...

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Támogatások gyermekkel vagy gyermek nélkül 2021 - 1. rész

 

 

Vagy azt olvasom, hogy persze, mindent csak a nagycsaládosok kapnak, vagy azt, hogy persze, még nincs gyermeke, neki jár, nekünk már van, de nekünk nem jár, stb. Nézzük akkor meg, hogy ki milyen támogatásokkal - kedvezményes és/vagy ingyenpénzekkel - számolhat, ha van gyermek, ha nincs, ha akar még gyermeket, ha nem.

 

Fél évvel a választások előtt vagyunk, és sokak szerint a mostani pénzosztás ennek köszönhető. Ebben most nem foglalnék állást inkább, de az biztos, hogy újabb és újabb családtámogatások, otthonteremtési támogatások indulnak el.

 

A pénzügyi tudatosságnak pedig részeleme az is, hogy a lehető legoptimálisabban használd ki a rendelkezésre álló állami támogatásokból és adókedvezményekből származó előnyöket. Ez azonban mostanság egyre nagyobb kihívás lehet.

 

Lassan átláthatatlanná válik, mire és mennyi vissza nem térítendő támogatást, kedvezményes hitelt kaphatsz gyermeket nevelő, gyermeket vállaló házaspárként, egyedülállóként, és milyen állami támogatások igénybevételére vagy jogosult 25 év alatti gyermek nélkül.

 

Kezdjük az új állami támogatásokkal és a változásokkal 3 cikkben (ha csak konkrétan az egyik érdekel, kattints a linkre - hamarosan), de frissítem és linkelem folyamatosan a korábbiakat is (adj egy kis időt rá, kérlek :)): 

 

 

Te is belezavarodtál? Nehezen igazodsz el az állami támogatások és kedvezmények között, nem látod át az összes lehetőséged? Időrabló a rendeletek és jogszabályok értelmezése? Bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk megtalálni a legjobb kombinációt az élethelyzetedre :).

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Ilyen még nem volt, visszaadja az állam az SZJA-t a gyermeket nevelő családoknak

 

 

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

 

Már most látom a social média felületeken, hogy  igencsak felkorbácsolta a kedélyeket ez a személyi jövedelem adó (SZJA) visszatérítés. 

 

A nagycsaládosok lázadnak, mert a magas összegű családi adókedvezmény mellett már alig vagy egyáltalán nem marad adójuk, amit most visszakaphatnának. Ezért sokan úgy érzik, kimaradtak a pénzesőből. Aki már babát vár örül, akinek a napokban fogan meg első gyermeke, már kevésbé.

 

A gyermektelenek, és azok, akiknek már felnőtt a gyermeke, kirekesztve érzik magukat a pénzosztásból. Többen pedig egyszerűen gazdaságilag megalapozatlannak tartják. Ki ezért, ki azért szidja ezt az "ötletet".

 

Nem tisztem igazságot tenni. Inkább nézzük a tényeket - ki, mekkora összeget és hogyan fog visszakapni a 2021-ben befizetett SZJA összegéből. A 2021. szeptember 30-án megjelent 560/2021. (IX.30.) kormányrendeletet segítek most értelmezni, kibővítve a NAV által 2021. október 1-jén kiadott állásfoglalással.

 

Mielőtt részletesen belemennénk, egy dolgot mindenképp kiemelnék, mert szerintem nagyon fontos (!):

 

Az adó-visszatérítés érinti a további SZJA kedvezményeket is! Hogyan?

 

Az adó-visszatérítés az összevont adóalap adóját csökkenti le, ezért ha emiatt az nulla lesz, magánszemélyként nem tehetsz rendelkező nyilatkozatot (önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatot, nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatot, nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot).

 

Vagyis, ha van nyugdíjmegtakarításod, önkéntes pénztári tagságod, és eddig mindig visszaigényelted az éves befizetésed 20%-át, akkor 2021-re vonatkozóan ezt csak akkor tudod megtenni, ha az SZJA visszítérítés összegén felül is marad még befizetett adód...

 

Viszont az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére tehető meg.

 

 

Ki jogosult a kedvezményre?

 

 

Így fogalmaz a rendelet: "Ha a magánszemély a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe..."

 

Vagyis ez azt jelenti, hogy ha gyermekedre tekintettel akár egyetlen napra is járt 2021-ben családi pótlék ÉS 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmed volt (ha a családi adókedvezmény nem csökkentette az adóalapot nullára.), akkor jogosult vagy igényelni az adóvisszatérítést. 

 

Ilyen például, ha munkabért, megbízási díjat, ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet, őstermelői jövedelmet szereztél, vállalkozói kivétet számoltál el. De akkor is jogosult vagy, ha Ekho-s vagy KATA-s bevételed volt.

 

Akkor is jár az SZJA visszatérítés, ha már babát vársz, a magzat után, a várandósság 91. napjától (a várandós nő házastársának is). Tehát, amennyiben várandósságod még ebben az évben eléri a 91. napot...

 

Nem feltétel, hogy a várandós anyának és házastársának bejelentetten közös lakcíme legyen, hiszen nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnetek, ezt kell igazolni.

 

Nem csak szülőként részesülhetsz ebben a kedvezményben, hanem akkor is, ha a családi pótlékra saját jogon vagy jogosult, illetve, ha rokkantsági járadékban részesülsz.

 

Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek, vagy élettársak. A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

 

A családi pótlékra egyedülállóként jogosult szülőnek is jár az adó-visszatérítés.

 

Azok az elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák és emiatt 50-50 százalékban kapják a családi pótlékot, és ugyanilyen arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt, mindketten (teljes összegben) jogosultak az adó-visszatérítésre. Vagyis ha a családi pótlék is, a családi adókedvezmény is megosztott...

 

Ha a szülők 2021 előtt váltak el, akkor a visszatérítés annak a szülőnek jár, aki 2021-ben családi kedvezményre volt jogosult.

 

Ha a szülők 2021-ben váltak el, és a válásig mindketten jogosultak voltak családi kedvezményre, akkor mindkét fél jogosult a visszatérítésre. 

 

A visszatérítés a családi kedvezményre jogosultnak akkor is jár, ha családi kedvezményt nem érvényesít, vagy azt nem ő veszi igénybe. Ha a családban mindketten szülőként jogosultak vagytok családi kedvezményre, és mindketten rendelkeztek jövedelemmel a visszatérítéshez, akkor az adó-visszatérítés külön-külön mindkettőtöknek jár.

 

Ez az utóbbi három sor - miközben leírtam -, felvetett bennem egy kérdést:

 

Ha idén váltatok el, és egyik gyermeked nálad, a másik a volt házastársadnál lakik (akár csak papíron...), akkor mindkettőtöknek jár az SZJA visszatérítés. Ha idén újra házasságot köttök (mindketten mással :)), akkor az új házasságban is jár mindkét félnek az adóvisszatérítés. 

 

Tehát elvileg akkor a két gyermeketekre külön-külön duplán tudjátok igénybe venni a visszatérítést? Ezt hogyan fogják kiszűrni?...

 

 

 

 

Mi a kedvezményed alapja, miből jár az adóvisszatérítés?

 

 

A rendelet szövege szerint: "az Szja tv. szerinti összevont (az adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalapja 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni részét a (2) bekezdés szerinti értékhatárig nem köteles megfizetni"

 

Ez azt jelenti, hogy visszatérítésként

  • az összevont adóalap utáni személyi jövedelemadónak az igénybe vett kedvezmények levonása után fennmaradó összege,
  • az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) személyi jövedelemadónak minősülő része (9,5 %)
  • a katásoknál a tételes adó 25 százaléka

jár vissza.

Nem jár visszatérítés a külön adózó jövedelmek (például a lakás eladása, osztalék, tőzsdei nyereség) utáni adóból.

 

Mindez akkor lesz így, ha a gazdasági növekedés eléri az 5,5%-ot. Ez esetben a KSH által 2020. decemberére kimutatott bruttó havi átlagkereset 12-szeresére jutó SZJA fizethető vissza, ezer forintra kerekítve (ha 1 Ft-ot kapnál, akkor is 1000 Ft lesz).

 

Ez annyit jelent összegszerűen, hogy az SZJA és az EKHO szerint adózóknak maximum 809.000 Ft jár vissza. Ha az összevont adóalapodat terhelő adó ennél az összegnél kevesebb, akkor a visszatérítés maximális összege az adó összege.

 

A KATA szerint adózóknak pedig maximum 75.000 Ft (havi 25.000 KATA esetén), 150.000 Ft (havi 55.000 KATA esetén), vagy 225.000 Ft (havi 75.000 KATA esetén) visszatérítés érkezik majd februárban.

 

Fontos azonban, hogy ha kisadózó vállalkozásként a veszélyhelyzet miatt 2021. március és április hónapra mentesültél a tételes adó (KATA) alól, akkor az adó-visszatérítés kiszámításakor ezt a kéthavi összeget nem veheted figyelembe.

 

Szintén tudnod kell azt is, hogy az értékhatárok nem adódnak össze, Vagyis, ha többféle jogviszonyod is volt 2021-ben, ami alaján visszaigényelheted az SZJA-t, a visszatérített adó összege ez esetben sem lehet több a maximális 809.000 forintnál!

 

Ráadásul arra is figyelj, ha többféle jogviszony alapján jár személyi jövedelemadó visszatérítés, hogy a KATA szerinti visszatérítés az összevont adóalap szerinti kedvezményt és az Ekho szerinti ekho-kedvezményt követő sorrendben vehető csak figyelembe.

 

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák a visszatérítést arra az összevont adóalapba tartozó jövedelmükre vehetik igénybe, amelyre a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye nem érvényesíthető. Ilyen lehet például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem adója.

 

Ha egy jövedelem – például ingatlan-bérbeadás – nem szerepel a NAV rendszerében, akkor ezt a jövedelmet és az utána megfizetett adóelőleget az adózónak kell feltüntetnie az szja-bevallásában, vagy ki kell ezzel egészítenie a NAV által készített adóbevallási tervezetet.

 

A VISSZADO-nyomtatványon csak a jogosultságról és a kiutalási számlaszámról, postázási címről lehet nyilatkozni, olyan jövedelemről nem, ami után az adózó saját maga fizeti meg az adóelőleget.

 

Hogyan kapod vissza a neked járó SZJA visszatérítést?

 

 

A pontos részleteket megtalálod a NAV által kiadott tájékoztatóban és a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokban, röviden azonban itt összefoglalom Neked:

 

Automatikusan visszautalja a visszatérített SZJA-t a NAV, ha:

 

jogosultak vagy a visszatérítésre és

  • a 2021-ben megszerzett jövedelmedre vonatkozó adatok a munkáltatótól/kifizetőtől és
  • a kiutaláshoz szükséges belföldi bankszámlaszám vagy postai cím a családi pótlék folyósítási adatokból

a NAV rendelkezésére áll.

 

A NAV a számodra 2022. február 15-ig automatikusan utalja a visszatértést. A kiszámított és automatikusan kiutalt kedvezmény-előleg összegét pedig feltünteti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben.

 

A kiutalás további feltétele, hogy

  • a munkáltató, kifizető a havi adó- és járulékbevallásban adatot szolgáltat a NAV-nak arról, hogy a magánszemély családi kedvezményt vesz igénybe év közben,
  • a családi pótlékot folyósító szerv NAV-nak teljesített adatszolgáltatása alapján ismert az ellátásban részesülő magánszemély utalási adata (belföldi fizetési számlaszáma vagy postacíme), és
  • a magánszemély nem nyújtja be a 21SZJA bevallást 2022. február 15-éig.

 

A kiszámított és automatikusan kiutalt kedvezmény-előleg összegét feltünteti a személyijövedelemadó-bevallási tervezetben, ezért feltétele a kiutalásnak az, hogy még nem adtad be az adóbevallásodat.

 

Ugyanis a kiutalt összeget az állami adó- és vámhatóság a bevallási tervezetben, a magánszemély a bevallásában a kifizetők által levont adóévi adóelőleget csökkentő tételként veszi figyelembe. Ez egy olyan tétel, amit a rendelet szerint nem kellett volna megfizetned adóként.

 

 

Tehát, ahol azzal riogatnak, hogy ezt majd májusban jól vissza kell fizetni, nem igaz, ne hidd el! Ha májusban, az adóbevallásodban fizetendő tételed lesz, akkor az más miatt van, s valószínűleg számítasz is rá.

 

 

Visszafizetned ezt az összeget csak akkor kell, ha jogosulatlanul kaptad meg... Például magasabb összeget igényelhetsz vissza a családi adókedvezménnyel és nem maradt annyi adód, amennyit visszakaptál.

 

Mivel rendeletben írta elő a kormány az egyes hivatalos szerveknek (például ÁllamKincstár) az adatszolgáltatást, ami alapján a NAV számolni tud, elvileg jól tud előleget kalkulálni, ha csak nem csúszik hiba az adatokba...

 

Nyilatkozat benyújtásával igényelheted, ha:

 

KATA-s vállalkozásod van, vagy a kiutaláshoz szükséges adataidat nem ismeri a NAV, 2021. december 31-ig nyilatkozatot tehetsz. Ha határidőben nyilatkozol, akkor 2022. február 15-ig te is megkapod a visszatérítést.

 

A nyilatkozatot a „VISSZADO” nyomtatványon 2021. október 31-től december 31-ig lehet elektronikus úton vagy papíron megtenni. A nyomtatvány 2021. október 31-től érhető el. Ügyfélkapu (KÜNY-tárhely) hiányában a nyilatkozat papíron is benyújtható.

 

Amennyiben a megadott határidőn belül nem nyilatkozol, a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheted.

 

A nyomtatvány 2021. október 31-től érhető el. Ügyfélkapu (KÜNY-tárhely) hiányában a nyilatkozat papíron is benyújtható.

 

Adóbevallásban érvényesítheted, ha:

 

a jövedelmedről a NAV-nak nincs információja (ne értsd félre :)). Ilyen eset lehet  például az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülőknél és azoknál, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t.

 

Ebben az esetben automatikusan nem utal a NAV, önállóan elkészített bevallásodban igényelheted a visszatérítést.

 

A bevallásban fel kell tüntetni

  • a családi kedvezményre jogosító gyermekek azonosító adatait,
  • azt, ha a magánszemély a családi kedvezményre magzat után jogosult,
  • a kedvezmény összegét és a kiutalási adatokat (belföldi fizetési számlaszámot vagy a postacímet),
  • annak a magánszemélynek az azonosító adatait, aki ugyanazon gyermek után jogosult a családi kedvezményre.

 

Ilyenkor a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban 2022. március 1-jétől utalja ki.

 

 

Miből derül ki, hogyan számolta ki (mekkora összeget) a NAV a visszatérítést? 

 

 

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

 

 

Nos, abból, hogy a visszatérítést 2022. február 15-ig kiutalja és azt az érintettek bevallási tervezetében feltünteti kedvezmény-előlegként, így követhető a számítás.

 

KATA vállalkozóként ugyan nem vagy köteles SZJA-bevallás készítésére, de ebben az esetben számodra is készül majd bevallástervezet.

 

Amennyiben nem értesz egyet a NAV által kiszámolt összeggel, akkor az adóbevallási tervezeted kiegészítésével vagy önállóan benyújtott 21SZJA bevallásodban igényheted vagy módosíthatod a visszatérítés összegét, illetve a különbözetet.

 

Ez a teendőd akkor is, ha a családi kedvezményt év közben nem vetted igénybe, azt a bevallásodban kívánod érvényesíteni, vagy olyan összevont adóalapba tartozó jövedelemmel kell kiegészítened a bevallásod, amelyről a NAV-nak nincs információja, mint például a magánórákat adó nyelvtanári jövedelmed.

 

Ha például van olyan jövedelmed, amelyet a munkáltatótól kapott adatok alapján a NAV ki tud számolni, akkor azt automatikusan visszakapod, a többit pedig nyilatkozattal (KATA, Ekho) és/vagy a bevallásodban tudod igényelni.

 

 

Elhunyt magánszemélyre tekintettel érvényesíthető kedvezmény, visszatérítés

 

 

Az elhunyt magánszemély (2021. január 1-jén vagy ezt követően elhunyt magánszemélyt érintően) házastársa vagy örököse az adózó családi kedvezményre való jogosultságára tekintettel járó, az elhunyt magánszemélyt megillető visszatérítés érvényesítését kérheti az adóhatóságtól, feltéve, hogy családi kedvezményre volt jogosult.

 

A kérelemben foglaltakról az állami adó- és vámhatóság az Art. szerinti soron kívüli adómegállapítási eljárásban dönt.

 

 

Mire költenéd? Költsd el okosan az SZJA visszatérítést!

 

 

Biztosan ezer helye lesz ennek a pénznek, de a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az az, ha gondolkodás nélkül elköltöd.

 

Sokak életében, talán a Tiétekben is, nagy pénz 1,6 millió forint - ha a maximálisan visszaigényelhető SZJA kedvezményt nézzük. Ugyanakkor ez nem nagy pénz ahhoz, hogy gyorsan el lehessen tapsolni...

 

 

Kérlek, gondold át, tervezzétek meg, hogy mire használjátok fel! Akkor is, ha a maximumot kapjátok, akkor is, ha kevesebbet. Itt is fontos szerepe van a pénzügyi tervezésnek.

 

 

  • Ha olyan kiadások finanszírozol vele, amikre nincs is igazán szükséged, az akár pénzkidobás is lehet...
     
  • "El is égethetsz" néhány százezer forintot apróságokra, anélkül, hogy feltűnne. Írd fel tételesen, hogy mire költöttél belőle...
     
  • Ha csak kisebb összegű felújítást szeretnél, de nem akartál hitelt felvenni (vagy nem tudsz), akkor jól jöhet ez az összeg, és a felét visszakapod támogatásként, ha van gyermeketek és megfeletek az otthonfelújítási támogatás feltételeinek...
     
  • Betörlesztheted a hiteledbe. A tőketartozás csökkenése törlesztőrészlet csökkenést eredményez. Ez különösen akkor tűnhet jó ötletnek, ha nagyobb összeg halmozódott fel a hitelmoratórium következményeként...
     
  • Berakhatod a nyugdíjmegtakarításodra - az egészet, vagy egy részét -, amire további 20%-ot vissza tudsz majd igényelni 2023-ban...
     
  • Befektetést indíthatsz belőle. Jó alap lehet hosszútávon, akkor is ha tudsz hozzá majd tenni rendszeresen valamennyit, akkor is ha nem. Évi átlagos 8% hozammal számolva TBSZ számlán 15 év alatt 5millió Ft lehet 1,6 millió forintból, de ennél magasabb hozamot is elérhetsz...

    De ha 4 évig átrakod NYESZ számlára a normál számládról, akkor évente 100.000 Ft még vissza is tudsz igényelni hozzá, ami hozamokkal növelten jó alap lehet a nyugdíjkiegészítésedhez, ha még Te is teszel hozzá...
     
  • Elindíthatod belőle a megtakarítást gyermekeid életkezdéséhez - mégiscsak rájuk tekintettel kaptad vissza a befizetett adód egy részét. Ha ehhez hozzáteszed havonta például a családipótlék összegét, már korrekt összeg lesz 15-20 év múlva a tanulmányaikhoz, vagy önálló lakásukhoz önerőként...
     
  • Ugyanígy, bármilyen távolabbi célodhoz szükséges pénzmennyiség összegyűjtésében nagymértékben segíteni fog - ne költsd el mindenáron ezt a váratlan pénzösszeget!

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

 

Zöld OtthonProgram - amit eddig tudunk róla

 

 

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

 

 

Részletes cikkel jövök a 2021. október 4-én elindult Zöld Hitel Programmal kapcsolatban, amiben ugyanúgy összehasonlítom Neked a bankok kínálatát, mint korábban a babaváró hitelnél. De még nagy a bizonytalanság, csepegtetve kapjuk mi is a banki partnerektől az információt. Több bank nem is indult el még a termékkel.

 

Ezért most csak azokat a szabályokat foglalom össze, amiket már biztosan tudunk az 541/2021. (IX.24.) Korm. rendeletből a kamattámogatott 2,5%-os hitelről és az ingyen hitelről, vagyis a zöld CSOK-hitelről.

 

 

Fontos tudnod, hogy a ZOP (Zöld Hitel Program) célja a saját lakhatásotok biztosítása energiahatékony új ingatlannal. Tehát, ha befektetési célú ingatlanhoz akartad igénybevenni, akkor ez nem fog menni. A folyósítást követően 10 évig életvitelszerűen ott kell élnetek!

 

 

Ugye Te sem nem szeretnél lemaradni az összehasonlító cikkről? Akkor kérd már most Heti PénzTippünket:

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

NHP Zöld Hitel és Zöld CSOK-hitel közös szabályok:

 

  • Minimum BB energetikai besorolású (az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni) ÉS maximum 90kWh/m2/év primerenergia-felhasználású ingatlan vásárlására vagy építésére igényelhető

    Ha utólag, a használatbavételi engedély kiadása utáni energetikai hatékonysági ellenőrzés azt mutatja, hogy nem felel meg e két feltételnek együttesen az épület, akkor bukik a Zöld Hitel is, ezért érdemes biztosra menned...
  • elidegenítési tilalom 10 év, nem minősítheted át üzleti ingatlanná sem (DE saját vállalkozásod székhelyeként bejelentheted)
     
  • nem lehet bérbe adni sem!
     
  • Ingatlan korszerűsítésre nem vehető igénybe
     
  • építés esetén a rendelkezésre tartási idő maximum 4 év úgy, hogy az első lehívásnak 3 éven belül meg kell történni a lakáshitel szerződés megkötésének dátumától számítva
     
  • amennyiben a lakáshitel célja az építési telek vásárlására is kiterjed, akkor 1 éven belül be kell mutatnod az építéshez szükséges engedélyeket, különben megszűnik a rendelkezésretartás

    Emellett az is feltétel, hogy az építési telek hitelből finanszírozott vételára nem haladhatja meg a hitelösszeg (Zöld CSOK-hitellel együtt számolva) 50%-át 
     
  • hitelkiváltásra NEM használható fel, vagyis, ha korábban a vásárláshoz/építéshez már vettél fel hitelt, azt sem válthatod ki ezzel - ha nemrég indítottad el a hiteligénylésed, de még nem szerződtél, akkor attól visszalépve adhatsz be csak új igénylést a Zöld Hitelekre
     
  • a hitelcélnak megfelelő felhasználást igazolni kell (a bank köteles ellenőrizni)
     
  • a lakáshitel szerződésben legfeljebb 4 fő adós/adóstárs lehet
     
  • kizárólag EGYSZER lehet bárki a ZOP Hitelben adós(társ) - vagyis, ha jövedelmet javító adóstársként szerepel valaki a hitelben, és utána ő is szeretné megigényelni, erre már nem lesz lehetősége!
  • új lakás vásárlása csak  abban az esetben lehet hitelcél, ha azt a gazdálkodó szervezet egy természetes személy részére első ízben való értékesítés céljára építi/építteti
     
  • tároló és vagy garázs is finanszírozható az új lakással egyidejűleg azonos építési telken, azonos helyrajziszámon
     
  • a feltételek nem-teljesítése esetén a büntetőkamat a jegybanki alapkamat kétszerese lesz

 

 

NHP Zöld CSOK-Hitel - "Zöld OTK", vagyis kamattámogatott hitel CSOK mellé

 

 

  • ÚJ lakás vásárlásához és építéséhez igényelhető CSOK mellé 2 és 3 vagy több meglevő / vállalt gyermekes családoknak 
     
  • kamata 0% fixen a feltételek teljesítése esetén a futamidő alatt
     
  • futamidő max. 25 év
     
  • hitelösszeg maximuma két gyermekre 10 millió forint, három vagy több gyermekre 15 millió forint
     
  • a 10 éves korlátozás kevésbé megengedő:
     
    • bentlakási kötelezettséget jelent!
    • nem lehet eladni, nem lehet fedezetcserét kérni - eladáskor a jegybank alapkamat kétszerese a büntetőkamat!
    • nem lehet haszonélvező senki (haszonélvezeti jog nem terhelheti)
    • más jelzáloggal nem terhelhető meg - nem vehetsz fel további hitelt rá, ha újabb pénzösszegre van szükséged (kivétel a vásárláshoz/építéshez esetlegesen szükséges további lakáshitel)!
       
  • tulajdonosa is, és bejelentett lakcímmel is csak támogatott személy lehet
     
  • ha a Zöld CSOK-hitel mellé piaci Zöld Hitelt is szeretnél, akkor egyszerre kell igényelned (CSOK + Zöld OTK + Zöld Hitel)
     
  • ügyintézési határidők:
    • hitelbírálati idő max. 20 munkanap, új lakás építése esetén 40 munkanap (a hiánytalanul befogadott hiteligénylési dokumentáció ÉS az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva)
    • folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítését követően 2 munkanap

      Amennyiben a fenti hitelbírálati, illetve folyósítási határidőt a hitenyújtó nem teljesíti, úgy folyósítási díjat nem számíthat fel.

 

Feltételek, amiknek még meg kell felelni:

 

  • ZÖLD feltételek:
    • megegyezik a piaci zöld hitel alapfeltételével
  • OTK feltételek:
    • a "normál" kamattámogatott CSOK-hitel feltételeivel megegyező

 

Amennyiben nem teljesülnek a CSOK mellé felvehető kamattámogatott zöldhitel feltételek, akkor:

 

  • ha a kamattámogatás feltételei sérülnek, de a Zöld Hitel feltételeinek megfelenek, akkor piaci Zöld Hitel lesz belőle, melynek kamata 2,5% (itt jelenleg még könnyítést jelenthetnek némileg a vészhelyzet miatti rendeletek paragrafusai)
     
  • ha a Zöld Hitel feltételek sérülnek, akkor "normál" kamattámogatott hitel lesz belől, melynek kamata 3 %
     
  • ha mindkét feltétel sérül (például bentlakási kötelezettség megsértése és nem teljesült gyermekvállalás), akkor "normál" piaci lakáshitellé alakul

 

 

NHP Zöld Hitel - piaci lakáshitel

 

 

  • a hitel igénylésének nem feltétele a gyermekvállalás vagy a meglévő gyermek
     
  • kamata 2,5% fixen a feltételek teljesítése esetén
     
  • maximális hitelösszeg:
    • Zöld CSOK-hitel nélkül 70 millió Ft - gyermektelenek és 1 gyermekesek is igényelhetik!
    • Zöld CSOK-hitellel 2 gyermekre 60 millió Ft, 3 vagy több gyermekre pedig 55 millió Ft
       
  • futamidő max. 25 év
     
  • az adóstársak között a tulajdoni részarány szabadon meghatározható, akár lehet csak egyikőtök a tulajdonos
     
  • maximálisan felszámítható díjak:
    • folyósítási díj a hitelösszeg 0,75%, de max. 100.000 Ft
    • elő-, és végtörlesztési díj a betörlesztett összeg 1%-a, de max. 30.000 Ft + LTP-ből ingyenes
    • harmadik fél részére fizetendő díjak (tulajdonilap, közjegyző, értékbecslés, földhivatali díjak, stb.)
       
  • elidegenítési és terhelési tilalom a hitel teljes futamideje alatt => fedezetcsere nem megengedett!
     
  • ügyintézési határidők:
    • hitelbírálati idő max. 15 munkanap, új lakás építése esetén 25 munkanap (a hiánytalanul befogadott hiteligénylési dokumentáció ÉS az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva)
    • folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítését követően 2 munkanap

      Amennyiben a fenti hitelbírálati, illetve folyósítási határidőt a hitenyújtó nem teljesíti, úgy folyósítási díjat nem számíthat fel.
       
  • amennyiben 120 napot elérő késedelembe esel a törlesztéssel vagy bármi más okból a bank a ZOP hiteledet felmondja, a Zöld Hitel minősége megszűnik, és büntetőkamatot is fizetned kell
     
  • a 10 éves korlátozás kevésbé megengedő:
     
    • bentlakási kötelezettséget jelent! - lakcímkártyával 90 napon belül igazolni kell és utólag is ellenőrizhetik bármikor
    • nem lehet eladni, nem lehet fedezetcserét kérni - eladáskor a jegybank alapkamat kétszerese a büntetőkamat!
    • nem lehet haszonélvező senki (haszonélvezeti jog nem terhelheti) - kivétel a tulajdonos adós egyenesági hozzátartozója
    • más jelzáloggal nem terhelhető meg - nem vehetsz fel további hitelt rá (kivétel a vásárláshoz/építéshez esetlegesen szükséges további lakáshitel), ha újabb pénzösszegre van szükséged!

 

 

Lakossági napelem pályázat 100%-os támogatással

 

 

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

 

 

Miért annyira fontos ez a pályázat? Mert komoly korszerűsítésre ad lehetőséget Neked 100% állami pénzből ÉS nem kell hozzá meglevő gyermek vagy gyermekvállalás. Lehet napelemes rendszered, de "hozzácsaphatod" a fűtéskorszerűsítés és a nyílászáró csere költségeit is...

 

Viszont, mivel még nincs meg a végleges pályázati kiírás, csak a tervezet, egyelőre nem mennék bele a részletekbe. Később külön cikkel jövök a 100% állami támogatású napelempályázatról. Addig is itt tudod te is követni, hol tart a folyamat.

 

 

Amit eddig tudunk a 100%-os támogatású napelem pályázatról:

 

 

  • Támogatás 3 műszaki tartalom egyikére igényelhető:

 

  • (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése

VAGY

  • (2a) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel

VAGY

  • (2b) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval
     

 

  • Pályázók köre: a beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek (magánszemélyek) 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 forint és 4.850.000 forint közé essen.
     
  • Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%. Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.896.108 Ft, (2a) esetén bruttó 9.368.464 forint, (2b) esetén bruttó 11.559.214 Ft
     
  • A pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani.
     
  • Az első beadás várhatóan 2021. december 6-tól kezdődik megyénként ütemezetten.
     
  • A beruházás csak a Kivitelezői listáról választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.

 

A társadalmi egyeztetésben, ami szeptember 12-én lezárult, többen felvetették, hogy a támogatható tevékenységek közé kerüljön be a hőszigetelés is, hiszen a fűtéskorszerűsítés és nyílászárócsere enélkül mit sem ér.

 

Az is felvetődött a hozzászólásokban, hogy jó lenne kiterjeszteni azokra is a pályázatot, akik a lakásukat nem lakáshitellel, hanem pénzügyi lízinggel finanszírozták.

 

Sőt, a hozzászólók szerint a kiírásban meg kellene előzni a "tömeges bejelentkezéseket", hogy ki tudják szűrni azokat, akik így tudnak megfelelni a jövedelmi feltételnek.

 

A  szakma több hozzászólója kihangsúlyozta, hogy a pályázatban meghatározott teljesítménykorlátok nem lesznek elegendők az átlagos lakásokra, így ezeken célszerű lenne módosítani.

 

Még rengeteg hasznos javaslatot olvastam (hogyan határozzák meg a KATA-sok jövedelemét, miért az eddigi fogyasztásnak megfelelő  napelem lehet, stb.). Kíváncsian várom a végleges pályázati kiírást :)

 

Amennyiben erről sem szeretnél lemaradni, kattints most és kérd Heti PénzTippünket az aktuális információkkal.

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2021.10.04.))

Ingyenpénzek 2021 - adóvisszatérítés, zöld hitel, napelem

Vissza

Címkék : adóvisszatérítés, ingyen hitel, ingyen napelem, SZJA visszatérítés, zöld otthon program, zöld hitel, ingyenpénzek, családi költségvetés, pénzügyi tervezés, pénzügyi tudatosság, napelem pályázat, lakáshitel, hitelfelvétel, CSOK2021, CSOK változások, CSOK hitel, zöld CSOK-hitel, családtámogatás, állami támogatás, otthonteremtési támogatás, új lakás vásárlás, új lakás építés, családvédelmi akcióterv, családi adókedvezmény

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek