan élsz majd nyugdíjasként?":

 

 

  • Majd lesz valahogy!
  • Nem leszek nyugdíjas...
  • Meg sem érem én azt!
  • Messze van az még, ráérek ezen gondolkodni...
  • Fizetem a járulékot, oldja meg az állam!
  • Nem tudok megtakarítani, nincs pénzem erre...
  • Majd a gyerekeim eltartanak!

 

Lesújtó válaszok, nem? Te Mit gondolsz?

 

Ha Te is úgy érzed, tennél valamit, de nem fér bele anyagilag, akkor először azt kell tisztán látnod, hogy mire és mennyit költesz. Vagyis, hogyan tudod úgy megtervezni a költéseidet, hogy ez is beleférjen. Ehhez segítségként, ha nem szereted az appokat, készítettem Neked egy táblázatot:

 

   Letöltöm a költségvetésemhez a kalkulátort   

 

 

Derítsük ki együtt, hogy miért is olyan égető probléma a nyugdíj megtakarítás, vagyis miért KELL foglalkoznod vele!

 

 

Először néhány adat. Hallom válaszként, hogy persze, mert a kormány... Nem politizálunk itt az oldalon, ráadásul már múlt idő minden, amit ezzel kapcsolatban bárki is mondhatna. A szomorú valóság, hogy mindenféle jó intézkedés eredményének érzékeléséhez is fel kell nőnie egy újabb korosztálynak.

 

Ez azt jelenti, hogy mindazok, akik 25-30 éven belül mennek nyugdíjba, nagy bajban lesznek!

 

Biztosan Te is láttál már korfát, ami a népességszám alakulását mutatja. Készítettem egy kis videót a KSH oldalán található interaktív korfa alapján, melyben megmutatom, hogyan változott ez eddig Magyarországon és mi az, ami várható.

 

Kattints és nézd meg, érdemes! Többet mond, mint a szürke képek és számok az olvasható statisztikai adatokban...

 

 

 

Tehát ahhoz, hogy ne legyen problémád majd, amikor úgy érzed, már megdolgoztál a pihenő éveidért, akkor bizony tenned kell valamit! - nyugdíj előtakarékosság

 

 

Ugyanis, még ha hirtelen megindulna is a népesség-növekedés, az Rajtad már nem segít! Jelenleg Magyarországon (szintén KSH adatok alapján) 1 nyugdíjasra 4 keresőképes korú lakos jut, azonban csak 2,5 ténylegesen aktív kereső. Mit gondolsz, hogyan alakul ez a szám egy öregedő társadalomban 25 év múlva?

 

Mit jelent az öregedő társadalom? Azt, hogy jóval magasabb az időskorúak aránya a gyermekkorúaknál. Ezt jól szemlélteti a Népességtudományi Kutatóintézet grafikonja:

 

 

Mit tehetsz Te, hogy aktív munkás éveid végeztével ne legyenek anyagi gondjaid?
Gyermek és időskorúak aránya megfordult 145 év alatt...
 
 

 

Ezenkívül 2015-ben (KSH népmozgalom adatok) például az ezer lakosra jutó élveszületések arányszáma 9,3 volt, míg az ugyanerre vetített halálozások arányszáma 13,4. Vagyis másfélszeresére kellene emelni a születésszámot!

 

Gondolj csak bele! Mennyi nyugdíj járulékot is fizetsz? A bruttó jövedelmed 10%-át, emellett a munkáltatók befizetnek 2017-ben még 22% szociális hozzájárulási adót, aminek egy része nyugdíjra megy, de ez egy nagy bili, nem tudni mennyi.

 

Ebből finanszírozzák a nyugdíjak kifizetését. Ha 2,5 ténylegesen aktív kereső jut majd 1 nyugdíjasra, akkor a nyugdíjának hány %-át termelik ki?

 

Mennyi lesz ez egy fogyó társadalomban? Az időskori eltartottsági ráta 2001-2016 között, vagyis 15 év alatt 22,2%-ról 27,2%-ra emelkedett, az öregedési index pedig ugyanebben az időszakban 91,3%-ról 126,1%-ra nőtt...

 

Ezek a tények. Lehet szidni a kormányt, lehet várni arra, hogy majd csak lesz valahogy, de ez nem old meg semmit! Az egyetlen, ami segít, az a pénzügyi tudatosság az öngondoskodásod terén.

 

A felelőtlen családi kiadások, a pénzügyi intelligencia, a pénzügyi tudatosság, és az öngondoskodás hiánya rajtad múlik, nem a kormányon...

 

Vannak intézkedések, amik emelhetik a születésszámot. Ilyenek például a videómban említett abortusz tilalmak és a GYES bevezetése, vagy a lakástámogatások, a családi adókedvezmények. De ilyen hatása volt a Bokros-csomag megszüntetésének is 1998-ban.

 

Tehát, ha most hoznának segítő intézkedéseket, az is csak 20-25 év múlva javít majd a helyzeten, amikor a most születő gyermekek keresőképesek lesznek. Kérdés azonban, hogy ezek tudják-e ellensúlyozni azt, hogy egyre magasabb életkort élünk meg. Vagyis nem csak kevesebb gyermek születik, hanem egyre tovább élünk.

 

Szintén KSH adatok, valamint a Népességtudományi Intézet adatai szerint 1990-ben a férfiak születéskori várható életkora 65 év volt, a nőké nem egészen 74 év. Ezek a számok 2013-ra már 71,45 ill.  78,38 évre emelkedtek (2017-ben 72,4 év a férfiaknál és 79 év a nőknél).

 

Egy 2011-ben készített brit tanulmány (hvg.hu) előrejelzése szerint a ma megszülető gyermekek  30%-a éri majd el a 100 éves kort.

 

Az Eurostat adatok szerint a  65 éves korban várható átlagos élettartam 2016-ban Magyarországon 17 év volt, kettébontva: a mostani aktív korú férfiak átlagosan 14,6 évet, míg a nők 18,7 évet töltenek majd nyugdíjban.

 

Ebből az egészségesen várható élettartam alig több, mint 6 év...

 

Még a nyugdíj korhatár megemelésével kalkulálva is hány évet fogunk nyugdíjban tölteni? Honnan lesz erre fedezet?

 

Az öregedő társadalom nem csak hazai probléma, hanem egész Európára jellemző. Az Eurostat adatok  szerint Európa minden 5. lakója (19%) már 65 év feletti. Előrejelzésükben azt írják, hogy 80 évesnél idősebbek száma 2080-ra megkétszereződik, és eléri a népesség 13 %-át.

 

Ezért olyan fontos beszélni erről és ezért kell tenned valamit!

 

 

De rugaszkodjunk el egy kicsit a statisztikától! Csukd be a szemed és képzeld el milyen lesz az életed 65 év felett!

 

 

Ugorjunk az időben egy nagyot, és találkozz nyugdíjas Önmagaddal!

 

Elégedett vagy azzal, amit látsz? Milyenek a pénzügyeid?

 

Amennyiben úgy él jövőbeli éned, ahogy szeretnéd, jó úton jársz, de ha nem, akkor itt az ideje, hogy tegyél végre valamit...

 

 

Mit tehetsz Te, hogy aktív munkás éveid végeztével ne legyenek anyagi gondjaid?

Neked melyik jövőbeli állapot a szimpatikusabb? Rajtad múlik, hogy megvalósuljon!
 

 

Te hogyan képzeled el magad a pihenő éveidben?

 

  1. Azon küzdesz nap, mint nap, hogy miből fizeted ki a rezsit vagy inkább utazgatsz, mert megteheted (tengerpart és napsütés vagy szikrázó hófedte hegycsúcsok, netán kellemes wellness)?
     
  2. Azon tanakodsz majd, hogy párizsit vegyél vagy a villanyszámlát fizesd ki, mert mindkettőre nem futja vagy inkább minden őrült vágyadat és álmodat teljesíted (nekiindulsz a világnak gyalog vagy motorral, netán ejtőernyőzni mész?
     
  3. Nem jössz ki a pénzedből és kéregetsz a gyerekeidtől vagy amikor épp nem utazol, akkor elhalmozod az unokáidat minden jóval?
     
  4. Fogalmad sincs, mert még sosem gondolkodtál ezen vagy már elterveztél mindent részletesen?

 

 

Sokféle megoldás létezik arra, hogy majd kiegészítsd a nyugdíjadat, Te döntesz...

 

 

Van aki ingatlant vesz, hogy majd kiadja és abból egészíti ki a nyugdíját. Van aki passzív jövedelmet épít fel magának, ami akkor is működik majd. Vannak különböző SZJA visszatérítéssel járó nyugdíj megtakarítások: önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, nyugdíjbiztosítás. Mindegyik másképp, de jó megoldás lehet nyugdíj előtakarékosságként.

 

Azt kell megnéznünk, hogy a Te számodra, a Te lehetőségeiden belül melyik a legjobb nyugdíjmegtakarítás!

 

Itt folytatjuk a következő részben ezt a gondolatmenetet és kifejtem a másik okot is, majd a 3. részben pedig megnézzük, hogy amikor választasz a különböző megoldások közül, milyen szempontokat vegyél figyelembe.

 

Amennyiben tele vagy kérdésekkel és segítségre van szükséged a pénzügyi tervezéshez, profi pénzügyi tanácsadó csapatunk készen áll:

 

Tanácsadót választok

 

Várlak vissza!

 

Előre is köszönöm, hogy követed a Facebook oldalam is! Érdekel a folytatás?

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Amennyiben gondolataid támadtak és ezeket szívesen megosztanád velem és másokkal, a cikk alatt a "Hozzászólásoknál" írd meg mindenképp!

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika (2017.01.17))

 



Értesítés új hírekről

 

 

Vissza

Címkék : nyugdíj, öngondoskodás, öregedő társadalom, nyugdíjbiztosítás, pénzügyi tudatosság, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, pénzügyek, PQ személyi edző, nyugdijbiztositas, pénzügyi tervezés, költségvetéshez kalkulátor, családi kiadások, tudatos pénzügyek, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi tanácsadás, magyar korfa, legjobb nyugdíjmegoldás, legjobb nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíj előtakarékosság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek