...

Otthonteremtés és családtámogatás 2021 - kedvezmények és állami támogatás szabályai egy helyen 2.rész

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Családvédelmi Akcióterv 2.0 - illetékmentesség, ÁFA visszatérítés

 

 

Érezhetően visszavetette az év végi lakáspiacot a várakozás az illetékmentességre, hiszen ez nem csak új, hanem használt lakások vásárlására is vonatkozik, ha egyidejűleg CSOK igénylése is történik.

 

Akkor most hogy is van ez? Kinek jár az illetékmentesség és kinek nem? Mik a feltételei az 5%-os ÁFA visszaigénylésének? Mennyit nyersz a 2021.01.01-től bevezetett új otthonteremtési és otthonfelújítási támogatásokkal, ha jól összehangolod a "régiekkel"?

 

Erről szól cikkem ezen, második része. Az első részben pedig részletesen összegyűjtöttem Neked az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsön szabályait, valamint a CSOK változásokat. Ha a kérdéseidre keresel választ, itt érdemes keresned azokat.

 

Ezután pontosan tudni fogod, hogyan kerüld el a csapdákat úgy, hogy közben maximálisan ki tudod használni a régi és az új rendeletek által kínált lehetőségeket az otthonteremtés (vásárlás, építés, felújítás, bővítés) és családtámogatás (CSOK, lakáshitelek, babaváró kölcsön, ÁFA) változásával 2021-ben.

 

Ebben segít újévi ajándékom, a teljes és részletes összefoglaló tábla, amit feliratkozáskor adok a köszönő levelemben. Kérlek, ha nem látod azonnal a megerősítő, majd a köszönő e-mailt, akkor nézd meg spam-ben. 

 

Ha már olvasod a Heti PénzTippet rendszeresen, akkor a szokásos oldalon letöltheted Te is. Kattints MOST:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Ezzel a két részes cikkel tulajdonképp minden feltételt egy helyen megtalálsz, ami a döntésedhez és a pénzügyi tervezésedhez szükséges az állami családtámogatások kapcsán. Pénzügyek okosan és tudatosan tervezve. Ez hozhat Neked a legjobb eredményt :).

 

 

Ingatlanvásárlás illetékmentessége 2021

 

 

Otthonteremtés és családtámogatás 2021 - kedvezmények és állami támogatás szabályai egy helyen 2.rész

 

 

Az ingatlanvásárlás vagyonszerzési illetékmentessége kapcsán két fő szabályt kell kiemelnünk:

 

  1. Amennyiben a lakásvásárlás (használt és új) CSOK felhasználásával történik, akkor a vagyonszerzési illetéket NEM kell megfizetned.

     
  2. Amennyiben ezzel a kedvezménnyel, vagyis illetékmentesen vásároltad az ingatlant, DE nem teljesül a gyermekvállalás, és emiatt (vagy bármely más okból) a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK) vissza kell fizetned, akkor utólag az illetéket is meg kell fizetned.

    Ez alól csak az jelent kivételt, ha a gyermekvállalás igazoltan a kedvezményben részesülő egészségi állapotára tekintettel hiúsult meg.

 

Az illeték megállapításának joga annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amely évben a vagyonszerző a családi otthonteremtési kedvezményt
– saját elhatározásából – visszafizette vagy a hatóság annak visszafizetését rendelte el.

 

Csak 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződések esetén jár. Mivel csak CSOK-kal vásárolt ingatlanokra érvényes, ezért teljesítened kell a CSOK igénylési feltételeit is. Vagyis , ha valamiért mégsem kapod meg a CSOK-ot, akkor az illetékmentesség is ugrott.

 

Ezért érdemes jól felkészülni az igénylés előtt. Például a Te megfelelőségeden túl arra, hogy az ingatlan megfelejen a CSOK feltételeinek.

 

Néhány jellemző eset, amikor utólag derült ki, hogy nem fog menni a CSOK:

 

  • Családi ház esetén a térképrajz és az ingatlan valódi elhelyezkedése (melléképületek, teraszok, alaprajz) nem egyeznek meg.

     
  • Nem elegendő a belmagasság ahhoz, hogy a szoba valóban egész szobának minősüljön. Például vályogházak esetén jellemző, amikor a padlószintet megemelik.

     
  • Csak az alapterület nagyságára figyelsz, pedig a CSOK szempontjából nem része a hasznos alapterületnek a garázs, a pince és a terasz.

     
  • Tervezéskor ikerháznál a lakásokra vonatkozó minimális nagyságot vették figyelembe. Viszont ikerház, sorház vagy láncház, amelyben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakás önálló tető- és épületszerkezettel és a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik

    Tehát, ha az ikerházat úgy terveztétek, hogy például a garázs köti őket össze, de önálló bejáratúak és önálló a tetőszerkezet, akkor 3 gyermek esetén meg kell legyen a 90 nm minimum, nem elég a 70 nm.

 

 

 

Néhány szempont az ingatlanra vonatkozóan, amit az értékbecslés előtt érdemes figyelembe venni CSOK igénylésekor:

 

  • Az ingatlan legalább komfortos legyen, azaz rendelkezzen legalább 12 nm-t meghaladó lakószobával.
     
  • Szoba: fűtéssel, közvetlen szellőzést/bevilágítást biztosító megfelelő méretű ablakkal rendelkezzen - NEM elfogadható: üvegtéglás ablak vagy befalazott verandára nyíló ablak.
     
  • Fürdő/WC: bekötött WC, csap, zuhanyzó/fürdőkád szükséges.
     
  • Fűtés: épületszerkezethez rögzített, bekötött legyen. Mobil fűtőeszköz NEM elfogadható. Egyedi fűtésű ingatlannál a következő helyiségeknél mindenképp kell rendelkezni fűtéssel: szoba, étkező és fürdő.
     
  • Konyha: bekötött vízvételezési lehetőség + elvezetés (bekötött fali csap mosogatótálcával vagy falikút).
     
  • Közmű: villanynak feltétlenül bekötve kell lennie, ha van elérhető szennyvízhálózat, arra kötelező rákötni – ha nincs, akkor elfogadható a közműpótló derítő.
     
  • Állékonyság: biztosított – az ingatlan megfelelő állapotban legyen – állékonyságot veszélyeztető repedés illetve vizesedés NEM elfogadható.
     
  • Víz: bekötött vezetékes víz szükséges. Ha nincs, akkor akkreditált, bevizsgált ivókút és hozzátartozó emésztő gödör szükséges.
     
  • Egység: egy egységet kell képezzenek a területek, és az épületen belüli átjárhatóságnak biztosítottnak kell lenni – csak udvarról nyíló nyári konyha NEM elfogadható.

 

 

Otthonteremtés ÁFA visszatérítési kedvezménye 2021

 

 

Frissítés 2021.04.21.: változott a rendelet visszamenőlegesen az ÁFA visszatérítés kapcsán. A részleteket itt szedtem egy csokorba. A változás azt jelenti, hogy talán utólag is tudod igényelni, ha eddig lecsúsztál róla. Kattints és olvasd el a részleteket!

 

 

27%-os ÁFA visszaigénylése új lakás építésénél 2021-2022

 

 

Adóvisszatérítési támogatás 2021. január elsejétől a 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított  27%-os ÁFA tartalmú számla benyújtása mellett már NEM csak preferált kistelepülésen történő lakásépítés és új lakás vásárlása esetén vehető igénybe, hitelintézeteken keresztül.

 

Ez azt jelenti, hogy ha magad vagy az építtető (nem generálkivitelezőt bízol meg), és a mesteremberektől kapott 27%-os ÁFA tartalmú számlákat összegyűjtöd, akkor ismét visszaigényelheted ezek ÁFÁ-ját 2022.12.31-ig.

 

Az építési telek vételárának ÁFÁ-ja visszaigényelhető a természetes személy által, valamint az építéshez megvásárolt anyagoké, és igénybe vett szolgáltatásoké is.

 

A visszaigényelhető összeg max. 5 000 000 forint. Ezt természetesen még be is kell építened majd, úgy számolj vele. Arra is figyelj, hogy a CSOK igényléssel egyidejűleg kell igényelned, és csak egy alkalommal igényelhető.

 

Új elemként került bele a Családvédelmi Akciótervbe az 5%-os lakás ÁFA visszaigénylésének lehetősége.

 

 

Otthonteremtés és családtámogatás 2021 - kedvezmények és állami támogatás szabályai egy helyen 2.rész

 

 

5% ÁFA új és használt lakásra 2021-2022

 

 

Azon ÚJ ingatlanok esetében érvényes az 5%-os ÁFA,

 

  • amelyeknél az adásvételi szerződés megkötésének időpontja 2021. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik,
     
  • amelyeknél a teljesítés időpontja  2023.01.01 - 2026.12.31. közé esik, feltéve, hogy
     
    • építési engedélyhez kötött építési munka esetén a lakóingatlan építésére az építési engedély 2022. december 31. napjáig véglegessé vált, vagy
       
    • az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2022. december 31.  napján bejelentették.”

       
  • az ingatlan hasznos alapterülete többlakásos lakóingatlanban max. 150 nm, egylakásos lakóingatlan esetén max. 300 nm 

 

FONTOS!!!

Amennyiben a lakással együtt más, nem lakáscélú ingatlant is vásárolsz (például garázs, múhely, üzlet), akkor a számlát meg kell bontani tételesen. Ugyanis ezek nem tartoznak a kedvezményes ÁFA-körbe, vagyis 27%-os ÁFA terheli.

 

5%-os ÁFA visszaigénylése új lakás építtetése, vásárlása esetén 2021-2022

 

 

Mivel csak CSOK igényléssel vásárolt vagy épített lakóingatlan esetén van rá mód, ezért feltételként meg kell felelni a CSOK személyi és tárgyi (ingatlan) feltételeinek. Hitelintézeteknél igényelhető.

 

Telekárat is tartalmazó vételárról szóló, illetve az elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségszámlában feltüntetett, és a kiállított számla szerint megfizetett ÁFA összeg erejéig. Vagyis felső határa nincs.

 

FONTOS!!!

Ha a támogatás folyósítására egy összegben kerül sor 2021-ben, de Te már az előlegszámlában az ÁFÁ-t (építési telekre jutó részét) megfizetted az eladónak, akkor ebben az esetben a 2021. január 1-jét megelőzően kiállított számla is elfogadható, ha 5%-os ÁFA tartalommal került kiállításra.

 

 

 


Mekkora kedvezményeket tudsz érvényesíteni az otthonteremtési, az otthonfelújítási, és a gyermekekre járó támogatásokkal?

 

 

Otthonteremtés és családtámogatás 2021 - kedvezmények és állami támogatás szabályai egy helyen 2.rész

Ha olvasod a Heti PénzTippet, akkor abból letöltheted a teljes táblát, ha még nem, kérd, és ajándékba kapod :)

 

 

Sok-sok millióról van szó, ami attól függ, hogy új vagy használt lakóingatlanról van szó. Az is számít, hogy Te építteted (ha építésről van szó), vagy generálkivitelezőt fogadsz. Természetesen, ha CSOK-ot is igényelsz, akkor függ még a gyermekek számától is.

 

Jól jönne a segítségetek!

 

Elkészítettem a konkrét számításokat is, hogy melyik esetben, mennyivel kerül kevesebbe Neked az adott lakóingatlan megvásárlása.

 

Ha a bruttó árból számolunk vissza, akkor például egy 50 millió Ft-os új ingatlan megvásárlásakor 3 gyermekes család esetén (meglevő vagy vállalt gyermekekre), a CSOK, az illetékmentesség és a kedvezményes ÁFA 14 380 000 Ft-ot jelent.

 

Amennyiben nettó áron határozták meg az új építésű ingatlan vételárát (ez 50M Ft bruttó árnál nettó 39 370 000 Ft lesz), akkor további 8 661 400 Ft-tal kerül kevesebbe Számodra a megvásárolandó ingatlan az 5%-os kedvezményes ÁFÁ-val számolva 27% helyett.

 

Ez esetben az elengedett illeték összege 1 653 500 Ft. Vagyis a teljes vételár megtakarítás CSOK-kal, visszaigényelhető ÁFÁ-val, 22% ÁFA kedvezménnyel, illetékmentességgel 22 695 000 Ft.

 

Erre jönnek még a további kedvezmények, amiket igénybe tudsz venni:

 

  • Babaváró támogatás - kamattámogatás (10 millió Ft-ra kb. 6,7 millió Ft) a kölcsönre, tőketartozás elengedés a 2. és 3. gyermek megszületésekor (30% ill. 100%)

     
  • CSOK hitel - kamattámogatás (15 millió Ft hitel esetén kb. 6 millió Ft, míg 10 milliós hitelre kb. 4 millió Ft kamatot nem kell kifizetned)

     
  • Lakáshitelek - 2. gyermek születésekor 1 millió Ft, a 3. gyermeknél 4 millió Ft, minden további gyermek születésekor további 1 millió Ft tőketartozás elengedése

     
  • Ha pedig felújítanál - vissza nem térítendő támogatás (max. 3 millió Ft), és kamattámogatás a hitelre (6 millió Ft-ra 1,8 millió Ft)

     
  • A felújításhoz és a vásárláshoz felhasználhatod a lakástakarék szerződésedre kapott állami támogatást is (havi 20 ezer Ft esetén 4 évre ez 288 ezer Ft, míg 10 évre 720 ezer Ft)

 

Azt hiszem, Te is látod, hogy sok-sok millió forint kedvezményt érhetsz el, ha jól előkészíted és megtervezed az ingatlanvásárlást.

 

Ha a pontos számokra vagy kíváncsi, akkor kérd MOST a Heti PénzTippeket, mert ajándékba adom a konkrét számításokat, valamint a teljes és részletes összehasonlító táblát a hírlevél olvasóimnak. A link a köszönő levelemben lesz:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Ha pedig ez túl sok infó és túl bonyolult, kérj segítséget személyes pénzügyi tanácsadódtól. Nincs ilyen? Akkor csapatunk tagjai rendelkezésedre állnak. Válassz, hogy Neked is legyen személyes pénzügyi tanácsadód, segítőd a pénzügyi tervezésedhez:

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg :)

Móni

(Szerző, képek és táblázatok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2021.01.02.))

Vissza

Címkék : állami támogatás, lakásépítés, lakásvásárlás, lakástámogatás, lakáshiteltartozás csökkentése, lakáshitel, lakáshitel kalkulátor, lakásfelújítási támogatás, lakásfelújítási hitel, lakásfelújítás, lakás ÁFA, otthonfelújítási támogatás, otthonfelújítási kölcsön, ÁFA visszatérítés, illetékmentesség, ingatlan ÁFA, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadó, hiteltanácsadó, hitelfelvétel szempontjai, hitelfelvétel buktatói, hitelfelvétel, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, családtámogatás, családvédelmi akcióterv, családok otthonteremtési támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény, CSOK2021, CSOK változások, otthonteremtési támogatás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek