...

Milliókkal fizethetsz többet egy rosszul választott hitellel - mennyire fogyasztóbarát a hitel?

Kategória: Hitelek | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Megérkeztek a fogyasztóbarát hitelek - vajon tényleg azok?

 

 

Az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hitelek 2017.07.03 óta igényelhetők. Vajon tényleg azok? Jobbak, mint az eddigi hitelek? Miben különböznek ezek a hitelek az eddigiektől?

 

Mennyit bukhatsz el egy rosszul kiválasztott hitellel? Ezekre a kérdésekre keresem a választ mostani írásomban. Tarts velem!

 

Cikkem megjelenése óta sokat változtak a hitelek, már a legtöbb banknál van fogyasztóbarát is, ezért most frissítem. A benne szereplő információk 2018.08.21. dátummal lesznek pontosak.

 

Amennyiben szeretnél értesülni folyamatosan az újabb hírekről, kérd MOST heti hírlevelemet!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Milliókkal fizethetsz többet egy rosszul választott hitellel - mennyire fogyasztóbarát a hitel?

 

Mi az a fogyasztóbarát hitel? Mitől az?

 

 

Elsőként az FHB lépett piacra ilyen hitel ajánlattal. De elérhető már az Erste, a K&H és az MKB banknál, valamint a Takarékszövetkezeteknél is. Az MNB oldalán hamarosan elérhető lesz az ezeket a hiteleket részletesen összehasonlító oldal is, várhatóan szeptembertől.

 

A bank akkor pályázhat az MNB-nél erre a minősítésre, ha a hitel megfelel a következő kritériumoknak:

 

  • a hitel kamatfelára nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot,
     
  • annuitásos a törlesztés - végig fizeted a törlesztő részletben a kamatot is és a tőkét is,
     
  • a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75%-a, de max. 150.000 Ft lehet,
     
  • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, ha pedig a LTP szerződésedből törleszted be a megtakarítási részt, akkor az díjmentes lesz,
     
  • a hitelbírálati idő max. 15 munkanap kell legyen az értékbecslés elkészültétől számítva,
     
  • pozitív hitelbírálat esetén a folyósítás 2 napon belül megtörténik,
     
  • legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot - a megjelent termékek közt a 3, 5, és 10 éves, valamint futamidő végéig tartó kamatperiódus is elérhető .

 

 

Olcsóbb lesz ez a hitel?

 

 

Nem feltétlenül. Itt is az a szabály érvényes, hogy egyedileg kell megnézned, hogy NEKED melyik banknál és melyik hitelt éri meg felvenned. Nem akarlak a leírásban számokkal terhelni. Készítettem egy összehasonlító táblázatot, amit innen letölthetsz.

 

Megnéztem, hogy 20 év futamidővel 10millió Ft-os hitelösszeg 5 éves kamatperiódussal hogyan alakulnak a törlesztő részletek és mennyibe kerül Neked az a hitel az adott banknál. Először a bankmonitor.hu oldalán csináltam egy gyors összehasonlítást és az első 10 hitelt összeraktam egy táblázatba.

 

Minden paramétert és a kalkulált törlesztőket és hiteldíjakat frissítettem az adott bank oldalán található, 2017.08.01-től érvényes feltételek és kalkulációk alapján.

 

Ezt egyébként Neked is javaslom a csalódások elkerülése végett, vagyis ne elégedj meg az ilyen összesítő kalkulátorok eredményével, ugyanis nem szerepel bennük minden részletes feltétel. Viszont iránymutatásnak nagyon jók.

 

Tehát most friss és aktuális a táblázat. 

 

Jól látszik belőle, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a fogyasztóbarát hitellel jársz a legjobban. Ugyanis mostanság a "normál" hiteleknél a bankok az induló költségek nagy részét elengedik, ami a fogyasztóbarát kölcsönökre nem mindig igaz. Nézz meg minden olyan feltételt, ami Rád igaz lehet, s amelyik ezek alapján a legjobb hitel Számodra, azt válaszd.

 

 

Milliókkal fizethetsz többet egy rosszul választott hitellel - mennyire fogyasztóbarát a hitel?

 

 

Ilyen szempontok lehetnek a teljesség igénye nélkül:

 

  • bankszámlára érkező jövedelem összege
     
  • mennyire lesz stabil a futamidő alatt a beérkező jövedelem nagysága
     
  • az ingatlan teljes értékéhez képest mekkora a hitel aránya
     
  • mennyibe kerül a hitelfedezeti életbiztosítás, Neked van-e már olyan biztosításod, ami fedezné
     
  • mennyibe kerül az a lakásbiztosítás, amit a bank kötne Neked, jelent-e annyi kedvezményt, mint amennyivel olcsóbb lehetne máshol megkötni
     
  • szükséged van-e arra az egyéb szolgáltatásra, amit a kamat- vagy díjkedvezmény fejében kérnek Tőled
     
  • tudsz-e a hitel törlesztése mellett plusz megtakarítást is vállalni
     
  • van-e lehetőséged kamattámogatásra vagy CSOK-ra
     
  • mi a hitelcél (vásárlás, új vagy használt, építés, felújítás, bővítés)
     
  • szándékodban áll-e menet közben betörleszteni, és ha igen, miből, mikor és mennyit

 

HITELKALKULÁTOR

 

A költségeken kívül eltérés van az egyes bankoknál abban is, hogy mekkora arányt képvisel a tőke törlesztése a kamathoz képest a futamidő első felében. Ha megnézed, a törlesztő részletek között viszonylag kicsi a különbség ahhoz képest, hogy összesen mennyit fizetsz vissza a végére.  

 

Pl.1.: a Budapest Bank Egyenlítő hitele és az OTP Fix5 lakáshitele között 4,4 millió Ft különbség van, ami 10M Ft hitelösszegre nézve igen komoly pénz, hisz az utóbbinál több, mint dupla annyit kell visszafizetned. Ráadásul a BB Egyenlítőnél a kiegyenlítő hatás miatt 19 hónappal előbb lezárul a hiteled. Igaz, ehhez el kell tenned havonta 10.000 Ft-ot megtakarításként. 

 

Pl.2.: a legolcsóbbnak kijött K&H Bank és a legdrágábbnak tűnő OTP Bank normál fix5 hitelének teljes hiteldíja között is több, mint 3,6 millió Ft a különbség 20 év alatt.

 

Pl.3.: az FHB fogyasztóbarát fix5 hitelének és a K&H normál fix5 hitelének törlesztő részlete, közel ugyanannyi, mégis az FHB-nál a költségek miatt a hitel 300 ezer Ft-tal többe kerül Neked, pedig fogyasztóbarát...

 

Pl.4.: az ERSTE és az FHB fogyasztóbarát hitelét nézve szintén különbség van. A törlesztő alapján az Erste tűnik jóval drágábbnak, de a kezdeti költségek elengedés és a 100.000 Ft azonnali jóváírás kompenzálja, így végül csak 130.000 Ft-tal fizetsz többet, viszont a hitel indulásakor kevesebb a költséged és még kapsz is pénzt.

 

Azt pedig már tudod, hogy a mai pénz mindig többet ér, mint a holnapi...

 

Összehasonlítottam Neked a már igényelhető és a még ugyan nem igényelhető, de az MNB oldalán már megtalálható Minősített Fogyasztóbarát Hitelek feltételeit is. Az összehasonlító táblát innen töltheted le. 

 

Tehát, mint az korábbi cikkemben is írtam, a legjobb módszer az, hogy előre felkészülsz a hitelfelvételre. Számba veszed az összes lehetőséget és buktatót. Ezután készítesz egy gyors kalkulációt valamelyik összehasonlító kalkulátorral, majd pedig utána jársz MINDEN részletes feltételnek. Nehogy a szerződés aláírásakor érjen meglepetés, hogy nem úgy van, ahogy ígérték vagy számítottál rá.

 

 

 

Önmagában sem a kamat, sem a THM, sem a törlesztő részlet nagysága nem lehet döntő. Az is fontos, hogy a TE élethelyzetedben és a TE lehetőségeidhez melyik igazodik a legjobban, ugyanis akár 20 - 30 éven át kell fizetned és a különböző negatív események sokba kerülhetnek. Többe, mint amennyivel a kezdeti törlesztő most kisebb...

 

Amennyiben ez túl nagy falat Számodra vagy semmi kedved banki hirdetményeket és kondíciós listákat böngészni, írj nekem vagy hívj fel és segítek!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(szerző: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2017.07.31 - frissítve 2018.08.21))

 

Vissza

Címkék : lakashitel, legjobb hitel, fogyasztóbarát hitel, hitelfelvétel buktatói, hitelfelvétel, pénzügyi tanácsadás, pénzügyek okosan, MNB ajánlás, legjobb lakáshitel, lakáshitelek összehasonlítása, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyi tudatosság, hitelfelvétel szempontjai, pénzügyi kultúra, MFL hitel, lakáshitel kalkulátor, lakáshitel, hiteltanácsadó, hitelkalkulátor, lakásvásárlás, lakáskölcsön

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek