...

Kinyírták a Cafetériát 2019-re, mit tehetsz?

Kategória: Vállalkozóknak | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Megszűnt a juttatások adómentessége - mit és miért adj?

 

 

Az a kisebbik gond, hogy megint egy tollvonással megváltozott a törvény és írhatom át az összes cikkemet. A nagyobb baj a kiszámíthatatlanság pont akkor, amikor szinte minden vállalkozás munkaerő gondokkal küzd. És itt nem csak azokra gondolok, akiknél már komoly munkaerőhiány lépett fel...

 

Lehet, hogy Neked csak egyetlen munkatársad van, lehet hogy 100 fős céget irányítasz. Akárhogy is van, az az 1-10-50 ember, akire alapozol, akiknek a munkája akkora értéket tesz hozzá a működésetekhez, hogy nélkülük visszaesne a vállalkozás, ebben a gazdasági környezetben könnyebben és bármikor odébb állhat.

 

Persze, majd keresel másikat. Igen? Mennyi idő alatt találod meg a megfelelőt? Mennyibe kerül ez Neked? Mikor mozog majd ugyanolyan otthonosan a cég ügyeiben és működési folyamataiban? Ezzel kapcsolatban írtam már korábban, amikor is adatokkal tűzdelve jártuk körül ezt a témakört.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Milyen mértékű és hosszú lesz a visszaesés? Milyen gyorsan kezdtek újra felfelé mozdulni? Mennyit veszítettél emiatt?

 

Nézzük most meg, mi is okozhatja a legnagyobb problémát és milyen megoldások lehetségesek Számodra vállalkozásod pénzügyinek navigálásakor:

 

 

Kinyírták a Cafetériát 2019-re, mit tehetsz?

forrás: www.venustus.hu

 

 

Mi a legnagyobb problémája a vállalkozásoknak mostanság?

 

 

A Semmelweis Egyetem Magatartás Tudományi Intézet kutatásában (2017) érdekes adatokat találtam a munkahelyi stresszel kapcsolatban: 

 

Mekkora probléma valójában a munkahelyi stressz? Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség jelentése szerint az elveszett munkanapok kb. 50%-a a stressznek tudható be.

 

Az egészségügyi kiadások közel 50%-kal nagyobbak azoknál a dolgozóknál, akik magas stressz terhelésről számolnak be. Hazánkban kb. 1000 milliárd forint GDP-kiesést okoz évente.

 

Megnézték például, hogy van-e összefüggés a munkastressz, és a szív-érrendszeri halálok kockázata között. A 25 éves vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy azokon a munkahelyeken, ahol magas az elvárás, de alacsony a kontroll, illetve ahol az erőfeszítés és a jutalom nincs egyensúlyban, jóval magasabb e halálok előfordulása a stressz következtében.

 

A kutatásban megkérdezettek több, mint 30%-a jelölte meg a leginkább stresszt okozó indokként az alacsony kontrollt, a második "helyezett" az érzelmi megterhelés, a harmadik pedig a előreláthatóság hiánya, a negyedik a munkatempó, az ötödik pedig a jutalom és elismerés hiánya lett.

 

A megkérdezettek több, mint 40%-a úgy érzi, nem tudja elég jól kezelni a mindennapi stresszhelyzeteit. Stresszkezelő technikák elsajátítása, a tudatosság növelése fontos. Stressz alatt könnyebben következik be munkabaleset is, melyek száma a statisztikai adatok szerint növekszik.

 

A stresszt okozó egyensúly-megbomlás, a nem megfelelő működés nem csak egyénileg a munkatársaknál gond, hanem növeli az egész szervezet stressz szintjét, ami végül teljesítménycsökkenéshez és ezáltal árbevétel csökkenéshez vezet. 

 

A munkaszervezés, a szekálás csökkentése, és a szervezeten belüli kommunikáció, a jövőkép kialakítása a Te vezetői hatásköröd, ebben nem tudok segíteni. Azonban adhatok eszközöket a motivációhoz és támogatáshoz...

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

 

Kinyírták a Cafetériát 2019-re, mit tehetsz?

Forrás: www.venustus.hu

 

 

Sikered kulcsa az értékes munkaerő - hogyan tartsd meg?

 

 

Vannak stresszhelyzetek, amiket nem tudsz kiiktatni munkatársaid életéből. Ilyenek a reggeli ébredés körüli stressz, a közlekedési dugó, a munkahelyi személyes konfliktusok, a családi konfliktusok, vagy az, ha a szüneteket is munkával tölti. De tudod csökkenteni ezeket számára...

 

Kiszámíthatóság

 

Fontos Neked a munkája? Emberileg is szuperül lehet vele együtt dolgozni? Folyamatosan értéket ad a cégnek?

 

Ha biztos akarsz lenni abban, hogy ez így is marad, akkor bizony neki is tudnia kell, hogy megbecsülöd, hogy értékeled azt, amit nyújt és számítasz rá, mert fontos része a gépezetnek.

 

Az éves bónusz hamar elveszíti motiváló hatását és elvárássá alakulhat át. Ezért van az, hogy a legtöbben januárban kezdenek munkahelyet keresni, miután decemberben megkapták a bónuszt.

 

A teljesítmény alapú bónuszok pedig nem igazán alkalmazhatók olyan munkatársnál, akinek a teljesítményre gyakorolt hatása nem egyértelműen mérhető. Te azonban pontosan tudod, hogy XY mennyit ér a cégednek.

 

Ilyen esetekben lehet jó eszköz a vállalati lojalitás program. A nettó munkabérre 81,95% a költség, amit kifizetsz. Erre a programra, ha még idén belevágsz, akkor csak 40,71% az adótartalom.

 

A lényege, hogy félreteszel egy nagyobb összeget a legfontosabb munkatársaid számára, amit csak bizonyos idő elteltével kaphatnak meg, akkor viszont az övék lesz hozamokkal növelten.

 

Ez egy olyan eszköz, amely középtávon motivációt ad neki, így csökkenti az elvándorlás esélyét.

 

Ugyanis kaphat magasabb fizetést máshol, de annyival biztosan nem kap többet, mint ez az összeg. Kényelmesebb a megszokott helyen maradni, ha ott még meg is becsülik egy ilyen gesztussal is. Ez esetben talán az új kihívás sem lesz olyan csábító...

 

Van ennek a megoldásnak még egy nagy előnye. A Cafetériával ellentétben ez csoportképzési ismérvek nélkül, bárkinek adható, méghozzá eltérő összegben is.

 

Kicsit konkrétabban:

 

Ha a munkatársadnak adni szeretnél összesen nettó 10.000.000 Ft jutalmat az elkövetkező 5 évben, az Neked további 8.195.000 forintodba kerül. Ráadásul ezt MOST adod, MOST fogja elkölteni, és MOST fog lelépni, ha jobb ajánlatot kap vagy épp kimegy külföldre. Ez a mostani munkaerő helyzetben könnyen előfordulhat...

 

Ha ugyanezt az 10.000.000 Ft juttatást a lojalitás program keretében adod, akkor a most, az ennek a célnak szentelt összegre befizeted a 4.071.000 forintot. Megállapodtok abban, hogy például 5 év múlva, ha még akkor is a cégedet erősíti, megkapja. 5 év után, kamatadómentesen rendelkezésére áll majd 13.000.000 Ft (6% hozambecsléssel).

 

Vagyis úgy vár rá 13 millió Ft (vagy több), hogy ha közben tragédia történne, a kedvezményezett kap még plusz 500e Ft-ot és nem kell várnia a hagyatéki eljárásra, mert azonnal hozzáfér...

 

Szerinted átgondolandó egy ilyen ajánlat, ha a "menjek vagy maradjak" kérdés felmerül?

 

Tanácsadót választok

 

Mennyibe is kerülne Neked, ha ezt bérként adnád oda, mondjuk évi 2,5 millió Ft bónusszal?

 

Mit ad a lojalitás program?

 

Kiszámíthatóságot mindkét fél részére...

 

 

Kinyírták a Cafetériát 2019-re, mit tehetsz?

Te vagy a fő navigátor vállalkozásod pénzügyeiben

 

 

Biztonság és családvédelem

 

 

Ez a másik nagyon fontos témakör. Ráadásul idén még kapott egy kis haladékot a törvényalkotóktól. Vagyis, ha most megkötöd munkatársaidra a kockázati élet-, baleset-, vagy egészségbiztosítást, akkor a következő 1 évnyi díjat még adómentes juttatásként adhatod.

 

Mi ebben az érték?

 

Sokszor írtam már róla és részletesen számokkal meg is mutattam Neked. Ezzel kapcsolatos írásaimat itt találod.

 

Azonban fontos azt is megjegyeznünk, hogy még akkor is nyersz ezekkel, hogy ha 1 év múlva már csak bérként adhatod. Miért?

 

Még ma is sokakban él az elmélet, hogy a dolgozó pénzért dolgozik, tehát, ha azt akarom, hogy jobban dolgozzon vagy itt maradjon, akkor több pénzt kell adnom neki.

 

A Duke Egyetem kutatói végeztek erre egy kísérletet egy multinacionális vállalatnál. A dolgozókat 4 csoportra osztották. A feladat sikeres elvégzéséért az első csoport 30$ jutalmat kapott, a második ingyen pizzát, a harmadik csoport szóbeli dícséretet, a negyedik pedig semmit.

 

Az eredmény a következő lett: a leghatékonyabb ösztönzőnek a pizza bizonyult, és 6,7%-os teljesítmény növekedést hozott azonnal. A szóbeli dícséret 6,6%-kal növelte a teljesítményt kezdetben, később, hosszútávon viszont megelőzte a pizzát :), A pénzbeli jutalom kezdetben alig növelte az eredményt, hosszútávon viszont kifejezetten romboló hatása volt...

 

Hogy jön a pizza a biztosításhoz? A kísérlet lényeg az, hogy a dícséret, az elismerés belső ösztönzőként hat ránk, míg a pénz külső ösztönző, ezáltal csökkenti a belső motivációt. Márpedig igazi eredményeket önmotivált munkatársakkal lehet elérni..

 

Tudod, mit sugároznak a kockázati biztosítások a munkatársaid felé? Azt, hogy fontosak a cégnek. Számít, hogy minél gyorsabban ellátást kapjanak, ha betegek lesznek, méghozzá minőségi, magas színvonalú magánegészségügyi ellátást (amit ők többnyire nem tudnának megfizetni). 

 

Azt az üzenetet küldi a cégről, hogy van jövője, hosszútávra tervez és szeretné a munkatársait egészségben megtartani, a bajban meg támogatni.

 

Ha pedig a családtagokra is kiterjeszted, az olyan biztonságot adhat neki, amit tuti nem cserél el némileg magasabb fizetésért...

 

Csak egy nagyon egyszerű teszt az átgondoláshoz:

 

Játssz el a gondolattal, hogy nem cégtulajdonos vagy, hanem felső vezető valahol. Új kihívást kerestél és meg is találtad, ráadásul magasabb fizetésért. Mikor beadod a felmondásodat, kapsz a cégtől is egy új ajánlatot.

 

Kezedben a két ajánlat.

 

Az egyik egy ismeretlen, bár jó hírű cég. A pozíció hasonló, a feladatkör tágabb, a fizetés több.

 

A másik a megszokott környezet, fantasztikus munkatársak, kevesebb fizetés. Viszont, ha 5 évig ott maradsz, most félretesznek Számodra 10 millió forintot (akkor 13-15 milliót kapsz majd kamatadómentesen), amit az 5 év lejártával átadnak Neked. Ha tragédia történne, a családod azonnali forráshoz jut.

 

Ezenfelül az egész családod a teljes járóbeteg szakellátást magánegészségügyi intézményekben veheti igénybe, szűrővizsgálatokkal, fejlett diagnosztikai eljárásokkal, egy napos sebészettel, várólista mentesen. Ha pedig Veled történne valami, akkor a családod több millió Ft-ot kap, amiből újra felépíthetik az életüket. 

 

Ha pedig az események miatt az életminőséged változik meg vagy hosszú időre kiesel a munkából (így a pénzkeresésből is), akkor segítenek áthidalni az ezzel járó anyagi nehézségeket (rokkantság, betegség).

 

TE melyik ajánlatot választanád? Maradnál?

 

 

Adóváltozások 2019

 

 

Mit jelent Számodra pontosan a jövő évi adótörvények változása?

 

A biztosítások díja bérként fog adózni. Vagyis a fenti számítás alapján a lojalitás programra kifizetett 1 millió forintonként a munkatársadnak ez 1,5 millió forintos bruttó bért fog jelenti az éves jövedelméhez, Neked pedig 1 millió forintonként 819.500 Ft-ba kerül.

 

A többi adómentes és kedvezményes juttatás is bérként fog adózni, egyedül a SZÉP-kártya marad meg Béren kívüli juttatásként, kedvezményes adózással.

 

Ezért hát, ha van olyan kolléga, akire nagyon alapozol és szeretnéd a cégnél tartani, akkor dönts most, még 2018-ban! Vagy inkább azt finanszírozod, hogy ezentúl, hogy valamelyik gyorsétteremben költse el a keretét?

 

Ugyanez a szabály lesz igaz a kockázati biztosításokra is annyi különbséggel, hogy ezeknél, ha idén indul a szerződés, akkor a 2019-es évfordulóig fizetendő 1 év díja MÉG adómentes.

 

A legtöbb biztosító a következő hónap 1-jével indítja a szerződést, ezért ha mindenképp szeretnéd még ezt a juttatást adni a fentiek átgondolása után, akkor legkésőbb még novemberben írd alá az ajánlatot!

 

Vagy inkább küzdesz, hogyan pótold a táppénzen levőt és fizeted még a táppénzének az egyharmadát is az államnak?

 

Amennyiben többet szeretnél adni a magyar cégek 65%-ánál található semminél, vagy az elvétve feltűnő kávé, gyümölcs és Túró Rudi automatáknál, akkor mielőbb keresd fel személyes pénzügyi tanácsadódat.

 

Segítségként következő írásomban részletesebben megnézzük, mi a szolgáltatás alapú egészségbiztosítások lényege...

 

Nincs kihez fordulhatnál (vagy nem igazán segítőkész)? Üljünk le beszélgetni, nézzük meg, mik az anyagi lehetőségeid, milyen problémákat szeretnél megoldani vagy megelőzni, és keressük meg a legjobb eszközöket ehhez!

 

Tanácsadót választok

 

Ne feledd, hogy a pénz csak egy eszköz. Kutatások bizonyítják, hogy a munkavállaló 10-15%-kal alacsonyabb fizetésért is elmegy, ha a számára prioritás tényezők benne vannak a munkavállalói élménycsomagban! A lényeg a személyes ösztönzők megtalálása...

 

A munkavállalói élményt jelentősen befolyásoló tényezők pedig a kihívást jelentő feladat, valamint az elismerés és megbecsültség.

 

Az utóbbinak többféle módja van. Ilyen például, ahogy HR-es oldalakon olvashatod, a "köszönöm-kultúra" megléte. De ilyen a lojalitás program és a védelmi program, ami biztonságot ad a munkatársaidnak is, és Neked is.

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

 

Móni

 

Segítségként készítettünk egy előadás sorozatot "Adózásról és pénzügyekről hatékonyan" címmel.

 

Ha időt szorítasz rá, a sorozat végén tisztában leszel azzal, hogyan segítheti az eredményességeteket egy valóban jó könyvelő és egy profi pénzügyi tanácsadó, valamint gyakorlati válaszokat kapsz a szabályos, ám mégis vállalkozásbarát pénztár-kezeléshez, a költségoptimalizáláshoz, a hatékony adózáshoz, és a felkészüléshez a 2019-es adóévre.  

 

Az egyik vállalkozó, aki előző sorozatunkon résztvett, boldogan mesélte, hogy összeveszett a könyvelőjével :) és végre keresett egy olyat, aki tényleg neki dolgozik...

 

Amennyiben kíváncsivá tettelek, a részletekért kattints a képre:

Kinyírták a Cafetériát 2019-re, mit tehetsz?

Adózás és pénzügyek hatékonyan

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

Vissza

Címkék : vállalkozói pénzügyek, vállalkozás, vállakozóknak, adómentes juttatás, törvényváltozás, Cafetéria 2019, munkavállalói elégedettség, munkaerő megtartása, költség optimalizálás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek