...

Milyen stratégiát alakított ki a kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésére?

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

PénzÜgyesek - pénzügyi intelligencia és az oktatás

 

 

Hamarosan indul az első televíziós pénzügyi vetélkedő az RTL Klub-on. Miért fontos ez nekem? Mert (már elmondhatom) 8 héten át zsűritagként aktív részese lehetek annak, ahogy a középiskolások összemérik pénzügyi tudásukat. Így testközelből nézhetem végig, hogyan valósul meg mindaz, amit megálmodtunk Somos Andrással és Kurucz Péterrel.

 

Engem kértek fel ugyanis a műsor szakmai részének összeállítására. 

 

Eddig csak online léteztek ezek a versenyek, most először kerül képernyőre is, ráadásul az egyik legnépszerűbb csatornán. Kitaláltam  és részletesen kidolgoztam a nevezési feladatokat, a gyakorlati prezentációs feladványokat és a több, mint 200 kvízkérdést is.

 

Sok-sok egyeztetés után sikerült összehangolnunk a show műsor követelményeit a szakmaisággal, hiszen ezek a gyerekek tanultak, készültek, videókat és prezentációkat mutatnak majd be. Vagyis úgy kellett összeállítanunk, hogy igényeljen pénzügyi tudást, de érdekes is legyen.

 

Izgatottan várom én is a végeredményt, hiszen nagy élmény volt résztvevőként ott lenni a forgatáson, de nekem is meglepetés lesz :), mi kerül képernyőre. A diákok fantasztikusak voltak! Döbbenetesen jó videókat és prezentációkat készítettek Sajnálom, hogy ez utóbbiak végül  műsorba nem fértek bele.

 

Az első részben inkább csak ott vagyok, mert aktívan segítettem közben a műsorvezetőt, Dombóvári Istvánt, hogy minden rendben menjen és a keze alá dolgozzak, áthidalva a kezdeti malőröket. Itt ugyanis nem úgy van, hogy semmi gond, akkor felvesszük újra. Hiszen ez egy vetélkedő. Remélem, a többiben már nem lesznek ilyen kisebb hibák sem és meg is szólalok néha :)... 

 

Ennek kapcsán jutott eszembe mai írásom témája. Ugyanis sok olyan kérdés volt az előkészületek során, amire azt mondták a készítők, hogy rajtuk is kifogtam, honnan fogják tudni a választ a gyerekek. Nos, többnyire tudták, ugyanis ők tanultak erre a versenyre. Ha ilyen ügyes #PénzÜgyes lesz a felnövekvő generáció, akkor minden rendben lesz...

 

 

Mi tehát a kormány terve a pénzügyi oktatással kapcsolatban?

 

 

Milyen stratégiát alakított ki a kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésére?

A műsorvezetővel, Dombival, azaz Dombovári Istvánnal a felvétel után

 

 

Az vitathatatlan tény, hogy szükségesek ma már a megfelelő gazdasági ismeretek ahhoz, hogy jó pénzügyi döntéseket hozhass. Tudatos pénzügyi tervezéssel érheted csak el az anyagi függetlenséget, ehhez pedig magas szintű pénzügyi intelligenciára van szükséged. Ez fejleszthető tanulással és ismereteidet bővítheted olvasással.

 

Azt tekintem fő küldetésemnek, hogy segítselek ebben. Azért készítek számításokat és összehasonlító táblákat, hogy jobban átlásd az egyes pénzügyi termékek részleteit (innen töltheted le őket). Azért írom le a különböző szempontokat, érveket és ellenérveket, hogy azokat a saját élethelyzetedre konvertálva könnyebben végig tudd gondolni, mire is van szükséged és mire nem. Azért mondom el a kiskapukat és a csapdákat, hogy ezáltal elkerülhesd a felesleges kifizetéseket és a veszteségeket.

 

Ezek mind-mind a pénzügyi tudatosságodat fejlesztik. 

 

 

De hogy jön ide a kormány?

 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium oldalán megjelent MTI híradás szerint hamarosan a kormány elé kerül a pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiája, amelynek célja, hogy rendszerbe tereljék és a nemzeti alaptanterv részévé tegyék a pénzügyi ismeretek oktatását. Ezt Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára mondta el az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) szeptemberi konferenciáján.

 

Rákerestem, hogy pontosan miről is van szó, hiszen már ma is része lehetne az alapoktatásnak a pénzügyi-gazdasági ismeretek elsajátítása. De, mivel nem kötelező, nagyon kevés iskola iktatja be valóban a tantervébe. A cselekvési tervet, vagyis a Pénzügyi tudatosság fejlesztésének stratégiáját Te is letöltheted a linkről.

 

 

Cselekvési terv a pénzügyi tudatosság fejlesztésére

 

 

Az elkészült stratégia 7 évet ölel fel 2017-től 2023-ig, kétéves cselekvési tervekre bontva annak gyakorlati megvalósítását. Azért indokolt mindez, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg a piacon, és az ezzel járó kockázatokat és a pénzügyi környezetet meg kell érteni és megfelelően kezelni szükséges. Az optimális egyéni és családi pénzügyi döntések meghozatalához elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi jártasság és motiváció.

 

Életed során folyamatosan pénzügyi döntéseket hozol, szinte minden választásodnak van közvetlen, vagy közvetett financiális vonatkozása. És ne feledd, a nem-döntés is egy döntés! Egyre szerteágazóbb és mélyrehatóbb tudásra és felkészültségre van szükséged ahhoz, hogy megfelelően tudj választani. Azonban általánosságban véve a lakosság pénzügyi műveltsége még korántsem megfelelő. Inkább jellemző az impulzív, nem átgondolt, körültekintés és összehasonlítás nélküli döntéshozatal.

 

A pénzügyi jártasság és a pénzügyi ismeretek megfelelő elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy tudatos, megfontolt és ésszerű döntéseket hozz pénzügyeidről. Ezért a kialakított  fejlesztési stratégia végcélja egy megfelelő pénzügyi tudással és attitűddel rendelkező lakosság nevelése. Ennek érdekében a cselekvési tervek főbb sarokpontjai a következők:

 

 

  1. A köznevelés rendszerén belüli valós pénzügyi edukáció kereteinek megteremtése, erősítése és általánossá tétele
     
  2. A tudatos pénzügyi magatartás alapjainak és a háztartások pénzügyi stressztűrő képességének erősítése
     
  3. Körültekintő pénzügyi döntéseket előmozdító szemlélet megteremtése és a tudatos pénzügyi fogyasztói magatartást támogató intézmények/ infrastruktúrák létrehozása és széles körű megismertetése
     
  4. A lakosság öngondoskodási szemléletének erősítése
     
  5. A pénzügyi termékekhez, pénzügyi alapszolgáltatásokhoz való hozzáférés és pénzügyi beilleszkedés (financial inclusion) mértékének növelése
     
  6. A korszerű, készpénzkímélő fizetési eszközök használatának ösztönzése
     
  7. Körültekintő hitelfelvétel támogatása

 

Mindezt összekapcsolják a már futó programokkal, mint a Nemzeti Ifjúsági Stratégia (NIS), V. középtávú szóló fogyasztóvédelmi politika, Digitális Oktatási Stratégia (DOS).

 

UPDATE: Megjelent az első 2 éves Cselekvési terv, amely (2018-2019) a stratégiában lefektetett 7 fő cél, így különösen a tudatos pénzügyi magatartás megalapozását és a pénzügyi edukáció megteremtésének lépéseit és feladatait mutatja be, amely programokra és azok eredményeire a következő évek kezdeményezéseit is építeni lehet majd. Innen töltheted le.

 

 

Miért kell fejleszteni a pénzügyi tudatosságot?

 

 

Az OECD definíciója szerint „a pénzügyi tudatosság olyan képesség, ami lehetővé teszi a pénzügyi források hatékony gyarapítását, nyomon követését és felhasználását oly módon, hogy az hozzájáruljon mind az egyén, mind a családja, mind vállalkozása jólétének és gazdasági biztonságának megerősítéséhez.”

 

Megközelítése szerint a „pénzügyi jóllétet” (financial wellbeing) elsősorban az egyén megfelelő, pozitív magatartása biztosíthatja, ezért a pénzügyi képzés végső soron akkor sikeres, ha eléri a magatartás módosítását.

 

Mit jelent ez tulajdonképpen?

 

Pontosan azt, amiért az én fejemben is megszületnek a cikkek, pontosan azt, amit írásaimban olvashatsz.

 

A pénzügyi intelligencia a pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével képes vagy a tudatos és körültekintő döntéseidhez szükséges alapvető pénzügyi információkat beazonosítani, majd értelmezni is őket, és ez alapján döntést hozni, felmérve ezen döntéseid lehetséges jövőbeni pénzügyi, illetve egyéb következményeit. 

 

A pénzügyi intelligencia ugyanis nem adottság, hanem fejleszthető - tanulással, olvasással és gyakorlással. Egyrészt elméleti ismeretekre van szükséged, hogy tudd pontosan, melyik gazdasági fogalom, mit jelent pontosan. Nem kell pénzügyessé válnod, de tudnod kell az alapokat mindenképp. Ezenkívül rá kell szánnod magad a közép- és hosszútávú pénzügyi tervezésre.

 

Találd meg a saját pénzügyi céljaidat! Ha megérted, hogy tudatos döntéseken keresztül juthatsz csak el a céljaid eléréséig és minden egyes döntésedet ezen céloknak rendeled alá, akkor meg is fogod valósítani őket...

 

A stratégiában említett OECD elemzés 2015-ben készült és 17 országra terjedt ki. Az eredmény Magyarország tekintetében lehangoló: a magyar háztartásoknak mindösszesen 25 %-a rendelkezik saját költségvetéssel, ezzel a legrosszabbul teljesítő ország vagyunk.

 

Ugyanez a helyzet a megtakarítási hajlandóság, pénzügyi termékek közötti előzetes összehasonlítás, és a hosszútávú befektetések tervezése kérdésében is.

 

AZ NGM által 2017-ben végeztetett hazai kutatás eredményei pozitívabb képet mutatnak a 2015-höz képest. De még így is van miben fejlődnünk. A megkérdezettek több mint fele (53,5%) válaszolta azt, hogy megtervezi havi kiadatásait és rendelkezik saját költségvetéssel, de a magyar háztartások 33,5%-a egyáltalán nem takarít meg.

 

Még mindig jelentős azok aránya (25,9%), akik otthon tartják a spórolt pénzüket.

 

A nyugdíjuk tekintetében teendő öngondoskodás vonatkozásában egyelőre nem előrelátóak a magyarok, nagy részük, 68,2% továbbra is csak az állami nyugdíjból tervezi finanszírozni idős kori kiadásait.

 

A lakosság közel kétharmada mindössze három hónapig lenne képes fenntartani magát fő jövedelemforrása nélkül,

 

Ha nem csak magukat a számokat nézzük, hanem azt is, hogy ezek a felmérések a felnőtt lakosság körében készültek, akkor bizony teljesen jogos stratégiai cél a pénzügyi és vállalkozási ismeretek beillesztése a Nemzeti Alap Tantervbe (NAT).

 

Fenti adatok alapján sajnos a gyerekek ezt biztosan nem a szüleiktől fogják elsajátítani, hiszen nincs megfelelő pénzügyi kultúrája a felnőtt magyar lakosságnak. A rohamtempóban változó gazdasági környezet, a folyton megújuló és egyre bonyolultabbá váló pénzügyi világ azonban megköveteli, hogy a felnövekvő generációk már az "életbe" való kilépésükkor rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel és attitűddel (hozzáállás,tartós beállítódás).

 

Az iskolai pénzügyi képzés garantálhatja, hogy a következő nemzedék releváns pénzügyi ismeretekre (pl. pénzügyi szempontú számolási készségek), és magabiztosságra tegyen szert. Természetesen ehhez szükség lesz megfelelő közgazdásztanárokra is. Ebben a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara úttörő szerepet vállalt. A felvetődő kérdésekkel kapcsolatban itt olvashatsz többet.

 

 

Milyen problémáid lehetnek abból, ha nincs megfelelő pénzügyi intelligenciád és hogyan fejlesztheted?

 

 

A szükséges anyagi tartalékok hiánya rendkívül kiszolgáltatottá tesz Téged, az egész családodat, és a vállalkozásodat is a pénzügyi kockázatokkal szemben. Emiatt sosem érzed Magad biztonságban, ami kihat a családi jóllétre is.

 

A felnőtt lakosság kevesebb, mint felének vannak kitűzött pénzügyi céljai.

 

A cselekvési tervek fő feladata is az, hogy az embereket meggyőzzék arról, hogy foglalkozzanak felelősen pénzügyeikkel: készítsenek költségvetési, háztartás-gazdálkodási tervet, törődjenek megtakarításaikkal és az öngondoskodással, legyenek hosszú távú pénzügyi céljaik, valamint ne idegenkedjenek a pénzügyektől, hanem frissítsék ismereteiket, ezáltal magabiztosabbá és tájékozottabbá váljanak a pénzügyi döntések területén, és így előnyösebb döntéseket hozhatnak.

 

Személyes tapasztalatom alapján is négy kategóriába tudom sorolni azokat, akikkel tanácsadásaim során találkoztam. 

 

  1. Fogalma sincs a pénzügyekről, még a saját kiadásait sem ismeri pontosan, nem érti a gazdasági fogalmakat és valójában nem is akar ezen változtatni. Nincsenek reális és konkrét pénzügyi céljai sem, inkább úgy nevezném, hogy álmai vannak, amikért nem tesz igazán, viszont nagyon jól tud hibáztatni másokat és a kormányt. Önállóan döntésképtelen, mástól vár megoldást és mindenkinek hisz. Mindenre, amit nem tesz meg, van magyarázata...
     
  2. Nincsenek megfelelő pénzügyi ismeretei, viszont nyitott arra, hogy fejlődjön. Vannak céljai, de még nem megfelelő az attitűdje, aminek részben oka a tudás hiánya okozta bizonytalanság. Ők azok, akik idővel, kicsi, apró lépésekkel egyre közelebb kerülnek a megvalósításhoz, miközben megváltozik a pénzhez való hozzáállásuk és fokozatosan válnak tudatos pénzügyi döntéshozóvá.
     
  3. Azt gondolja, hogy rendelkezik a megfelelő pénzügyi tudással, ami kimerül az internetről összeszedett ellenőrizetlen és populista információk felhasználásában. Ez azért veszélyes, mert általában ő az, aki mindent jobban tud, ezért nem hallgat senkire, a szakértő tanácsadóra sem...
     
  4. Pontosan tudja, mit miért tesz és tisztában is van a gazdasági fogalmakkal és a pénzügyek mozgató rugóival. Határozott, hosszútávú céljai vannak és ezeknek rendeli alá a rövid távú pénzügyi és más döntéseit is. Nyitott az információkra és képes az önálló döntésre.

 

Pedig összességében 3 dologra van szükséged ahhoz, hogy elérhesd az anyagi függetlenséget: Pénzügyi ismeretek, Pénzügyi szemlélet és a hozzáállásod, vagyis az attitűdöd, a tartós beállítódásod a pénzügyeidhez és az azokkal kapcsolatos döntéseidhez.

 

Ezért a fejlesztési stratégiával összhangban saját Magadra nézve is a következő célok megfogalmazása lehet fontos Számodra:

 

Öngondoskodási szemlélet erősítése

 

Az öngondoskodás igénye és a hosszú távú tervezés csak a pénzügyi tudatosság magasabb szintjén jelentkezik és az életkorral változik. Hiszen egészen más fókusszal lehet egy gyermek kialakulóban lévő látásmódját és egy aktív, vagy éppen már inaktív felnőtt szemléletét alakítani.

 

A gyermekek körében a zsebpénzzel való okos gazdálkodás előnyeit érdemes hangsúlyozni, a fiatal felnőttek körében célszerű a megtakarítások diverzifikációjára helyezni a hangsúlyt, ezen belül megkülönböztetve a rövid-, közép és hosszú távú szemlélet sarokpontjait. Ebben a korban már valós kihívást jelenhet Számodra a létfenntartás és a megtakarítás közötti egyensúly megteremtése. 

 

Hogyan érdemes az egyes életkorokban tőkét építeni? Mi jellemzi ezeket?

 

Korcsoport Mit, mikor és miért? - tervezés
18 év alatt Ez a pénzügyi tudatosságra nevelés időszaka.
Ekkor kell kialakítani az igényt az öngondoskodásra és a megtakarításra. 
Önálló kereset hiányában a zsebpénz és az ösztöndíj adhat jó alapot ehhez,
valamint a családi példamutatás.
18 - 25 év Részben még a felső oktatásban töltött idő, de gyakran már az első
munkába állás időszaka is (akár tanulás mellett).
Az addig kialakult rendszeres megtakarítási szokások alapján tartalékképzés
megkezdése és pénzügyi tervezés. 
A célok már megoszlanak: rövid távúakhoz az állandó hozzáférést biztosító
tartalék kell, a közép távúakhoz (lakás, autó), valamint a hosszú távúakhoz
(gyermek, család, nyugdíj) megtakarítás felhalmozása szükséges.
26 - 35 év Család alapítás időszaka. Az eddigi megtakarítások mellett célszerűen
megjelennek olyan pénzügyi termékek, amik részben a célokat, részben pedig
a biztonságot, az öngondoskodást erősítik - lakástakarék, egészségpénztár,
befektetési termékek. A saját egyéni célok mellett megjelenik a családvédelem
és a gyermek biztonsága, életkezdése.
36 - 45 év Nevezhetjük a pénzügyi életpálya csúcsának is.
Az előző csoportban megjelenő új célok tudatos megvalósítása.
Célzott megtakarítások a gyermek életkezdésére, nyugdíjra és az esetleges
hosszabb ideig tartó keresetkiesés pótlására.
Ez a reális ideje az egyedi és egzotikus részvényeknek, a unit-linked
nyugdíjbiztosításoknak, az ingatlan befektetéseknek.
46 - 65 év A gyerekek kirepülnek.
Ez az időszak általában a gyermekek támogatásával és a nyugdíjas évekre
való felkészüléssel telik, egy kis felszabadultsággal fűszerezve az egyéni
vágyakat illetően. Fontos az egyensúly megtartása ebben.
Előtérbe kerülnek a közepes és alacsony kockázatú befektetések és
az állampapírok.
Utolsó lehetőség a felkészülésre, hogy befektetéseid aktív jövedelempótló
funkciót tölthessenek majd be inaktív éveidben. 
65 év felett  Az eddig felhalmozott megtakarításaidból pótolhatod ki a jövedelmedet.
A befektetéseidet célszerű középtávú befektetési alapokban tartani.
Pénzed másik részét rövid lejáratú kötvényekbe és  a napi kaidások
fedezetére, könnyen hozzáférhető bankbetétekbe érdemes tenni.

 

 

Az átfogó szemlélet erősítése

 

Ez, mint a fenti táblázatból is láthatod, elengedhetetlen. A gazdaságilag aktív életkorodban jelentős előrelépés lehet, ha a rendszeres – akár kis összegű megtakarítások fontossága beépül a hétköznapi pénzügyekbe, illetve a hosszabb távú tervezéssel fókuszba kerül a nyugdíj célú megtakarítások jelentősége.

 

Lényeges, hogy a célokat és az eszközöket alapvetően az életkori sajátosságok alapján kell meghatározni,

 

A biztosítási termékek ismerete

 

Talán Neked is nem-szeretem kategória, de ezek megismerése és tudatos használata is elengedhetetlen része a pénzügyi tudatosságod és azon belül az öngondoskodásod erősítésének. Mindenkinek, már az iskolás korúaknak is, tisztában kell lennie azzal, hogy a különböző élethelyzetekben adódó kockázatait, hogy tudja ellensúlyozni egy-egy megfelelő biztosítási termék kiválasztásával. Sajnos lesújtóak a tapasztalatok az ezzel kapcsolatban tanúsított pénzügyi szemléletről.

 

Sokszor és sokat írtam már erről én is, kérlek, olvasd el az érveket!

 

Diverzifikáció és a rendszeresség fontossága

 

Kiemelt jelentősége van a megtakarítások diverzifikációjának, ezen belül megkülönböztetve a képzési célú-, lakáscélú-, általános tartalék- és időskori öngondoskodási célú szemléletet. Ezenkívül annak is, hogy megtakarításod rendszeres legyen, vagyis váljon szokássá.

 

Más pénzügyi célokhoz más pénzügyi eszköz szükséges. Ne az ügynök mondja meg Neked, mit köss! Ismerd meg a termékeket!

 

lakástakarékpénztári konstrukció előnyeit érdemes kiaknáznod, de ne ez legyen az egyetlen hosszútávú megtakarításod, mert arra nem alkalmas. 

 

A tőzsdei befektetési lehetőségek tökéletesen építik Neked azt a tőkét, aminek hozamai biztosíthatják az anyagi függetlenségedet, de ne kezdj bele nulláról, csak ha már van más, biztos tartalékod és értesz is egy kicsit hozzá.

 

Tekintettel a várható élettartam növekedésére, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetned a nyugdíj- és egészségcélú megtakarításokra, illetve az állami támogatással bíró megtakarítási konstrukciók megismerésére.

 

 

A fiatalok nevelése - PénzÜgyesek

 

 

Milyen stratégiát alakított ki a kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésére?

Jelenetek a PénzÜgyesek felvételéről

 

Nem azért meséltem el, hogy benne leszek a TV-ben, mert erre vagyok büszke. Az tölt el büszkeséggel, hogy része lehetek egy rövid időre a pénzügyi tudatosság fejlesztésének, a pénzügyi ismeretek népszerűsítésének.

 

Az iskolákban már ma is lehetne tanítani a gazdasági és vállalkozási tudást, de nem kötelező elem, így csak kb. a diákok 10%-át érik el vele. Jelenleg egyetlen tankönyv létezik hozzá, amit a Pénziránytű alapítvány honlapjáról Te is ingyenesen letölthetsz a következő linkeken: alsó tagozat, felső tagozat, középiskola.

 

Amíg nem kerül bele a Nemzeti Alap Tantervbe, addig TE vagy az, aki kialakítod gyermeked pénzügyi kultúráját. Te vagy az, aki megalapozhatja, hogy tökéletesen boldoguljon majd önállóan. Csakhogy nem elég ezeket elmondanod neki, hiszen a gyerekek tanulási folyamatának jelentős része a minta követés.

 

Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel úgy fog viszonyulni a pénzügyekhez, ahogy Te, függetlenül attól, miket mondasz neki. Lehet, hogy emiatt a változást Neked kell kezdened...

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(szerző és fotók: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Kapcsolódó cikkeim és weboldalam:

 

Hogyan viszonyulnak a fiatalok a pénzhez?

 

Mennyire vagy pénzügyileg intelligens? - PQ

 

40 évesen nyugdíjba vonulni? - az 5 alaplépés

 

Kinek hiszel és miért? - nehogy megégesd magad

 

Használd a pénzt, de soha ne engedd, hogy a pénz használjon Téged!

 

Pénzügyi tanácsadás és pénzügyi tervezés

Vissza

Címkék : pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyi intelligencia, pénzügyek, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, öngondoskodás, megtakarítás, profi pénzügyi tanácsadó, pénzügyi kultúra, okos pénzügyek, nyugdíjcélú megtakarítások, pénzügyesek, pénzügyi tanácsadás, fiatalok és a pénzügyek, gyermeked pénzügyei, pénzügyi nevelés, RTL Klub, pénzügyi vetélkedő

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek