...

Selfhandicapping, avagy a halogatás ára

Kategória: Tudatosság | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Hasznos vagy káros a halogatás?

 

Nézőpont kérdése. Ahogy Dr. habil Takács Ildikó mondta tegnapi előadásán: van olyan, amikor bizonyos ügyeket be kell rakni az alsó fiókba és majd szépen maguktól megoldódnak. Igen van, de ez a pénzügyi döntések és problémák esetén ritkán igaz.

 

Mai írásomban nem kapsz tőlem számokat. Inkább tanácsadóként, mint pénzügyesként írom. Gondolataimat a BME Ergonómiai és Pszichológiai tanszék vezetőjének előadása ihlette. Szerinte "arra vagyunk motiváltak, hogy ne csináljunk semmit" és "menekülünk a most elől", és ez a tapasztalataim alapján is nagyon igaz.

 

Alapjában véve a halogatás teljesen normális dolog. Őszinte elismerésem, ha Te azon kevesek közé tartozol, akik soha semmit sem halogatnak. Azt gondolom, a cél az, hogy tudj különbséget tenni, hogy mikor teheted meg és mikor nem.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

 

Mi is a halogatás?

 

 

Selfhandicapping, avagy a halogatás ára

 

 

 

Az értelmező szótár szerint:  valamely teendőnek későbbre, utóbbra hagyása. Mint jelent mindez?

 

  • elkerüljük a ránk váró feladatokat
  • elhalasztjuk, hogy elkezdjünk megcsinálni valamit, vagy azt, hogy befejezzük

 

Amikor halogatunk, akkor általánosságban az események a következő koreográfia szerint zajlanak: elodázzuk a cselekvést egészen addig, amíg már elég kellemetlenné válik ahhoz, hogy megcsináljuk. Ekkor azonban már többnyire nagyon rövid idő áll rendelkezésünkre és ettől még izgalmassá is válik a dolog.

 

Ha nem sikerül megcsinálni, rögtön fel is mentjük magunkat, hiszen ennyi idő alatt lehetetlen lett volna. Ha sikerül, akkor bizony még büszkék is vagyunk magunkra, ami megerősíti ezt a viselkedést, tehát legközelebb is így reagálunk.

 

Ennek a viselkedésnek több oka lehet: nem elég érdekes vagy fontos a feladat, perfekcionizmusunk (tökéletességre törekvés) elérhetetlenül magas mércét állít, szorongás van bennünk az értékelés vagy az elvárások miatt, félünk a hibáktól, hiányzik a megfelelő tudásunk vagy csak nincs meg minden szükséges információ.

 

Persze a krónikus halogatóknál ez már beépült a személyiségjegyeik közé. Ahol ők ott vannak, ott komoly gondok lehetnek a tervek megvalósításának tudatos hátráltatása miatt.

 

 

Nézzük most meg mindezt a pénzügyi céljaid szemszögéből. Hogyan hat a halogatás a terveidre és az életedre?

 

 

Biztosan Te is ismersz olyat, aki azt mondta, hogy majd jövőre elkezd megtakarítani, mert most más "projekt" van napirenden. Tudod az a gond ezzel, hogy a pénzügyek azok, amik nem várnak meg, az időd a céljaid elérésére folyamatosan fogy.

 

Pedig hajlamosak vagyunk a mai élményért, élvezetért (nagyobb TV, csábtó utazás, még egy pár cipő) időszakosan megfeledkezni a távlati céljainkról.

 

  • még fiatal vagyok, most kell élnem
  • minden pénzünk elmegy, nincs miből félretennem
  • előbb le kell cserélnem az autómat, azután fel kell újítani a lakást, csak utána jöhet a nyugdíj
  • ezt az államnak kell megoldania
  • majd ha idősebb leszek, akkor kötök valami életbiztosítást

 

Valószínűleg legalább az egyik kijelentés ismerősen cseng Számodra is.

 

A problémát az jelenti, hogy egyszer csak rádöbbensz, már csak 5 éved van a nyugdíjig és nagy bajban leszel az előzetes kalkulációk alapján. Jön a leányod vagy a fiad és közli, hogy házasságot terveznek a nyárra, pénz kéne. Vagy fantasztikus lehetőséget kapott egy külföldi egyetemen, de bizony a kinti tanulmányait és életét bizony finanszíroznod kellene.

 

Az is lehet, hogy a kórházi ágyon magadhoz térve épp azon gondolkodsz, hogy vajon hogyan tarják fenn otthon hónapokig a családi költségvetést, míg Te a családfenntartó lábadozol. Állsz gyermeked betegágya mellett, és fogalmad sincs, miből fizeted ki az amerikai műtétet, ami a gyógyulásához kell.

 

 

Ez az a pont, amikor az időd elfogyott. Ott állsz, segítségért kiáltasz, gyűjtést indítasz, tüntetni mész, várod a csodát. Várod, hátha valaki eléd teszi a megoldást, hátha lesz megoldás...

 

 

Ahhoz, hogy a várható és váratlan élethelyzetekben mindig, minden esetben rendelkezésedre álljon a megoldáshoz szükséges pénzösszeg, előre fel kell készülnöd. Ez az öngondoskodás...

 

Vagyis, nem akkor, amikor bekövetkezik, hanem MOST. De mivel mindez megfoghatatlan és talán be sem következik, ráér holnap, jövőre, 5 év múlva. Vagy mégsem? 

 

Na igen, ezt mindenki tudja, hogy utólag okos az ember, de már késő. Erre van is több (köz)mondásunk: "késő bánat, eb gondolat" vagy "ha tudom, hogy elesek, leülök". Csakhogy ez nem ilyen egyszerű.

 

Azt hiszem, bármelyik tanácsadó kollégámat megkérdezném, órákig tudna sztorikat mesélni tönkrement életekről, széthullott családokról, porba zuhant egzisztenciákról.

 

Miért? Mert nem voltak felkészültek!  Mert úgy érezték ez nem fontos megoldandó helyzet, hiszen velük nem történhet semmi, még rengeteg idejük van, még van sok más fontosabb.

 

Amikor azt sem tudod, holnap mi lesz, akkor azzal foglalkozz, hogy mi lesz, ha? Mi tanácsadók, szinte folyamatosan azt mondjuk, hogy igen.

 

Erre sokan azt válaszolják, hogy persze csak azért, mert kell a jutalék. Nos, az én érveimet ismered már, ha olvasod a blogomat.

 

Csakis a saját tapasztalataimat és az ügyfeleimmel történteket mesélem érvként. Ütős ébresztő volt nekem is, hidd el. De elmondhatom, hogy nekem már volt megoldásom rá, mielőtt bekövetkezett...

 

 

Mik a halogatás okai a pénzügyekben?

 

 

Csak néhányat említenék hirtelen:

 

  • a mostani probléma nagy, a távoli kicsi - ha majd visszanézel, a mostani probléma lesz távoli, vagyis kicsi, az akkori pedig aktuálisan nagy...
     
  • fiatal és egészséges vagy - hallottad amikor a busz beszáguldott a megállóban várakozók közé? ez nem korhoz vagy egészséghez kötött...
     
  • egészségesen élsz - stressz, genetika, környezeti hatások, ezek nem válogatnak, kisebb eséllyel, de bizony a bekövetkezhet a legrosszabb is...
     
  • valami nagyon fontosat kell megoldanod előbb - tudod ez olyan, mint amikor valaki tökéletes körülményeket akar teremteni a gyermekvállaláshoz és egyszer csak rádöbben, hogy már csak az örökbefogadás marad, mert elmúlt 40-50 éves...

 

Vagyis nem érzed elég fontosnak, le kellene mondanod más dolgokról, nem érzed valós veszélynek. Az MNB szerint egy unit-linked szerződés élettartama átlagosan 6,2 év, pedig többnyire 10-20 évre kötötted. Nos, 6 évnél már visszavásárlási veszteséggel is van benne annyi, amennyit jól el lehet költeni valamire, hiszen úgyis van még időd újat kezdeni.

 

Mégis csak nézzünk néhány számot (többet a Megszolgált pihenés vagy nyugdíj melletti munka című írásomban találsz), mi az ára a halogatásnak:

 

Ha elkezdted 6 évvel ezelőtt a megtakarítást havi 15.000 Ft-tal, a 6. évben van már benne több, mint 1.000.000 Ft-od. Ez már egy olyan összeg, aminek biztosan találsz helyet. 

 

  • Ha ezt a megtakarítást békén hagyod és folytatod tovább az eredeti terved szerint még 14 évig, akkor a végösszeg 6%-os hozambecslés mellett 8.500.000 Ft lesz. Vagyis ennyi áll majd rendelkezésedre az eredeti célod megvalósítására.
     
  • HA ezt felhasználod és újat indítasz még 14 évre, akkor a futamidő végére 4.500.000 Ft-od lesz, plusz az az 1.000.000 Ft, amit felhasználtál.

 

Mindez azt jelenti, hogy 8,5 millió Ft helyett 5,5 millió Ft lett a vége, amiből 1 milliót felhasználtál valamire, ami talán már nincs is meg és 4,5 millió Ft-od van az eredeti álmod megvalósítására. Elég lesz? Az ár, amit megfizettél ezért a döntésedért, 4.000.000 Ft. Pedig meggyőződésed volt, hogy van még időd...

 

 

Hogyan ne halogass? Mit tegyél, hogy jól dönts?

 

 

  1. Határozd meg előre a legfontosabb céljaidat, amihez pénz kell. Hogyan? Ülj le és képzeld el:
     
    1. hogyan akarsz élni nyugdíjasként - milyen lesz az otthonod, az autód, hova mész nyaralni, mi mindent adsz az unokáknak, hogyan érint majd, ha segítségre szorulsz, milyen régi vágyadnak vagy hobbidnak hódolsz...
       
    2. többé nem tudsz hazamenni - a tragédia pillanatától kezdve mi történik a szeretteiddel, hogyan fizetik a számlákat, milyen körülmények között nőnek fel a gyermekeid, milyen lakók költöznek a folyton szépítgetett otthonodba, ki és hogyan viszi tovább a vállalkozásodat...
       
    3. kritikus betegséget diagnosztizálnak - hogyan éltek tovább, mennyi esély van a gyógyulásra, mit tudsz megfizetni, milyen kórházban, milyen ellátással, milyen orvosokon múlik majd a további életetek lehetőség és minősége...
       
    4. baleset következtében maradandó egészségkárosodásod lesz- hogyan akarod tovább folytatni az életedet, mennyire leszel teher a szeretteidnek, milyen minőségű életed lesz, milyen eszközöket tudsz megfizetni, hol fogsz élni, van-e lehetőséged a gyógyulásra drága terápiák és kezelések által...
       
  2. Számold ki, hogy ezekhez mennyi pénzre van szükséged!
     
  3. Tervezd meg, mit kell tenned ehhez - milyen biztosítások, mekkora összegű rendszeres megtakarítás és milyen módon!
     
  4. Írd le mindezt! Ami fontos:
    1. Reális döntések legyenek - bontsd le lépésekre és állítsd fel a prioritásokat!
       
    2. Tűzd ki magadnak a határidőket! Ha vannak részfeladataid a célhoz vezető úton, akkor azoknak a határidejét is.
       
    3. Ha úgy érzed, hogy emiatt le kell mondanod bizonyos dolgokról, akkor helyezz kilátásba magadnak valami jutalmat, ha eléred a részcélt, ha teljesítetted amit elterveztél.
       
    4. "say-do correspondence" - mondd ki, amit el akarsz élni!. Kísérletekkel bizonyították, hogy amit kimondunk, amellett elköteleződünk. Például meséld el Számodra fontos embereknek, hogy mit határoztál el.
       
  5. Tedd olyan helyre, amit leírtál, hogy mindig a szemed előtt legyen! - úgy érzed, csak úszol az árral és céljaid, mint egy távoli világító torony látszanak ugyan, de elérhetetlenül messze vannak? Csak ússz kitartóan és tartsd az irányt a világító torony fényei felé, oda fogsz érni...

 

 

Selfhandicapping, avagy a halogatás ára

 

 

Gondold végig, mit terveztél és mit végeztél!

 

 

Erről egy történet jut eszembe. 6 évvel ezelőtt tárgyaltam Ferenccel, aki mindenképpen szeretett volna bizonyos összeget összegyűjteni a kisfiának, hogy fizetni tudja az egyetemi tanulmányit akár külföldön is. Zolika akkor már 7 éves volt, tehát mindössze 11-12 évünk volt erre.

 

Abszolút kockázatkerülőként eleve elzárkózott mindenféle befektetéstől, így nem javasolhattam mást, csak a hagyományos típusú megtakarításos életbiztosítást akkor. 

 

Aki ismeri ezt a típusú megtakarítást, az tudja, hogy nagyjából annyit kap a végén, amennyit befizetett. Emellett viszont lesz biztonsága baj esetére is a futamidő alatt. Erre Ferenc annyit mondott, hogy akkor ennek semmi értelme. Ezt a pénzt minden hónapban elteszi és ugyanúgy összegyűlik, viszont nem gazdagítja a biztosítókat.

 

Megkérdeztem, hogy az elmúlt 7 év alatt mennyi pénz gyűlt már össze erre a célra, hiszen akkor csak ki kell egészítenie. Természetesen semennyi, de mostantól minden hónapban elteszi majd.

 

Ezzel az ígérettel lezárta a beszélgetésünket.

 

Nekem az a dolgom, hogy elgondolkoztassam, nem az, hogy győzködjem. Hozott egy döntést. Kockáztatott. Néhány hónapja felhívtam nyugdíjjal kapcsolatban. Elutasító volt, mert legutóbb sem segítettem neki - mondta - ezért most fogalma sincs hogyan finanszírozza majd az egyetemet Zolinak.

 

Ezek után hogyan tudnék segíteni megoldani a nyugdíját!? Nos, engem hibáztat a saját döntéséért, a halogatásért, vagyis bűnbak lettem.

 

Ha mindennap végig gondolod, mit terveztél el, milyen döntéseket hoztál ennek érdekében vagy épp ellenében. Ha mindennap átgondolod, mit végeztél el és mit nem, akkor tettekkel mindig tartani tudod az irányt és nem kell bűnbakot keresned, hogy felmentsd magad, amiért nem sikerült...

 

 

Mennyi az annyi?

 

 

Ez Tőled és a céljaidtól függ.

 

Jól jönne a segítségetek, Móni!

 

Kevés pénzből éltek, nehéz beosztani? Tegyél el napi 200 - 300 Ft-ot! Ennyit a többség minimálbérből is "elszór" egy kávéra, csokira, bármire. Ez éves szinten  70.000 - 110.000 Ft, ami 20 év alatt lesz belőle 2.000.000 - 3.000.000 Ft. Elképzelhetetlenül sok pénz Számodra, ha ennyit kellene kifizetned? Valószínűleg igen. Napi 200 - 300 Ft, ennyi kell hozzá...

 

Magas a jövedelmed? Valószínűleg az álmaidhoz szükséges összeg is magas. Számoljunk, mihez mennyi kell rendelkezésedre álljon és ehhez mennyit kell eltenned rendszeresen! Az alapelv ugyanaz, csak más az összeg és a megtakarítási / befektetési forma.

 

Összefoglalva: abban biztos vagyok, hogy aki halogat, annak alacsony a stressztűrő képessége, kevésbé magabiztos és független. Azok hajlamosak kevésbé a halogatásra, akik képesek az önirányításra és kitartóak. Ehhez pedig fejlesztened kell Önmagad , de ez már egy másik cikk témája lesz majd...

 

 

 

Dönts tudatosan és erősödj meg pénzügyileg!

Móni

(Szerző és képek: Czirákiné Kocsis Mónika - minden jog fenntartva (2018-01-10))

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Vissza

Címkék : halogatás ára, tudatos pénzügyi döntés, pénzügyi tervezés, pénzügyi célok, pénzügyek, pénzügyi tudatosság, pénzügyi kultúra, pénzügyek okosan, öngondoskodás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Czirákiné Kocsis Mónika

Írásaimban megmutatom a főbb buktatókat, összegyűjtöm a szempontokat, összehasonlításokat és kalkulációkat készítek a pénzügyi döntéseid megkönnyítésére, a megfelelő tanácsadó kiválasztására. Naprakész információkat találsz napi pénzügyeidhez. Segítek akkor is, ha pénzügyi tanácsadó vagy, hogy szakmailag felkészültebben, valóban ügyfélérdekből tárgyalhass, és valós segítővé válhass, mert érdemes, széles piaci ismeretekkel, megfelelő szakértelemmel, etikusan dolgozni. Ha független pénzügyi tanácsadóra van szükséged a pénzügyi problémád megoldásához, vagy szívesen lennél a munkatársunk, hívj fel :)

Kapcsolódó cikkeink:

 

Úgy gondolod Te is, hogy hozzáértő és etikus független pénzügyi tanácsadókra van szükség? Fontosnak tartod Te is a pénzügyi tudatosságot? Segíts nekünk, hogy minél több emberhez jusson el blogunk, és kattints a "Tetszik az oldal" gombra :)

 

Örömmel tölt el, ha elég értékesnek találod írásaimat vagy az általam készített képeket, infografikákat és grafikonokat, hogy felhasználd. Forrásmegjelöléssel linkelve az oldalamat, szabadon teheted. Sokat dolgozom azzal, hogy a legjobbat adjam Neked, ezért kérlek, becsüld meg ezzel azt, amit kapsz blogbejegyzéseim által. Minden más felhasználása az oldalon található tartalmaknak szerzői jogokat sért. Köszönettel, Cziráki Móni, szerző, Etikuspénzügyek.hu.

 

 

Még több értékes információt szeretnél? Kérd a Heti PénzTippet, melyben hetente küldök hasznos ötleteket, szempontokat, híreket a mindennapi pénzügyeidhez. KATTINTS!

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne néhány konkrét válasz a kérdéseidre? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód? Belebonyolódtál a pénzügyi termékek útvesztőjébe? Csak írj vagy hívj, és beszélgessünk arról, ami Neked fontos pénzügyeidben. Apró betűk nélkül...

 

Visszahívást kérek!

 

Magad vennéd a kezedbe a pénzügyeidet, hogy elérhesd az anyagi biztonságot vagy akár a pénzügyi szabadságot? Szívesen tanulnál, fejlődnél ennek érdekében? Megnyitottuk az Érted a Pénzed - Pénzügyi tudatosság Akadémiát!

 

Akadémia előfizetés

 

Szívesen kötöd saját magad a biztosításaidat? Használd utasbiztosítás, lakásbiztosítás, KGFB és CASCO biztosítás megkötéséhez kalkulátorunkat! Miért előnyösebb ez számodra, mint más internetes alkuszok felületei? Mert azonnali, korrekt ajánlatösszehasonlítást kapsz. Probléma esetén pedig ügyfélszolgáltaunk és mi magunk segítünk megoldani azt - legyen szó ügyintézésről, káreseményről, változtatásokról. Itt kezdd!:

 

KALKULÁTOR és Biztosításkötés

 

 

Etikuspénzügyek.hu ügyfélelégedettségi felmérés

 

Az Etikuspénzügyek.hu blogon, amely 2017.január 6-án indult, 2020. május 10-ig az 

oldalmegtekintések száma 521.599

volt, ami naponta 400-500 oldal olvasót jelent. Szükséged van ránk Neked is :)?

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

Lakásbiztosítás ajánlatot kérek

 

Két szívmelengető köszönet:

 

Köszönjük Cziráki Móni hiteltanácsadónak

Köszönet Cziráki Móninak

 

Elismerő szavak:

 

Oberfrank Zoltán ajánlása Cziráki Móni

 

 

"Mónikát lelkiismeretes és sikerorientált pénzügyi szakembernek és vezetőnek ismertem meg. Olyan ember aki komoly háttérismerettel és emberközpontú szemlélettel felvértezve támogatja kollégáit, ügyfeleit." (Jacsó László, Etyek - coach, tréner)

 

Ügyfeleim ezt mondják rólam - vélemények:

 

 

Tanácsadót választok

 

Kedvet kaptál ahhoz, hogy kipróbáld Magad pénzügyi tanácsadóként? Szakmabeli vagy és szeretnél kiteljesedni? Támogatásra vagy épp önállóságra vágysz? Beszélgessünk!

 

Szívesen dolgoznék veletek!

 

VÁLLALKOZÁSA VAN, CÉGVEZETŐ? Időt spórolok, hogy olyan dolgokkal foglalkozhasson, amik előre viszik...

 

vállalkozásod pénzügyeinek összehangolása

 

Kitöltöm a kérdőívet!

 

Média megjelenések:

 

Meglepetésben megjelent cikk - Cziráki Móni pénzügyi szakértőMEGLEPETÉS női magazin - 40 évesen nyugdíjba vonulni? - Papp Noémi cikkében szakértői közreműködés

 

PénzÜgyesek az RTL Klubon - Cziráki Móni pénzügyi szakértőRTL KLUB - PénzÜgyesek vetélkedő - szakértő tanácsadói közreműködés, a feladatok kitalálása és összeállítása, valamint részvétel a zsűriben

 

Cziráki Móni ATV Híradóban Somos AndrássalATV Híradóban Somos Andrással pénzügyi szakértőként arról, mi a következménye a karácsonyra felvett személyi kölcsönöknek

 

Interjú velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról Interjút készítettek velem a pénzügyi tanácsadók munkájáról, elveimről és a NOK-ról A feltett kérdésekre adott válaszaimat a bdpst24.hu oldalán olvashatod.

 

Cziráki Móni küldetéseInterjúra hívott az Üzletem.hu oldal. Karrierről, szakmai kihívásokról, elvekről, tervekről beszélgettünk. Hiszen megtaláltam a küldetést, ami megállíthatatlanul hajt előre. Itt olvashatod

 

 

SEM IDŐD, SEM ENERGIÁD pénzügyi termékekkel, biztosításokkal foglalkozni? Eltűnt a pénzügyi tanácsadód, vagy meguntad, hogy már a sokadik hív fel, mostantól majd ő lesz az? Nincs pénzed, de szeretnéd, ha idővel lenne biztonságot adó megtakarításod? Van pénzed, de nem tudod, hogyan gyarapítsd okosan?

 

KÉRJ SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGET ! Független pénzügyi tanácsadás, ami Rólad szól - apró betűk nélkül...

 

VAGY TANULJ és fejlődj saját időbeosztásod és tempód szerint! Ezt kínálja a pénzügyi tudatosság akadémiánk!

 

INFORMÁCIÓT KERESEL PÉNZÜGYI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATBAN? KATTINTS ÉS TALÁLD MEG ÚJ WEBOLDALAMON!

 

pénzügyek okosan - okos pénzügyek

Privát bankár - értékpapírszámla

állampapírok

unit-linked életbiztosítások

Egyéb megtakarítások

Egyéb befektetések

Nyugdíjbiztosítás

Önkéntes nyugdíjpénztár

NYESZ

Biztosítások gyermekeknek

Megtakarítások gyermekeknek

adómentes juttatás, költségoptimalizálás

Vállalkozói vagyonbiztosítások

Vállalkozói és szakmai felelősségbiztosítások

Lakás és jelzáloghitelek

Lakástakarékpénztár

CSOK

Nemzeti Otthonteremtő Közösség

Kockázati életbiztosítás

Balesetbiztosítás

Lakásbiztosítás

Társasházbiztosítások

Magán egészségbiztosítások

Pénzügyi tanácsadás Cziráki Móni

 

Kérem a Heti PénzTippet!

 

Jól jönne a segítséged, Móni!

 

MIUTÁN FELIRATKOZTÁL KATTINTS A KÉPRE ÉS KÜLDD EL, MIRŐL OLVASNÁL SZÍVESEN!

 

miről olvasnál szívesen

 

Címkék

Friss Hírek