...

Ne mondd, hogy igen, ha valami kell!

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Fiatalok előnyben a pénzügyekben...

 

 

Mit érhetsz el, ha tizenévesen nyáron dolgozol, és diákmunkád gyümölcsének egy részét elteszed 65 éves korodra? 4 évből milliók! Nem kattantam meg teljesen, kérlek olvasd tovább :). Ha pedig szülőként olvasod írásomat, beszélj erről gyermekeddel!

 

Olvastam ma egy rövid cikket erről, ami szorosan kapcsolódik a fiatalok pénzügyi neveléséhez, amiről már többször is beszéltünk a PénzÜgyesek vetélkedő sorozat kapcsán is, valamint az Azért van a pénz, hogy elköltsük című írásomban is.

 

Részben lefordítottam, részben átkonvertáltam magyar viszonyok közé és kiegészítettem. Az eredeti angol nyelvű bejegyzést a Business Insider oldalán itt találod. 

 

Emlékszel az első nyári munkádra? Fiatal voltál és volt pénzed. Biztos vagyok benne, hogy az is rögtön beugrik, milyen boldogan költötted el a keresetedet minden félére: "shoppingolás", "beach party", menő cuccok és hasonlók, igaz? 

 

De ha tudtad volna (tudnád) 16 évesen, hogy mennyit érhetne (érhet) majd évtizedek múlva a kemény munkával megszerzett pénzecskéd, akkor is elszórtad volna mind?

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

 

Ha tudod, hogy ezért semmi extrát nem teszel és mégis 20x (!) annyi lesz belőle? Akkor is elköltenéd mind?

 

 

Ne mondd, hogy igen, ha valami kell!

Mennyi lesz kevés pénzből sok év múlva?

 

 

A kiindulási alap legyen az, hogy 16 évesen már mehetsz dolgozni. Tehát irány nyáron a diák munka. Saját háztartásod még nincs, valószínűleg családod sincs. Főbb kiadásaid a saját extrák és amit hazaadsz, hogy segítsd a szüleidet.

 

Jelenlegi törvények szerint az órabéred nem lehet kevesebb, attól függően, milyen munkáról van szó, bruttó 800 - 1.000 Ft-nál. Feltételezzük, hogy munkamániás vagy és 2 hónapot dolgozol teljes munkaidőben. Ez azt jelenti, hogy nettó bérként kézhez kapsz ez idő alatt 184.000 - 240.000 Ft-ot. 

 

Az egyszerűség kedvéért 200.000 Ft-tal számolok és azzal, hogy munkád gyümölcsének a felét költöd el saját magadra, a másik felét (vagyis minden évben 4 éven keresztül 100.000 Ft-ot) félreteszed megtakarításként úgy, hogy átlagosan 6% hozamot fog termelni 65 éves korodig.

 

3 esetet vizsgáltam:

 

  1. Félreteszel megtakarításként 16-19 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot már középiskolásként, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.
     
  2. Félreteszel megtakarításként 20-23 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot az egyetemi / főiskolai éveid alatt, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.
     
  3. Félreteszel megtakarításként 26-29 évesen minden nyáron 4 éven át 100.000 Ft-ot amíg például még nincs családod, ezen kívül nem teszel hozzá egy Ft-ot sem 65 éves korodig.

 

 

Nézzük az eredményt:

 

 

Ne mondd, hogy igen, ha valami kell!

 

 

Emlékszel? Írtam már arról, hogy mi a halogatás ára, ha 2-5-10 évvel később kezded el például a nyugdíjcélú megtakarításod. Ha nem olvastad, nézd meg a a konkrét számokat a Megszolgált pihenés vagy nyugdíj melletti munka című cikkemben.

 

Most csak annyit, hogy ha ugyanakkora összeget kezdesz félretenni megtakarításként 30 évesen, akkor 2x annyi pénzed lesz nyugdíjkor, mintha ugyanezt 40 évesen kezded el.

 

Magáról a halogatásról is írtam már legutóbb, Ha tudom, hogy elesek, leülök címmel. A lényeg, hogy akkor csinálsz meg valamit időben, ha határozott célod van vele. Igaz ez a pénzügyekre is. Tehát találj egy olyan, Számodra nagyon fontos pénzügyi célt, amit bizonyos időpontban biztosan el akarsz érni! 

 

Nos, akkor most nézd meg még egyszer a grafikont!

 

Kevéske félretett pénzed, amit tiniként nem szórtál el, milliókra duzzad, mire szükséged lesz a nyugdíj kiegészítésre! De ebben az esetben sem mindegy, mikor veszed rá magad, hogy félretedd azt a 4 x 100.000 Ft-ot...

 

Szinte már hallom az ellenérveket sokaktól: 200.000 Ft-ból nem lehet 100.000 Ft-ot félretenni. Ez a 4. eset. Nem teszel félre semmit, nem lesz semmid. Ehhez nem csináltam grafikont. De várj csak!

 

 

Arról beszélünk, hogy tiniként ne szórd el az összes pénzt, csak a felét. Miért is nem lehet?

 

 

Tudom, beláthatatlan és ködös messzeségben van valahol az időskor és a nyugdíj. Nézzünk közelebbre:

 

30 évesen 1 millió, 40 évesen 2 millió. El tudnád költeni valamire? Persze! De ha nem teszed, csak hízik tovább! Ráadásul csak a minimálbérrel számoltam. Vagyis ha kvalifikált munkaerő vagy már tiniként és ennél többet keresel, akkor többet is tudsz megtakarítani.

 

Kamatos kamat kalkulátorommal kiszámolhatod Te is, miből mennyi jön ki, mennyi idő alatt. Már csak a tettek mezejére kell lépned! Tetszik a gondolatmenet? Oszd meg ismerőseiddel és segíts minket egy kattintással :).

 

 

 

Gondold csak meg, ezért a vagyonért szinte semmit sem teszel, csak vársz. Ha ügyesen forgatod, akkor magasabb hozammal még több lesz belőle.

 

Mi tettél ezért a több, mint 8.000.000 Ft-ért? Lemondtál néhány (nem az összes!) menő cuccról meg egy-két buliról 4 éven át. Nem kell más hozzá, csak egy tudatos pénzügyi döntés.

 

Aki 45-50 évesen kezd gondoskodni időskori önmagáról, vagyis ekkor kezdi a nyugdíj előtakarékosságot, az havi rendszerességgel és komoly lemondásokkal érheti csak el ugyanezt. Ennyi...

 

Már aktív dolgozó vagy és családos, vagyis már nem éppen tini?

 

Akkor is érdemes átgondolnod azok alapján, amit eddig leírtam, hogy mit is jelent a gyakorlatban a kamatos kamat, és mire jó Neked. Rengeteg ellenérvet találsz manapság az interneten például arról, hogy miért nem éri meg csak az SZJA visszatérítés miatt a nyugdíjcélú megtakarítás.

 

Kiszámoltam ott, ahol azt néztük át, mennyire Államérdek, hogyan élsz nyugdíjasként.

 

Más-más pénzügyi céljaid vannak 30-40-50 évesen, természetesen. Ami közös bennük, hogy minden hosszútávú pénzügyi döntés egyik alaptétele a kamatos kamat. Minél hosszabb idő áll rendelkezésedre az előtakarékosságra, annál kisebb összegből tudsz sokkal nagyobb eredményt elérni...

 

Amennyiben úgy érzed, sikerült elgondolkodtatnom és szívesen beszélgetnél erről, a segítő csak egy kattintásra van:

 

Tanácsadót választok

 

Azt mondod, egyszer élsz és ez badarság? Aggódva nézed, hogyan szórja gyermeked a pénzt? Oszd meg velünk tapasztalataidat és véleményedet e témában itt a cikk alatt :)

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

 

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018.01.17. - utoljára frissítve 2019.04.09.))

 

Vissza

Címkék : fiatalok és a pénzügyek, tudatos pénzügyi döntés, halogatás ára, pénzügyi célok, nyugdíjcélú megtakarítások, pénzügyek, kamatos kamat kalkulátor, gyermeked pénzügyei, pénzügyi nevelés, pénzügyi kultúra, pénzügyi intelligencia, pénzügyi tanácsadás, pénzügyek okosan, gyermeknek megtakarítás, gyermek előtakarékosság, megtakarítás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek