...

Jobb vagy csak más? - az etikus életbiztosítás talányai

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Etikus életbiztosítás 4. – Mi változott? Jobb lett?

 

 

Tegnap ott hagytuk abba, hogy megbeszéltük, mi változott a kezdeti költségek levonását illetően. Itt egy kis kitérőt kell tennem ismét…

 

Mi volt eddig?

 

2-3 évig azt láttad a befektetéseden, hogy van egy „csomó” pénzed, de ha hozzá akarsz jutni vagy semmit vagy csak alig valamit kapsz meg belőle a visszavásárlási érték miatt. Ráadásul hosszú évekig nem juthattál hozzá ehhez a részhez 100%-ban.

 

Ez dühített, igaz?

 

 

Mi lesz mostantól?

 

 

Az etikus biztosításokban nem látod majd azt, hogy van sok pénzed és nem érzed majd úgy, hogy ott van, de nem jutsz hozzá. A különbség annyi lesz, hogy azt látod, hogy nincs pénzed, de azt 1 év után felveheted, ha akarod!

 

Rosszul hangzik? Pedig az összegszerű eredmény kb. ugyanaz!

 

Vegyünk egy példát:

 

Eddig befizettél 2 év alatt mondjuk 250.000 Ft-ot. Ha a 3. évben megszüntetted a szerződést, akkor azt láttad, hogy van ugyan kb. 220.000 Ft-od, de visszavásárlási értékként csak kb. 70-80.000 Ft-ot kaptál egy 20 éves futamidő esetén.

 

Most is befizetsz 2 év alatt 250.000 Ft-ot. Ha a 3. évben megszünteted majd a szerződést, akkor azt látod, hogy van kb. 70-80.000 Ft-od és azt meg is kapod visszavásárlási értékként.

 

Persze módozattól függően maradhat picit több, de a lényeg ugyanaz, csak rosszabbul néz ki, viszont legalább tiszta és egyértelmű, vagyis nem kelt hamis képzetet Benned.

 

Ez a lényeg!

 

Azt gondolom, fontos tisztáznunk valamit:

 

 

A befektetési egységhez kötött életbiztosításoknak két célja van:

 

 

Az egyik célja a biztosítási védelem. Ennyivel ad többet, mint bármilyen más megtakarítási forma. A számládon megtakarított összegen kívül kifizeti a beleépített eseményre (halál, baleseti halál, rokkantság, stb.) szóló biztosítási összeget is, ami általában milliós tétel is lehet.

 

 

Jobb vagy csak más? - az etikus életbiztosítás talányai

 
 

 

 

Ezt semmilyen más megtakarítási forma nem tudja. Ha pedig nincs kedved saját magad és családod védelmére külön szerződést kötni, akkor kiegészítőként beleteheted a megfelelő védelmet ebbe a szerződésbe is.

 

Ezenkívül, mivel biztosítás, van néhány jogi előnye is. Nem inkasszálható, illetékmentes, sőt, ha kedvezményezettet jelölsz meg, akkor nem képezi hagyatéki eljárás tárgyát sem, 10 éven túl pedig kamatadó mentességet élvez.

 

A másik célja a HOSSZÚTÁVÚ megtakarítás. Nem véletlenül írtam csupa nagybetűvel. A rövid és középtávú terveidhez max. az eseti díjat használd, amivel a mostani kamatkörnyezetben rövidebb távon is magasabb eredményt tudsz elérni.

 

A rendszeres díjas unit-linked szerződés azonban hosszútávú célokhoz való, mint pl. gyermeked taníttatására vagy a nyugdíjadra való megtakarítás. Ne köss rendszeres díjast egy olyan célra, amit 2 év múlva akarsz megvalósítani! Arra más eszközt fogok ajánlani Neked…

 

Ha pedig hosszútávról beszélünk, akkor bírd ki! Jelenleg az ilyen típusú szerződések átlagos élettartama 6,2 év, ami rettenetesen alacsony.

 

 

A megszüntetéseknek több oka is van:

 

 

Az egyik, hogy sajnos az értékesítők jutaléka és ez alapján a megélhetésük is új szerződések kötésén múlik. Eddig ugyan kaptunk a következő években is némi jutalékot cserébe azért, hogy segítünk Neked és foglalkozunk Veled, de mostantól ez szinte a nullával lesz egyenlő.

 

Csak a becsületünkön múlik majd, mennyit segítünk. Ezért írtam korábban, hogy el fognak tűnni az „üstökösök” és csak a lelkiismeretes, tapasztalt és megfelelő tudással rendelkező tanácsadók maradnak.

 

Emiatt azok a kevésbé jó tanácsadók, akik nem képesek új ügyfeleket szerezni, eddig is úgy oldották meg az újabb kötést, hogy felmondatták a régit.

 

Erre majd a következő, utolsó részben térek ki...

 

  • Elmondom, mire figyelj, ha felkeres a tanácsadód vagy akár egy új tanácsadó, s azt mondja: „nézzük meg a régit, az már elavult, tudok jobbat”.
     
  • Elmondom, mik azok a pontok, amik alapján önállóan el tudod dönteni, hogy érdemes-e lecserélned a régit.
     
  • Megmutatom, mire figyelj és miket kérdezz meg…

 

A másik ok, egyszerű emberi gyarlóság. Nem mondom, hogy ilyen vagy Te is, de ez a nagy átlagra vonatkoztatott tapasztalat. A 6-7. évben már szabad szemmel is jól látható összeg van a szerződésekben, ami többnyire, ha jól kezelted, a befizetéshez képest pozitív.

 

Ilyenkor nagyon gyorsan kiderül, hogy van mire költeni (új autó, nagy utazás, gyereknek valami, stb.). Ezek fontosak ugyan, csak nem ezért kezdted el a megtakarítást! Azzal, hogy megszünteted, feladtad az eredeti célt és ezzel kockáztatod pl. a nyugdíj kiegészítésedet, amivel az inaktív éveid nyugodt élvezetét dobod kukába…

 

A lényeg tehát ebben van.

 

 

A befektetési egységhez kötött életbiztosítások nem szimplán megtakarítások, hanem a későbbi évek anyagi biztonsága érdekében tett ÖNGONDOSKODÁSI lépések!

 

 

Jól mutatja a problémát az OTP Öngondoskodási indexe. Ebben a megkérdezettek 73%-a úgy gondolja, hogy pénzügyileg kiszámíthatatlan a jövője. Döbbenetes, hogy miközben 10 emberből 7 úgy gondolja, hogy kevés lesz az állami nyugdíja a megélhetéshez, mégis jelentős részük abból akar majd megélni s arra számít, hogy az állam majd megoldja ezt a problémát.

 

 

Mi változik még az etikus koncepcióval?

 

 

  • Meghatározott mértékűek lesznek a TKM mutatók határai.
     
  • Kötelező lesz a szerződéskötés utáni „welcome” hívás – vagyis fel fognak hívni és feltesznek egy csomó kérdést, hogy kiderítsék, valóban ezt akartad-e.
     
  • Megváltoznak az eszközalapok és mindenhol elérhetők lesznek az aktívan menedzselt vegyes alapok.
     
  • 1 év után többnyire teljes egészében felveheted a pénzedet – nem javaslom.
     
  • Aláírásoddal kell igazolnod, hogy megkaptad a teljeskörű tájékoztatást valamint, hogy megismerted és megértetted a bemutatott termékek legfontosabb mutatóit – javaslom, tényleg szánj időt a megértésre.

 

Jobb lett?

 

Az a véleményem, hogy nem lett jobb, csak más.

 

Valóban könnyebb lesz megérteni, valóban egyszerűbb és átláthatóbb. De a médiában publikáló károgók félrevezették az ügyfeleket azzal, hogy meg kell várni a januárt, mert nagyon sok jó és ügyfélbarát termék volt eddig is.

 

Jobb vagy csak más? - az etikus életbiztosítás talányai

 
 

 

Véleményem szerint semmivel sem voltak kevésbé átláthatók a költségek, mint a banki szolgáltatásoknak vagy a befektetési alapoknál felszámított mindenféle költségek és díjak tengere.

 

Próbáltad már kiszámolni valamelyiket is, hogy mennyibe fog Neked kerülni a végén? Sikerült? Kétlem!

 

Most legalább a unit-linked biztosításoknál ez egyértelmű lesz, vagyis sokkal bátrabban köthetsz ilyet hosszútávú céljaidhoz, mint mást :).

 

Csak annyi kell hozzá, hogy pontosan határozd meg a céljaidat és tudatos pénzügyi tervezéssel elkerülheted a csapdákat és azt, hogy lehúzzanak.

 

Innen folytatjuk holnapi utolsó írásomban azzal, mire figyelj, mit kérdezz meg és mi alapján döntsd el Te és ne a tanácsadó, hogy megéri-e lecserélned a meglevő szerződésedet…

 

Ha kérdéseid vagy gondolataid támadtak, a cikk alatt kommentben mondd el vagy írj nekem a cziraki.moni@etikuspenzugyek.hu e-mail címre vagy hívj a 06 30 565 5402 telefonszámon!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Czirákiné Kocsis Mónika)

Vissza

Címkék : etikus életbiztosítás, lehúznak, pénzügyek, tanácsadás, csapdák elkerülése, befektetési egységhez kötött, UL, MNB ajánlás, nyugdijbiztositas, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadás, unit linked életbiztosítás, pénzügyi tanácsadó, TKM, profi pénzügyi tanácsadó, jó pénzügyi tanácsadó, független pénzügyi tanácsadó

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek