...

Alma és a fája a pénzügyeinkben - PénzÜgyesek 2. rész

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Neked van megtakarításod? Ha igen, miért nem? - PénzÜgyesek 2. rész

 

 

Ha Te is 40+ vagy, akkor biztosan emlékszel az OTP reklámra: "van, aki azért takarékoskodik, mert otthon is ezt látta, van, aki azért, mert otthon nem ezt látta". Szombaton délelőtt lesz a PénzÜgyesek első elődöntőjének 2. része.

 

Ha láttad az első fordulót, akkor már biztosan izgatottan várod a következőt. Fontos ez a műsor, hiszen még nem volt pénzügyi vetélkedő a TV-ben. Ez az első ilyen, amit megálmodtunk és megcsináltuk. Azért fontos, mert ráirányítja a figyelmet talán arra, hogy milyen okosak is tudnak lenni a fiatalok, ha tanulnak pénzügyi-gazdasági ismereteket.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Miért van ennek akkora jelentősége?

 

 

Előző írásomban bemutattam Neked a kormány pénzügyi fejlesztési stratégiáját, melyben kiemelt figyelmet kapnak a gyerekek és a fiatal felnőttek. Jelenleg is lehetne tanítani az iskolákban, de mivel nem kötelező tananyag, mindössze a gyerekek 10%-ához jutnak el a pénzügyi ismeretek.

 

Ebből pedig az következik, hogy Neked, mint szülőnek kell őt megtanítanod. Neked kell átadnod számára a pénzügyi kultúrát.

 

Rendelkezel hozzá megfelelő gazdasági tudással? Ha igen, akkor a tudásod szintjének megfelelő a pénzhez való hozzáállásod?

 

Ugyanis, ha a gyermekedet úgy akarod nevelni, hogy kialakuljon benne a kívánatos attitűd is, akkor bizony Neked kell példát mutatnod...

 

 

Alma és a fája a pénzügyeinkben - PénzÜgyesek 2. rész

 

 

Persze, van olyan is, hogy pont azért csinálja jól, mert otthon nem ezt látta. Azért mégis megnyugtatóbb, ha tudod, hogy átadtál minden ehhez szükséges tudást neki, nem?

 

Akkor tudhatod gyermekedet ilyen szempontból biztonságban, ha mire megkezdi önálló életét, kialakulnak nála azok a szokások, amik a pénzügyek tudatos kezeléséhez szükségesek. 

 

Gondolj csak bele! Hogyan alakítottad ki benne egész pici korától kezdve a szokásokat? Reggel és este fogat mosni, WC használat után kezet mosni, az ajtóban lábat törölni, köszönni, és még sorolhatnám.

 

Egyrészt elmondtad, megmutattad, folyamatosan ellenőrizted és visszajeleztél ezzel kapcsolatban. Másrészt Tőled is ezt látta. Ugyanis van egy nagy veszélye annak, hogy csak mondjuk, de mi nem úgy csináljuk. Ilyenkor megteszi, mert rá szólsz, de nem válik a "részévé", mert nem ezt látja Tőled.

 

Igaz ez a pénzügyekre is...

 

 

Pénzügyi intelligenciánk alapköveit a neveltetésünk határozza meg

 

 

Ismersz olyat, aki folyton azt hallotta otthon, hogy "persze, ők megtehetik, a gazdagoknak mindent lehet!"? Látjuk gyerekként, ahogy szüleink megfeszítve, rengeteg energiát beletéve dolgoznak reggeltől estig a havi fixért.

 

Hallgatjuk kicsi korunktól kezdve, ahogy elítélik azokat, akik különböző módokon (MLM hálózat építés, vállalkozás, magas pozíció elérése, de akár celeb szerepvállalás, gazdag partnerrel való házasság) "meggazdagodnak". Látjuk gyermekként, ahogy életek mennek tönkre egy baleset, betegség vagy váratlan tragédia miatt, mert nincsenek felkészülve rá.

 

Tegnap volt Mindenszentek. Pont erről beszélgettem a 16 éves lányommal, hiszen ez volt a harmadik november 1-je, amikor nem csak a már 21 éve hiányzó nagymamámért gyújtottam gyertyát, hanem hirtelen tragikussággal elveszített édesanyámért is.

 

Ugyanis nehéz elmagyaráznom néha gyermekeimnek, hogy miért igyekszem annyira gondoskodni arról, hogy mindent rendben hagyjak itt, ha netán történne valami.

 

Ebben a "rendben itt hagyni"-ba beletartozik az is, hogy átadjam a gyermekeimnek mindazt, amire csak szükségük lehet egy boldog és teljes élethez.

 

Ennek pedig része a megtakarítás, a különböző biztosítások, a befektetések, a gazdasági és vállalkozási ismeretek, a tudatos pénzügyi döntések meghozatala, vagyis a pénzügyi kultúrájuk, a pénzügyi intelligenciájuk kialakítása.

 

Ugyanis pénzügyi döntéseik minősége meghatározza majd az egész életüket.

 

Ezért olyan fontos számomra ez a vetélkedő is. Hiszen, ha csak 18 középiskola 6-6 diákját segítettem mélyebb pénzügyi ismeretekhez, akkor már megérte dolgoznom vele. Ha pedig a szüleik pénzügyi tudása is fejlődött ezzel, akkor többet értem el, mint reméltem...

 

 

Alma és a fája a pénzügyeinkben - PénzÜgyesek 2. rész

 

 

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fent említett példák szinte belénk égnek. Azoknak az embereknek a nagy része, akik ezt látják és hallják otthon, bizony sosem éri el az anyagi függetlenséget.

 

Aki állandóan azt hallja otthon, hogy azért nincs elég pénzünk, mert elviszi az adó, a politikusok, a Mari néni, bárki, az sosem fog felelősséget vállalni saját döntéseiért vagy nem-döntéseiért.

 

Hiszen a nem-döntés is egy döntés.

 

Ha Te nem vállalod a felelősséget azért az útért, amit választottál, és másokat hibáztatsz a sikertelenségedért, a nehéz anyagi helyzetedért vagy azért, mert nincs pénzed megtakarítani, akkor hogyan várhatnád el a gyermekedtől, hogy másképp éljen majd?

 

Pedig az anyagi függetlenséghez pénz kell! Az a gyerek, aki azt hallja otthon, hogy a gazdagok megtehetik, annak vagy bűn lesz sok pénzt keresni, vagy sok pénzt fog keresni és kifordul önmagából...

 

 

Hogyan alapozd meg gyermeked pénzügyi tudatosságát?

 

 

Mutasd meg neki, hogyan kell! Nem vagyok sem pszichológus, sem pedagógus, sem hasonlók. De anya is vagyok amellett, hogy pénzügyi tudást adok át ügyfeleimnek és olvasóimnak.

 

Tehát ez inkább vélemény és tapasztalat, mintsem tudományosan megalapozott elv, ezért szívesen veszem, ha megírod, hogy mit gondolsz ezzel kapcsolatban :).

 

Több olyan ügyfelem is van, akiknek fantasztikus a pénzügyi tudatossága és szinte tökéletesen adták ezt át a gyermekeiknek is, de sajnos nem ez az átlag. 

 

Azt látom, hogy a legtöbben úgy gondolják, hogy a pénzügyi nevelés kimerül abban, hogy megtanítják a gyereknek, hogyan ossza be a zsebpénzét. Pedig ennél sokkal többről van szó.

 

Azt gondolom, hogy a pénzügyi intelligencia kifejlődése szorosan összefügg a nevelés egyéb területeivel is.

 

Véleményem szerint ahhoz, hogy valaki tudatosan hozza meg pénzügyi döntéseit és helyesen, nem csak biztos gazdasági tudásra van szükség, hanem önbizalomra, probléma megoldó gondolkodásra, önfegyelemre, kitartásra, érzelmi intelligenciára, hogy csak néhányat említsek.

 

Te vagy az, aki segítesz neki a szükséges készségek, képességek és hozzáállás fejlesztésében.

 

Ezeket már egész pici gyerekeknél is meg lehet alapozni a különböző játékokon keresztül (és ez nem biztos, hogy számítógépes játék lesz). Azonban gyakran arra is szükség lesz, hogy határozottan meghúzd a határokat, és nemet mondj neki. Ez pedig néha piszok nehéz...

 

Neked milyen az érzelmi intelligenciád (EQ)? Neked milyen a pénzügyi intelligenciád?

 

Könnyen elcsábulsz és vásárolsz, vagy tudsz nemet mondani Magadnak? Kevésből is félre tudsz tenni, vagy úgy gondolod a takarékoskodás csak azok kiváltsága, akiknek magas a fizetése? Elszórod a pénzt felesleges apróságokra, vagy pontosan vezeted és kontrollálod, hogy mire mennyit költesz és hogyan alakulnak a család kiadásai?

 

Gondoskodsz arról, hogy a várható és váratlan események bekövetkezése ne okozzon anyagi problémát, vagy lesz-ami-lesz alapon kockáztatsz? Bővíted a pénzügyi tudásodat vagy belenyugodtál, hogy nem értesz hozzá, mégis sokszor milliókról döntesz? Csak mondod, hogyan kell vagy úgy is élsz?

 

Jó eséllyel, ezekre a kérdésekre adott válaszaid adják gyermekednek a mintát. Ismered a mondást az almáról, meg a fájáról...

 

Vagyis, ha azt akarod, hogy neki jobban sikerüljön, mint Neked, akkor változz Te is! Mutasd meg neki, hogy van más út és azt is, hogy nagyrészt saját magán múlik, senki máson! Ha az öngondoskodás, a hosszútávú pénzügyi célok, a pénzügyi tervezés a mindennapjaid részévé válnak, akkor a gyermekeid is így tesznek majd...

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.11.02.))

 

Kérd Heti Pénztipp leveleimet hasznos ötletekkel, tanácsokkal és információkkal! Töltsd ki a kérdőívet, hogy választ kapj a kérdéseidre és pontosan tudjam, milyen információkat küldhetek Neked!

 

Kitöltöm a kérdőívet

 

">

Vissza

Címkék : pénzügyi tudatosság, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, pénzügyi célok, pénzügyesek, pénzügyek okosan, tudatos pénzügyi döntés, tudatos pénzügyek, öngondoskodás, érzelmi intelligencia, családi kiadások, pénzügyi nevelés, pénzügyi tervezés, gyermeked pénzügyei, fiatalok és a pénzügyek, RTL Klub, pénzügyi vetélkedő

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek