...

Ezért nem lesz nyugdíjad, avagy a hiányzó generáció

Kategória: Nyugdíj | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Lesz-e állami nyugdíjkötvény? Hogyan látja a szakma a jövődet? Hogyan akarnak rávenni, hogy megtakaríts végre?

 

 

Mit érdekel, mit mondanak az okosok, majd én tudom, mi jó nekem - hallom gyakran. Emellett azzal is többször találom szemben magam, hogy úgy érzed, nincs lehetőséged megtakarítani, pedig meggyőződésem, hogy van...

 

A statisztikák azt mutatják, hogy nagyjából 40-45 éves korunkban döbbenünk rá arra, hogy muszáj tennünk valamit, különben jócskán le kell adnunk az életszínvonalunkból idősebb korunkban.

 

Blogíróként VIP meghívást kaptam a Világgazdaság által a Novotelben rendezett Megtakarítási trendek 2019 konferenciára. Hogyan gondolkodjunk felelősen a jövőnkről és mik a lehetőségeink? Erről beszéltek a Pénzügyminisztériumból, az MNB-től és a pénzintézetektől érkező előadók.

 

Téged is foglalkoztat mi lesz Veled majd? Vagy netán úgy érzed, még nem érint? Üljünk le egy kötetlen beszélgetésre, és nézzük meg, mire van szükséged:

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Kormányzati lépések a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáért

 

 

Ezért nem lesz nyugdíjad, avagy a hiányzó generáció

 

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára

elmondta, hogy az átlagéletkor és a függőségi ráta növekedésére lehet számítani. A kutatások szerint ma Magyarországon a többség úgy gondolja, hogy élete végéig dolgozni fog. Ehhez azonban fittnek is kell maradnod...

 

A lakosság pénzügyi tudatosságáról az OECD felmérések azt mutatják, hogy csökkent a 2010-es és 2015-ös adatokhoz képest. Ez ellentmond a kedvező makrogazdasági helyzetnek. Több pénz van az emberek zsebében, de felelőtlenebbek lettek pénzügyi téren.

 

A magasabb elkölthető jövedelem csökkentette ugyan a pénzügyi sérülékenységet, de nem növelte apénzügyi tudatosságot. Ezen változtatni kell, ezért az a cél, hogy a pénzügyi ismeretek bekerüljenek az Alaptantervbe.

 

A kormány célja a pénzügyi tudatosság fejlesztésével, hogy erősítse az öngondoskodási hajlamot. Ennek eszközei az adókedvezmények, és a kedvező állampapírok, valamint az iskolai pénzügyi nevelés is.

 

Kitért a tervezett állami nyugdíjkötvényre is, hiszen a piac akkor jó, ha van verseny. Elmondta azt is, hogy készül a nyugdíjkötvény, de még nincsenek részletek. Terveik szerint év végére várható...

 

 

 

 

A lakosság kockázatvállalási hajlandósága a hosszútávú megtakarításokban indokolatlanul alacsony

 

 

Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgató-helyettese

érdekes számokat mutatott. 2018-ban Magyarországon a nyugdíjvagyon a GDP arányában 3,9% volt, míg ugyanez Hollandiában 171,0%. 

 

A teljes vagyon kevesebb, mint 30%-a tartozik a 45 alatti korosztályhoz. Az látszik, hogy hiányoznak a korai megtakarítások. A fiatalabbakat szinte lehetetlen megszólítani, mert többségük úgy gondolja, hogy még ráér...

 

Emellett van még egy figyelemre méltó mutatószám: Annak ellenére, hogy nagyrészt közép-, és hosszútávú megtakarításokról beszélünk, az összesen mintegy 9500 milliárdos megtakarítási portfólióban alig több, mint 4% a részvénykitettség. Az összes megtakarítási vagyon fele állampapírban és bankbetétben, folyószámlán van...

 

Gondolkodásmód változásra van szükség. Javaslatuk szerint jó példa lehet a Lengyelországban most bevezetett "Jóléti Számla". Ez tulajdonképpen a nyugdíj- és egészség-megtakarítások fúziója, melybe a munkáltató és a munkavállaló is befizet, az állam pedig kedvezményeket ad mellé.

 

Fontos megérteni, hogy már fiatal korban érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarításodat is. Egyértelműen kiszámoltuk együtt többször is, hogy egész kis félretett havi összegből már szemmel látható vagyont rakhatsz össze több, mint 40 év alatt. 

 

Ahogy  a tőzsdei szakemberek is kifejtették, és én is írtam már erről például az új állami nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban, a hosszú futamidő miatt célszerű sokkal nagyobb részvénykitettséget kialakítani.

 

 

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője

konkrét számokkal is megmutatta, mit értél volna el, ha minden hónapban félre tetted volna az aktuális nettó minimálbér 10%-ának megfelelő összeget.

 

Például, ha 1997-ben elkezdtél így megtakarítani, akkor tisztán államkötvényekkel ma 9,8M Ft állna rendelkezésedre, míg részvényportfólióval több, mint 13M Ft. Ez csak 22 év, nem 40, és már 30%-kal több. De például a 2005 óta elért évesített hozam állampapírral 6,67%, míg részvényekkel 12,35%.

 

A kamatos kamat elve pedig igazán 20-25 éven túl okoz nagyságrendi különbségeket. Gondolj erre, amikor majd rohannál állami nyugdíjkötvényt venni 25-30 évesen. Tedd mellé a fenti hozamok mellé az inflációs adatokat. Melyikkel mennyivel gyarapodtál reálértéken?

 

Reális probléma az, hogy egyrészt hiányoznak a piacról azok a termékek, amivel a fiatalokat is meg lehet szólítani, másrészt nincs igazán életjáradék megoldás sem. Persze erre sokan azt mondják, hogy ott az ingatlan befektetésük, ami passzív jövedelmet biztosít majd.

 

Valóban? Biztos, hogy "passzív"? Azt gondolom, hogy az ingatlan fenntartást és bérbeadást komolyan menedzselni kell. Akár 70-80-90 évesen is... Menni fog?

 

 

Dr. Bense Richárd az MNB Pénztárak és közvetítők felügyeleti főosztályának vezetője

statisztikai adatokkal prezentálta a jelenlegi magyar megtakarítási szokásokat. Ha a háztartások életbiztosítás és pénztári megtakarításokban levő vagyonát a GDP arányában mutatjuk ki, akkor ez Magyarországon 9%, míg az EU átlag 46,5%. 

 

A gazdaságilag aktívak mindössze 29%-a rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással. Ebben az is javítja az átlagot, akinek többféle is van, vagy is a valóság ennél alacsonyabb arányt mutat...

 

A számok azt mutatják, hogy az elmúlt 5 évben növekedett a nyugdíjbiztosításokban és az önkéntes pénztárakban levő vagyon (2002-höz képest viszont csökkent), ugyanakkor csökkent a NYESZ népszerűsége.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál (ÖNyP) azonban van egy hiányzó generáció, a 16-35 év közöttiek. Ennek a "hiányzó generációnak" a befizetései minimálisak... 

 

Talán mindez választ ad arra a sokszor előkerülő kérdésre, hogy miért utazgathatnak annyit a "nyugati" nyugdíjasok...

 

Az is elgondolkodtató, hogy Magyarországon az összes egészségügyi kiadás 30%át közvetlenül a háztartások finanszírozzák, míg a "nyugati" országokban ez csak 10-12%. Ezek csökkentését leginkább az egészségbiztosításokkal és az önkéntes egészségpénztárakkal lehet elérni.

 

 

Ezért nem lesz nyugdíjad, avagy a hiányzó generáció

Hiányzó generáció - nehezen elérhetők a fiatalok a nyugdíjmegtakarításokkal (forrás slide-ok: MNB és ERSTE Bank)

 

 

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke

szerint jelenleg "majd-csak-lesz-valahogy" tudatosság van. Ezt támasztják alá a Pénztárszövetség idei felméréseinek eredményei. Ebből néhány adat:

 

  • A megtakarítási célok ranglistájában továbbra is első a felkészülés a váratlan helyzetekre (vésztartalék). Ezt követi a saját lakáscél, az egészségügyi kiadások, a gyerekek tanulmányai, és csak 5. helyen van a nyugdíj...
     
  • A megkérdezettek 56%-ának van egyáltalán bármilyen megtakarítása, de ebből 33% bankszámlán gyűjtöget...
     
  • A válaszadók 63%-a még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjból fog élni (?), és 51% mondja azt, hogy dolgozni fog. 11% a gyermekei segítségére számít (!), de 12%-uknak fogalma sincs, miből fog megélni nyugdíjasként...
     
  • A válaszokból az derül ki, hogy 52% úgy számolja, a gondtalan nyugdíjas évekhez legalább 20.000.000 Ft kell, pedig az aktív lakosság fele már 10 millió forintra is boldogan igent mondana...

 

20% alatt van azoknak az aránya, akiknek konkrét tervük is van idősebb korukra, 19% az, akinek van terve az összegyűjtendő összeg nagyságát tekintve is, és 12% rendelkezik tervvel a tartós ápolás és a lakókörnyezete átalakítási költségeinek fedezetére...

 

Érdekes adatok, igaz? Tudom, Te azon vagy, hogy rendben, anyagi biztonságban legyél időskori éveidben, s már tettél is ennek érdekében. Nézzük meg, hogy elegendő lesz-e valóban. Ha pedig még nincs kész terved, segítünk a pénzügyi tervezésben is:

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Harmati László, ez ERSTE Bank lakossági vezérigazgató-helyettese

elmondta, hogy 2011 óta átlagosan évente 8%-kal bővül a háztartások vagyona. Ez a növekedés elsősorban készpénzben, látraszóló betétben és állampapírban jelenik meg...

 

2019. szeptemberi reprezentatív felmérésük azt mutatja, hogy a lakosság 35%-ának egyáltalán nincs semmilyen megtakarítása. Mindössze 27% elégedett azzal, amennyit képes megtakarítani, 47% elégedetlen.

 

Szomorú érdekesség, hogy azok aránya, akik fontosnak tartják, hogy legyen megtakarításuk, 17 százalékponttal csökkent (87%-ról 70%-ra) az utóbbi 5 évben. Mintha kezdenénk elfelejteni a 2008-as válságot, nem?

 

Azon csoporton belül, akiknek van megtakarítása, drasztikusan csökkent a nyugdíjcélú megtakarítók aránya is (47%-ról 22%-ra) 2015 óta. Vagyis a gazdasági helyzet javulásával romlott az öngondoskodási attitűd...

 

Természetesen, ha ERSTE, akkor nem maradhat el a befektetői attitűd elemzése sem. A befektetők 77%-a kockázatkerülő a felmérés adatai alapján, ami nagyon magas arány. Az értékpapír-befektetések iránti attitűd egyre kevésbé pozitív.

 

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy ki a befektetési szolgáltató. Például az ERSTE Bank pozitív hozzáállású ügyfeleinek aránya 6 százalékponttal magasabb az átlagnál.

 

Talán épp most gondolkodsz értékpapír befektetésben, TBSZ vagy NYESZ számla nyitásában? Válassz magadnak segítőt hozzá:

 

Tanácsadót választok

 

Zsolnai Gábor, az Union Biztosító egészségbiztosítási vezetője

úgy véli, hogy az egészségbiztosítások terén az adóváltozások ellenére növekedés várható, hiszen a nagyvállalatok továbbra is jó juttatási formának tartják a munkaerő megtartás érdekében. 

 

Hamarosan külön bejegyzésben írok arról, hogy mi mindenre jó és nem jó a magán egészségbiztosítás. Konkrét számokkal és példákkal mutatom meg Neked, hogyan lehet "Egyes meghatározott juttatásként" kezelni kedvezőbb 38,35% adózással, bérjövedelemként való megjelenése helyett.

 

Szeretnél értesülni erről? Kattints :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Dr. Farkas András, Nyugdíjguru

felhívta a figyelmet a kötelező szülőtartásra. Úgy látja, hogy a nyugdíjjövőt feláldozzuk a mai könnyebb élet oltárán - KATA, EVA, minimálbéres bejelentettség, részmunkaidős foglalkoztatás...

 

Az 1975 után születetteknek valószínűleg 67 év lesz a nyugdíjkorhatár.

 

Miért szükséges ez? Mert nem jön ki a matek. Erről beszéltünk már többször is, az öregedő társadalom kapcsán. A termékenységi rátának el kellene érnie a 2,2 - t, hogy ne fogyjon a magyar. De ennek jelenlegi értéke csak 1,53 és már ez is javulás (1990-ben 1,87 és 2014-ben 1,24 volt)...

 

Ugyanakkor a GYES-gyerekek és a Ratkó unokák 13-21 év múlva nyugdíjba mennek, a születéskor várható átlagéletkor pedig folyamatosan növekszik (2001-2017 között 4 évvel lett több, 1990 képest pedig 7 évvel)...

 

Egyszerű a képlet: egyre kevesebb járulékfizető "tart el" egyre több nyugdíjast. Erre az egyetlen lehetséges megoldás az öngondoskodás. Akkor is, ha a mai problémáid sokkal nagyobbnak tűnnek a 20 év múlva talán várhatóknál. Viszont 20 év múlva ez lesz a legnagyobb problémád, míg a maira talán nem is emlékszel...

 

 

"Élj a mának" attitűd

 

 

Ezért nem lesz nyugdíjad, avagy a hiányzó generáció

Miért kötelező, hogy legyen valamilyen nyugdíjmegtakarításod? (forrás slide-ok: PM és ÖPOSZ)

 

 

Igen, ez a jellemző. Ez a mi felelősségünk, pénzügyi tanácsadóké, pénzügyi szakembereké. Fontos küldetésünk, hogy megmutassuk Neked, milyen lehetőségeid vannak, ahogy azt is, hogy mi fog történni, ha nem teszed...

 

Néhány év, és robbanhat a nyugdíjbomba. De ez egy következő cikk lesz. Visszavárlak. Addig is, írd meg gondolataidat a nyugdíjaddal kapcsolatban itt a cikk alatt...

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika- minden jog fenntartva (2019.11.03.))

Vissza

Címkék : új nyugdíjkötvény, állami nyugdíjkötvény, állampapírok, megtakarítás, nyugdíjmegtakarítás, öngondoskodás, befektetési portfólió, kockázatcsökkentés, nyugdíjcélú megtakarítások, nyugdíjbiztosítás, nyugdijbiztositas, nyugdíj előtakarékosság, nyugdíjkorhatár, nyugdíjkötvény, NYESZ, ÖNyP, öregedő társadalom, egészségbiztosítás, egészségügyi ellátás, nyugdíjbomba, pénzügyi tudatosság, pénzügyi tervezés, pénzügyi tanácsadó, pénzügyi kultúra, pénzügyi célok, pénzügyek okosan, ERSTE, pénzügyi nevelés

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek