...

Fundamenta után itt az OTP lakáselőtakarékossági terméke is

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Lakástakarék újragondolva

 

 

Frissítés 2019.10.20.:   Eddig tartott az OTP LTP. Az OTP lakástakarék 2019.11.01-től felfüggeszti a Bónusz termékcsalád módozatainak értékesítését. Új szerződéseket nem köt, de a régi szerződéseket továbbra is kezeli.

 

Ma (2019.02.03.) elindul az OTP LTP új terméke is. Kísértetiesen hasonlít a Fundamentáéra. Nézzük, jó-e ez Neked, mi a különbség és mi a hasonlóság...

 

Először is tisztázzunk valamit. A lakástakarékpénztár egy pénzintézet, nem pedig maga az állami támogatás. Attól, hogy az LTP termékekhez adott állami támogatás megszűnt, maguk a pénztárak még léteznek, csak új termékeket kellett kidolgozniuk.

 

Az LTP törvény (1996. évi CXIII. tv.) ma is érvényben van, és a lakáspénztárak működését, valamint a termékeket továbbra is ez szabályozza. Mindössze belekerültek a 2018.10.17-ei változások.

 

A Fundamenta alig néhány nappal a változások törvénybeiktatása után már előrukkolt új termékével, melyet részletesen bemutattam Neked itt. Most itt az OTP lakáselőtakarékossági megoldása is, és azt csiripelik, legkésőbb nyárra az ERSTE LTP is előáll egy új változattal...

 

Frissítés 2019.06.02.:  Elindult az ERSTE LTP is. Az összehasonlítást olvasd el itt :)

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Fundamenta után itt az OTP lakáselőtakarékossági terméke is

Lakástakarékok új szemszögből

 

 

Mi az új lakáselőtakarékossági koncepció lényege? - LTP 2019

 

 

Az alapgondolat mindkét pénztár esetében ugyanaz: állami támogatás helyett bónusz.

 

Bizonyos megtakarítási időszak alatt az éves befizetésekre bónuszt kínálnak (5-10%-ot), utána pedig előre lefixált feltételekkel kedvezményes lakáskölcsön felvételére van lehetőséged. Költségként ugyanúgy a számlanyitási díj (1%) és a számlavezetési díj (150 Ft / hó) merül fel.

 

A megtakarítási részre kínált kamat 0,1% mindkét esetben, mely a bónuszra nem jár. A kiutalási időszak pedig 2 hónap. Felhasználása ugyanúgy lakáscél lehet.

 

Vagyis az elv és maga a konstrukció nem változott, bár mostmár több ilyen szerződésed is lehet, hiszen nem kötődik adószámhoz:

 

SZERZŐDÉSES ÖSSZEG = MEGTAKARÍTÁS + BÓNUSZ + KAMAT + LAKÁSKÖLCSÖN

 

Mégis van különbség a két termék között.

 

A Fundamenta arra alapoz, hogy csábító lesz Számodra a kiemelkedően kedvezményes hitelkamat, ami a lakáskölcsönre 2,9%. Vigyázz! Azonnali hitel (áthidaló hitel) esetén az első periódusban 5,2% a kamat. Ilyenkor a termék hasonlóan működik, mint egy kombi hitel. A második periódus alacsony kamata csalóka, nézd meg a THM értékét...

 

Az OTP LTP szeretné bebiztosítani, hogy egyrészt hosszabb ideig takarékoskodsz, másrészt náluk veszed fel most a lakáshitelt. Ezért ebben az esetben jóval magasabb, 10% ill. 15% bónuszt kínál bizonyos feltételek mellett a megtakarításodra.

 

Vagyis arra ösztönöznek egy magasabb bónusszal, hogy hosszabb megtakarítási időt válassz, náluk vegyél fel hitelt és náluk bankolj. Itt is fontos lesz Számodra a pénzügyi tervezés. Ülj le és számolj, hogy melyik kedvezmény éri meg valójában...

 

Tanácsadót választok

 

 

OTP LTP termékjellemzők

 

 

Itt is két módozat közül választhatsz mostntól:

 

  1.  "Bónusz 55" módozat jellemzői
     
    1. Megtakarítható összeg havonta 10.000 - 50.000 Ft
    2. Megtakarítási időszak 58 hónap
    3. Lakáskölcsön futamidő 72 hónap
    4. Betéti kamat 0,1%
    5. Bónusz 5% az adott év befizetéseire (6.000 - 30.000 Ft, max. 145.000 Ft a futamidőre)
    6. Lakáskölcsön kamata 5,99%
    7. EBKM 0,74%
    8. Szerződéses összeg 1.400.000 - 7.000.000 Ft
    9. Számlanyitási díj 1% (14.000 - 70.000 Ft)
    10. Számlavezetési díj 150 Ft / hó

       
  2.  "Bónusz 1010" módozat jellemzői
     
    1. Megtakarítható összeg havonta 10.000 - 50.000 Ft
    2. Megtakarítási időszak 120 hónap
    3. Lakáskölcsön futamidő 118 hónap
    4. Betéti kamat 0,1%
    5. Bónusz 10% az adott év befizetéseire (12.000 - 60.000 Ft, max. 600.000 Ft a futamidőre)
    6. Egyszeri extra bónusz lakáshitellel +5% (max. 300.000 Ft / év)
    7. Lakáskölcsön kamata 5,99%
    8. EBKM 1,28%
    9. Szerződéses összeg 3.000.000 - 15.000.000 Ft
    10. Számlanyitási díj 1% (13.700 - 110.000 Ft)
    11. Számlavezetési díj 150 Ft / hó

 

OTP BÓNUSZOK

 

A lakástakarék bónusz kifizetésének feltétel, hogy meghatározott időintervallum alatt valóban kiutalásra is kerüljön a szerződés, vagy Bónusz 55 esetén legkésőbb a 6. évben, Bónusz 1010-nél pedig a 12. évben.

 

Ez a bónusz a rendszeres megtakarításra jár, tehát arra, hogy minden hónapban befizeted a megtakarítási összeget. Ezt 6 havonta ellenőrzik. A felmondással végetérő szerződésre nem jár bónusz!

 

Egyszeri OTP extrabónuszt kapsz (+5%) a Bónusz 1010 módozat esetén, ha a szerződés aláírását megelőzően 3 hónapon belül (legkorábban 2019.01.01), vagy az azt követő 9 hónapon belül OTP lakáshitelt igényelsz, melynek futamideje min. 10 év, és az folyósításra is került. 

 

Egy szerződéshez csak egy hitel tartozhat a kedvezmény szempontjából. Az extra bónuszért cserében nem végtörlesztheted a hiteled az LTP szerződés fennállása alatt, nem eshetsz 60 napot meghaladó késedelembe a törlesztéssel, és persze a bank nem mondta fel a hiteledet.

 

OTP extra bónusz = 5% x Betétösszeg x Hitelösszeg / Szerződéses összeg

 

Például: Havi 50.000 Ft-os megtakarítás Bónusz 1010 módozattal (SZÖ 15.000.000 Ft), és 10.000.000 Ft lakáshitel mellett

a lakástakarékbónusz 600.000 Ft a 120 hónapra, (120 x 50.000 x 10%)

az extra bónusz pedig egyszeri 200.000 Ft (5% x 120 x 50.000 x 10.000.000 / 15.000.000)

 

 

Melyik lakástakarék termékkel jársz jobban?

 

 

Az attól függ, mi a célod :). Igyekszem most is megkönnyíteni a pénzügyi tervezésedet, hogy könnyebben megtaláld a helyes megoldást a pénzügyi célodhoz. Nézzük akkor mindezt számokban:

 

 

Fundamenta után itt az OTP lakáselőtakarékossági terméke is

 

 

Fenti képet letöltheted PDF formátumban itt.

 

Ezenkívül megmutatom Neked szintén számokban, hogy milyen különbségek vannak és miben, egy havi húszezer forintos megtakarítás vállalása esetén a két lakáskassza két-két terméke között. Töltsd le itt!

 

Utaltam már rá, hogy az 5%-os bónusz NEM kamat. Annak idején is kiszámoltam Neked, így most is megmutatom, hogy ez az 5% bónusz a teljes futamidőre vetítve (0 -10 év) mekkora kamatot jelentene. Nézd meg itt!

 

Néhány következtetés a számok alapján:

 

  • Az első, amit el kell döntened, hogy mi a célod: minél nagyobb megtakarítási részt elérni vagy minél nagyobb összegű lakáshitel lehetőséget.
     
    • A magasabb bónusz miatt a hosszabbtávú módozatnál az OTP egyértelműen jobbnak tűnik, ha csak a megtakarítást nézzük.
       
    • Hitelben első ránézésre a Funda jobb (főleg a legmagasabb havi megtakarítás vállalásakor), de alacsony havi megtakarításnál magas a THM, egy sima piaci hitel jobb lehet.
       
  • Biztos vagy-e abban, hogy a választott futamidő végéig fizetni is fogod rendszeresen, havonta a vállalt megtakarítást? A bónusz nem jár, ha megszünteted a szerződést, és ez esetben az EBKM bizony negatív lesz...
     
  • Ha már most hitelre van szükséged, mivel jársz jobban:
    • Azonnali áthidaló hiteles kombi termékkel (Fundamenta)?
       
    • Kedvezőbb lakáskassza konstrukcióval, de magasabb hitelkamatokkal és kötelezően ott vezetett bankszámlával (OTP)?
       
    • Piaci lakáshitellel, ami mellé még így is köthetsz lakástakarék szerződést?

       
  • Ha maradunk a megszokott 20.000 Ft-os havi megtakarításnál, akkor a számokból az látszik, hogy:
     
    • Bónusz nélkül a Funda, bónusszal az OTP ad jobb betéti kamatmutatót.
       
    • Ha magasabb szerződéses összegre és/vagy megtakarítási részre van szükséged, akkor a Fundamenta a nyerő a rövidebb módozatnál, és az OTP a hosszabbtávúnál.
       
    • A lakáskölcsönnél nominálisan kellemesebb törlesztőrészletet kínál az OTP, bár magasabb a kamat, viszont hosszabb a futamidő.
       
    • Ha fontos Számodra, hogy minél kisebb legyen a hiteled költsége, akkor a Fundamenta által kínált módozatnál ez egyértelműen alacsonyabb, mint az OTP-énél.

 

 

Fundamenta után itt az OTP lakáselőtakarékossági terméke is

 

 

Összességében mégis azt mondhatom, hogy a teljesen eltérő futamidők miatt, melyeknek aztán a banki lakáshitelek futamidejéhez még kevesebb közük van, szinte lehetetlen normálisan összehasonlítani a két lakáskassza termékeit.

 

Ezért még inkább igaz az, amit a pénzügyi tervezés során hangsúlyozni szoktam: Először a pénzügyi célodat kell meghatároznod, utána keressük meg hozzá a legmegfelelőbb eszközt.

 

 

 

Tudom, hogy ez nem egyszerű. Sokkal könnyebb szakértői segítséggel. Amennyiben úgy érzed, hogy inkább átadnád ezt a feladatot, hívd fel tanácsadódat, akiben megbízol, hogy segítsen, mielőtt igent mondasz egy meggyőzőnek ható ügynöknek.

 

Amennyiben nincs ilyen segítőd, hívj minket bizalommal :).

 

Tanácsadót választok

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek, táblázatok: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2019.02.03. - utolsó frissítés 2019.10.23.))

Vissza

Címkék : LTP, LTP kiutalási időszak, lakástakarékpénztár, lakástakarék, lakáselőtakarékosság, lakáscélú megtakarítás, lakásvásárlás, lakásfelújítás, lakáshitel, lakáskölcsön, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek