...

VÉGE! Megszüntette az ERSTE Lakástakarék a 4 éves módozatot, ez van helyette

Kategória: Pénzhírek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

ERSTE Lakástakarékpénztár 2024

 

 

2024.07.01-től változik az ERSTE Lakástakarékpénztár termékkínálata. Röviden: megszűnik a 4 éves módozat, lesz viszont 5 éves és 10 éves is. Összegyűjtöttem a részleteket nektek.

 

Emlékszel? 2018.10.16-ával beszántották a jól ismert lakástakarékpénztári megtakarításokat azzal, hogy megszűnt a hozzá járó 30%-os állami támogatás új szerződés kötése esetén. Egy ideig csak vergődtek a pénztárak, leálltak, megszűntek, újraindultak. Így jelenleg 3 db lakástakarékpénztár kínálja megtakarítási termékeit különböző bónuszokkal.

 

De tulajdonképpen van-e értelme 2024-ben is még lakástakarékpénztári szerződést kötni? Megéri vagy nem éri meg? Egyáltalán, melyik a legjobb lakástakarék 2024-ben? Ezeket a kérdéseket is megválaszolom (többek között) mai blogbejegyzésemben. Tarts velem!

 

 

LAKÁSTAKARÉK 2024

 

 

VÉGE! Megszüntette az ERSTE Lakástakarék a 4 éves módozatot, ez van helyette

 

 

Az állami támogatás megszűnése után úgy tűnt, esélye sincs a lakástakarékpénztáraknak a fennmaradásra. Azonban a lakásvásárlás, mint igény megmaradt, és azt látjuk, továbbra is csábítóak a bónuszokkal tűzdelt garantált megtakarítások, melyekkel felkészülhetünk a lakáscéljaink anyagi vonzatára - vagy felhasználhatjuk bármire is...

 

A fenti kép nehezen olvasható, de ha már rendszeres hírlevél olvasóm vagy, akkor a szokásos módon letöltheted PDF-ben, vagy kérd a Heti PénzTippet most (kattints) és máris letöltheted Te is köszönetem jeléül, a többi hasznos anyaggal együtt.

 

Kérem a Heti PénzTippet! 

 

Ami minden lakástakarékpénztári megtakarításra igaz:

 

 • kamatadó és szocho mentes a megtakarítási összeg
 • lakáshitel tőketörlesztése ingyenesen lehetséges lakástakarékból (MFL)
 • OBA garancia védi
 • szerződéses összeg = összes befizetés + kamat + bónuszok + lakáskölcsön
 • lakáskölcsön igénybevétele opcionális
 • kedvezményezett megjelölése esetén nem képezi hagyatéki eljárás tárgyát
 • számlanyitási díj a szerződéses összeg 1%-a, mely akár nullára is csökkenhet az egyes akciók keretében 

 

Fundamenta 2024

 

A legbonyolultabb bónuszrendszert a Fundamenta találta ki. Ha van kedved mássz bele és próbáld meg átlátni. Ha nincs kedved ehhez, akkor pár szóban ez a lényege:

 

 • kétféle fő termékcsoport van a kínálatukban
  • Otthontervező lakásszámla => fix 5%-os bónusszal és díjnagyságtól függően egyéb bónusszal ás jóváírással, a felvehető lakáskölcsön kamata pedig megtakarítási tartamtól függ
  • Gyarapodó lakásszámla => évente növekvő (progresszív) bónusszal, de magasabb a felvehető lakáskölcsön kamata
 • amennyiben idő előtt megszűnik a szerződés, vagy megosztod, vagy biztosítékként ajánlod fel, akkor többnyire vesznek a bónuszaid is
 • a bónuszok nem kombinálhatók
 • ha gyermeked a kedvezményezett, extra bónuszt kaphatsz, de...
 • megtakarítási időszak 4, 5, 6, 8, 10, 13 és 15 év
 • megtakarítási összeg havonta 5.000 - 100.000 Ft lehet
 • áthidalókölcsönnel is kezdhetsz, ha pl. azonnali a lakáscélod (kamata magasabb)

 

Tehát az elején célszerű eldöntened, hogy akarsz-e majd élni a lakáskölcsön lehetőségével is vagy inkább csak a megtakarítási rész a fontos. Azt is jól gondold át, hogy tudod-e végig fizetni a magasabb bónuszért bevállalt magasabb havi megtakarítást.

 

Az már csak hab a tortán, hogy a weboldaluk kalkulátora más eredményt dob a gyerek akciónál, mint a hirdetményük által megadott...

 

 

VÉGE! Megszüntette az ERSTE Lakástakarék a 4 éves módozatot, ez van helyette

 

ERSTE LAKÁSTAKARÉK 2024

 

Szerintem az ERSTE termékei és bónuszrendszere egyszerű és érthető, ráadásul akkor is kaphatsz bónuszt a hosszabb futamidő választása esetén, ha végül mégis előbb kiszállsz, de megvolt a minimális megtakarítási idő (4év). 

 

Az új 5 és 10 éves, valamint a megmaradó 8 éves módozat esetében is igaz, hogy ha eléri a megtakarításod a 4 évet, akkor a 15%-os bónuszra már jogosult vagy - tehát megkapod.

 

Emellett a 10 éves módozatnál, ha legalább 4 év megtakarítási idő eltelt, és lakáscélú lesz a felhasználás, akkor a saját befizetésed maximum 40%-át 7 munkanapon belül felveheted. 

 

 • megtakarítási időszak 5, 8 és 10 év
 • elérhető bónuszok 15% vagy 30%
 • 10 éves tartam választása esetén a 4. évtől részkifizetés is kérhető
  • egyszeri egyösszegű kifizetés
  • a saját befizetés max. 40%-áig
  • részkifizetés díja 1%
 • lakáskölcsön kamata egységesen 7,9%
 • megtakarítási összeg havi 10.000 - 50.000 Ft lehet
 • áthidalókölcsön nem kapcsolódik hozzá

 

Mindenképp nézd meg a letölthető összehasonlító kalkulációkat, szerintem ezzel jársz a legjobban a szigorú matekot és az egyszerűségét összevetve. Amennyiben szívesen indítanál egy szerződést, keress és beszéljünk róla.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

VÉGE! Megszüntette az ERSTE Lakástakarék a 4 éves módozatot, ez van helyette

 

 

OTP LTP 2024

 

Szintén roppant egyszerű és átlátható, viszont a lakáskölcsönre a THM magasabb, a rövidebb futamidő bónusza pedig alacsonyabb, mint az ERSTE Lakástakaréknál...

 

 • választható tartam 4 vagy 8 év
 • választható megtakarítási összeg 10.000 - 50.000 Ft / hó
 • kamatbónusz 4 év esetén 10%, 8 év esetén 30% - nincs átjárás
 • áthidalókölcsön nem kapcsolódik hozzá

 

Ennél részletesebben és átláthatóbban a letölthető PDF alapján tudod végiggondolni az összehasonlítást. Érdemes és tanulságos...

 

 

Melyik a legjobb lakástakarék 2024-ben?

 

 

VÉGE! Megszüntette az ERSTE Lakástakarék a 4 éves módozatot, ez van helyette

 

No, akkor megéri vagy ném éri meg Lakástakarék szerződést kötni és LTP megtakarítást indítani? És mire érdemes figyelned a döntéskor?

 

Ezekről már többször írtam, de most ismét összeszedtem neked a főbb szempontokat:

 

 1.  időtáv - kétségtelen, hogy ma az LTP-nek viszonylag rövid (4-5 éves) távon egyetlen konkurenciája a kockázatmentes "befektetések" közül az állampapír => ki tudsz szállni, ha kell? Ha igen, mekkora veszteséggel?
 2.  bónusz - jól nézd át a kifizetési feltételeket, ugyanis bónusz nélkül nem éri meg (mekkora összeget, milyen időtávon, milyen feltételekkel) => érted mikor kapod meg és mikor nem a bónuszokat?
 3.  EBKM - minél hosszabb az időtáv, azonos mértékű bónusz mellett annál alacsonyabb lesz, bónuszok nélkül pedig negatív
 4.  lakáskölcsön - vajon elegendő a felvehető hitelösszeg majd, elbírja a jövedelmed a törlesztőt és biztosan a Fundamentánál akarod felvenni?
 5.  THM - mit rejt, mennyi, miért? Vajon 5-8-10-15 év múlva ez jó lesz neked?
 6.  egyéb - milyen egyéb kedvezményeket érhetsz el, ha ott indítasz Lakástakarékot (meglevő hitel, bankszámla, számlanyitási díj, stb.)?
 7.  kapcsolt termék vagy szolgáltatás - szükséged van rá és jól is jársz vele?
 8.  cél - miért kötnéd, mi a cél? nemcsak saját lakáscélra jó, hanem pl. ha az unokádnak adnád, vagy a gyermekednek vagy másnak...
 9.  állampapír vs lakástakarék - a célod függvényében dönts, figyelembe véve azt, hogy kiben bízol jobban és egy tragédia esetén azonnali hozzáférést adnál-e szerettednek 

 

Amennyiben nincs kihez fordulj és úgy érzed, jó lenne valakivel átbeszélni az egészet, mielőtt döntesz, írj nekem vagy hívj fel. Nincs annál fontosabb, mint hogy a megfelelő eszközt megtaláld az aktuális pénzügyi célodhoz! Kattints és beszélgessünk:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Tetszett a cikk és hasznosnak tartod? Jelezd nekem ezt egy kattintással és oszd meg barátaiddal is:

 

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek, táblák, grafikonok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2024.06.30.))

Vissza

Címkék : lakástakarékpénztár, lakástakarékok összehasonlítása, legjobb lakástakarék, ERSTE lakástakarék, lakásvásárlás, tudatos pénzügyi döntés, új lakástakarék, Fundamenta, OTP LTP

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek