...

Pénzügyeid a szokásaid börtönében, avagy a változás gyönyörködtet

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Pénzügyi tudatosság: fontos vagy nem? Miért igen?

 

 

Rendhagyó cikk megint, mert ma fura szituációban jutott eszembe ez a téma, amiről most írok. A királyi helyiségből hallottam, amint a családom egyik tagja leönti a vödör vízzel, amit kell, mivel 3 hete szenvedünk egy rejtett csőtörés miatt.

 

Ez a három hét elég volt néhány teljesen új szokásunk kialakításához. Annyira, hogy családom tagjai már akkor is a vödörből öntik a vizet, amikor épp kinyitjuk egy rövid időre az elzáró csapot, és így a tartályban is van víz :)...

 

Rákényszerültünk néhány átmeneti változtatásra a szakemberhiány miatt. Ennek az lett az eredménye, hogy új szokásaink rögzültek.

 

Amikor nincs más választásod, akkor nem is olyan nehéz megváltoztatni a szokásaidat. A mozdulatok automatikussá, természetessé válnak, hiszti és küzdelem nélkül. 

 

Vajon hogyan működik mindez a pénzügyeiddel kapcsolatban? Akkor változik csak a hozzáállásod, ha baj van, vagy képes vagy Te magad megváltoztatni a jövődért?

 

Gondolataim alátámasztására segítségül hívtam (érdemes elolvasnod ezeket Neked is, én sokat tanultam belőlük) 

 

Most nem beszélünk pénzügyi termékekről, csak olyan megfoghatatlan dolgokról, mint szemléletmód, szokások, tudatos pénzügyi tervezés, pénzügyi hozzáállás. Igyekszem ezeket Számodra minél inkább megfoghatóvá és érthetővé tenni.

 

Nézzük meg, milyen kezdeti lépéseket tehetsz TE az anyagi jólléted, az anyagi biztonságod eléréséért...

 

Egyben a segítségedet is kérem friss kutatási eredményekhez. Kíváncsi vagyok, mennyit változott a pénzügyi kultúra, és milyen szinten van az olvasóim körében. Töltsd ki anonim kérdőívemet Te is. Az eredményeket pedig közzéteszem majd. 

 

Kattints a gombra :). Segítségedet előre köszönöm, ahogy azt is, hogy megosztod a kérdőívet az ismerőseiddel is.

 

Kitöltöm a kérdőívet :)

 

 

Miért van szükséged pénzügyi tudatosságra?

 

 

Pénzügyeid a szokásaid börtönében, avagy a változás gyönyörködtet

 

 

A GKI legfrissebb prognózisa szerint csúcsára ért a magyar gazdaság. A gazdasági mutatók, az ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom szárnyal, a foglalkoztatottak száma növekszik, meg az infláció is...

 

A KSH adatok szerint növekszik az átlagéletkor. Tehát a felnőtt kor küszöbét átlépve, legalább 60 évre kell tervezned, és ezt a tervet mindig frissítened az aktuális élethelyzeted és céljaid alapján.

 

A céljaidhoz többnyire pénz is kell.

 

A várható és váratlan történések rengeteg kérdést vetnek fel. Ezekről már többször írtam. Sorban jönnek az események, amikre jó, ha felkészülsz, különben csak sodródsz az árral. Ha pedig nem tudsz úszni, elmerülsz...

 

 

Milyen várható események vannak, amikre felkészít a megfelelő öngondoskodás?

 

 

Minden olyan, ami jó eséllyel, egy átlagos életutat tekintve bekövetkezhet: esküvő (ma már nem olcsó mulatság), gyermeke(i)d születése-felnevelése-elindítása, otthonod megteremtése, de akár a nagyobb utazások és az autód megvásárlása is ide sorolható.

 

Végül pedig (de korántsem utolsó sorban) az, hogyan fogsz élni idős korodban és miből. Vagyis lesz-e nyugdíjad az állami morzsákon kívül...

 

A Publicus Intézet 2018. év elején végzett egy felmérést, melyben 1000 fős reprezentatív minta alapján azt az eredményt kapták, hogy csak komoly lemondásokkal, vagy sehogyan nem tud megélni a nyugdíjából a magyar nyugdíjasok fele.

 

A KATA adózás következményeként adódó problémák kapcsán írt blogbejegyzésemben megmutattam, hogy tévhiten alapul az, miszerint nyugdíjasként elég a kevesebb jövedelem is. Ugyanannyi kell, ha tartani akarod a megszokott életszínvonaladat, sőt, több...

 

Érdekes módon, szinte mindenki úgy gondolja, hogy nem lesz nyugdíja, mégis a lakosság nagyrésze a "majd lesz valahogy" állapotában lézeng, 48% pedig az államtól várja a nyugdíja megoldását...

 

Mindössze tízből három magyar takarít meg rendszeresen (41% folyószámlán, 37% készpénzben), azonban ugyanennyien egyáltalán nem tesznék félre a jövedelmükből.

 

 

Milyen váratlan események boríthatják fel az életedet anyagilag? Miért fontos, hogy az öngondoskodás megtervezésekor ezekre is figyelj?

 

 

Bármi fejre állíthatja az életed, ami akadályoz a pénzkeresésben, vagy a megoldása többe kerül, mit amennyi tartalékod van erre.

 

Baleset és betegség miatt kieshetsz a munkából (a táppénz a nettód 60%-a), kezelési költségek, rehabilitációs eszközök, hálapénz, megváltozott képességek miatti költségek a minőségi további életedhez, ápolási díjak. De akár az otthonod újraépítése, vagy a vállalkozásod kártérítési kötelezettsége is.

 

Szépen összeállított, tündérmesébe illő (vagy pengeélen egyensúlyozó, de még működő) világod néhány másodperc alatt rémálommá és kilátástalanná válhat. Vagy épp csak kezdhetsz mindent elölről...

 

Kockázataid tárháza végtelen. Van mire felkészülnöd :).

 

A MABISZ megbízásából a Századvég Alapítvány által elkészített felmérés (2018.) azt mutatja, hogy a lakosság 61%-a fontosnak tartja az élete és egészsége biztosítását, 53% pedig a vagyontárgyai biztosítását.

 

Ugyanakkor a MABISZ jelentéseket elemezve az életbiztosítási ág díjbevétele (kivéve belőle unit-linked szerződéseket) alig több, mint egyharmada a nem-élet ág díjbevételének az összes biztosítóra vetítve.

 

Vagyis lehet, hogy fontos a többségnek, mégis valójában a vagyontárgyaikat biztosítják inkább, mint az életüket. Sőt, a felmérésben a megkérdezettek átlagosan mindössze négyféle biztosítást tudtak felsorolni.

 

Pedig a biztosítottság a pénzügyi tudatosság egyik meghatározó fokmérője.

 

 

Mit gondolsz a pénzügyi tervezésről és a pénzügyi tudatosságról? Milyen a pénzügyi attitűdöd?

 

 

Ahhoz, hogy ezekre az életeseményekre megfelelően felkészülj és célt is érj, vagy könnyedén átvészeld és megoldd a váratlanul nyakadba zúduló problémákat, részletes pénzügyi tervezésre, és pénzügyi tudatosságra van szükséged.

 

 

Mit jelent a pénzügyi tervezés?

 

Leegyszerűsítve azt, hogy kijelölöd a céljaidat, megkeresed az eléréséhez legmegfelelőbb eszközt, és meghatározod, Neked mit kell tenned az elérésük érdekében.

 

Tanácsadót választok

 

Mit jelent a pénzügyi tudatosság?

 

Ha a legrövidebben akarom összefoglalni, akkor a terveid szerint cselekszel, és nem engedsz a csábításnak :).

 

 

Ehhez persze több dolog is szükséges. Például magas szintű pénzügyi intelligencia, jó pénzügyi attitűd (hozzáállás), jó pénzügyi szokások és némi pénzügyi ismeretek.

 

Több tanulmány is készült 2010-2017 között a lakosság, a különböző korosztályok pénzügyi tudatosságával kapcsolatban. A konkluzió nagyjából mindegyikben az, hogy a béka feneke alatt van Magyarországon.

 

Elsősorban az alapvető pénzügyi ismeretek és azok gyakorlati alkalmazása terén találjuk a legnagyobb hiányosságokat.

 

2015-ben a McGraw-Hill tanácsadó cég és a Gallup közvélemény-kutató közös felméréséből, amelyet 144 országban végeztek el, az derült ki, hogy a magyarok majdnem fele (46%-a) szinte pénzügyi analfabéta.

 

A legnagyobb kihívást a kamatos kamat számítására és gyakorlati használatára vonatkozó kérdések jelentették.

 

Másodsorban a gondolkodásmóddal, a fogyasztói társadalom által ránk kényszerített vásárlási nyomással, valamint, a szinte csakis anyagi javakban megnyilvánuló, a sikerességet mutató státusz szimbólumokkal van baj.

 

Érdekességként írom le, hogy 2015-ben 30 országra kiterjedően végeztek OECD kutatást a felnőtt lakosság pénzügyi kultúrájának felmérésére. Mi magyarok, elméleti tudásban egész előkelő helyre kerültünk.

 

Azonban a tudás gyakorlati alkalmazásában, a pénzügyekhez való hozzállást és a pénzügyi szemléletet tekintve, csúnyán lemaradtunk. Ezért is készült el a kormány pénzügyi fejlesztési stratégiai programja.

 

Csakhogy, ha a kacsa nem tud úszni, akkor nem a víz a hülye (bocs).

 

A pénzügyi tudatosságot a pénzügyi ismeretek bővítésével, és személyiség fejlesztéssel (pénzügyi attitűd, pénzügyi viselkedés) lehet növelni.

 

 

Pénzügyeid a szokásaid börtönében, avagy a változás gyönyörködtet

 

 

Voltál már úgy, hogy pontosan tudtad, mit kellene tenned, mégsem tetted? Voltak már rossz érzéseid emiatt?

 

Szintén egy GKI felmérésben olvastam, amit a Pénziránytű alapítvány megbízásából készítettek, hogy a válaszadók felének az a tipikus reakciója a pénzhiány átvészelésére, hogy csökkenti a kiadásait, és csak a negyedük keres plusz bevételi forrást ilyenkor.

 

De 22% inkább elhalasztja a fizetési kötelezettségét (!), vagyis késve fizeti be, amit kell. Tudod, hogy nem jó taktika, igaz? Tudod, hogy ha megfelelő összegű (legalább 3-6 havi kiadásoddal egyenlő) tartalékod van, akkor nem kerülsz ilyen helyzetbe, igaz?

 

Mégsem teszik sokan, mert úgy gondolják, a pénz azért van, hogy elköltsük (?). A lakosság 55%-ának egy havi (!) tartaléka sincsen...

 

Miért? Mert ehhez változtatni kellene a jól megszokott életmódjukon, és a pénzügyi szokásaikon. Pedig a változás csak akkor fáj, ha ellen állsz neki :).

 

Könnyű nekem innen osztani azt észt, gondolhatod, ha ismersz olyat, aki a fentiek szerint él. Nos, nem :).

 

Végig jártam én is ugyanezt az utat tizen évvel ezelőtt. Rossz döntéseken, fájdalmas leckéken át jutottam el a mostani gondolkodásmódom szintjére. Folyamatos tanulással, önfejlesztéssel értem el a változást, a fejlődést. És még nincs vége...

 

A cikkeimen kívül szeretnék mással is segíteni Neked pénzügyi tudatosságod fejlesztésében. Ezért hamarosan elindítom az Ügyfélképző Pénzügyi Akadémiánkat (ÜPA). E-bookok és videók segítenek majd könnyebben eligazodni pénzügyi döntéseidben.

 

Az első részt már most érdemes kérned, hiszen Early Birdként biztosan 199 Ft-ért kapod meg, akármennyivel több is lesz majd az ára. Mostani jelentkezésed nem jár későbbi vásárlási kötelezettséggel. Kattints :)

 

Elindítottuk az Érted a Pénzed Akadémiát, melyben a pénzügyi ismereteken felül a hangsúly a pénzügyi tudatossággon van. Meggyőződésünk, hogy akkor leszel igazán sikeres a pénzügyi céljaid elérésében, ha egyszerre tanulsz pénzügyi ismereteket, miközben fejleszted a tudatosságodat is. KATTINTS és nézd meg, milyen lehetőségeket nyit meg előtted az Akadémia:

 

Érdekel az Akadémia!

 

 

Törj ki pénzügyi szokásaid börtönéből, és érd el az anyagi biztonságot!

 

 

"Jó nekem, így, ahogy van"

"Úgysem leszek nyugdíjas, belehalok a munkába"

"Ebben az országban nem lehet semmit elérni"

"Csak az lehet gazdag, aki lop, csal, hazudik"

 

Ilyen, és hasonló mondatokat hallok az üzleti beszélgetéseim során. De ismered a mondást, ugye?

 

"Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz" - Henry Ford

 

Életem elsőként elolvasott fejlesztő könyve 27 évvel ezelőtt a "Sikerkalauz" volt. Éppen váltam és fetrengtem a padlón, a sebeimet nyalogatva. Sajnáltam magam, dühös voltam az egész világra.

 

Amikor a környezetem már látni sem akart (elegük lett az önsajnálatomból), rájöttem, hogy tennem kell valamit - magamért és a néhány hónapos kisfiamért. Megértettem, hogy nekem kell változnom, mert az élet megy tovább, nélkülem is. Viszont ott volt a kisfiam is...

 

Miért mesélem ezt most el Neked? 

 

Mert az életed minden területére igaz, így a pénzügyeidre is. TE vagy az, aki változtatni tudsz rajta. 

 

Amíg a volt férjemet, és mindenki mást hibáztattam, szenvedtem. Amikor képessé váltam másképp hozzáállni, boldog, önálló nő lett belőlem, ami lehetővé tette az újrakezdést. Sőt azt is, hogy gyermekem apjával baráti legyen a kapcsolatunk, amivel jót tettem a fiamnak is...

 

Azzal, hogy én változtam, megváltozott körülöttem a világ. Megváltoztak velem szemben az emberek. Könnyebben értem célt, és boldogabb voltam.

 

Csakhogy saját magunkat megváltoztatni nagyon nehéz. De ha igazán akarod, megtalálod a megoldást.

 

Eláruljam, mi volt az én trükköm :))?

 

Tele ragasztgattam a lakás minden pontját (fürdőszoba tükör, hűtő ajtó, iróasztal, monitor, fiókók, WC tető, stb.) és az autóm belsejét olyan idézetekkel és gondolatokkal a könyvből, amelyeket szerettem volna magamévá tenni. Amik arról szóltak, hogyan válhatok azzá, amilyenné elterveztem.

 

Egyszerűen esélyt sem adtam magamnak másra gondolni, mert folyton a szemem elé került egy-egy ilyen cetli :).

 

Minden fejben dől el! Az eredmény gyors volt: talpra álltam, vállalkozásba kezdtem. Közben élveztem az új és új csodákat, amiket a kicsi fiam szeretete és cseperedése által éltem meg.

 

Persze attól nem leszel milliomos, ha az otthonod minden négyzetcentiméterén van egy fecni, ami erről szól. De bátran állíthatom (szintén saját tapasztalatomból), hogy igenis van ráhatásod a gondolataid által a pénzügyi helyzetedre, a körülményektől függetlenül.

 

Ahogy nagyra becsült mentorom, Farkas János mondja: amikor éhes vagy, eltűnik a megfontoltság, a tervezgetés, a logika, és a józan ész. Ez a zöld amnéziaszörny győzelme, amikor megint a józan ész marad alul (az intelligencia és az őserő csatájában).

 

Így van ez a pénzügyeidben is, amikor győz a "most hatalma", vagy épp a halogatás csalogató csapdájába esel. Alul marad a józan ész...

 

Érezted már rosszul magad emiatt? Megnyugtatlak. Ez az egész csak egy természetes emberi reakció.

 

Ugyanis az agyunk a kisebb ellenállás felé halad. Ez pedig mindig az, ami a tudat alattidban zajlik. Erről szól Daniel Kahnemann gyors és lassú gondolkodásról alkotott elmélete, amiért Nobel-díjat kapott.

 

A gyors gondolkodást a tudatalattink végzi, amely korábbi élményeinkre, tapasztalatainkra, vagy akár a társadalmilag elfogadott megoldásokra (R. Cialdini) alapozva létrehoz egy sémát. Az ismert jelre (mint Pavlov kutyájánál) beindul egy előre meghatározott cselekvéssor vagy reakció.

 

Ez jóval kevesebb energiát igényel, mint az, amikor gondolkodnod kell a megoldáson. A tudatos gondolkodás több energiát emészt fel, mint egy élsportoló nehéz fizikai edzése.

 

Tehát az, hogy gondolkodj, hogy másképp csinálj valamit, mint ahogy megszoktad, az agyadnak többlet energia felhasználást jelent, ezért igyekszik a könnyebb útra terelni. Ezért tudod olyan ügyesen megindokolni magadnak, hogy miért teszel vagy épp nem teszel meg valamit, és miért "majd holnap"...

 

Amikor új és ismeretlen helyzet megoldásán fáradozol, amikor szeretnél másképp reagálni valamire, mint addig, vagy amikor új szokásokat akarsz kialakítani, akkor felül kell írnod tudatosan a tudatalattidban rögzült programokat.

 

Ezeknek a programoknak egy részét gyermekkorunkból hozzuk. Ezért olyan fontos, hogyan alapozod meg gyermeked anyagi jóllétét (vagyis mit visz magával a felnőtt életébe). A gyermek úgy tanul, hogy másolja azt, amit lát (például Tőled). Ugyanakkor kialakít mindenféle védekező stratégiákat a túléléshez.

 

Tehát, ha például Te folyton azt hallottad a szüleidtől, hogy "még ezt sem tudod megcsinálni" vagy "biztos azért van rá pénze, mert politikus / bűnöző", akkor ezt viszed magaddal. Így jó eséllyel sosem lesz elég pénzed és sosem viszel sikerre semmit. 

 

Kivéve, ha újra írod a programjaidat...

 

Vagyis tudatosan erősíted az önbecsülésed, és tudatosan megváltoztatod a hozzáállásod a pénzhez.

 

 

Pénzügyeid a szokásaid börtönében, avagy a változás gyönyörködtet

 

 

Hogyan tudod ezt megtenni?

 

Apró lépésenként, mint én a cetlikkel :) és gyakorlással. 

 

Olyan trükkökkel magaddal szemben, amikkel kényszerhelyzetbe hozod magad, ha kell. Különösebb hiszti nélkül menni fog, mint nálunk a vödrözés. Ha elég sokszor elvégzed / megteszed, rutinná válik.

 

Utána pedig minél távolabb maradsz a kísértésektől (ha leszoktál a cigiről, ne menj le a többiekkel a dohányzóba traccsolni), annál nagyobb a végleges szokássá válás esélye.

 

Persze ez egy nagyon rövid és tömör összefoglalása az egésznek, hisz rengeteg könyv csak erről szól.

 

Személyiséged fejlesztésének alap pilléreit adhatják a könyvek, tréningek és képzések, de önmagukban nem jelentenek megoldást. Akkor érsz csak célt, ha meg is teszed, amit kell :).

 

Ugye hallottál már olyanról, aki ismer olyat, aki megvett minden gazdagságról szóló könyvet, végigülte az összes "hogyan legyél milliomos" előadást, és mégis képtelen kijutni a hitelspirálból, vagy akár csak egy picivel jobban élni?

 

Ő bizony a pénzügyi szokásainak börtönében ül, és bedobta a kulcsot a lefolyóba...

 

Agyunk többnyire a legkisebb rossz és a legnagyobb jó elve alapján dönt. Azonban azt, hogy mi alapján mérlegel (futtatja le a lehetőségek elemzésének programját), a múltbéli tapasztalatainktól és az értékrendünktől függ.

 

A tudatalattidat nem érdeklik a jövőbeli céljaid. Csak akkor foghatod munkára, ha a jelent befolyásolhatja valami negatívan. A tudatos, intelligens rendszered az, ami a jövődet alakítja. Az ő feladata a célok meghatározása és a tervezés.

 

Akkor tudsz jól haladni a kitűzött pénzügyi céljaid felé, ha a tudatos és tudatalatti rendszered összhangban dolgozik ahelyett, hogy keresztbe tennének egymásnak.

 

Ehhez van szükséged az új pénzügyi szokásaid kialakítására, mert így érheted el a  kitűzött pénzügyi céljaidat. Ez a (még nagyobb) gazdagsághoz vezető út. Így érheted el a vágyott anyagi biztonságot.

 

A gazdasági környezet, a kormány, a törvényváltozások, vagy az, hogy gazdag / szegény családba születtél, mind-mind csak körülmények. Ezen körülményeknek válhatsz az áldozatává is, de saját javadra is fordíthatod őket.

 

Ez csak attól függ, milyen gondolatok vannak ezekkel kapcsolatban a fejedben, és milyen válasz reakciókat adsz rá. Ez nem a politikusokon, a szomszédon, a királynőn múlik, hanem csakis egyedül Rajtad...

 

Két fontos tudnivaló a szokásaid megváltoztatásához:

 

  1. Egyszerre csak mindig egy régi szokásodon változtass, különben szinte biztos a bukás. Az apró eredményekért jutalmazd meg magad. Ha pedig már kialakult egy új szokásod, akkor jöhet a következő.
     
  2. Ha tudod, hogy hajlamos vagy visszaesőként viselkedni, akkor találj ki olyasmit, ami biztosan visszatart (működésbe hozza a tudatalattidnál, hogy megvédjen a jelenbeli káros következménytől), és kerüld a kísértést.

 

Például, ha jól keresel, de kifolyik a kezeid közül a pénz, viszont szeretnél megtakarítani, akkor:

 

  1. Először váljon szokásoddá, hogy vezeted a napi költségvetést. Amikor ebből rutin lett, nézd meg, mik azok, amikre feleslegesen sokat költesz.
     
  2. Persze ehhez külön kell tudnod választani a "szükségest" és az "akaromot", de biztos vagyok benne, hogy menni fog :), ha szembesülsz a számokkal.
     
  3. Határozd meg, mekkora az az összeg, amit ezentúl nem fogsz elkölteni ezekre, és ezt minden hónapban tedd félre.
     
  4. A félretett pénzt oszd háromfelé. Az egyik rész a hosszútávú céljaidra gyűlik majd, a másik tartalékként játszik majd szerepet a nagyobb kiadásaidra,
     
  5. a harmadiknak pedig keress olyan kisebb célokat, amikre régóta vágysz, de eddig "nem volt rá pénzed" vagy úgy érezted, ezt a kényeztetést "nem engedheted meg magadnak", viszont mostantól havonta megteheted.
     
  6. Minden hónapban, miután megtetted, amit elhatároztál, élvezd a kiérdemelt jutalmadat :).
     
  7. Amikor ez már simán működik, számold ki, hogy mekkora összegre van szükséged ténylegesen a hosszútávú céljaidhoz, és ehhez mennyit kell félretenned,
     
  8. vagyis jöhet a tudatos pénzügyi tervezés.
     
  9. Ezután emeld a "tétet" egészen addig, míg el nem éred a szükséges havi megtakarítást.

 

Az elsődleges cél, hogy legyen legalább 6 havi kiadásodnak megfelelő összegű tartalékod, amimindig rendelkezésedre áll.00 Ez létfontosságú. Ezután pedig kezdj neki a hosszabbtávú megtakarítás(ok)nak...

 

Oké, ez jól hangzik. De mi van akkor, ha eleve túl kevés a jövedelmed ahhoz, hogy megtakarítsd azt, ami a céljaid eléréséhez szükséges? Mi van, ha túl nagyot álmodtál?

 

Semmi. Csak csináld! A költségvetésből látni fogod, meddig nyújtozkodhatsz valójában. Azt is, hogy hol tudsz faragni a kiadásaidból, és mennyi plusz bevételre lenne szükséged.

 

Ahhoz, hogy plusz jövedelmed legyen havonta, nem feltétlenül szükséges 3-4 másodállást vállalnod.

 

Keress olyanokat, akiknek már sikerült változtatniuk az anyagi helyzetükön, és kérdezd meg hogyan csinálták (egyszer majd én is elmesélem az én sztorimat).

 

Biztosan lesz köztük olyan módszer, ami Neked is beválhat...

 

A lényeg, hogy ha megtaláltad a Neked való megoldást, akkor kezdd is el megvalósítani. Mert az nem elég, ha tudod, hogyan kellene, tervezz és cselekedj :).

 

Ha pedig ötleted sincs, hogyan kellene megtervezned és mire figyelj a pénzügyi tervezés során, kattints!

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Meggyőződésem, hogy a hallott sztorik között lesz olyan is, aki azt meséli el Neked, hogy egyszerűen hitt abban, hogy sikerülni fog, és tette a dolgát. Miután rendezte a fejében a gondolatokat az anyagi helyzetével kapcsolatban, az élet sorra dobálta be a lehetőségeket.

 

Igen, én is azt vallom, hogy ez működik, de erről majd egy későbbi bejegyzésemben írok. Persze nem úgy, hogy azt gondolod, menni fog, aztán ülsz és várod a "sült galambot"...

 

De fontos megértened, hogy mindennek, amit teszel, a haszna vagy a vesztesége csakis a gondolataidtól függ. Mert az dönti el, hogyan látod az eseményeket, ahogyan hozzáállsz a történtekhez, amit gondolsz róluk.

 

Ahhoz, hogy változást érj el, és kialakíts egy új szokást, először észre kell venned, és elfogadnod a problémát. Nyúlnod kell a megoldásért, és nem szabad küzdened ellene. Ha egyedül nem megy, kötelezd el magad.

 

Ez utóbbi azt jelenti, hogy például mondd el azoknak a döntésed (vagy akár tedd közzé a Facebookon), akiknél fontos a szavahihetőséged. Tartani fogod magad az elhatározásodhoz, hanem akarsz náluk elbukni...

 

Fogadd el, hogy a lelked boldogságra vágyik (nem csak a Tied, mindenki másé is), nem vagyonra. A pénz csak eszköz, hogy elérhesd azokat a céljaidat, amikhez pénz kell.

 

Amíg mész az oda vezető úton, légy hálás azért, amit már megkaptál (meg azért is, amit még nem, mintha már megkaptad volna).

 

Erre koncentrálj, ne arra, amid még nincs. Hiszen már szinte látod Magad abban a helyzetben, amit megcéloztál, szinte érzed azt az örömet és boldogságot, amit ezzel magadnak és a szeretteidnek okoztál.

 

Csak higgy Magadban, tedd, amit kell, mert képes vagy rá. Az Élet pedig besegít majd :), ezt bizton állíthatom...

 

 

 

Hamarosan folytatjuk még ezt a témát, addig is legyél napra kész a pénzügyeidben. Kezeld a pénzügyeidet Te is okosan. Csak egy kattintásra vagy ettől, tedd meg most:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.06.12.)

 

Vissza

Címkék : út a boldogsághoz, hogyan legyél gazdag, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyek okosan, öngondoskodás, kockázat, pénzügyi szokások, megtakarítás, anyagi biztonság

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek