...

Építs vagyont diákmunkából vagy a kezdő fizetésedből

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Jön a nyári diákmunkák és az első munkahelyek keresésének időszaka - átgondoltad és felkészültél?

 

 

Emlékszel még, amikor arról írtam, hogyan lesz nyári munkából 8 milliód? Arra is, amikor megmutattam, mi a halogatás ára? Kint a hőmérő már 25 fok fölé is könnyedén átcsúszik, a középiskolákban túl vannak az írásbeli érettségin, nyakunkon a nyár :)

 

A legtöbb fiatal ilyenkor nyári munkát keres. Aki pedig végzett, az még kihasználja (ha lehet) az utolsó szabad nyarát, de közben már keresi az első munkahelyét...

 

Ezért hoztam Neked egy matek példát még a záróvizsgák előtt. Miközben megbeszéljük a megoldást, elmondom, hogyan kovácsolhatsz előnyt ifjú korod szabadságából. Kezdjük!

 

Amennyiben szeretnél folyamatosan ötleteke, tippeket és szempontokat kapni a tudatos pénzügyi döntéseidhez, kattints :), azután tarts velem tovább

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Egyáltalán mit jelent az, hogy vagyonépítés?

 

 

Építs vagyont diákmunkából vagy a kezdő fizetésedből

Kamatos kamattal az idő Neked pénzt termel...

 

 

Ennek külön fejezetet szentelek majd az Ügyfélképző Pénzügyi Akadémián. Addig is röviden összefoglalva azt, hogy elköltheted azt a pénzt, amit megkeresel, de nem tesz, inkább félrerakod a későbbi pénzügyi céljaidra.

 

Felhasználásig pedig "Neked dolgozik" - ez a kamatos kamat csodája. De ne feledd, a KAMAT: ha befektetsz vagy megtakarítasz – NEKED dolgozik, ha „csak úgy” hitelt veszel fel – akkor ELLENED...

 

Hamarosan indul az Ügyfélképző Pénzügyi Akadémia is, ahol videókon és e-book formájú tananyagokon keresztül sajátíthatod majd el az alapvető pénzügyi ismereteket, a tudatos pénzügyi gondolkodást és azt, hogyan tudsz úgy együttműködni a pénzügyi tanácsadóddal, hogy az mindkettőtök számára gyümölcsöző üzleti kapcsolat legyen.

 

Amennyiben már most biztos vagy abban, hogy fejlődni akarsz e téren, jelentkezz, és az első e-book mindössze 199 Ft-ért lesz a Tied, akármennyivel magasabb árat találok is ki majd rá. Természetesen fizetned is akkor kell majd, és az első rész megvásárlása semmilyen további kötelezettséggel nem jár.

 

Ez az ajánlatom csak az Akadémia hivatalos meghirdetéséig érvényes. Érdekel, ugye? KATTINTS :)

 

Kérem az első leckét!

 

 

De miért kellene vagyont építened? Talán mert úgy gondolod, később több pénzre lesz szükséged?

 

 

Részben igen. Ugyanis, ahogy haladsz előre a társadalmi ranglétrán az évek múltával, úgy nőnek majd az igényeid is. Ez természetes.

 

Emellett vannak olyan előre tervezhető események (eskűvő, gyermeked születése, gyermeked továbbtanulása és életkezdése, nagyobb utazás, nyugdíj), amikre a szokásos kiadásaidnál jóval több pénz kell.

 

Ezekre a pénzügyi célokra minél előbb kezdesz el félretenni, annál biztosabb, hogy meg is tudod őket valósítani.

 

Másrészt viszont azért szükséges vagyont építened, mert felelős vagy az életedért. Igen TE! Nem az állam, nem a szüleid, nem a gyerekeid és nem a szomszéd...

 

Ez azt jelenti, hogy felelős vagy a saját életed hosszútávú stabilitásának megőrzéséért. Ugyanis a körülményeid folyamatosan változnak, és csak így tarthatod fenn  a megszokott színvonalat, vagy emelheted meg azt, bármi történjék is.

 

Leegyszerűsítve kétféle jövő létezik: az egyik, amit eltervezel és akarod, a másik, ami „csak” megtörténik, bár nem akartad. Ha mindkettőre felkészültél úgy, hogy a költségvetésed egyensúlya nem borul fel – ez jelenti az anyagi biztonságot.

 

Most akkor nézzük meg, mire jó a kamatos kamat...

 

PÉLDA:

 

Kata és Viki ikrek. Arra gondoltak, hogy szeretnének egy nagyobb összeget arra az időszakra, amikor a gyermekeik majd kirepülnek, hogy megvalósíthassák valamelyik álmukat.

 

Kata elhatározta, hogy 25 éves korától 10 éven át félretesz 300.000 Ft-ot évente, azután pedig 55 éves koráig nem nyúl hozzá. Viki úgy gondolta, hogy ráér elkezdeni a megtakarítást 35 évesen, amikor majd eltesz évente ő is 300.000 Ft-ot egészen 55 éves koráig.

 

Melyikük tett félre többet? Kinek lesz több pénze 55 évesen, ha az átlagos éves hozam mindkettőjüknél 5% volt?

 

Először nézzük meg, hogy melyikük mennyi pénzt fektetett be:

 

Kata 10 éven át tette félre a 300.000 Ft-ot, vagyis összesen 3.000.000 Ft a befektetett tőkéje. Viki 20 éven át tett el minden egyes évben 300.000 Ft-ot, tehát összesen 6.000.000 Ft-ot fektetett be.

 

Vagyis Viki kétszer akkora befektetett tőkével rendelkezik, mint Kata, igaz? Akkor melyiküknek lesz több pénze 55 éves korára? Hmmm, még ne válaszolj, menjünk tovább...

 

Kata esetében az első 10 évre az annuitásos képlettel számolhatunk, azután pedig egyszerű kamatos kamat számítással kapjuk meg a végeredményt:

 

FV1 = 300.000 * [(1 + 0,05)10 -1] / 0,05 = 3.773.367 Ft

 

Tehát 10 év múlva ennyi pénze lesz, amihez azután nem nyúl hozzá további 20 évig.

 

FV2 =  3.773.367 * (1 + 0,05)20 = 10.011.866 Ft

 

Vikinél a teljes 20 évre az annuitásos számítást kell alkalmaznunk, hiszen folyamatosan, 20 éven át gyűjti a megtakarítását:

 

FV = 300.000 * [(1 + 0,05)20 -1] / 0,05 = 9.919.786 Ft

 

Vagyis 55 éves korában Viki 9.919.786.Ft-ból, Kata pedig 10.011.866 Ft-ból gazdálkodhat majd. Kata picit nagyobbat álmodhat, fele akkora befektetett összegből :). Meglepett az eredmény? 

 

 

 

 

Építs vagyont diákmunkából vagy a kezdő fizetésedből

 

 

Akkor most térjünk vissza a diákmunkához és a kezdő fizetéshez...

 

 

Milyen pénzügyi helyzetben van ma egy tinédzser vagy egy fiatal pályakezdő?

 

 

Már látom a mosolyt az arcodon. Egy tininek szinte sosincs elég pénze. Ezért is vállalnak sokan diákmunkát. Az első munkába álláskor még a fizetés sincs az egekben. Tudom.

 

De nézzük csak meg a mérleg másik oldalát, a kiadásaidat.

 

Tinédzserként, ha szüleid okosan gondolkodnak, már épp haladó szinten tanuló fázisban vagy a pénz beosztását illetően. Megállapodtatok abban is, hogy mi az, amit ők finanszíroznak, és mi az, amit Te fizetsz a zsebpénzedből.

 

Hogy megy a gazdálkodás? :)

 

Tudom, a fiataloknak sem elég soha a pénz, amit fizetésként kapnak. De nézzük meg itt is a másik oldalt, a kiadásokat.

 

Akár otthon laksz még, akár külön élsz már a szüleidtől, valószínűleg családod még nincs. Ez azt jelenti, hogy csakis a saját szükségleteidre és vágyaidra költesz. Vagyis ez az az időszak, amikor még csak saját magadért vagy felelős.

 

Így az, hogy lemondasz-e valamiről, egyedül a Te döntésed.

 

Gondolj csak vissza a fenti példára! Kata még ebben az időszakban kezdett inkább félretenni. Hiszen kalkulált azzal is, hogy jön majd a gyermekvállalás időszaka, ami szinte mindenkinél jövedelem csökkenést (és persze növekvő kiadást) jelent.

 

Mire oda került, már csak dolgoztatta az addig szorgosan összegyűjtött pénzét. Ha pedig akarta, elkezdhetett további pénzügyi céljaira is megtakarítani, akár ugyanennyit évente...

 

Viki azonban már az épp zsibogó életéből tette félre a megtakarítását. A rendelkezésére álló összeg majdnem ugyanannyi lett, de kétszer annyit fektetett be hozzá, és kérdéses, hogy emellett tud-e a további pénzügyi céljainak megvalósítására is félrtenni...

 

Melyik a jobb módszer? Mikor és miről könnyebb lemondani?

 

 

Mit jelent a pénzügyi tervezés ebben az életkorban, fiatalon?

 

 

Építs vagyont diákmunkából vagy a kezdő fizetésedből

A kamatos kamat a világ 8. csodája

 

 

Mi történik akkor, ha tiniként már elmész dolgozni és fizetést kapsz? Jó esetben ez a zsebpénzen felüli jövedelmed. Vagyis szükséges kiadásod ebből nincs. Persze-persze, tudom és értem. Egy csomó klassz cuccot megvehetsz, eljárhatsz bulizni a haverokkal. Ez rendben is van. 

 

De mi történik, ha nem költöd el az egészet? Ha csak naponta 5.000 Ft-ot keresel, az is havonta legalább 100.000 Ft. Költsd el a felét bármire (ez nem kevés tizenévesen!), megmarad 50.000 Ft havonta, amivel összegyűjtesz évente 150.000 Ft-ot.

 

Ha 2 év középiskolát és 5 év egyetemet számolunk, az 7 év. Vagyis mire végzel, ebből lesz, szintén 5% hozammal számolva, 1.221.301 Ft. Vagyis addigra összejön az első milliód. Jól hangzik?

 

Kinőttél már a tinikorból? Az kezdő fizetésed nem lehet kevesebb, mint a minimálbér, ha szakképzettséget igényel a munkád, akkor pedig el kell érje a garantált bérminimumot. Most a példa kedvéért számoljunk egy kezdő nettó 160.000 Ft-tal (ennyit kapott a fiam, amikor dolgozni kezdett 2 éve) egy pizzás gyorsétterem láncnál.

 

A huszonévesek nagy része még "mama hotelben" lakik. Valószínűleg Te is. Ez többnyire azt jelenti, hogy hazaadsz valamennyit, és Te finanszírozod a saját személyes kiadásaidat.

 

Persze, lehet, hogy már elköltöztél otthonról (ez esetben a fizetésed ennél jóval magasabb, úgy sejtem), de még nincs családod, így a költségvetésed elég jól menedzselhető.

 

Ezért feltételezem, hogy ha ésszel költesz, ugyanúgy félre tudsz tenni havi 50.000 forintot. 5 évre vetítve (600.000 / év) a rendelkezésedre álló összeg a család alapításhoz 3.315.379 Ft lesz. Ez akár már egy kisebb ingatlanhoz önerő is lehet...

 

Ha pedig okos voltál és már tiniként is félretetted úgy, ahogy feljebb kiszámoltuk, akkor 30 évesen már 4.874.103 Ft az induló tőkéd...

   

Emlékszel? Csak a diákmunka felét és a fizetésed kevesebb, mint harmadát tetted félre, valamint "csak" 5 % hozammal számoltunk (egy közepes kockázatú portfólió 6-8% hozamra is képes). 

 

Kereshetsz magasabb hozamú befektetést és ennél többet is megtakaríthatsz éves szinten, akkor még nagyobb indulótőkét tudsz felhalmozni...

 

Semmi mást nem kell tenned ehhez, mint eldönteni, hogy ezt akarod, és cselekedni. Az első lépés a pénzügyi tervezés. Egy kis matek: mennyi a bevételed, mennyi a kiadásod.

 

Ezután végig gondolod, mik a szükséges költségeid, és mik azok, amikből lejjebb tudsz adni a cél érdekében (egy kütyüvel kevesebb, egy buli kimaradhat). Végül jöhet a tervezés és a megvalósítás.

 

Sosincs túl korán, hogy elkezdj megtakarítani a jövődre...

 

Jó-jó, ez nem is olyan egyszerű, mondhatod. Tudod mit? Csakis Rajtad múlik :), de ha úgy érzed, segítségre van szükséged hozzá, hívd fel a pénzügyi tanácsadódat (szüleidét), és beszélgessetek. 

 

Nincs olyan profi pénzügyi tanácsadó, akire bátran bíznád rá magad (gyermeked) a tudatos pénzügyi tervezésben? Válassz tanácsadót vagy kattints és segítünk :)

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.05.12.))

 

Vissza

Címkék : kamatos kamat kalkulátor, fiatalok és a pénzügyek, gyermeked pénzügyei, gyermek életkezdése, diákmunka, megtakarítás, befektetés, pénzügyi tanácsadás, pénzügyi nevelés, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyek, tudatos pénzügyi döntés, vagyonépítés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek